Sloopvergunning voormalige GISO gebouwen

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 10:40

U zal misschien reeds de gele vergunningsaffiches omhoog zien hangen hebben aan de ex-gebouwen  van het GISO.  Er is op 8 September een vergunning ingediend voor de sloop van de voormalige gebouwen van het GISO gebouw gelegen aan de Cornelius Peetersstraat 39, 43 en 45 en dit in het kader van een herontwikkelingsproject.

Voormalige gebouwen GISO:

Het totaal te slopen en te ontmantelen volume is 23.543 kubieke meter voor een totale bruikbare oppervlakte van 5.948m2.

In totaal zullen er 11 gebouwen afgebroken worden.

  • Gebouw A: Klassenblok (grootste gebouw van alle andere)
  • Gebouw B: Werkplaatsen
  • Gebouw C: Concierge woning
  • Gebouw D: Werkplaatsen en klassen
  • Gebouw E: Werkplaatsen en klassen
  • Gebouw F: Werkplaatsen en klassen
  • Gebouw G: Werkplaatsen en klassen
  • Gebouw H: Turnzaal
  • Gebouw I: Klaslokalen
  • Gebouw J: Sanitair blok
  • Gebouw L: Stockageruimte / stooklokaal
  • Gebouw M: OCMW

Naast deze sloop zal er ook 980m2 betonverharding en 560m2 klinkerverharding worden opgebroken.

Niet alle gebouwen zullen afgebroken worden. Rechtsonder vind je een overzicht terug welke gebouwen (groen) behouden blijven.

Sloopopvolgingsplan

Er is een sloopopvolgingsplan gemaakt met voorstudie, veldonderzoek, en een sloopinventaris.

Het veldonderzoek heeft op 10 April 2020 plaatsgevonden, waarbij de deskundige gestart is met een rondleiding in de gebouwen, waardoor hij een algemeen zicht op de aard en omvang van de verschillende deelgebouwen en een eerste indruk van de complexiteit van de gebouwen en van de verscheidenheid van materialen krijgt. Het veldonderzoek gaat steeds gepaard met een staalname van verdachte materialen zoals

  • Diverse asbesttoepassingen
  • Teerhoudend asfalt
  • Verontreinigd hout
  • Diverse vloeistoffen achtergebleven in recipiënten
  • Verontreinigde vloeren en muren

Door die staalname werd er vastgesteld dat er diverse asbestverdachte toepassingen teruggevonden werden die netjes beschreven werden in de asbestinventaris. De dakbedekkingen in roofing werden niet onderzocht, maar worden in worst case aangemonen teerhoudend te zijn.

De opmaak van het sloopopvolgingsplan vorm de eerste stap in het sloop proces van de selectieve sloop. De afbraakwerken zullen gefaseerd verlopen. Er zal tijdens de werken zelf reeds een scheiding plaatsvinden van de verschillende afvalstoffen die vrijkomen, welke een tal van ecologische en economische voordelen bied.

In de eerste fase wordt het bestaande bouwvolumes ontmanteld en afgebroken. De vrijgekomen terreinen worden vlakgetrokken.  In de tweede fase wordt de verharding, bepaalde afsluitingen en technische installaties, dit wordt gekoppeld aan de fase van de bodemsanering en de nieuwbouw bij herontwikkeling .

Sloopinventaris:

De sloopinventaris wordt tijdens het veldonderzoek opgemaakt, en de aanwezige afvalstoffen in de te slopen gebouwen worden opgemeten.

Vooraleer de machinale sloopwerken kunnen worden opgestart moeten alle gebouwen eerst nog doorzocht worden door een erkend deskundige, ter verificatie dat alle gevaarlijke afvalstoffen verwijderd werden. Na opmaak van het controle verslag kan de machinale sloop opgestart worden.

Afvalstoffen inventaris

In het overizcht van gevaarlijke stoffen zijn dit de stoffen met de grootste omvang:

  • Teerhoudende roofing (74 ton)
  • Asbest materialen (+-9 Ton)
  • TL Armatuur (+-1 Ton)

In het overizcht van niet gevaarlijke stoffen zijn dit de stoffen met de grootste omvang:

  • Beton (6.121 Ton)
  • Baksteen en dakpannen (3.742 ton)
  • Andere steenachtige materialen (831 Ton)
  • Kalkzandsteen (606 ton)
  • Behandeld hout (279 Ton)
  • Steenslag (189 Ton)
  • Natuursteen (140 Ton)

De bestaande scheidingsmuren met aanpalende percelen blijven behouden en verlaagd tot op 2m00 hoogte. In onderling overleg met de aanpalende eigenaars kan samen beslist worden om deze muren integraal te verwijderen en te vervangen door een uniforme afsluiting.

Conclusie:

Wanneer ze aan de sloopwerken gaan beginnen is nog niet bekend. Feit is dat een sloopopvolgingsplan  (SOP) 2 jaar geldig is, dus kunnen we aannemen dat ze zeker voor 06 Mei 2022 aan de werken zullen beginnen, aangezien het SOP opgemaakt werd op 06 Mei 2022. Nu zou die datum eventueel ook kunnen starten na de goedkeuring van de sloopvergunning. Dat zou ook eventueel kunnen. Van zodra ik hier meer nieuws over heb, zal ik dit ook meedelen. Het moet zo bij zo goedgekeurd worden door het college van burgemeester en schepenen.

Momenteel zijn er nog geen definitieve bouwplannen opgemaakt waarin een herbestemming van de site wordt vastlegd. Dit zal in een volgende omgevingsvergunningsaanvraag opgenomen worden.

Wat er ontbrak in het sloopopvolgplan, maar wat waarschijnlijk niet hoeft deel uit te maken van dit plan, is de mobiliteitsimpact. Gezien het enorme volume van afvalstoffen 12.176 ton, goed voor 23.543 kubieke meter, zal er hopelijk een specifiek circulatieplan worden aangemaakt om de impact op de bewoners in de omliggende straten van het oude GISO gebouw tot een minimum te herleiden.

Nu zonder een ei te breken kan je geen omelet maken. Dus op de vraag of er hinder zal zijn met de afbraak van dergelijke gebouwen, is het antwoord volmondig ja, zeker in de straten waar nu al een groot parkeerprobleem is. Aan de andere kant, moet men het nodige geduld opbrengen, om te kijken hoe het afgewerkte produkt er zal uitzien, alvorens zijn of haar feedback te kunnen delen.

In verband met deze sloopvergunning, kan u nog tot en met 15 Oktober eventueel feedback, bezwaren, vragen of klachten indienen of overmaken. Die worden dan opgenomen door de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening , die dan zijn advies zal geven over de sloopvergunning en ter goed- of afkeuring zal aanbieden op het college van burgemeester en schepenen.

Ik hoop hiermede de mensen wonende in de buurt van de oude GISO gebouwen van dienst geweest te zijn door wat meer informatie te verschaffen over dit project.


Reactie plaatsen

Reacties

Liesbeth Moens
4 jaar geleden

Dag Danny
Volgens mij heb je verkeerdelijk 2x 6 mei 2022 geschreven, 1 keer moet het 2020 zijn.
Bovendien had ik begrepen dat de gevel van het oude gemeentehuis bewaard zou blijven. Dus 'M' op je plan. En dat 'L' dan wel zou moeten verdwijnen. Nu spreek je eerst over dat L wordt afgebroken, maar op je volgend plan heeft dat een groene kleur wat volgens de legende betekent: bewaren. En M staat in het rood.
Vriendelijke groeten Liesbeth

STOOPS David
4 jaar geleden

Volgens uw gekleurd plan gaat het oud gemeentehuis ook worden afgebroken, is dit correct ? Indien ja zou dit wel heel spijtig zijn !!!

etienne debacker
4 jaar geleden

het oude gemeentehuis kan toch blijven zo een mooi gebouw afbreken dat zo spijtig zijn