Verslag gemeenteraad 18 April 2023

Aanwezig: Panneels Stef, Debeerst Rony, Tielemans Steven,  Gooris Danny, Hanon Patrick, Verberckmoes Tessa, Lenaerts Werner,  Jacobs Kris, Nadine Gurickx, Blanckaert Benny, Nancy Van Harck, Deblock Ingrid, Veysel Top, Akaychouch Mohamed, Jocelyne Vangindertaelen, Grootjans Marc, Franky Van Praet, Akaychouch Mohamed, De Groef Jean-Pierre, Ingrid Deblock, Peter Roose, Van den Berghe Tania, Ponticello Dina, Top Veysel, Ponticello Dina, Lagae Gregory, Claeys Steve, Geeroms Magda,  Schell Daniël

Verontschuldigd: Niemand

Afwezig: Benhomaid Samia

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-Punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Aanpassing organisatiestructuur

Bij de opmaak aanpassing MJP 2022-2025 heeft het managementteam een voorstel uitgewerkt en toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen tot aanpassing organisatiestructuur:

Uitgangspunten hierbij zijn:

  • efficiënt personeelsbeheer, -beleid en -inzet
  • budgettaire druk op personeelskost
  • geïntegreerd en transversaal werken
  • projectmatig werken
  • klimaat/energie: voorbeeldrol, efficiënt beheer van eigen patrimonium en infrastructuur

Uitdagingen voor de lokale organisatie zijn:

  • snelle bevolkingsgroei, jonge bevolking, grote diversiteit in bevolking
  • bevolking met problemen inzake energie, huisvesting, tewerkstelling en kansarmoede
  • hoog aantal niet- Nederlands als thuistaal
  • weinig groen, veel verharding
  • veel automobiliteit.

De wijze van aanpak van de uitgangspunten en uitdagingen zijn de volgende:

  • eilandvorming in dienstverlening, acties en evenementen tegengaan: clustering in functie van beleid en efficiënte en effectieve dienstverlening en operationele werking
  • focussen op kerntaken
  • meer en meer overgang van operationele werking naar beleid en regie voeren
  • partnerschappen extern aangaan
  • het managementteam heeft strategische rol inzake beleid, regie, organisatie en budget.

Bovendien worden we geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt en een zwakkere positie als aantrekkelijke en stabiele werkgever voor de hogere functies, waardoor het genoodzaakt is om aan opschaling te doen zoals in de meeste andere lokale besturen.

De naamgeving van teams en functies dient aangepast te worden voor herkenbaarheid extern en vermijden van verwarring intern.

De besprekingen gevoerd in het hoog overleg- en bijzonder onderhandelingscomité van 22 maart 2023 met het tot stand komen van een positief advies (met bemerkingen) tot gevolg.

Besluit: de aanpassing van de organisatiestructuur lokaal bestuur, zoals vastgesteld in bijgaand organigram, wordt goedgekeurd.

Het betreft de hierna volgende wijzigingen:

  1. naam teams, functies en inschaling:
  • team welzijn wordt directie mens, teamcoach welzijn A4a/A4b wordt directeur mens A5a/A5b
  • team ruimte wordt directie ruimte, teamcoach ruimte A4a-A4b wordt directeur ruimte A5a-A5b
  • team beleven wordt dienst beleven, functie teamcoach A4a-A4b wordt afgeschaft, dienst beleven wordt geleid door diensthoofd beleven A1a/A3a
  • personeelsdienst wordt directie HR, HR manager A1a/A3a wordt directeur HR A4a-A4b
  1. wijzigingen in de organisatiestructuur:
  • binnen team welzijn wordt, binnen de cluster volwassenenwelzijn de dienst burger en integratie ondergebracht zijnde de integratie huidige diensten onthaal/burgerzaken/toeleiding/sociale dienst vanuit het oogpunt eerstelijns-onthaal voor alle inwoners, oppikken signalen en geïntegreerde front-office dienstverlening;
  • in het kader van het efficiënt beheer van eigen patrimonium en infrastructuur, dienen de verantwoordelijkheden structureel vastgesteld te worden inzake het behalen van de doelstellingen verwoord in burgemeestersconvenant, het LEKP en doelstelling tot halvering energieverbruik tegen 2030;
  • dienst beleven en directie mens dienen een structurele samenwerking op poten te zetten inzake het behalen van de sociale doelstellingen, onder meer wat betreft e-inclusie, uitpas, taalproblematiek, inburgering, integratie,...
  1. het managementteam:

Naast de algemeen directeur (als voorzitter), de financieel directeur en de burgemeester (als waarnemer), zoals decretaal verankerd, zal het MAT nog bestaan uit volgende kernleden: directeur mens, directeur ruimte, diensthoofd beleven en directeur HR.

Arbeidsreglement lokaal bestuur

Bijwerking arbeidsreglement ingevolge aanpassing organisatiestructuur (wijziging functiebenamingen).

Nieuwe wetgeving vrijstelling geneeskundig getuigschrift voor één dag arbeidsongeschiktheid of eerste dag van langere periode arbeidsongeschiktheid (max. 3 keer per kalenderjaar), van toepassing op contractueel personeel, en keuze bestuur dit ook toepasbaar te maken op statutair personeel.

Invoering nieuwe klokkenluidersregeling voor lokale en provinciale besturen.

Besluit:

Artikel 1: de aanpassing van het arbeidsreglement personeel lokaal bestuur en de toevoeging van de klokkenluidersregeling aan bijlage 13 – deontologische code – van het arbeidsreglement, zoals vastgesteld in bijlagen, worden goedgekeurd.

Rechtspositieregeling personeel lokaal bestuur

 De nood aan enkele aanpassingen aan de rechtspositieregeling ingevolge de aanpassing van de organisatiestructuur:

  • wijziging functiebenamingen leden MAT
  • invoering nieuwe weddeschaal A5a-A5b
  • aanpassing bepalingen managementtoelage.

Gezien heel wat functies niet of pas na meerdere vacant verklaringen ingevuld geraken, is het aangewezen de voorziene versoepelde wervingsprocedure voor knelpuntberoepen in de zorg uit te breiden naar knelpuntberoepen buiten de zorg. Dit onder bepaalde voorwaarden en zonder afbreuk te doen aan het niveau van de selectie van de kandidaten.

Besluit:

Artikel 1: de aanpassing van de rechtspositieregeling personeel lokaal bestuur wordt goedgekeurd

Deontologische code gemeentelijke lokale mandatarissen - oprichting deontologische commissie

 Alle gemeenten in Vlaanderen zijn vanaf maart 2023 verplicht om een deontologische commissie op te richten. Die ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de politieke mandaten.

De decreetwijziging houdt in dat:

  • de gemeenteraad een deontologische commissie moet oprichten
  • de deontologische code van de gemeenteraadbevat de regels over de deontologische commissie: samenstelling, werking en bevoegdheid

De deontologische commissie voor de gemeenteraad is bevoegd voor:

  • De gemeenteraadsleden
  • De voorzitter van de gemeenteraad
  • De schepenen
  • De burgemeester

De samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie wordt opgenomen in de deontologische code onder het hoofdstuk “Naleving en handhaving van de deontologische code”.

Besluit: de gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van de deontologische code tot oprichting van een deontologische commissie zoals in bijlage van deze beslissing liggende en er deel van uitmakende.

 Definitieve vaststelling ruimtelijk uitvoeringsplan Hermes

De heraanleg van de Hermeslaan die wordt voorzien voor de aanleg van de luchthaventram wijkt sterk af van de rooilijnen zoals opgenomen in het bijzonder plan van aanleg (BPA) nr. 9 Hermes. In navolging van het verzoek van De Werkvennootschap voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) werd op 29 maart 2022 de start- en procesnota goedgekeurd. Na de inspraak- en adviesperiode werd deze verder uitgewerkt tot een scoopingsnota die werd goedgekeurd op 26 juli 2022. Het voorontwerp RUP werd voor advies overgemaakt aan de adviesinstanties en er werd een plenaire vergadering georganiseerd op 7 september 2022. Het RUP werd op 20 september 2022 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad waarna een openbaar onderzoek werd gehouden en advies werd gevraagd aan het departement Omgeving en de provincie Vlaams- Brabant.

Conform artikel 2.2.21 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad het RUP definitief vast te stellen

Artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening stelt dat het ontwerp RUP dient te worden overgemaakt aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, aan haar het departement en aan de Vlaamse Regering. 

De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) dient binnen de 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit aan de gemeenteraad. Het advies bevat de integrale adviezen van de deputatie en het departement. Op hetzelfde ogenblik bezorgt de GECORO het college van burgemeester en schepenen de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren. 

De gemeenteraad stelt binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk RUP definitief vast.

Het ontwerp RUP dient te worden onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek liep van 3 oktober 2022 tot 2 december 2022 hierbij werd 1 bezwaar ingediend.
De GECORO nam op 23 december 2022 kennis van het ingediende bezwaar en maakte een advies op aan de gemeenteraad.

De GECORO nam op 28 maart 2023 kennis van de adviezen van de provincie Vlaams- Brabant en het Departement omgeving:
- De Provincie Vlaams-Brabant gaf op 18 januari 2023 een volledig gunstig advies
- Het departement omgeving liet op 23 februari 2023 weten geen advies te verlenen.

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad neemt kennis van het advies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening van 23 december 2022 en 28 maart 2023.

Artikel 2: de gemeenteraad stelt het ruimtelijke uitvoeringsplan Hermes definitief vast

Afwijking op de overeenkomst tussen de gemeente Machelen en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis voor het goed Kerklaan 17 - 1830 Machelen

Op 23 oktober 2018 werd door de gemeenteraad de overeenkomst tussen de gemeente Machelen en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis goedgekeurd. 

Hierbij werd het het onroerend goed gelegen te Kerklaan 17 - 1830 Machelen, kadastraal gekend Afd. 1, Sec. A, nr. 201F2 geruild in het kader van openbaar nut. Binnen deze overeenkomst werden volgende voorwaarden opgenomen:

"- De Kerkfabriek neemt de verplichting op zich het gebouw te gebruiken zoals weergegeven in het kerkenbeleids- en pastorieplan.

- Gezien het gebouw is opgenomen in de lijst van vastgesteld bouwkundig erfgoed, rest de verplichting op de Kerkfabriek om de contouren en het uitzicht van het gebouw onveranderd te laten, buiten de instandhoudings- en/ of herstellingswerken die zich opdringen en waarvoor, desgevallend, de Kerkfabriek de verplichting op zich neemt alles te doen conform de regelgeving op Vlaams niveau en de bestaande gemeentelijke RUP's."

De Kerkfabriek Sint-Gertrudis wenst een uitbreiding te doen aan het gebouw gelegen te Kerklaan 17 - 1830 Machelen, deze uitbreiding wijkt af van de oorspronkelijke overeenkomst tussen de gemeente Machelen en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis.

De Kerkfabriek Sint-Gertrudis wenst het goed Kerklaan 17 - 1830 Machelen uit te breiden op het gelijkvloers met een vergaderzaal, waardoor de totale bouwdiepte op 19m zou komen wat een afwijking is van het RUP Machelen centrum dat van toepassing is op het goed.
Verder wil men de toegankelijkheid verhogen door middel van een helling lang de zijkant van het goed.

Het goed is vastgesteld als bouwkundig erfgoed doch de uitbreiding past binnen de bestaande context en versterkt het gemeenschapsdoel van het gebouw.

Besluit:

 Artikel 1: de gemeenteraad gaat akkoord met een afwijking op de overeenkomst tussen de gemeente Machelen en de Kerkfabriek Sint-Gertrudis voor wat betreft de uitbreiding van het goed Kerklaan 17 - 1830 Machelen met een vergaderzaal achteraan tot een bouwdiepte van 19m een helling in het kader van toegankelijkheid langs de zijkant van het goed.

Addendum Brownfieldconvenant met betrekking tot Brownfieldproject "58. Vilvoorde & Machelen - Renaultsite" 

Het Vlaams Parlement heeft op 30 maart 2007 het Decreet betreffende de Brownfieldconvenanten (hierna het "Decreet") goedgekeurd. Dit decreet trad op 19 juni 2007 in werking. Met dit decreet wordt een kader gecreëerd voor het afsluiten van Brownfieldconvenanten tussen de Vlaamse Regering en de actoren en regisseurs bij een Brownfieldproject.

Het decreet beoogt een faciliterend kader aan te reiken voor de duurzame herontwikkeling van een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden die zodanig zijn aangetast, dat zij kennelijk slechts gebruik of opnieuw gebruikt kunnen worden door middel van structurele maatregelen (zgn. brownfields).

Het Decreet voorziet als instrument voor de herontwikkeling van voormelde brownfields het sluiten van Brownfieldconvenanten. Deze Brownfieldconvenanten moeten mogelijk maken dat tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken worden gemaakt zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid bestaat over bepaalde tijdsgebonden en procedurele vereisten en verwachtingen.

Tussen de Vlaamse Regering, Renault Industrie Belgique NV, Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels vzw, PSR Bronwnfield Developers Nv,  Stad Vilvoorde en gemeente Machelen werd op datum van 20 juli 2012 een Brownfieldconvenant gesloten met betrekking tot het Brownfieldconvenant "58. Vilvoorde & Machelen- Renaulsite”, hierna genoemd het "Brownfieldconvenant".

Op 4 september 2015 werd het eerste addendum ondertekend. Dit addendum regelde hoofdzakelijk de toetreding van Abies One NV en De Lijn als actoren en van het Departement Ruimte Vlaanderen (nu Departement Omgeving) als regisseur, de overdracht van de gronden en de verbintenissen van Renault Industrie Belgique NV aan Abies One NV en de uittreding van PSR Brownfield Developers NV als actor uit het convenant.

Artikel 16 van het Brownfieldconvenant voorziet dat nieuwe partijen voor zover dit noodzakelijk en/ of nuttig is voor de realisatie van het Brownfieldproject tot het Convenant alsmede een Realisatieconvenant, kunnen toetreden mis akkoord van de andere betrokken partijen.

Artikel 17 van het Brownfieldconvenant voorziet bij een overdracht van rechten en/of plichten dat deze overdracht enkel middels de goedkeuring van de Partijen en bijgevolg enkel middels een aanpassing aan het Brownfieldconvenant kan gebeuren. Met het oog op administratieve vereenvoudiging enerzijds en gelijkvormigheid met nieuw te sluiten convenanten anderzijds wordt het nieuwe luidende artikel met betrekking tot overdrachten opgenomen in onderhavig addendum aan het Brownfieldconvenant.

VDAB heeft een overeenkomst met Abies one NV voor het verwerven van een grond voor de realisatie van een mastercampus binnen het gebied van de site waarop de Brownfieldconvenant "58. Vilvoorde & Machelen - Renaultsite" van toepassing is.

Voor de toetreding van de VDAB tot het Brownfieldconvenant "58. Vilvoorde & Machelen - Renaultsite" dient een addendum (2) te worden opgemaakt.

Besluit:

Artikel 1: de toetreding van de VDAB tot het Brownfieldconvenant "58. Vilvoorde & Machelen - Renaultsite" wordt goedgekeurd.

Artikel 2: het addendum 2 Brownfieldconvenant "58. Vilvoorde & Machelen - Renaultsite" met daarbij horende bijlagen, aangehecht aan deze beslissing wordt goedgekeurd.

Artikel 3: de burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd het addendum 2 Brownfieldconvenant "58. Machelen & Vilvoorde - Renaultsite" te ondertekenen.

Vraag om advies over samenvoeging parochies in de gemeente Machelen

Op 8 maart 2023 ontving het lokaal bestuur Machelen een vraag om advies over samenvoeging van parochies in de gemeente Machelen.

Het voormelde decreet bepaalt dat als een van de samen te voegen besturen van de eredienst in een sanctioneringsprocedure als vermeld in artikel 30 zit, kan de Vlaamse Regering de samenvoegingsprocedure opschorten totdat de Vlaamse Regering een beslissing heeft genomen over de sanctionering. Er wordt advies gevraagd aan de gemeente over de samenvoeging van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en parochie Sint-Catharina te Diegem.

Besluit: de gemeenteraad geeft een gunstig advies over de samenvoeging van parochie Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en parochie Sint-Catharina te Diegem.

Aanduiding vertegenwoordiger in projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters

Gezien de meerwaarde van een intergemeentelijke samenwerking rond bouwkundig erfgoed, landschappelijk erfgoed en archeologie en de complementariteit met de werking van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) heeft RLBK in 2019 het initiatief genomen om samen met de gemeente in de Brabantse Kouters de oprichting van Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten (IOED's) voor te bereiden.

Het voorstel tot oprichten van projectverenigingen ter bevordering van de intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed in de Brabantse Kouters en toetreden van de gemeente tot de projectvereniging 'Brabantse Kouters Oost' als juridische structuur werd goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 22 oktober 2019. Tijdens dezelfde zitting werd ook de opmaak van een aanvraagdossier voor erkenning als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) bij de Vlaamse Overheid goedgekeurd.

De beide projectverenigingen 'Brabantse Kouters Oost' (gemeente Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en de stad Vilvoorde) en 'Brabantse Kouters West' (gemeenten Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel) sloten een samenwerkingsovereenkomst af met Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) voor de uitvoering van de erfgoedwerking door RLBK.

De gemeenteraad van 22 november 2022 besliste tot goedkeuring erkenningsaanvraag IOED (beleidsplan) en voorstel 'samenvoeging' projectvereniging Brabantse Kouters Oost en West tot projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters.

De gemeente is vennoot van deze intercommunale en dient hierin volgende vertegenwoordigers te hebben:

- 1 effectieve (lid van het college van burgemeester en schepenen) en plaatsvervanger (lid van het college van burgemeester en schepenen)

- 1 raadgevende (oppositie) en plaatsvervanger (oppositie).

Besluit:

Artikel 1: Mohamed Akaychouch wordt aangeduid als stemgerechtigd plaatsvervangend vertegenwoordiger ter vervanging van de heer Stef Panneels: 23 ja stemmen, 1 neen stem

Artikel 2: Jocelyne Vangindertaelen wordt aangeduid als plaatsvervangend lid met raadgevende stem: 23 ja stemmen en 1 onthouding.

Artikel 3: een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Projectverenging Erfgoed Brabantse Kouters.

B-Punten

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 28 maart 2023

Besluit: De gemeenteraad keurt het verslag van de gemeenteraad 28 maart 2023 unaniem goed.

Kennisname beslissing van de gouverneur inzake klacht tegen retributiereglement voor het digitaal opvragen van documenten en/of plannen die deel uitmaken van een stedenbouwkundig dossier of omgevingsdossier

 De beslissing van de gouverneur betreffende de klacht tegen retributiereglement voor het digitaal opvragen van documenten en/of plannen die deel uitmaken van een stedenbouwkundig dossier of omgevingsdossier.

Besluit:

Enig artikel: de gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de gouverneur van 27 maart 2023 aangaande klacht tegen retributiereglement voor het digitaal opvragen van documenten en/of plannen die deel uitmaken van een stedenbouwkundig dossier of omgevingsvergunningsdossier

Informatieveiligheid: jaarverslag 2022, beleidsplan 2023-2025

Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan een aantal eisen inzake informatieveiligheid, o.a. de verplichting tot de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming (DPO).

De veiligheidsconsulent dient jaarlijks een verslag van zijn/haar werkzaamheden over te maken aan de organisatie.

Vanaf 1 januari 2020 is er 1 DPO aangesteld voor de entiteiten gemeente en OCMW. Volgende documenten inzake informatieveiligheid worden ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad:

  • jaarverslag 2022 gemeente en OCMW
  • beleidsplan 2023-2025 gemeente en OCMW

De documenten zijn opgemaakt in overleg met de informatieveiligheidscel.

Besluit:

Enig artikel: de gemeenteraad neemt kennis van volgende documenten inzake informatieveiligheid:

  • jaarverslag 2022 gemeente en OCMW
  • beleidsplan 2023-2025 gemeente en OCMW.

Projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters - werking 2022-2023

Gezien de meerwaarde van een intergemeentelijke samenwerking rond bouwkundig erfgoed, landschappelijk erfgoed en archeologie en de complementariteit met de werking van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) heeft RLBK in 2019 het initiatief genomen om samen met 12 gemeenten in de Brabantse Kouters de oprichting van Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten voor te bereiden.

Het voorstel tot oprichten van een projectvereniging ter bevordering van de intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed in de Brabantse Kouters en toetreden van de gemeente tot de projectvereniging Brabantse Kouters Oost als juridische structuur werd goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 22 oktober 2019. Tijdens dezelfde zitting werd ook de opmaak van een aanvraagdossier voor erkenning als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) bij de Vlaamse Overheid goedgekeurd.

De beide projectverenigingen Brabantse Kouters Oost (gemeente Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst en de stad Vilvoorde) en Brabantse Kouters West (gemeenten Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel) sloten een samenwerkingsovereenkomst af met Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) voor de uitvoering van de erfgoedwerking door RLBK.

Een erkenning als IOED (en bijhorende Vlaamse financiering) werd tijdens de eerste aanvraagronde in 2020 nog niet verleend door de Vlaamse Overheid, maar op de vergadering van 16 november 2020 beslisten de raden van bestuur van beide projectverenigingen om:

  • Een beperkte erfgoedwerking uit te bouwen in verhouding tot de financiële input vanuit de aangesloten gemeenten
  • Nauw samen te werken tussen de projectverenigingen Brabantse Kouters West en Brabantse Kouters oost (gezamenlijke inhoudelijke werking, begroting, vergaderingen)
  • Daarbij volgende inhoudelijke speerpunten voor 2021-2022-2023 naar voor te schuiven:
    • Herinventarisatie en valorisatie van bouwkundige erfgoed op de Vlaamse Inventaris
    • De opmaak van een nieuw aanvraagdossier voor de erkenning als IOED in 2022
    • Ondersteuning gemeenten in kader van funerair erfgoed
    • Onderzoeken mogelijkheden tot samenwerken bij publiekswerking (bv. Open Monumentendag)
  • RLBK de opdracht te geven een deeltijdse medewerker aan te werven om deze werking op te starten. Deze medewerker kwam in dienst van RLBK op 25 mei 2021.

In 2022 werd een traject doorlopen om de projectverenging Brabantse Kouters West te ontbinden en de betrokken gemeenten te laten toetreden tot de projectverenging Brabantse Kouters Oost en deze laatste om te dopen te Erfgoed Brabantse Kouters. Bovendien werd ook beslist om een nieuwe erkenningsaanvraag als IOED bij de Vlaamse Overheid in te dienen. Dit alles werd formeel goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 november 2022 waarbij beslist werd om:

  • De naam projectvereniging 'Brabantse Kouters Oost' te wijzigen naar 'Erfgoed Brabantse Kouters' en dit aldus in de statuten op te nemen.
  • Goedkeuring te verlenen aan de toetreding van de gemeenten Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel tot deze projectvereniging 'Erfgoed Brabantse Kouters' indien zij dit vragen en aldus in de statuten van de projectvereniging 'Erfgoed Brabantse Kouters' het werkingsgebied uit te breiden tot het grondgebied van 12 gemeenten (Asse, Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst).
  • Akkoord te gaan met de inbreng van de activa van de projectvereniging 'Brabantse Kouters West' bij deze van projectvereniging 'Erfgoed Brabantse Kouters'.
  • Het ontwerp beleidsplan 2024-2026 goed te keuren en akkoord te gaan met de erkenningsaanvraag voor een 'Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) zoals die tl. op 15 januari 2023 vanuit de projectvereniging 'Erfgoed Brabantse Kouters' zal ingediend worden bij de Vlaamse Overheid.

Conform het decreet op het lokaal Bestuur wordt de jaarrekening van de projectvereniging door de Raad van Bestuur besproken en voorlopig goedgekeurd. Dit gebeurde op de vergadering van 08 maart 2023. Conform ditzelfde decreet dient elke projectvereniging jaarlijks deze jaarrekening vervolgen formeel te laten goedkeuren door de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten.

De statuten van projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters (voorheen Brabantse Kouters Oost) bepalen daarnaast bijkomend dat de planning en begroting (zoals beide voorgelegd en goedgekeurd op de vergadering van de Raad van Bestuur van 14 december 2022) en het jaarverslag (zoals voorgelegd en goedgekeurd op de vergadering van de Raad van Bestuur van 08 maart 2023) ook goedgekeurd dienen te worden door de gemeenteraad.

Besluit:

Artikel 1: het gezamenlijke activiteitenverslag 2022 van de projectvereniging Brabantse Kouters Oost en West goed te keuren.

Artikel 2: de jaarrekening 2022 van de projectvereniging Brabantse Kouters Oost goed te keuren.

Artikel 3: de begroting 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren.

Artikel 4: de plannen 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren

Providentia cvba - algemene vergadering 11 mei 2023

Besluit: de agendapunten van de algemene vergadering van Providentia cvba van 11 mei 2023 worden goedgekeurd

VENTUM&green - algemene vergadering 20 juni 2023

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten, op de agenda van de gewone algemene vergadering VENTUM&green van 20 juni 2023 en de daarbij horende documentatie 

Haviland - gewone algemene vergadering 21 juni 2023

Besluit: de agendapunten van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 21 juni 2023 worden goedgekeurd

Fluvius West - algemene vergadering tevens jaarvergadering 26 juni 2023

Besluit: de gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West van 26 juni 2023

 I.B.E.G. - algemene vergadering 27 juni 2023

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten, op de agenda van de gewone algemene vergadering I.B.E.G. van 27 juni 2023 en de daarbij horende documentatie

Sibelgas - algemene vergadering 27 juni 2023

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten, op de agenda van de gewone algemene vergadering Sibelgas van 27 juni 2023 en de daarbij horende documentatie

 

!!!Opgelet!!!

Dit is een voorlopig verslag. Het volledige en goedgekeurde verslag zal U kunnen terugvinden op de website van de gemeente machelen (www.machelen.be) van zodra het verslag is goedgekeurd op de volgende gemeenteraad van23 Mei 2023