Verslag gemeenteraad 24 October 2023

Aanwezig: Panneels Stef, Debeerst Rony, Tielemans Steven,  Gooris Danny, Hanon Patrick, , Lenaerts Werner,  Jacobs Kris, Nadine Gurickx, Blanckaert Benny, Nancy Van Harck, Jocelyne Vangindertaelen, Grootjans Marc, De Groef Jean-Pierre, Ingrid Deblock, Peter Roose, Van den Berghe Tania, Ponticello Dina, Lagae Gregory, Claeys Steve, Geeroms Magda, Akaychouch Mohamed, Veysel Top, Patrick Vanderauwera, Van Praet Frank, Schell Daniël

Verontschuldigd: Niemand

Afwezig: Benhomaid Samia;

Opgelet: Door een techisch probleem van mijn recording app, heb ik niets kunnen uitschrijven wat er tijdens de gemeenteraad extra werd gezegd (comments, vragen en dergelijke meer). De audio zal u later kunnen beluisteren op de officiele website van de gemeente. Mijn excuses voor de lezers en de raadsleden die het woord hebben genomen tijdens de gemeenteraad

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:                

A-Punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

 

Goedkeuren masterplan CAT-site (Vilvoorde-Machelen)

Het masterplan CAT-site is het resultaat van ontwerpend onderzoek in het kader van 3 strategische projecten "Reconversie Vilvoorde-Machelen" en een uitwerking van de brownfieldconvenant 58 "Vilvoorde & Machelen- Renaultsite" uit 2012.

Het masterplan vertrekt vanuit de ambitie om de oude vervuilde Renault-terreinen om te vormen tot een levendige nieuwe stadswijk met een verwevenheid van voorzieningen, wonen en economie met kwaliteitsvolle publieke ruimte. 

Het masterplan schetst de krijtlijnen voor de nieuwe toekomst van de CAT-site. Enerzijds legt het plan een heldere missie en een robuust armaturenplan vast voor de toekomstige herontwikkeling. Anderzijds wordt een doorkijk geboden naar een mogelijke uitwerking aan de hand van concrete, stedenbouwkundige, architecturale en landschappelijke ontwerpvoorstellen. Het vormt een richtinggevend kader maar toont ook de nood aan een geïntegreerd ontwerpproces waarin programmatorische noden, financiële en technische haalbaarheid, ruimtelijke randvoorwaarden en duurzaamheidsambities op elkaar moeten afgestemd worden.

De duurzaamheidsambities waarop het masterplan steunt formuleren ambities inzake kwaliteitszorg, kwaliteitsbewaking en duurzaamheid. Voor de site worden hoge duurzaamheidsambities voorop gesteld. Dit is essentieel om de impact van het project te optimaliseren en zijn toekomstbestendig en klimaatrobuust karakter veilig te stellen. Ze vormen bovendien een leidraad bij de verdere voorbereiding en de realisatie van deze gebiedsontwikkeling. Gelet op de omvang van het gebied en de lange doorlooptijd van de ontwikkeling focussen de duurzaamheidsambities op verankerde, te concretiseren, te evalueren en te verkennen ambities. De duurzaamheidskeuzes die vandaag reeds in het masterplan vervat zitten worden duidelijk benoemd en uitgelicht doorheen het masterplan document.

De missie die beoogd wordt is 'Van een ontoegankelijk grijs terrein naar een nieuw duurzaam en (be)leefbaar stukje stad met een sterke eigen identiteit':

  1. Een strategische rol in de ruimere regio:
  • multimodaal knooppunt in het mobiliteitsnetwerk;
  • schakel in het groenblauw netwerk;
  • grootschalige ruimte voor (boven) lokale uitdagingen;
  1. Een stedelijke verbinding tussen Vilvoorde en Machelen
  2. Een unieke identiteit dankzij een bewogen geschiedenis en een veelzijdige toekomst:
  • een intens vervuild industrie- en parkeerterrein in het verleden;
  • een divers nieuw stadsdeel in de toekomst:
    • ruimte voor een diverse groene beleving;
    • ruimte voor diverse transities;
    • ruimte voor diverse programma's;
    • ruimte voor diverse doelgroepen;
  • de brownfield als unieke conditie;
  • duurzaam in al zijn facetten.

Het masterplan wordt aan de provincie Vlaams-Brabant overgemaakt voor de opmaak van een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan en vormt het kader waarbinnen inrichtingsplannen voor de hoofdstructuur en de daarin of -aan gelegen ontwikkelingsvelden worden uitgewerkt. Het schetst via eerste visualisaties en referenties een beeld van de gewenste belevingswaarde en architecturale landschappelijke kwaliteit van de toekomstige ontwikkeling. Het illustreert bovendien hoe een integrale duurzaamheid wordt nagestreefd, met een plan dat zowel een positieve impact heeft op de omgeving als op een hoge inherente kwaliteit.

Op 5 oktober 2023 is dit toegelicht aan de verenigde raadscommissie.

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter:

Dank u wel voorzitter.

Ik weet dat het woord nemen, als gemeenteraadslid van het beleid, niet de gewoonte is, maar voor dit punt zou ik graag een woordje willen toelichten ivm mijn twijfels rond dit dossier.

Het gaat hier om verschillende de verschillende redenen die tot deze beslissing hebben geleid.

Laat mij beginnen met te bevestigen dat de CAT site ontwikkeld moest worden na 20 tot 30 jaar leegstand, en dat ik hier volledig mee akkoord ga.

 Kan er iemand iets hebben tegen de komst van het AZ Jan Portaels? Neen ! Kan er iemand iets tegen hebben om scholen, kinderopvang, sportfaciliteiten, uitgebreid aanbod horeca en kleinhandel en het VDAB opleidingscentrum van Vlaams Brabant daar te bouwen? Het antwoord is neen. Zeker het ziekenhuis is welkom en ook het VDAB opleidingscenter zou zeer goed passen op de CAT-site, gezien de hoge (laaggeschoolde) werkloosheidsgraad. Deze VDAB opleidingen kunnen dan vaak leiden tot een nieuwe job of carriere switch voor heel wat mensen uit onze gemeente.

Wat natuurlijk ook positief is, dat de CAT site, omwille van dit project, zal gesaneerd en gereinigd zal worden. De bodemverontreiniging moet er aangepakt worden alvorens er enige bestemming kan aan gegeven worden.

Tot zover ben ik helemaal mee. Waar liggen mijn twijfels dan? Om te beginnen, onze gemeente heeft reeds verschillende immense projecten lopende. Ik spreek van het Bessenveld (3500 woningen), de Lediaan (160 woningen), Broeklin en Matexi project (versterking van de wooncentra) om er maar een paar te noemen, en nu opnieuw dit immense project op de CAT Site. Ik heb een behoedzaam vermoeden dat de inwoners van onze gemeente daar niet op zit te wachten.

De vraag is echter of die 2500 extra wooneenheden (waar van 750 tot 1000 eenheden op Machels grondgebied, de andere op het grondgebied van Vilvoorde,) boven op de reeds +4000 in planning of geplande wooneenheden in de eerdere vermelde grote projecten, noodzakelijk zijn voor onze gemeente.

Eén van de andere redenen, is de mobiliteit. Vandaag de dag is het reeds een probleem om zich in, van en naar onze gemeente te verplaatsen tijdens de piekuren (de Woluwelaan werken buiten beschouwing gelaten). Er mag dan wel een heel brede Noord-Zuid verbinding voorzien zijn op de CAT-site, maar die moeten nog steeds zijn aan of ontsluiting vinden via de Vilvoordelaan en Luchthavenlaan.

Experts van het studiebureau “Buur” hebben ons op donderdag 5 oktober uitgelegd dat ze in dit masterplan wel rekenen op de modale shift wijziging, namelijk dat er tegen dan 30% van de mensen de wagen nemen, en 70% te voet, fiets, openbaar vervoer of andere duurzame middelen zullen gebruiken voor hun verplaatsingen. Iets wat toch wel heel uitermate hoge verwachtingen schept, zonder te weten of dit binnen, ik zeg maar, 10-15 jaar ook zal geschieden.  En dan spreek ik niet over de eventuele parkeerproblemen, of de infrastructuur die nodig zal zijn voor dat aantal wagens oplaadinfrastructuur te voorzien.

De CAT-site, op zich, mag dan later wel geen impact hebben op de mobiliteit, volgens deze experts, net zoals al die andere opgesomde projecten. De vraag is echter of deze experts wel rekening houden met de impact van al die projecten samen, en daar vrees ik dat die wel degelijk impact zullen hebben op de mobiliteit in de gemeente.

Een paar cijfers… 3900 jobs, een ziekenhuis, 2500 woningen (gemiddelde van 2,5 inwoners, komt dit op een prognose van 6125 nieuwe inwoners), en dan kan iedereen hier nog verschillende hypotheses of scenario’s uitbrengen van hoeveel voertuigen per wooneenheid, hoeveel verkeersbewegingen per dag,  welke modaal shift het zal zijn. De terechte vrees is dat al deze grote   projecten samen een impact zullen vertonen op onze verkeersdruk die nu vandaag al heel hoog is, zeker tijden de piekuren.

Gerelateerd aan die verkeersdrukte, is natuurlijk ook de parkeerproblematiek. We hebben net een nieuw parkeerbeleid ingevoerd dat zijn vruchten op verschillende plaatsen heeft afgeworpen, en andere plaatsen waar we nog kunnen optimaliseren, maar met het toekomstig wagenpark van werknemers en de inwoners van de CAT-site, zou er zich opnieuw een parkeerprobleem kunnen voordoen.

Ook heb ik mijn twijfels in verband met de concerthal (evenementen hal) die voorzien is op de CAT site, terwijl er al 2 concert hallen voorzien zijn in het Broeklin project paar 100 meter verder op, ook al worden die gebruikt voor andere doeleinden zoals kunst tentoonstelling en symfonische orkest optredens.

Besluit: Laat ons duidelijk zijn, zodoende er geen verwarring is, ik ben, net zoals zovele van onze inwoners VOOR de ontwikkeling van de CAT Site, voor de sanering, voor een betere infrastructuur, ziekenhuis, VDAB opleidingscentrum…super, maar persoonlijk denk ik, samen met onze inwoners, de andere ruimtes anders en beter ingevuld willen zien worden, rekening houdende met de huidige verkeersinfrastructuur, verkeersmobiliteit en verkeersdruk.

Ik zal afsluiten met het woordje “loyaliteit”, ik heb ook in 2021 tegengestemd tegen het GEM Project in het Bessenveld (met mix indeling van park, bedrijven, school, hotels en 3500 woningen), en vooral tegen de geplande hoogbouw. Volgens sommige mensen, was ik tegen dit mega project, omdat het bij wijze van spreken in mijn tuin zou komen. Wel, nu “ja” stemmen voor soortgelijk immens project als deze CATsite, zoals ze vandaag wordt voorgesteld dat zou pas hypocriet zijn.

Sinds het begin van deze legislatuur, nu bijna 5 jaar geleden, hebben we samen ondertussen tot en met vandaag inbegrepen, 983 punten behandeld, en heb ik éénmaal anders gestemd dan het kartel toen in de oppositie of zoals vandaag mee in het beleid.

Vandaag komt er met mijn tweede “tegen of neen”stem bij voor de CAT-site voor het masterplan. Al de volgende punten ivm CAT-site stem ik voor (infrastructuur, VDAB en sanering brownfield convenant). Later op deze gemeenteraad zal ik dan een 3de neen stem geven op het agendapunt van de RUP voor het Bessenveld.

Ik dank u voorzitter.

Door een technisch probleem via de recording app op mijn gsm heb ik jammer genoeg omtrent dit agenda topic (en de rest van heel de gemeenteraad), heb ik hun reactie/repliek/antwoord niet kunnen uittypen zoals ik dit gewoonlijk doe. Waarvoor mijn oprechte excuses naar de lezers van dit verslag maar ook zeker naar de volgende collega raadsleden die hier ook iets hadden gezegd ivm dit dossier:

  • Kris Jacobs
  • Dina Ponticello
  • Steve Claeys
  • Jean Pierre De Groef

De comments van deze raadsleden zal u wel kunnen beluisteren wanneer de officiële notulen op de website van de gemeente staan. Deze kan U terugvinden binnenkort op de volgende website

Gemeenteraad - Gemeente Machelen-Diegem

Besluit: de gemeenteraad stemt met 4 stemmen tegen (Danny Gooris, Franky Van Preat, Dina Ponticello en Kris Jacobs), 5 onthoudingen (Marc Grootjans, Ingrid Deblock, Jocelyne Vangindertaelen, Patrick Hanon, Veysel Top)  en 15 stemmen voor het masterplan CAT-site goed.

Goedkeuren eerste realisatieconveant CAT-site met betrekking tot de realisatie van het Brownfieldcovenant 58

In 2012 werd een Brownfieldconvenant (BFC) 58 "Vilvoorde & Machelen-Renaultsite" afgesloten tussen de Vlaamse Regering, Renault Industrie Belgique nv, AZ Jan Portaels, PSR Brownfield developers nv, de stad Vilvoorde, de gemeente Machelen en OVAM, betreffende de herontwikkeling van de CAT-site tot een gemengd, kwalitatief en ontsluitbaar project. 

In 2015 werd een addendum aan dit BFC afgesloten tussen de Vlaamse Regering, Abies one nv als nieuwe eigenaar van de CAT-site, AZ Jan Portaels, de stad Vilvoorde, de gemeente Machelen, De Lijn, Departement Omgeving en OVAM. Dit addendum aan het BFC verduidelijkt in artikel 1.1 de doelstelling van het brownfieldproject als volgt: "de spoedige ontwikkeling van de terreinen (ongeacht de ligging ervan en de status van het verlijden van de notariële akten) tot een stedelijk, gemengd, kwalitatief en ontsluitbaar project (rekening houdend met de masterplanning), waarbinnen onder meer een nieuw ziekenhuis, de VDAB-campus, alsook economische functies kunnen worden ingeplant, telkens rekening houdend met de reeds vastgestelde problemen inzake water, bodem, ruimtelijke bestemming, ontsluiting en hoogspanningsleiding waarbij partijen erkennen dat overeenkomstig artikel 9.5 van het BFC voor de vastgestelde problemen een oplossing moet worden gevonden met inachtneming van de lasten die elk van de partijen reeds op zich heeft genomen."

Begin 2023 werd een tweede addendum aan het BFC afgesloten tussen de Vlaamse Regering, Abies one nv, AZ Jan Portaels, de stad Vilvoorde, de gemeente Machelen, De Lijn, Departement Omgeving, OVAM en VDAB als nieuwe eigenaar van een perceel op de CAT-site.

De goedkeuring van het masterplan CAT-site is een cruciale randvoorwaarde voor de realisatie van de doelstellingen zoals opgenomen in het BFC. Het masterplan CAT-site werd/wordt als beleidsdocument gehanteerd bij de opmaak van voorliggend realisatieconvenant en toekomstige realisatieconvenanten. Het masterplan is dan ook een bijlage bij het realisatieconvenant.

Het voorliggend realisatieconvenant heeft tot doel een aantal randvoorwaarden vast te leggen voor de (eerste) ontwikkeling op de site.

Onderstaand een beknopt overzicht van de punten waarrond afspraken gemaakt worden in de realisatieconvenant:

  • Algemene ontwikkelingsprincipes met bepalingen rond het masterplan inclusief de te concretiseren duurzaamheidsambities, het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat zal worden opgemaakt door de provincie, de opmaak van een globaal inrichtingsplan voor de hoofdstructuur van het openbaar domein en de opmaak van inrichtingsplannen voor de verschillende ontwikkelingsvelden.
  • De aanpak en instrumenten voor kwaliteitsbewaking.
  • Afspraken voor de coördinatie van de realisatie van het BFC
  • Bepalingen rond aanleg van de hoofdstructuur (een eerste fase van de NZ-as) en de overdracht ervan naar het openbaar domein.
  • Afspraken rond de financiering: grondoverdracht, projectlast, subsidies.
  • Timing en fasering van de aanleg van het openbaar domein (hoofdstructuur) in afstemming met het ziekenhuis.

In het huidige realisatieconvenant is de ontsluiting van de VDAB- campus niet opgenomen. Op 2 oktober 2023 werd door het college van burgemeester en schepenen van Vilvoorde volgend engagement goedgekeurd: "Stad Vilvoorde engageert zich om in overleg met en samen met de gemeente Machelen per direct overleg op te starten met de VDAB en Abies One met het oog op een snelle realisatie van de VDAB-campus". Een gelijkaardige beslissing wordt aan de gemeenteraad van Machelen van 24 oktober 2023 voorgelegd.

Besluit: de gemeenteraad keurt met 1 onthouding (Dina Ponticello), 1 stem tegen (Franky Van Praet) en 22 stemmen voor het eerste realisatieconvenant CAT-site tussen Abies one, de stad Vilvoorde en de gemeente Machelen goed.

Opmaak realisatieconvenant met VDAB en Abies one.

Op de gemeenteraad van 24 oktober 2023 wordt de realisatieconvenant CAT-site ter goedkeuring voorgelegd. 

Binnen deze realisatieconvenant is de ontsluiting van de VDAB-campus niet opgenomen, deze zal deel moeten uitmaken van een volgend realisatieconvenant. Om een snelle ontwikkeling van de VDAB-campus mogelijk te maken is het noodzakelijk om zo snel mogelijk met Abies one, VDAB en eventueel de stad Vilvoorde rond de tafel te gaan zitten. Op 2 oktober 2023 werd door het college van burgemeester en schepenen van Vilvoorde volgend engagement goedgekeurd: "Stad Vilvoorde engageert zich om in overleg met en samen met de gemeente Machelen per direct overleg op te starten met de VDAB en Abies One met het oog op een snelle realisatie van de VDAB-campus." 

Besluit: de gemeente Machelen engageert zich met 1 onthouding (Dina Ponticello), 1 stem tegen (Franky Van Praet) en 22 stemmen voor om in overleg met en samen met de stad Vilvoorde overleg op te starten met VDAB en Abies One met het oog op een snelle realisatie van de VDAB-campus.

Beslissing over de aanleg van wegifrastructuur CAT-site Fase 1 (OMV_2023021096).

Op 16 mei 2023 werd door Algemeen ziekenhuis Jan Portaels, Elia Asset en Abies one een aanvraag omgevingsvergunning (OMV_2023021096) ingediend voor het bouwen van een ziekenhuis, infrastructuurwerken CAT-site en het ondergronds brengen van de hoogspanningslijn. De aanvraag heeft betrekking op de aanleg van een ontsluitingsweg tussen de Luchthavenlaan (Vilvoorde) en de Woluwelaan (Machelen).

De aanvraag heeft betrekking op de percelen gelegen op de CAT-site gelegen langsheen de Nijverheidstraat, Vilvoordelaan, Woluwelaan 1, 1830 Machelen

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 9 juni 2023 tot 8 juli 2023. In het kader van dit openbaar onderzoek werden 3 bezwaarschriften ingediend. Binnen één van deze bezwaren wordt bezwaar gemaakt tegen de voorliggende infrastructuurwerken.

Er wordt bezwaar gemaakt tegen de voorliggende infrastructuurwerken voor de aanleg van de wegen. Geen van deze bezwaren heeft specifieke betrekking op de ontsluitingsweg die voorzien wordt op het grondgebied van Machelen.

Algemeen gezien zou de infrastructuur niet passen binnen de bestemmingsvoorschriften industrie. De bestemmingsvoorschriften industrie doen geen uitspraak over de al dan niet aanleg van wegen binnen het gebied. In het kader van toekomstige herontwikkeling van het gebied is een georganiseerde ontsluiting noodzakelijk.

Er werd een tweede openbaar onderzoek georganiseerd van 1 september 2023 tot 30 september 2023. In het kader van dit openbaar onderzoek werd 1 bezwaar ingediend. Dit heeft geen betrekking op de infrastructuurwerken of aanleg nieuwe wegen. 

Beoordeling en motivering beslissing artikel 31 Omgevingsvergunningsdecreet

De omgevingsvergunningsaanvraag voor het project ziekenhuis en bijhorende infrastructuurwerken omvat de aanleg van een nieuwe openbare weg. De aanleg kadert binnen de omgevingsvergunningsaanvraag voor het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels en mogelijk toekomstige projecten in het gebied die in overeenstemming zijn met het masterplan CAT-site zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 oktober 2024 en kan beschouwd worden als een beleidsmatig gewenste ontwikkeling.

De wegen zullen aangelegd worden door Abies one nv en zullen na de definitieve oplevering overgedragen worden aan de gemeente. Overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet dient de gemeenteraad zich over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, uit te spreken, rekening houdend met de artikelen 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan hierbij voorwaarden en lasten opleggen, die de vergunningverlenende overheid vervolgens in de vergunning dient op te nemen.

Ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg

De wegen en de aanleg zijn aangegeven op de plannen. Er werd een rooilijnplan opgemaakt, dat aan de eisen van gemeentelijke rooilijnplannen beantwoordt en de ligging en breedte van de gemeentewegen vastlegt. De plannen geven voldoende de ligging van de gemeentewegen weer.

Doelstellingen uit artikel 3 Gemeentewegendecreet

1° De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De (her)aanleg van de wegen past binnen de doelstellingen van artikel 3. 2° De herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak. De fiets- en voetpaden worden maximaal gescheiden van het gemotoriseerd verkeer. Er wordt maximaal ingezet op doorsteken voor de zachte weggebruiker.

Principes uit artikel 4 Gemeentewegendecreet

1° Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang. De aanleg kadert binnen de ontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels wat een handeling van algemeen belang betreft. Daarnaast zal de aanleg ook bijdragen aan een betere ontsluiting van het gehele gebied.

 2° Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd. Het aanleggen van deze weg heeft tot doel de ontsluiting van het projectgebied. Deze zal voor de inwoners van Machelen ook voor een vlotte verbinding naar het station Vilvoorde vormen.

3° De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen. Het ontwerp houdt voldoende rekening met de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de individuele aangrenzende percelen. Er wordt gestreefd naar een beperking van conflicten, daarnaast betreft het een eerste fase van de ontsluiting van het gebied. 

4° Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief. De aanleg zet sterk in op de ontsluiting van het gebied en dit zowel voor de wagen, het openbaar vervoer en de fiets- en voetwegen. De wegen sluiten aan op het grondgebied van deze die aangelegd zullen worden op het grondgebied van de Stad Vilvoorde.

5° Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.De voorliggende aanleg zorgt voor een ontsluiting van een op dit ogenblik ontoegankelijk gebied. Het is voor de inwoners van de gemeente Machelen een meerwaarde om via de verschillende vervoersmodi die mogelijk gemaakt worden de aansluiting met het station Vilvoorde te maken. 

Besluit: De gemeenteraad keurt met 1 onthouding (Dina Ponticello), 1 stem tegen (Franky Van Praet) en 22 stemmen voor de volgende artikels goed:

Artikel 1: het ontwerp van rooilijnplan op het projectgebied wordt goedgekeurd.

Artikel 2: de aanleg van de verschillende gemeentewegen op het projectgebied wordt goedgekeurd.

Artikel 3: de vergunningverlenende overheid wordt opgedragen in de omgevingsvergunning het volgende op te nemen:

  • De voorwaarden voor overdracht van lokale wegenis en de uitrusting dienen te worden opgenomen in een samenwerking/beheersovereenkomst met het lokaal bestuur. De aanvrager van de vergunning neemt hiervoor het initiatief voor aanvang der werken.
  • De openbare verlichting te plaatsen op de over te dragen lokale wegenis dient conform de richtlijnen van de beheerder Fluvius en het masterplan "Verlichting Machelen-Diegem" uitgevoerd te worden.
  • Het beheer en het onderhoud van de lokale wegenis en uitrusting wordt overgedragen aan het lokaal bestuur: na het verkrijgen van de definitieve oplevering dient een asbuiltplan en beheersplan te worden overgedragen aan de gemeente.
  • De aanvrager brengt het lokaal bestuur op de hoogte van de start der werken, de vordering der werken en bezorgt het lokaal bestuur de uitnodigingen voor de werfvergaderingen, rondgangen en oplevering. De verslagen worden gedeeld met het lokaal bestuur.

Principiële beslissing opmaken RUP Bessenveld Diegem

Op 22 dember 2021 werd door de gemeenteraad het masterplan en de kaderovereenkomst publiek-private afspraken met betrekking tot de publieke lasten verbonden aan de ontwikkeling van het project 'Uptown' te Machelen goedgekeurd. Het project heeft tot doel een gemengde ontwikkeling op de site Bessenveldstraat te realiseren. Het project 'Uptown' bevat een volwaardige, kwaliteitsvolle en multifunctionele buurt enerzijds, en het behoud van een openruimtekamer op deze plek, anderzijds.

Er wordt ingezet op een hoogwaardige, integraal duurzame en gemengde ontwikkeling met een hoge gebruikersdichtheid. Nieuwe functies die het gemeentelijke voorzieningenapparaat aanvullen, inclusief een belangrijk aandeel (min. 50%) wonen in ruime zin, worden aangetrokken. Er wordt gestreefd naar gebouwencomplexen met een hoogwaardige architectuur waarin woonvormen in ruime zin, buurtvoorzieningen en verweefbare functies samengebracht worden, waardoor de beschikbare ruimte duurzamer en efficiënter benut wordt.

Planologisch betreft dit vandaag een zone voor luchthavengerelateerde kantoren en diensten. Bij de gewestplanwijzing van 17 juli 2000 was het de bedoeling een homogeen gebied te bestemmen als een toplocatie voor hoofdzetels van internationale bedrijven, die de omgeving van de internationale luchthaven Brussels Airport en de nabijheid van de Europese hoofdstad opzoeken, met sterke nadruk op beveiliging en uniforme ontwikkeling met internationale georiënteerde kantoren en hotels. 

Op 30 mei 2022 werd een projectvergadering gehouden, het Departement omgeving gaf hier toen volgend advies:

“ Gelet op recente rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en afwijkingsbepalingen steeds restrictief geïnterpreteerd moeten worden, is het departement van oordeel dat het project niet via een omgevingsvergunningsprocedure met toepassing van artikel 4.4.7§2 eerste lid VCRO en artikel 2.7° van het Besluit Handelingen Algemeen Belang kan gerealiseerd worden. Voorafgaandelijk is een planningsproces via de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan noodzakelijk.”

Motivering

De hedendaagse inzichten voor de ontwikkeling van een dergelijk gebied als toplocatie, vragen eerder een evolutie naar een meer gemengd gebied, waar naast internationale kantoren en hotels ook gewoond wordt en aangepaste voorzieningen en recreatie eveneens ontwikkeld kunnen worden, rekening houdend met de noordelijk gelegen parkzone volgens het gewestelijke VSGB-RUP. Deze parkzone kan versterkt worden en dienst doen als een groen canvas waarop gemengde en elkaar versterkende ontwikkelingen worden geënt.  

Deze elementen werden verankerd in het GEM-Masterplan dat een realistische en duurzame vertaling (art 1.1.4 DO VCRO) is van zowel de gemeentelijke (GRS Machelen) als de gewestelijke gewenste beleidsmatige ontwikkelingen (art 4.3.1 VCRO, T.op Noord Werf 2,…). De ruimtelijke invulling geeft een invulling van een kwalitatief en bijzonder hoog ruimtelijk rendement.

Om dergelijke hedendaagse ontwikkeling van dit gebied mogelijk te maken, wenst de gemeente een planningsinitiatief op te starten.

Aan de overzijde van de J.F. Kennedylaan werd op 19 juni 2018 reeds een gemeentelijk RUP voor het Pegasuspark goedgekeurd. In dit RUP is de bestemming eveneens gewijzigd naar een gemengde en hoogwaardige ontwikkeling, waarmee wordt voldaan aan de hedendaagse visie voor hoogwaardige kantoor- en woonontwikkelingen.

Afbakening

Het gebied ‘bedrijvenzone Bessenveld’ is gelegen tussen de Holidaystraat-Bessenveldstraat, J.F. Kennedylaan, A201 en de grens met het BHG. Dit gebied sluit zoals gesteld aan bij naastliggende gebieden waarin een gelijkaardige ontwikkeling wordt voorzien.

Voorgestelde inhoud van het gemeentelijke RUP

Er wordt voorgesteld de huidige bestemming aan te passen (en aan te vullen) door de opmaak van een RUP. Het bestemmingsvoorschrift dient een meer gemengde, hoogwaardige ontwikkeling mogelijk te maken, door ook permanent (residentieel) wonen toe te laten, met ondersteunende publieke en maatschappelijke voorzieningen met een kwalitatief hoog ruimtelijk rendement

Het gemeentebestuur wenst op die manier Diegem als woonomgeving te versterken en aantrekkelijker te maken.

Het voorstel is dus om het planningsinitiatief op gang te brengen en tevens een duidelijke visie naar voor te brengen, zodat dit gebied, met een relatie met de internationale luchthaven en de Europese hoofdstad, versterkt kan worden zoals vastgelegd in de lokale en regionale en interregionale beleidsmatig gewenste ontwikkelingen. Hierbij is het ook de bedoeling om mogelijke bedreigingen voor deze toplocatie te kunnen vermijden.

Aandachtspunt en verzoek

Het gebied ligt binnen de afbakening van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel.

Strikt gezien ligt het plan op gemeentelijk niveau, en wordt het ook de gemeente gedragen.

Het is echter ook waar dat het richtinggevend deel van het RSV  hierover stelt:

“Dit gebied is zo belangrijk voor Vlaanderen dat het op Vlaams niveau wordt geselecteerd en er, naast de afbakening, ook gebiedsspecifieke ontwikkelingsperspectieven voor worden vastgelegd. Daarbij wordt erkend dat hier specifieke ‘sociaaleconomische omstandigheden’ werkzaam zijn die invloed hebben op de ruimtelijke ontwikkelingen.”

Het departement was intens en nauw betrokken bij het visieproces voor opmaak van het Masterplan. De verdere ontwikkeling zal ook in nauwe samenwerking verlopen met het departement Omgeving.

Er zijn reeds 3 participatiemomenten geweest met de buurt waarvan de feedback is verwerkt in het masterplan in nauw overleg met het departement Omgeving en de gemeente.

Zeker op het vlak van de ‘verrijking’ van de huidige planologische mogelijkheden (toevoegen van mogelijkheden inzake residentieel wonen en publieke en maatschappelijke voorzieningen), speelt het departement Omgeving een uiterst sterke rol.

Aan de bevoegde Vlaamse minister wordt gevraagd om het masterplan goed te keuren.

Besluit:  De gemeenteraad keurt met 2 stemmen tegen (Danny Gooris, Franky Van Praet), 6 onthoudingen (Marc Grootjans, Ingrid Deblock, Jocelyne Vangindertaelen, Patrick Hanon, Dina Ponticello, Kris Jacobs) en 16 stemmen voor de volgende artikels goed.

Artikel 1: de gemeenteraad gaat akkoord met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan Bessenveld

Artikel 2: de studiekosten voor de plan- MER vallen ten laste van de ontwikkelaar.

Gemeenteraadsbeslissing in de zin van artikel 31 Omgevingsdecreet - inzake omgevingsvergunning Broeklin project. Beslissing over het vastleggen publiek interne wegenis en de herinrichting van de bestaande wegenis van Nijverheidstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat - OMV_2023028594.

Door de N.V. Uplace werd op 10 juni 2023 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het Broeklin project: dat project omvat maakwinkels- recreatie- KMO en bedrijventerrein- Kantoren- Parking- Park- Fiets- en wandelpaden, milieu klasse 2:

  • lozen van huishoudelijk afvalwater-, een noodstroomaggregaat, het exploiteren van koelinstallaties en warmtepompen, een opslagplaats voor diesel voor noodstroomaggregaat
  • opslag van gevaarlijke producten in kleine verpakkingen
  • een logistieke zone met loskade voor 20 vrachtwagens en 2 bestelwagens, een parking voor 20 lichte vrachtwagens en 21 bestelwagens,
  • het uitbaten van 2 concertzalen en 2 opnamestudio’s,
  • een tijdelijke bemaling en een tijdelijke lozing van bemalingswater.

Het Broeklin project wordt uitgevoerd op percelen gelegen langsheen de Rittwegerlaan- Beaulieustraat- Nieuwbrugstraat te Machelen, kadastraal gekend afdeling 1 sectie A, nrs. 464P2, 464R2, 464S2,467L2, 467P2, 467S2, 467T2, 468S, 470T, 481F, 481G en 481N.

Het aanvraagdossier omvat daarvoor een rooilijnplan voor de aanleg van publiek toegankelijke interne wegenis voor voetgangers en fietsers waaromtrent de gemeenteraad wordt gevraagd om deze goed te keuren.

De aanvraag van de NV Uplace omvat, met goedkeuring van Farys OV en de gemeente Machelen, tevens de herinrichting van bestaande wegenis Nijverheidstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat, heraanleg / vernieuwen van bestaande riolering in de Nieuwbrugstraat en de Rittwegerlaan, alsook het rooien van 8 hoogstammige bomen in de Nieuwbrugstraat, het vellen van bomen op de spoorwegberm in de Rittwegerlaan en een tijdelijke bemaling en tijdelijke lozing van bemalingswater (milieu klasse 1).

Met deze aanvraag wordt de bestaande wegenis heraangelegd met behoud van het aantal rijstroken, behalve op twee locaties, waar over een beperkte lengte bijkomende verharding en een bijkomend fietspad worden voorzien:

  1. ter hoogte van de Nieuwbrugstraat worden ter hoogte van de aansluiting op de Woluwelaan twee extra rijstroken ingericht over een lengte van ca. 150m met een totale breedte van 6,50m;
  2. ter hoogte van de Rittwegerlaan wordt de wegenis uitgebreid met 815 m² voor de aanleg van een fietspad aan de westzijde van de rijweg.

Dit deel van de aanvraag heeft betrekking op openbaar domein grenzend aan de volgende adressen Beaulieustraat 2, 4, 11, 18, 18B, 78, Kerklaan 73, 79, 98, Nieuwbrugstraat 64, 64A, 66B, 66C, 68, 68A, 71, 73, 75, 77, 79, 85, 91, Nijverheidstraat 5, 5B, 15, 30, 32, Rittwegerlaan 2B, 16, 18, 20, 22, 24, 60, Woluwelaan 51 en 55, en grenzend aan de volgende percelen met als kadastrale ligging Machelen, afdeling 1 sectie A nrs. 81X, 82R, 84E, 94G, 97D, 103D2, 117N, 137B2, 346K, 348V, 359M, 359R, 360R, 435M9, 462L2, 464R2, 464P2, 467T2, 467L2, 467S2, 467P2, 468S, 470T, 474S,474V, 474W, 478P, 479Z, 479Y, 480T en 548A.

Het aanvraagdossier omvat voor zowel de wegenis op het Broeklin project als voor de herinrichting van de omliggende straten een rooilijnplan waaromtrent aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze goed te keuren.

 Openbaar onderzoek

Het eerste openbaar onderzoek werd gestart op 7 juli 2023.

In het kader van het openbaar onderzoek werden 4 bezwaarschriften (waaronder 1 advies van de NMBS en 1 positieve inspraakreactie van BBL) ingediend. Deze bezwaren hadden echter geen betrekking op de aanleg van gemeentewegen op het projectgebied of de herinrichting van de omliggende straten.

Naar aanleiding van het wijzigingsverzoek dat op 31 augustus 2023 werd ingediend, waarvan de gewijzigde projectinhoud op 11 september 2023 werd goedgekeurd, werd op 16 september 2023 een tweede openbaar onderzoek opgestart.

In het kader van dat openbaar onderzoek werden vier bezwaarschriften ingediend (waaronder 1 advies van de NMBS). Die bezwaren hebben opnieuw geen betrekking op de aanleg van gemeentewegen op het projectgebied of de herinrichting van de omliggende straten.

Er wordt kennisgenomen van de ingediende bezwaren.

De gemeenteraad spreekt zich conform art. 31 van het omgevingsvergunningsdecreet uitsluitend uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, rekening houdende met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen.

De elementen uiteengezet in de bezwaarschriften handelen niet over de aspecten zoals bepaald door artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet. Algemeen gesproken hebben de bezwaren betrekking op aspecten dewelke niet handelen over het tracé, de breedte, de ligging en de uitrusting van de gemeentewegen. De gemeenteraad heeft hierover geen bevoegdheid en spreekt zich hieromtrent dus niet uit.

In één bezwaarschrift wordt gesteld dat het Broeklin project op vandaag niet aan een voldoende uitgeruste weg zou zijn gelegen, waardoor de omgevingsvergunning met toepassing van artikel 4.3.5 VCRO niet zou kunnen worden verleend.

Dit bezwaar heeft betrekking op de vergunbaarheid van het project, en niet op de beslissing inzake de zaak der wegen, en zal daardoor door de vergunningverlenende overheid worden behandeld.

Beoordeling en motivering beslissing artikel 31 Omgevingsvergunningsdecreet

Het decreet Gemeentewegen voorziet in artikel 12 §2 een geïntegreerde procedure voor de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Zo moet de gemeenteraad in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid een beslissing kan nemen over de aanvraag.

Enkel de gemeenteraad heeft beslissingsbevoegdheid over de aanleg, wijzigingen en aanpassingen aan gemeentewegen.

De gemeenteraad spreekt zich in haar beslissing uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen:

  • Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  • Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  • De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  • Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  • Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

De gemeenteraad kan hierbij voorwaarden en lasten opleggen, die de vergunningverlenende overheid vervolgens in de vergunning dient op te nemen.

Het projectgebied van het Broeklin project is gelegen binnen het plangebied van het BPA nr. 12 “Bedrijvenzone Viaduct”.

Overeenkomstig artikel 9 van het BPA nr. 12 dient een private weg met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer te worden aangelegd.

Overeenkomstig artikel 9 BPA nr. 12 is deze zone bestemd voor voetgangersverkeer, fietsverkeer, nutsleidingen, groenvoorzieningen en straatmeubilair. De wegen behoren niettegenstaande hun openbaar karakter toch tot het privédomein en kaderen in de realisatie van de bestemming van de gronden.

Op het grafisch plan van het BPA nr. 12 is met groene cirkellijnen een indicatieve inplanting van het tracé weergegeven.

Overeenkomstig artikel 9 BPA betreft dit een mogelijke inplanting van de private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer. Dit is niet als een exacte inplanting van het tracé te begrijpen.

Het is, luidens het BPA, ook toegestaan verdere uitbreidingen van private wegen met openbare karakter in andere zones te realiseren, indien vereist door de omstandigheden. Het uiteindelijke tracé dient een zo direct mogelijke verbinding naar de Kerklaan te realiseren. De breedte van het voetpad en het fietspad bedragen ieder minimaal 2,0m. Naast het voetpad of het fietspad dient aan elke zijde een zone van minimaal 2,5m breedte lage beplanting of bezaaiing te worden gerealiseerd, behalve indien aan de uitzonderingsvoorwaarden van het BPA wordt voldaan. De wegen moeten eenvormig zijn, zowel qua concept als qua materiaalgebruik. De private rijwegen voor niet-mechanisch verkeer dienen dag en nacht bruikbaar te zijn door gebruikers, ze mogen niet worden afgesloten.

De omgevingsvergunningsaanvraag voor het project Broeklin omvat de aanleg van de private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer overeenkomstig artikel 9 BPA. De private wegen betreffen gedeeltelijk wegen met gemengd karakter voor voetgangers en fietsen. Gedeeltelijk betreffen het voetgangerswegen. Deze wegen zijn in private eigendom van Broekland NV en zullen door haar op eigen kosten worden aangelegd en onderhouden. Deze zullen wel steeds toegankelijk zijn voor het publiek, zodat zij in die zin een openbaar karakter zullen hebben. Omwille van dit openbaar karakter van de wegen, wordt in de vergunningsaanvraag een beslissing over het vaststellen van een rooilijnplan voor de gemeentewegen die op het projectgebied zullen worden aangelegd, en een beslissing over de zaak der wegen (aanleg van deze gemeenteweg) van de gemeenteraad gevraagd.

Er kan inderdaad worden aanvaard dat het een aanleg van gemeentewegen in de zin van artikel 2, 6° van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen betreft (“een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond”).

Uit de memorie van toelichting bij het Gemeentewegendecreet blijkt dat een weg met openbaar karakter, die voor openbaar verkeer openstaat, een gemeenteweg in de zin van het decreet is, en dit ongeacht het eigendomsstatuut van de weg (Parl.St. Vl.Parl. 2018-2019, nr. 1847/1, 15). Indien de weg niet tot louter privaat verkeer wordt voorbehouden, kwalificeert de weg als gemeenteweg.

De herinrichting van bestaande wegenis Nijverheidstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat, is voornamelijk binnen het plangebied van BPA nr. 11-8 Kerklaan en BPA nr. 12 Bedrijvenzone Viaduct gelegen.

Deze herinrichting wordt uitgevoerd binnen de zone voor openbare wegen (respectievelijk artikel 6 BPA nr. 11-8 Kerklaan en artikel 5 van het BPA nr. 12).

Deze zones zijn bestemd voor wegen voor zowel mechanisch als niet mechanisch verkeer, nutsleidingen, groenvoorzieningen en straatmeubilair. Tussen de oppervlakten bestemd voor mechanisch en niet mechanisch verkeer dient een duidelijk hoogteverschil te bestaan, te realiseren door middel van opstaande trottoirbanden of zal een duidelijke scheiding gerealiseerd worden. Er moet ook een duidelijk verschil in materialenkeuze zijn tussen de oppervlakken bestemd voor mechanisch verkeer enerzijds en deze voor het overige verkeer anderzijds.

  1. Inhoudelijke beoordeling private wegen met openbaar karakter op het Broeklin project.

Ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg.

De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer op het Broeklin project zijn weergegeven op de ingediende plannen. Voor de wegen op dit projectgebied gelegen, is tevens een rooilijnplan opgemaakt, dat aan de eisen van gemeentelijke rooilijnplannen beantwoordt, en de ligging en breedte van de gemeenteweg vastlegt.

Het rooilijnenplan sluit aan op de rooilijn zoals in het BPA vastgesteld.

Binnen de rooilijn is de zone met lage bezaaiingen of beplantingen gelegen, conform artikel 9 BPA, die als aanhorigheid van de weg wordt gekwalificeerd. De aanvrager geeft aan voor het vastleggen van de rooilijn op het projectgebied geen waardevermindering te vorderen, waardoor deze niet dient te worden begroot. De ligging van de gemeentewegen op het projectgebied maken een doorsteek Beaulieustraat – Nieuwbrugstraat en een doorsteek Woluwelaan – Rittwegerlaan mogelijk. De wegenis is gedeeltelijk in het op de site aan te leggen park gelegen, wat de ruimtelijke kwaliteit van de verbinding ten goede komt. De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer omvatten tevens een “multimodaal plein”, gelegen aan de Woluwelaan. Het multimodaal plein takt aan op de halte van de Ringtrambus aan de Woluwelaan, en is voor voetgangers en fietsers toegankelijk.

De link met de Woluwelaan laat trage weggebruikers toe het projectgebied zo snel als mogelijk te bereiken.

De ligging van de wegenis respecteert de voorschriften uit artikel 19 van het BPA (eenvormige groenzone, rondom het projectgebied). Het tracé van de wegen op het projectgebied laat een vlotte doorstroming toe. De gemengde wegen op het projectgebied (fietsers en voetgangers) zijn 4m breed. De breedte laat een veilig verkeer van beide stromen toe. De wegen die enkel voor voetgangers bestemd zijn, hebben een breedte van 2,5m. Ook deze breedte volstaat voor een veilig voetgangersverkeer. De breedte van de gemeentewegen is tevens in overeenstemming met de in het BPA opgenomen minimale breedtes. De uitrusting wordt op de plannen en in de beschrijvende nota bij de vergunningsaanvraag opgenomen. De voet- en fietspaden worden uitgevoerd in een uitgewassen cementverharding, grasbetontegels, en grindgazon. Het multimodaal plein wordt uitgevoerd in gezaagde kasseien. Op het plein worden ook voldoende verankerde bomen geplant. De uitrusting is kwalitatief en veilig, en sluit aan bij het visuele concept van de inrichting van het projectgebied.

De breedte beantwoordt aan het BPA. Langsheen de wegenis wordt beplanting of bezaaiing voorzien (artikel 9.4 BPA nr. 12).

Waar de breedte van 2,5m niet kan worden aangehouden, wordt in het aanvraagdossier met toepassing van artikel 4.4.7, § 2 VCRO van de vergunningverlenende overheid een afwijking gevraagd. Hetzelfde geldt voor de doorsteek door de eenvormige groenzone gelet op ontsluiting langs de Woluwelaan (artikel 19.1 BPA nr. 12). De gemeenteraad doet geen uitspraak over de afwijking van de bepalingen van het BPA.

De uitvoering (concept en materiaalgebruik) is voldoende eenvormig. Waar mogelijk wordt voor een groene uitvoering van de voet- en fietspaden gekozen (grasbetontegels en grindgazon). Deze uitvoering sluit aan bij het landschappelijk concept van het projectgebied, en draagt zo bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het totaalconcept.

De gezaagde kasseien van het multimodaal plein dragen bij tot een eerder dorps- of stedelijk gevoel voor voetgangers. De gemengde voet- en fietspaden worden in een uitgewassen cementverharding uitgevoerd. Deze uitvoering laat voetgangers toe ook visueel vast te stellen wanneer zij zich op een voet- en fietspad bevinden. De kleur van de gezaagde kasseien en de cementverharding worden op elkaar afgestemd (blauwgroene kleur). De textuur van de uitgewassen cementbetonverharding bevordert het fietscomfort. Deze uitvoeringen zijn kwalitatief en verenigbaar met het concept dat voor het projectgebied wordt aangevraagd.

Opname in het openbaar domein.

Overeenkomstig artikel 9 van het BPA nr. 12 behoren de wegen, niettegenstaande hun openbaar karakter, tot het privé-domein.

De aan te leggen private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer zullen overeenkomstig het BPA op de private eigendom van Broekland NV worden aangelegd, en zullen door haar op eigen kosten worden aangelegd en onderhouden.

De gemeente Machelen zal de wegenis bijgevolg niet in het openbaar domein opnemen.

De aanleg van de wegen beantwoordt aan de doelstellingen en principes uit de artikelen 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet.

De aanleg van de wegen beantwoordt aan de doelstellingen en principes uit de artikelen 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet.

Doelstellingen uit artikel 3 Gemeentewegendecreet:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau:

De aanleg van de wegenis voor voetgangers en fietsers komt de uitbouw van het lokaal wegennet ten goede.

Er wordt op het projectgebied een doorsteek Beaulieustraat – Nieuwbrugstraat en een doorsteek Woluwelaan – Rittwegerlaan mogelijk gemaakt. Daardoor kan op verschillende wijzen een zo direct mogelijke verbinding met de Kerklaan worden gemaakt. De doorsteken op het projectgebied zijn vereist voor een vlotte verkeersafwikkeling van het bestemmingsverkeer door middel van zachte vervoersmodi. Zij vermijden dat bestemmingsverkeer langer in de omliggende straten aanwezig moet blijven. Het bestemmingsverkeer kan via de verschillende doorsteken het projectgebied sneller en veilig bereiken. De bijkomende doorsteken dienen tevens het doorgaand voetgangers- en fietsersverkeer tot nut, dat het projectgebied louter wenst over te steken.

De wegenis op het projectgebied draagt op die manier bij tot de creatie van een fijnmazig net van gemeentewegen. De gemengde wegen op het projectgebied (fietsers en voetgangers) zijn 4m breed. De breedte laat een veilig verkeer van beide stromen toe. De wegen die enkel voor voetgangers bestemd zijn, hebben een breedte van 2,5m. Ook die breedte volstaat. De uitvoering laat een veilige doorsteek toe. De voetpaden respecteren de maximale hellingsgraden, zoals in de algemene verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997) bepaald.

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer sluiten aan op de fiets- en voetbaden op de omliggende straten. Door de aanleg van diverse wegen voor fietsers en voetgangers op en over het projectgebied worden bijkomende doorsteken mogelijk gemaakt. Op het projectgebied worden de wegen ingepast in een groene omgevingsaanleg. Zij maken een aangename en fijnmazige verbinding met en over het projectgebied mogelijk, waarbij zij niet met gemotoriseerd verkeer worden geconfronteerd. De doorsteek Woluwelaan – Rittwegerlaan is tevens gedeeltelijk in het park gelegen, dat op het projectgebied zal worden aangelegd.

Principes uit artikel 4 Gemeentewegendecreet:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang.

De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer dragen bij tot de creatie van een fijnmazig wegennet voor fietsers en voetgangers. Zij voorzien niet enkel verkeersveilige en aangename verbindingen op het projectgebied zelf, maar maken ook de link met de omliggende straten.

De wegen sluiten op een verkeersveilige wijze aan op de omliggende straten en de aldaar gelegen en aan te leggen voet- en fietspaden:

  1. In het park dat op het projectgebied zal worden aangelegd, parallel aan de Nieuwbrugstraat, als deel van een verbinding tussen de Woluwelaan en de geplande FR0 fietssnelweg. Dit fiets- en voetpad is 4m breed.
  2. Tussen de Nieuwbrugstraat en de Beaulieustraat. Dit fiets- en voetpad is 4m breed.
  3. Langs de Rittwegerlaan, 2,5 m breed.

De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer omvatten tevens een “multimodaal plein”, gelegen aan de Woluwelaan. Het multimodaal plein takt aan op de halte van de Ringtrambus aan de Woluwelaan, en is voor voetgangers en fietsers toegankelijk.

Waar het multimodaal plein op de halte van de Ringtrambus aantakt wordt een veilige corridor aangelegd, waardoor het bestemmingsverkeer voor het projectgebied, er meteen toegang toe kan nemen, zonder zich in de omliggende straten te moeten begeven. De omgevingsvergunningsaanvraag omvat een ruim aantal fietsenstallingen, zodat het fietsverkeer niet voor overlast op het openbaar domein zal zorgen.

Door hun toegevoegd waarde aan het gemeentelijk wegennet voor zachte vervoersmodi, behartigen de wegen op het projectgebied ook het algemeen belang.

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.

De aanvraag betreft de aanleg van bijkomende gemeentewegen, waardoor het gemeentelijk wegennet verder wordt uitgebouwd.

Het betreft geen wijziging, verplaatsing of afschaffing van een bestaande gemeenteweg. Voor het overige is te verwijzen naar de motieven die in verband met de overige criteria bedoeld in artikel 3 en 4 van het Gemeentedecreet worden aangevoerd.

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.

De wegen sluiten op een verkeersveilige wijze aan op de omliggende straten en de aldaar gelegen en aan te leggen voet- en fietspaden:  De wegenis op het projectgebied sluit naadloos aan op de fiets- en voetpaden op de omliggende straten. De wegen op het projectgebied zijn omgeven door de Woluwelaan, de Beaulieustraat, de Rittwegerlaan en de Nieuwbrugstraat. De wegenis op het projectgebied dient niet ter ontsluiting van andere aangrenzende percelen.

4° Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief. Met de aanleg van de private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer wordt sterk op de bereikbaarheid voor zachte mobiliteit ingezet. De wegen voor niet-mechanisch verkeer dragen bij tot het aantrekken van zachte vervoersmodi in het ruimer gebied (vanuit o.a. NMBS-station Vilvoorde, de woonkernen van de gemeenten Machelen, Haren, Diegem enz.). De wegenis draagt bij tot een veilig en continu fietsnetwerk voor woon-werkverkeer en recreatief verkeer, dat tevens gemeentegrensoverschrijdend kan zijn.

5° Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

De wegenis op het projectgebied draagt bij tot een verkeersveilig en gebruiksvriendelijk netwerk voor zachte vervoersmodi, voor zowel bestemmings- als doorgaand verkeer, en sluit aan op de omliggende straten.

De gemeente Machelen wenst sterk in te zetten op de bereikbaarheid voor zowel fietsers, voetgangers en gebruikers van het openbaar vervoer. Een uitbouw van infrastructuur zowel in de dorpskernen als in de buitenwijken is daarvoor cruciaal. Een gedragswijziging, waarbij meer op zachte mobiliteit wordt ingezet, vereist de aanwezigheid van een uitgebouwd fietsnetwerk, en een vlotte bereikbaarheid van de buitenwijken door middel van openbaar vervoer. De private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer dragen tot de realisatie van die doelstelling bij.

  1. Inhoudelijke beoordeling herinrichting Nijverheidstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat

Ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen.

De aangevraagde handelingen zijn voornamelijk binnen het plangebied van BPA nr. 11-8 Kerklaan en BPA nr. 12 Bedrijvenzone Viaduct gelegen. In die zones wordt de verharding van de openbare wegen verbreed.

De bestaande rooilijn die in de BPA’s is vastgesteld wordt integraal gerespecteerd.

De aangevraagde handelingen liggen ook gedeeltelijk buiten het plangebied van de BPA’s (Rittwegerlaan tussen Beaulieustraat en Budasteenweg). Voor die zone werd een rooilijnplan Heraanleg omgeving Kerklaan opgemaakt en gevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag dat aan de goedkeuring van de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Het rooilijnplan dat aan de omgevingsvergunningsaanvraag is toegevoegd, beantwoordt aan de vereisten voor opmaak van gemeentelijke rooilijnplannen (artikel 16 van het Decreet gemeentewegen).

Wat de aangevraagde wegenissen betreft, wordt voor het wegvak Rittwegerlaan tussen Budasteenweg en Nieuwbrugstraat, na overleg met en instemming van Infrabel, een deel van de spoorwegberm ingenomen om ten oosten van de rijweg een parkeerstrook in kassei van 2,00m breed te kunnen realiseren. Ter hoogte van de inritten wordt de parkeerstrook onderbroken. Sporadisch wordt een groenvak voorzien. De rijweg wordt voorzien in asfalt met een breedte van ca. 6,20m (excl. goten). Ten westen van de rijweg wordt een vrijliggend verhoogd dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 2,50m in bordeauxkleurige asfalt voorzien. Tussen rijweg en fietspad wordt een groene schrikstrook voorzien van 1,00m. Ten oosten van de rijweg wordt voetpad in betonstraatsteen aangelegd met een breedte van 2,00m. Het gevoegde dwarsprofiel toont de verhoogde aanleg van zowel fietspad als voetpad. Het wegvak Rittwegerlaan tussen Nieuwbrugstraat en Kerklaan wordt voorzien in asfalt met een breedte van ca. 6,20m (excl. goten). Ten westen van de rijweg wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 2,50m in bordeauxkleurige asfalt voorzien. Tussen rijweg en fietspad wordt een groene schrikstrook voorzien van 1,00m. Ten oosten van de rijweg wordt voetpad in betonstraatstenen aangelegd met een breedte van minsten 1,50m. Zowel voetpad als fietspad worden verhoogd aangelegd, zoals geïllustreerd in het gevoegde dwarsprofiel.

Voor het wegvak Nijverheidsstraat tussen Kerklaan en Vilvoordelaan wordt eveneens een profiel voorzien met een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad, dit in functie van de continuïteit van het fietstracé. De rijweg wordt voorzien in asfalt met een breedte van ca. 6,20m (excl. goten). Ten westen van de rijweg wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 2,50m in bordeauxkleurige asfalt voorzien. Tussen rijweg en fietspad wordt een groene schrikstrook voorzien van 1,00m. Ten oosten van de rijweg wordt voetpad in betonstraatstenen aangelegd met een breedte van 2,00m. Ook in dit wegsegment worden fietspad en voetpad verhoogd aangelegd. Het wegvak Beaulieustraat tussen Rittwegerlaan en Woluwelaan wordt voorzien in asfalt met een breedte van ca. 6,00m (excl. goten). Aan weerszijden worden voetpaden met een min. Breedte van 1,50m voorzien in grijze betonstraatstenen 22/11/10cm, gescheiden van de rijweg door middel van een opstaande boordsteen. Aan de noordkant wordt er tussen de rijweg en het voetpad nog een groenzone voorzien. In de Nieuwburgstraat wordt de rijweg tussen spoorweg en Rittwegerlaan ingericht als woonerf. In de Nieuwbrugstraat tussen Rittwegerlaan – Woluwelaan wordt de rijbaan ten westen voorzien op 2 rijstroken (1 in elke richting) met een breedte van 3.25m excl. kantstroken. Tussen deze rijstroken wordt een groenvak aangelegd. In het midden van de Nieuwbrugstraat tussen Rittwegerlaan en de Woluwelaan wordt de rijweg aangepast naar 3 rijvakken van telkens 3m excl. kantstroken. 1 rijvak richting Woluwelaan, 1 rijvak richting Rittwegerlaan en 1 rijvak als afslagstrook naar het toekomstige in te vullen gebied gelegen tussen de Woluwelaan, Beaulieustraat, Rittwegerlaan en Nieuwbrugstraat (richting Rittwegerlaan). Ten oosten van de Nieuwbrugstraat zijn er 4 rijstroken van telkens 3m breed excl. de kantstroken. 2 richting Rittwegerlaan en 2 richting Woluwelaan. In de gehele Nieuwbrugstraat tussen Rittwegerlaan en Woluwelaan wordt aan de noordkant van de rijweg een voetpad voorzien van minstens 1,50m.

Overeenkomstig artikel 6 BPA 11-8 en artikel 5 BPA 12 dient een duidelijk hoogteverschil te bestaan tussen de oppervlakken bestemd voor mechanisch en niet-mechanisch verkeer, te realiseren door middel van opstaande trottoirbanden ofwel moet een duidelijke scheiding tussen beide gerealiseerd worden. De aangevraagd aanleg/heraanleg van de wegenissen beantwoordt aan en respecteert deze voorschriften. Tevens dient er overeenkomstig artikel 6 BPA 11-8 en artikel 5 BPA 12 een duidelijk verschil in materiaalkeuze te zijn tussen de oppervlakken bestemd voor mechanisch verkeer enerzijds en voor het overige verkeer anderzijds. Ook daaraan wordt met de aangevraagde wegenissen tegemoetgekomen. Het tracé van de aangevraagde heraanleg/aanleg van de wegenissen laat ook een vlotte doorstroming van het verkeer toe. De aangevraagde breedtes van de wegenissen laten tevens een veilig verkeer van alle aanwezige verkeersstromen toe (zowel voor voetgangers, fietsers als gemotoriseerd verkeer). De verhoogde dubbelrichtingsfietspaden hebben een breedte van 2,5m. Ook de verhoogde aanleg van de voetpaden op een breedte van 1 meter tot soms 2 meter verhogen de verkeersveiligheid voor de trage weggebruiker.

De verhoogde aanleg verzekert niet alleen de veiligheid maar ook de voldoende breedte draagt zeker bij tot een veilig fiets- en voetgangersverkeer.

De uitrusting van de aangevraagde wegenissen wordt op de plannen en in de beschrijvende nota bij de vergunningsaanvraag duidelijk opgenomen. De rijwegen worden voorzien in asfalt. De voeten fietspaden worden uitgevoerd in een bordeauxkleurige asfalt en betonstraatstenen. De uitrusting is dus duidelijk kwalitatief en veilig, en sluit aan bij het visuele concept van de inrichting van het ganse gebied en de omgeving en in lijn met de voorschriften van artikel 6 BPA 11-8 en artikel 5 BPA 12.

De aanleg van de wegen beantwoordt aan de doelstellingen en principes uit de artikelen 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet.

Doelstellingen uit artikel 3 Gemeentewegendecreet:

De aangevraagde herinrichting van de wegenissen kadert binnen de doelstellingen van het mobiliteitsplan van de gemeente Machelen dat op 14 maart 2022 werd goedgekeurd.

Het Mobiliteitsplan bevat de volgende operationele doelstellingen:

  • Implementatie van het “STOEP-principe”: Volgens dit principe gaat de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens. Machelen voegt daar nog de letter ‘E’ aan toe, wat staat voor 'elektrificatie/vergroening’. Het vernieuwen en uitbreiden van de wegenis gaat gepaard met de opwaardering van de betrokken industriezone en het verhogen van de verkeersveiligheid voor de verschillende gebruikersgroepen.
  • Specifiek voor de Broeksite wordt bepaald dat de ontwikkeling van het Broeklin project een belangrijk strategisch project voor de gemeente vormt waar sterk is ingezet op het verbeteren van de multimodale bereikbaarheid.

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau

De heraanleg/aanleg van de wegenissen bewerkstelligt duidelijk de goede verbindingen voor onder andere trage weggebruikers tussen de “buitenwijken” en de dorpskernen. De aangevraagde (her)aanleg van voetpaden en fietspaden bevordert de bereikbaarheid voor tragee weggebruikers. Een deel van de aangevraagde handelingen faciliteert ook de toekomstige invulling van momenteel braakliggende en/of verouderde industriële terreinen dewelke een toekomstige aansluiting op de openbare weg zullen vereisen. Voor een vlotte en veilige doorstroming zal de snelheid op de wegenis voor motorisch verkeer beperkt worden tot maximum 50 km/u.

 2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

De heraanleg/aanleg van de wegenissen komt de uitbouw van het lokaal wegennet ten goede. Er wordt een geschikte ontsluiting voorzien van de aanwezige bedrijven alsook wordt ingespeeld op de toekomstige invulling van de aanpalende percelen. Door de verbreding en modernisering van de wegenissen wordt enerzijds een vlotte doorstroming voorzien om het verkeer van en naar de bedrijvenzones zo snel mogelijk aansluiting te laten nemen op gewestwegen en snelwegen. Anderzijds wordt sterk ingezet op de goede verbindingen voor trage weggebruikers. De werken omvatten de (her)aanleg van voetpaden en fietspaden, die de bereikbaarheid voor trage weggebruikers bevordert. De wegdelen voor niet-mechanisch verkeer sluiten aan op de fiets- en voetpaden op de omliggende straten. Door de aanleg van diverse wegen voor fietsers en voetgangers wordt een veilige doorstroming mogelijk gemaakt en gefaciliteerd. Zij maken een aangename en fijnmazige verbinding langsheen de openbare wegenis mogelijk. De wegenissen dragen op die manier ook bij tot de creatie van een fijnmazig net van gemeentewegen. De breedte van de wegenissen laat een veilig verkeer van de verschillende verkeersstromen toe. De voetpaden respecteren ook de maximale hellingsgraden, zoals in de algemene verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997) bepaald.

 Principes uit artikel 4 Decreet gemeentewegen.

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang.

De heraanleg/aanleg van de wegenis voorziet in een noodzakelijke aanpassing van de verouderde en beperkte aanwezige infrastructuur. Een heraanleg dringt zich op om mede tegemoet te komen aan de stijgende verkeersdruk op de wegen binnen de zuidwestelijke industriezone te Machelen. Voornoemde heraanleg/aanleg van het wegennet is noodzakelijk voor de vlotte ontsluiting van dit zuidwestelijke industriegebied en houdt rekening met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Zij voorziet niet enkel verkeersveilige en aangename verbindingen, maar maakt ook de link met de omliggende straten.

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.

Uit hetgeen voorafgaat is reeds afdoende gebleken dat het aangevraagde noodzakelijk is gelet op de modernisering en verbetering van het gemeentelijke wegennet ter plaatse. Zo is te verwijzen naar de motieven die in verband met de overige criteria bedoeld in artikel 3 en 4 van het gemeentedecreet worden aangevoerd. De inrichting van de bestaande gemeentewegen wordt niet fundamenteel gewijzigd, wel verkeersveiliger gemaakt.

 3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.

De heraanleg/aanleg van de wegenis sluit op een verkeersveilige wijze aan op de omliggende straten en de aanwezige voet- en fietspaden. Met een deel van de aangevraagde aan te leggen wegenis worden ook de nodige aansluitingsmogelijkheden gefaciliteerd voor de toekomstige invulling van momenteel braakliggende en/of verouderde industriële terreinen dewelke een toekomstige aansluiting op de openbare weg zullen vereisen. Op die manier wordt ook specifiek reeds rekening gehouden met de behoeften van de toekomstige generaties. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

Met de heraanleg/aanleg wordt sterk op de bereikbaarheid voor zachte mobiliteit ingezet. De wegen dragen bij tot het aantrekken van zachte vervoersmodi in het ruimer gebied. De wegenis draagt bij tot een veilig en continu fietsnetwerk voor woon-werkverkeer en recreatief verkeer, dat tevens gemeentegrensoverschrijdend kan zijn. Het aangevraagde draagt bij aan een vlotte gemeentegrensoverschrijdende mobiliteit, zoals tevens afgestemd met de omliggende gemeenten en stakeholders.

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

De aangevraagde heraanleg/aanleg van de wegenis staat ten dienste van het algemeen belang waarbij de verkeersveiligheid en ontsluiting van de aangrenzende percelen en straten in acht genomen wordt, en waarbij rekening gehouden wordt met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder dat daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. De ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten worden in voldoende mate en gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. De aangevraagde wegenis is voldoende uitgerust om zijn functie naar behoren uit te voeren.

Besluit: de gemeenteraad keurt met met 1 onthouding (Dina Ponticello), 1 stem tegen (Franky Van Praet) en 22 stemmen voor de volgende artikels goed

Artikel 1: de rooilijnplannen worden goedgekeurd.

Artikel 2: de aanleg van de verschillende gemeentewegen op het projectgebied van het Broeklin en de herinrichting van de verschillende omliggende gemeentewegen wordt goedgekeurd.

Artikel 3: de vergunningverlenende overheid wordt verzocht in de omgevingsvergunning een last op te leggen dat Broekland NV de private wegen met openbaar karakter voor niet-mechanisch verkeer op eigen kosten dient aan te leggen en te onderhouden.

Artikel 4: de beslissing wordt toegevoegd aan het dossier van de omgevingsvergunning voor Broeklin, gekend onder OMV_2023028594.

Principeovereenkomst mobiliteit Broeklin Machelen

Op 5 juni 2009 hebben het Vlaamse Gewest, de Gemeente Machelen, Uplace en Ushop NV een brownfieldconvenant afgesloten met betrekking tot het project Uplace Machelen, thans het Broeklin project genaamd (het “Project”).

Dit brownfieldconvenant, zoals sindsdien meermaals gewijzigd en een laatste keer middels een vierde addendum van juli 2023, wordt aan deze Overeenkomst gehecht als Bijlage 1 (het “Brownfieldconvenant”).

Het nieuwe programma van het Project verschilt licht van het programma opgenomen in het Brownfieldconvenant, en werd door de brownfieldstuurgroep goedgekeurd op 20 maart 2020, waarvan de notulen aan deze Overeenkomst worden gehecht als Bijlage 1. 

Op 29 april 2010 werd tussen het Vlaamse Gewest, de Gemeente Machelen, de Vlaamse Vervoermaatschappij, Uplace en Ring Airway Park NV een principeovereenkomst mobiliteit gesloten voor de realisatie van het Project.

Op 17 juli 2015 werd tussen het Vlaamse Gewest, VVM De Lijn, de Gemeente Machelen, Uplace, Ushop NV (thans genaamd Broekland NV), Utower NV, Ustay NV en Uwork NV (als onverdeelde eigenaars van de Projectgrond) een realisatieconvenant gesloten voor de realisatie van het Project (de “Realisatieconvenant van 17 juli 2015”). Deze principeovereenkomst en dit Realisatieconvenant zijn op heden gedeeltelijk voorbijgestreefd en worden bijgevolg gewijzigd en vervangen door onderhavige principeovereenkomst mobiliteit (de “Principeovereenkomst”).

Het Project zal worden gerealiseerd op een terrein te Machelen dat is gelegen in het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen (het “Reconversiegebied”), tussen de Woluwelaan, de Nieuwbrugstraat, de Rittwegerlaan en de Beaulieustraat (de “Projectgrond”).

Broekland is op heden de enige en volle eigenaar van de Projectgrond, en zal Uplace beopdrachten om het Project te realiseren. Uplace behoudt zich het recht voor andere groepsvennootschappen bij deze realisatie te betrekken indien zij dit noodzakelijk of nuttig acht, zonder dat dit afbreuk kan doen aan de verbintenissen die zij in deze Principeovereenkomst aangaat.

Ter bevordering van de multimodale ontsluiting van het bredere Reconversiegebied en in het bijzonder om

(i) meer en efficiëntere opties te voorzien inzake bereikbaarheid met het openbaar vervoer (trein, tram en bus),

(ii) moderne en veilige infrastructuur te voorzien voor zwakke weggebruikers en

(iii) de doorstroming van het autoverkeer in het gebied en de verbinding van de Woluwelaan met de ring rond Brussel (R0)

te optimaliseren werd een geheel van maatregelen uitgewerkt door de diverse bevoegde overheden.

Deze maatregelen werden op 16 december 2011 goedgekeurd door de Vlaamse Regering (VR 2011 1612 DOC.1352/1) onder de ruime noemer “Flankerend Beleid ‘Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel’” waarbij individuele fiches werden opgesteld per maatregel (“Beslissing VR Flankerend Beleid”). Deze bredere aanpassing van het openbaar vervoer en van de publieke infrastructuur ten behoeve van het Reconversiegebied gaat reeds terug op het Masterplan Vilvoorde-Machelen van de Provincie Vlaams-Brabant uit 2008 (het “Masterplan”). Het merendeel van deze maatregelen zijn, hoewel in de eerste plaats van belang voor het gehele Reconversiegebied, ook in meer of mindere mate van belang voor de goede ontsluiting van het Project

Met deze Principeovereenkomst wensen de Partijen nadere afspraken te maken omtrent de geplande maatregelen voor zover deze van belang zijn voor of een impact hebben op het Project en de omliggende wegen binnen het reconversiegebied.

Deze principeovereenkomst zal de oude Realisatieconvenant van 17 juli 2015 integraal vervangen

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad keurt unaniem de in bijlage liggende principeovereenkomst mobiliteit Broeklin Machelen goed, die de vorige realisatieconvenant van 17 juli 2015 integraal vervangt.

Artikel 2: het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2023 inzake principeovereenkomst mobiliteit Broeklin Machelen, wordt ingetrokken.

Retributiereglement over de vergunningen van de tijdelijke innames van het openbaar domein.

In het huidige retributiereglement is volgende artikel opgenomen: "Artikel 12: tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen bevat, wordt elke overtreding van dit reglement overeenkomstig artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet bestraft met een administratieve geldboete van maximum 350 euro. Bij een onrechtmatige inname zal tevens de verschuldigde retributie worden opgeëist".

Een GAS-boete kan evenwel enkel toegepast worden voor een overtreding van een bepaling in de politieverordening en niet voor een overtreding van een bepaling in het retributiereglement. Deze bepaling hoort dus thuis in de goedgekeurde politieverordening waarin een dergelijke bepaling wat betreft de inname van het openbaar domein is opgenomen. 

Gelet op het rechtszekerheids- en legaliteitsbeginsel is het aangewezen deze bepaling te verwijderen uit het retributiereglement.

Besluit:

Artikel 1: voor de dienstjaren 2023 tot en met 2025, wordt een retributie geheven op tijdelijke innames van het openbaar domein. De retributie wordt geheven op:

  • de tijdelijke inname van het openbaar domein, voor bouw-, afbraak-, wederopbouw-, herstellings-, verbouwings-, schilder-, verhuis-, leverings- en soortgelijke werken;
  • de plaatsing en verwijdering van parkeerverbodsborden, voor burgers, verenigingen, bedrijven en instellingen door de diensten van het lokaal bestuur.
  • het gebruik van stellingen e.d., veiligheidshalve het onderliggende weggedeelte ontoegankelijk wordt voor de weggebruikers;
  • de innames die het gevolg zijn van werken op de gehele of gedeeltelijke openbare weg; in dit geval wordt de duur van de inname gerekend tot de voorlopige herstelling van de openbare weg. Indien deze werken kaderen in een omgevingsvergunning of een omgevingsvergunningsaanvraag, is het verplicht het (dossier)nummer van de omgevingsvergunning of omgevingsvergunningsaanvraag mee te delen.

Artikel 2: elke aanvraag inzake tijdelijke inname openbaar domein zoals omschreven in artikel 1 dient te gebeuren minimaal 5 werkdagen voordat de inname openbaar domein van start gaat. De aanvraag dient correct en volledig te worden ingediend. Eventuele aanpassingen zullen worden vergezeld door een administratieve kost.

Artikel 3: het bedrag van de retributie wordt vastgesteld op:

  1. 0,25 euro per m² en per dag voor alle bouw- en veranderingswerken in het algemeen en met een minimum van 5,00 euro;
  2. voor het plaatsen van een container wordt een forfaitaire som van 15,00 euro per dag aangerekend;
  3. voor het plaatsen van een kraan wordt een forfaitaire som van 30,00 euro per dag aangerekend;
  4. voor het instellen van een parkeerverbod wordt een forfaitaire som aangerekend van 6,00 euro per 2 parkeerplaatsen per dag. Tenzij dit op het openbaar domein anders is aangegeven bedraagt de lengte van 1 parkeerplaats 5 meter.
  5. 50 euro per set van twee bij elkaar horende parkeerverbodsborden die het begin en het einde van het parkeerverbod aanduiden voor de levering en plaatsing van de palen en borden. Voor elke ingediende vergunningsaanvraag is de betaling van de retributie verplicht, ook wanneer de vergunning later wordt geannuleerd. Wanneer de oorspronkelijk vergunde termijn wordt verkort geeft dit geen recht op (gedeeltelijke) terugvordering van de retributie. De retributie is opeisbaar voor de ganse duur van de inname.
  6. een administratieve meerprijs van 25 euro per wijziging of verlenging van de bestaande vergunning.

Artikel 4: in uitzonderlijke gevallen en gevallen van overmacht, waarbij het uitzonderlijk karakter en/of de overmacht dient geargumenteerd aangetoond te worden door de aanvrager, kan afgeweken worden van de 5 werkdagen als vermeld in artikel 2. Wanneer de afwijking wordt aanvaard en de vergunning wordt verleend gebeurt dit mits een extra retributie van 25 euro. De al dan niet aanvaarding van het uitzonderlijk karakter en/of overmacht behoort tot de appreciatiebevoegdheid van de door het gemeentebestuur hiertoe aangestelde. Indien plaatsing van parkeerverbodsborden noodzakelijk blijkt dient de aanvraag met een absolute minimum van 3 werkdagen te worden ingediend.

Artikel 5: de retributie onder artikel 3 en artikel 4 wordt betaald op de bankrekening van de gemeente Machelen.

Artikel 6: schade veroorzaakt aan het openbaar domein en de daaruit vloeiende herstellingskosten staan los van de betaalde retributie.

Artikel 7: de vergunningen voor de tijdelijke innames van het openbaar domein die worden afgeleverd geeft de aanvrager geen onherroepelijke vergunning, noch op erfdienstbaarheid op het openbaar domein.
Op het eerste bevel van de bevoegde overheid, moet de aanvrager het toegestane gebruik van de inname(s) van het openbaar domein verwijderen of verminderen. Uit deze afschaffing of vermindering vloeit geen enkel recht van aanspraak op vergoeding van de bevoegde overheid voort. Wanneer er aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal ambtshalve zonder nieuwe kennisgeving, tot de verwijdering van de inname overgegaan worden op kosten van de aanvrager of van de eigenaar(s) van het perceel. De vergunningen worden verleend onder voorbehoud der rechten van derden en op risico van de belanghebbenden.

Artikel 8: worden vrijgesteld van de retributie: tijdelijke inname(s) van het openbaar domein ten gevolge van:

  1. werken & evenementen die uitgevoerd worden door of in opdracht van openbare besturen, en daarmee gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut;
  2. het oprichten of verbouwen van woongelegenheden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of door haar gewestelijke en/of plaatselijke bouwmaatschappijen;
  3. de restauratie van als monument geklasseerde gebouwen, van gebouwen gelegen in een als stadsgezicht beschermde zone en van niet-geklasseerde historische panden door het college van burgemeester en schepenen erkend;
  4. organisaties zonder winstbejag voor de uitoefening van een openbare eredienst, voor het onderwijs of voor de inrichting van ziekenhuizen of andere gelijkaardige werken van weldadigheid;
  5. de organisatie van sportwedstrijden, optochten en manifestaties van culturele, sportieve, educatieve of sociale aard op het openbaar domein;
  6. wanneer het openbaar domein in gebruik wordt genomen voor het herstellen van gebouwen n.a.v. een natuurramp of een brand. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, dient de uitvoerder voorafgaandelijk aan de werfinrichting een plan ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeente. Deze vrijstelling geldt niet voor het bekomen van de vergunning op zich;
  7. de buurt- en wijkverenigingen en comités en de erkende verenigingen, conform de gemeentelijke reglementen terzake, op voorwaarde dat de innames van het openbaar domein wordt gedaan voor een activiteit die betrekking heeft op het doel en/of de werking van hun vereniging/comités;
  8. het instellen van een terras voor een vergunde horecazaak overeenkomstig de regelgeving in het terrasreglement.
  9. het uitstallen van koopwaar op het openbaar domein mits hiervoor een vergunning is verworven bij het openbaar bestuur.

Artikel 9: de retributieplichtige is de aanvrager van de vergunning tot inname van het openbaar domein. Indien geen aanvraag werd ingediend zal de retributie ambtshalve gevestigd worden ten laste van de rechtspersoon of natuurlijke persoon die het openbaar domein inneemt en als deze niet gekend is ten laste van de eigenaar(s) van het perceel waar de werken worden uitgevoerd. Allen zijn hoofdelijk gehouden tot het betalen van de retributie.

Artikel 10: bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

Artikel 11: de plaatsing van parkeerverbodsborden in functie van innames van het openbaar domein valt onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur.

Artikel 12: de vergunning met betrekking tot het tijdelijk innemen van het openbaar domein dient op een vanop het openbaar domein zichtbare locatie te worden opgehangen.

Artikel 13: het besluit van de gemeenteraad van 22 december 2022 "retributiereglement over de vergunningen van de tijdelijke innames van het openbaar domein" wordt opgeheven per 1 november 2023.

Retributiereglement parkeren

Naar aanleiding van wijzigingen van de wet in het kader van de invordering van parkeerretributies is het noodzakelijk het artikel 17 in het eerder goedgekeurde 'retributiereglement parkeren' van 21 maart 2023 aan te passen.

De belangrijkste wijziging zijn:

  • Er moet een eerste gratis herinnering gestuurd worden;
  • Het feit dat de kosten van de minnelijke invordering ten laste van de consument volledig worden gedekt door een forfaitaire schadevergoeding. Voor een verschuldigd bedrag lager dan 150 EUR (hetgeen dus het geval is bij parkeerretributies) is de forfaitaire vergoeding vastgelegd op 20 EUR (jaarlijks te indexeren);
  • De tweede brief mag ten vroegste na het verstrijken van een termijn van 14 dagen, die ingaat op de 3e werkdag na de verzending van de gratis herinnering, verstuurd worden.

Belangrijk hierbij is wel dat deze wet énkel van toepassing is op consumenten (B2C) en dus niet voor rechtspersonen (B2B).

Besluit: de gemeenteraad keurt het retributiereglement parkeren goed. 

"Retributiereglement parkeren op openbaar domein

Hoofdstuk I. Definities

Artikel 1Definities
Retributiebiljet: het ticket/biljet dat je krijgt waarop staat wat je moet betalen indien je een retributie krijgt.

Gemeentelijke parkeerkaart: de gemeentelijke parkeerkaart (bewonerskaart, parkeerkaart autodelen, parkeerabonnement, …) vervangt de parkeerschijf in de parkeerzones die gespecifieerd zijn in het meest recent goedgekeurde besluit 'parkeerzones in Machelen’.

De verschillende types gemeentelijke parkeerkaarten:

  • Bewonerskaart: de gemeentelijke parkeerkaart voor bewoners of zelfstandigen met adres op eigen domicilie, of bewonerskaart, kan enkel uitgereikt worden aan personen die hun hoofdverblijfplaats of domicilie hebben in de gemeente.
  • Parkeerkaart voor autodelen: de gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen heeft betrekking op voertuigen die via de bemiddeling van een vereniging voor autodelen aangewend worden voor autodelen of op voertuigen die door een vereniging voor autodelen aan meerdere van haar leden ter beschikking worden gesteld.
  • Parkeerabonnement: een gemeentelijke parkeerkaart met abonnementsformule is een betalende gemeentelijke parkeerkaart die de mogelijkheid geeft tot onbeperkt parkeren gedurende een bepaalde periode (week, 4-weken of jaar) in de gemeente Machelen in de parkeerzones vermeld in het meest recent goedgekeurde besluit 'parkeerzones in Machelen’. Er is de mogelijkheid om één of meerdere abonnementen te kopen voor bestuurders die de gemeente bezoeken en bestuurders die werken in de gemeente.
  • Zorgparkeerkaart: een gemeentelijke parkeerkaart specifiek voor zorgverstrekkers die hen het recht geeft tot onbeperkt parkeren in de gemeente Machelen in de parkeerzones vermeld in het meest recent goedgekeurde besluit 'parkeerzones in Machelen’. Deze mag enkel gebruikt worden in het kader van medische en zorgverstrekkende hulp van personen aan huis.
  • Gemeentelijke parkeerkaarten voor specifieke dienstverleners: de specifieke dienstverleners, beschreven in dit besluit (artikel 11), kunnen een gemeentelijke parkeerkaart voor specifieke dienstverleners aanvragen.

Parkeerzone: de indeling van de straten en gebieden in zones beperkt in tijd zoals wordt vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen in een besluit ‘parkeerzonering’.

Zone parkeren met beperkte duurtijd, of blauwe zone: in een zone met beperkte duurtijd voor parkeren, of blauwe zone, moet het voertuig de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de beperkte parkeerduur indien men niet over een vergunning beschikt die het recht geeft om langer te parkeren. Zoniet, betaalt men een retributie.

Shop&go: parkeerplaats of parkeerzone met beperkte parkeerduur aangeduid door middel van het verkeersbord Fig. E9b aangevuld met een onderbord type VIIc dat de parkeerduur beperkt tot 30 minuten elke dag van 7 uur tot 20 uur, behalve op zon- en feestdagen en op 11 juli.

Parkeerinformatiebord: een informatiebord waarop alle informatie met betrekking tot het parkeerbeleid in de zone van het bord staat.

Provider: een dienstverlener (aangeduid door de gemeente Machelen, of een door de gemeente Machelen aangestelde concessiehouder) die op digitale wijze (bv. via app, en/of internet en/of sms, en/of …) de mogelijkheid biedt aan parkeerders om onder bepaalde modaliteiten een parkeerrecht te verwerven en/of om een parkeersessie te starten en te stoppen.

Verkeersreglement: koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Openbare weg: alle wegen met inbegrip van fietspaden, bermen en trottoirs die eigendom zijn van de gemeentelijke of gewestelijke overheid in de zin van het verkeersreglement.

Met openbare weg gelijkgestelde plaatsen: parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, tweede lid, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Kentekenplaat: in het algemeen moet een voertuig voorzien zijn van een kentekenplaat om tot het verkeer op de openbare weg toegelaten te worden. Er bestaan verschillende kentekenplaten die elk beantwoorden aan een specifieke situatie.

Hoofdstuk II. Stratenzones

Artikel 2Parkeerzones
De verschillende zones die van toepassing zijn in de gemeente Machelen zijn terug te vinden in het meest recent goedgekeurde besluit 'parkeerzones in Machelen’ dat kan geraadpleegd worden op de website van het lokaal bestuur.

De afbakening van de parkeerzones is een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

Hoofdstuk III: Retributie

Artikel 3Toepassing retributie

  • 1. Er wordt, met ingang ten vroegste op 1 april 2023 en eindigend op 31 december 2025, een retributie op het parkeren van motorvoertuigen, aanhangwagens of onderdelen op de openbare weg, op parkeerplaatsen grenzend aan de openbare weg en op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg waar parkeren toegelaten is en waar een blauwe zonereglementering van toepassing is.
  • 2. Er wordt een retributie gevestigd
  • Op het parkeren van een motorvoertuig, aanhangwagen of onderdelen op de plaatsen in de gemeente Machelen binnen de zones met beperkte parkeertijd waar parkeren krachtens een politiereglementering of andere gemeentelijk beleid toegelaten is. De bijzondere voorwaarden voor Machelen inzake retributie op parkeren in de blauwe zone, met inbegrip van de begin- en einduren en minimum uren, zijn vastgelegd in het meest recent goedgekeurde besluit 'parkeerzones in Machelen'.
  • Op de afgifte van (digitale) gemeentelijke parkeerkaarten, bedoeld in de artikelen 27.1, 27.3 en 27 ter van het Verkeersreglement, waardoor het mogelijk wordt de parkeerfaciliteiten te benutten.

Artikel 4Retributieplichtige

  • 1. De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de kentekenplaat of van de houder van de aanhangwagen of de onderdelen.

Artikel 5Tarief retributie

De retributie wordt als volgt vastgesteld:

  • 1. Voor de maximale parkeerduur die toegelaten is in de zones met beperkte parkeerduur die bepaald wordt in artikel 27.1.2 van het Verkeersreglement en verder gespecifieerd in het meest recent goedgekeurde besluit ‘parkeerzones in Machelen’: gratis.
  • 2. De bestuurder die voor een langere periode dan bepaald door dit retributiereglement en het meest recent goedgekeurde besluit ‘parkeerzones in Machelen’ verkiest te parkeren in een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) tijdens de geldigheidsduur van deze blauwe zone en niet beschikt over een ander parkeerrecht voor deze zone, kan parkeren tegen betaling van een retributie van 25,00 euro per dag in alle zones behalve in de Shop&Go zone waar de retributie 50,00 euro per dag is.

Deze retributie geeft recht op een parkeertijd van maximum 13 uren (of tot het einde van diezelfde dag) vanaf het moment van de vaststelling die vermeld wordt op het retributiebiljet tot maximum het einde van de dag van de vaststelling.

Deze vaststelling wordt op het retributiebiljet minimaal vermeld als ‘retributie’.

  • 3. Voor de afgifte van de gemeentelijke parkeerkaart voor bewoners of zelfstandigen met adres op eigen domicilie: personen die hun domicilie hebben in de gemeente Machelen (en die voldoen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart) kunnen aanspraak maken op maximaal 4 bewonerskaarten voor personenwagens per domicilie-adres tegen volgende tarieven:
  • 1e bewonerskaart: 0 euro per jaar
    • 2e bewonerskaart: 120 euro per jaar
    • 3e bewonerskaart: 500 euro per jaar
    • 4e bewonerskaart: 500 euro per jaar
  • 4. Voor de afgifte van de gemeentelijke parkeerkaart voor voertuigen ingeschreven als lichte vracht voor bewoners of zelfstandigen met adres op eigen domicilie: personen die hun domicilie hebben in de gemeente Machelen (en die voldoen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart) kunnen aanspraak maken op maximaal 2bewonerskaarten per domicilie-adres tegen volgende tarieven:
  • 1e bewonerskaart: 60 euro per jaar
  • 2e bewonerskaart: 200 euro per jaar
  • 5. Als er op hetzelfde domicilie bewonerskaarten voor zowel personenwagens als lichte vrachten worden aangevraagd, wordt eerst de tarifering voor lichte vracht aangerekend. Indien er bijkomend nog bewonerskaarten voor personenwagens worden aangevraagd, wordt het tarief van 3de en 4de bewonerskaart gehanteerd.
  • 6. Voor de afgifte van de gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen (artikel 9), zorgparkeren (artikel 11) en specifieke dienstverleners (artikel 12): gratis.
  • 7. Voor de afgifte van de gemeentelijke parkeerkaart met abonnementsformule voor werknemers van of werkgevers met een zaak of bedrijf in de blauwe zone of voor bestuurders zonder werk- of domicilie-adres in Machelen die wensen te parkeren in een blauwe zone van Machelen: tegen volgende tarieven met een maximum van 4 abonnementen per adres:
  • Weekabonnement (7 opeenvolgende dagen): 150 euro.
  • Vier-wekenabonnement (28 opeenvolgende dagen): 250 euro.
  • Jaarabonnement (365 of 366 opeenvolgende dagen):
    • 500 euro per abonnement, voor het 1ste en het 2de abonnement op één adres
    • 2 000 euro per abonnement, voor het 3de en het 4de abonnement op één adres

De kostprijs voor de bijkomende abonnementen die enkel via gemotiveerd schrijven (artikel 10 §6) kunnen bekomen worden, is 2 000 euro/per abonnement.

Hoofdstuk IV: Parkeren in de zones met beperkte parkeerduur

Artikel 6Richtlijnen inzake aanmelden in de blauwe zone waar een beperkte parkeerduur van toepassing is

  • 1. Reglementair aanmelden in de blauwe zone:
  • Men duidt de aankomsttijd aan op de parkeerschijf (de pijl van de parkeerschijf dient geplaatst te worden op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst bij inname van de parkeerplaats) en dient deze zichtbaar en leesbaar aangebracht te worden achter de voorruit van het voertuig of als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
    • Het gebruik van automatische parkeerschijven is verboden.
    • Het plaatsen van meerdere parkeerschijven in het voertuig is verboden.
    • Het is verboden onjuiste aanduidingen op de schijf te laten verschijnen.
    • De aanduidingen van de schijf mogen niet gewijzigd worden voordat het voertuig, de aanhangwagen of het onderdeel de parkeerplaats verlaten heeft.
    • De bepalingen van artikel 67bis van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968 zijn van toepassing.

De gemeentelijke parkeerkaart vervangt de parkeerschijf in de parkeerzones waar de gemeentelijke parkeerkaart geldig is.

  • 2. Het voertuig moet de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de vergunde parkeerduur.
  • 3. Indien een langere parkeerduur dan de duurtijd van die van toepassing is in de parkeerzone gewenst is, dient een alternatief parkeerrecht te worden gekozen.
  • 4. De gebruiker die digitaal niet aanmeldt in de zone met beperkte parkeerduur, geen parkeerschijf legt en niet beschikt over een gemeentelijke parkeerkaart die van toepassing is in de zone wordt geacht te kiezen voor de betaling van het retributietarief (zie artikel 5, §2).
  • 5. De gebruiker van een digitale betaalmethode kan noch de gemeente, noch de concessiehouder of diens onderaannemers, noch de provider aansprakelijk stellen voor de gebrekkige werking of een defect van de digitale betaalmethode.
  • 6. Bij de registratie van de kentekenplaat is de retributieplichtige verantwoordelijk voor het juist invoeren van de kentekenplaat van zijn/haar voertuig.
  • 7. Enkel in geval van gebruik van de parkeerschijf dient deze achter de voorruit gelegd te worden, of als er geen voorruit is, op het voorste deel van het voertuig, de aanhangwagen of het onderdeel, aangezien de andere parkeerrechten (digitale aanmelding in de blauwe zone, aanmelding via SMS of gemeentelijke parkeerkaart) digitaal worden toegekend.
  • 8. Een parkeerrecht is enkel geldig voor het voertuig of de aanhangwagen of het onderdeel waarvoor het aangekocht of aangemeld werd, is niet overdraagbaar en niet-restitueerbaar.

Hoofdstuk V. Gemeentelijke parkeerkaart

Artikel 7Voorwaarde gebruik gemeentelijke parkeerkaart

  • 1. De gemeentelijke parkeerkaart mag enkel gebruikt worden voor het voertuig waarvan de kentekenplaat erop aangeduid is of voor de aanhangwagen of de onderdelen waarvan het merk en chassisnummer erop aangeduid is indien er geen inschrijving verplicht is.
  • 2. Per gemeentelijke parkeerkaart mag er maximaal 1x/jaar van kentekenplaat of merk en chassisnummer gratis gewijzigd worden, nadien zal hier een administratieve kost van 5 euro worden aangerekend.
  • 3. Per adres heeft men maximaal recht op 4 gemeentelijke parkeerkaarten, uitgezonderd een ongelimiteerd aantal gemeentelijke parkeerkaarten voor autodelen.

Artikel 8Richtlijnen/specificaties inzake aanvragen bewonerskaart

  • 1. Een gedomicilieerde inwoner kan een bewonerskaart aanvragen voor het voertuig, de aanhangwagen of onderdelen dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is. Voor salariswagens, bedrijfswagens en dienstwagens is een attest van de werkgever vereist om de bewonerskaart aan te vragen.
  • 2. De bewonerskaart heeft een geldigheidsduur van 1 jaar vanaf de datum van uitreiking en ten vroegste vanaf 1 april 2023.
  • 3. De bewonerskaart wordt digitaal afgeleverd en wordt slechts aan 1 kentekenplaat of, in geval de aanhangwagen of het onderdeel niet moet worden ingeschreven, aan 1 merk en chassisnummer gekoppeld. De bewonerskaart kan enkel gebruikt worden voor het voertuig, de aanhangwagen of het onderdeel waarvan de kentekenplaat of het merk en het chassisnummer erop aangeduid is en voor de welbepaalde zone die aan de kaart gekoppeld is.
  • 4. De titularis van de bewonerskaart betaalt het eventueel verschuldigde bedrag bij het aanmaken van de digitale bewonerskaart.
  • 5. Bewoners in het bezit van een bewonerskaart zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in de parkeerzones die aan de bewonerskaart gekoppeld zijn.

Artikel 9Richtlijnen/specificaties inzake aanvragen parkeerkaart voor autodelen

  • 1. De beperkingen van de parkeertijd gelden niet voor voertuigen die gebruikt worden door een door de gemeente Machelen erkende autodeelorganisatie op voorwaarde dat het voertuig voorzien is van een gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen. Dit geldt niet op Shop&Go-plaatsen.
  • 2. De gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen heeft een geldigheidsduur van 5 jaar vanaf de datum van uitreiking.
  • 3. De gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen wordt digitaal afgeleverd en wordt slechts aan 1 kentekenplaat gekoppeld. De gemeentelijke parkeerkaart voor autodelen kan enkel gebruikt worden voor het voertuig waarvan de kentekenplaat erop aangeduid is en voor de welbepaalde zone die eraan gekoppeld is.

Artikel 10Richtlijnen/specificaties inzake aanvragen parkeerkaart met abonnementsformule

  • 1. Een werknemer die werkt voor een bedrijf of werkgever met een bedrijf of handelszaak in de blauwe zone van Machelen-Diegemof een bezoeker van de blauwe zone van Machelen-Diegemkan een parkeerabonnement aanvragen voor voertuigen, aanhangwagens of onderdelen.
  • 2. De aanvragers zullen een parkeerabonnement ontvangen geldig voor de aangevraagde periode, waarbij de geldige begin- en einddatum zal worden meegedeeld.
  • 3. De aanvrager van het parkeerabonnement betaalt het verschuldigde bedrag bij het aanmaken van het parkeerabonnement.
  • 4. Het parkeerabonnement wordt digitaal afgeleverd en wordt enkel aan 1 kentekenplaat, of in geval de aanhangwagen of het onderdeel niet moet worden ingeschreven, aan 1 merk en chassisnummer gekoppeld.

De gemeentelijke parkeerkaart kan enkel gebruikt worden voor het voertuig, de aanhangwagen of het onderdeel waarvan de kentekenplaat of het merk en het chassisnummer erop aangeduid is en voor de welbepaalde zone die eraan gekoppeld is.

  • 5. Bestuurders in het bezit van een gemeentelijke parkeerkaart met abonnementsformule zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in de parkeerzones die aan de gemeentelijke parkeerkaart gekoppeld zijn.

$6. Een werknemer van of een werkgever met een zaak of bedrijf in de blauwe zone of een bestuurder zonder werk- of domicilie-adres in Machelen-Diegem die meer dan 4 abonnementen wenst aan te vragen voor één adres, dient een gemotiveerd schrijven te richten aan het college van burgemeester en schepenen (kan geweigerd of slechts tijdelijk toegekend worden).

Artikel 11Gemeentelijke parkeerkaart en parkeerrecht voor specifieke dienstverleners

  • 1. De beperkte parkeertijd, bedoeld in 27.1 en 27.2 van het Verkeersreglement is niet van toepassing op: 
  • Voertuigen van de gemeentediensten van het lokaal bestuur (steeds voorzien van het logo van het lokaal bestuur).
  • De brandweer, ambulance- en m.u.g.-diensten.
  • Dienstvoertuigen van de politie.
  • Voertuigen van nutsmaatschappijen die actief zijn op het grondgebied van Machelen, enkel en alleen voor de periode dat zij hun activiteit effectief uitvoeren in de gemeente.
  • Werknemers van het lokaal bestuur Machelen.
  • Foorkramers tijdens de periodes van opbouw, exploitatie en afbouw van hun activiteit, georganiseerd door het lokaal bestuur mits voorleggen voor de voorruit, of bij ontbreken ervan aan de voorkant van het voertuig, van het daartoe door het college uitgereikte attest met vermelding van kentekenplaat of voor aanhangwagen of onderdelen waarvan het merk en chassisnummer erop aangeduid is indien er geen inschrijving verplicht is, en met vermelding van de periode.
  • Ambulante handelaars die beschikken over een vaste, door het college goedgekeurde standplaats op het openbaar domein van de gemeente Machelen-Diegem, voor zover ze op die standplaats staan ter uitoefening van hun ambulante handel.
  • Taxi’s met inachtneming van de bepalingen van het decreet van 29 maart 2019 en het besluit van de Vlaamse regering van 8 november 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, en latere wijzigingen, en met het gemeentelijk reglement houdende de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg, en latere wijzigingen.
  • Iedere natuurlijke persoon die zorg verstrekt op het grondgebied van de gemeente Machelen en in het bezit is van een RIZIV-nummer of een inschrijvingsbewijs van verzorgende uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap kan een zorgparkeerkaart aanvragen bij de gemeente Machelen, of bij een door de gemeente Machelen aangestelde concessionaris. Bij de aanvraag dient de aanvrager zijn inschrijvingsbewijs of RIZIV-nummer voor te leggen. De zorgparkeerkaart heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en is gratis.
  • 2. Voertuigen die duidelijk herkenbaar zijn als specifieke dienstverlener, zoals in §1 gedefinieerd en opgesomd, dienen niet over een gemeentelijke parkeerkaart te beschikken.

Hoofdstuk VI. Plaatsen voor elektrisch laden

Artikel 12Parkeren op parkeerplaatsen die zijn voorbehouden voor het opladen van elektrische voertuigen

  • 1. De parkeerplaatsen die zijn voorbehouden voor het opladen van elektrische voertuigen worden uitgerust met een oplaadpunt en mogen enkel worden ingenomen door elektrische voertuigen voor zover het voertuig tijdens het parkeren effectief opgeladen wordt.

Het opladen zal blijken uit het al dan niet aangesloten zijn van het voertuig op het oplaadpunt door middel van de stekker.

Deze parkeerplaatsen worden aangeduid door middel van het verkeersbord E9a waarop het pictogram van de parkeerschijf en het symbool van een stekker wordt afgebeeld.

  • 2. Voor wagens die niet beschikken over een ander parkeerrecht is behoudens anders gesignaleerd dezelfde tijdsbeperking van toepassing als in de respectievelijke blauwe zone.

Hoofdstuk VII. Parkeerrecht

Artikel 13Parkeerrecht algemeen

  • 1. Het gebruik van een parkeerkaart, bewonerskaart, parkeerschijf of ander parkeerrecht geeft enkel recht op parkeren gedurende de gekozen tijd.

De betaling van de retributie geeft geen aanleiding tot enig recht op toezicht.

Het parkeren gebeurt altijd op eigen risico.

De gemeente Machelen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou tot gevolg hebben.

  • 2. De gebruiker van een parkeerschijf of andere applicatie zal geen verweer kunnen indienen wanneer hij, de Europese parkeerschijf niet duidelijk leesbaar achter de voorruit van de wagen plaatst of beschikken over een ander parkeerrecht, toch niet kan parkeren om een reden vreemd aan de wil van het lokaal bestuur of de concessiehouder, of in geval van verplichte evacuatie van de voertuigen op bevel van de politie of enig ander overheidsbevel, of in geval een machtiging vanwege de gemeente wordt verleend tot langdurig privaat gebruik van een openbare parkeerplaats.
  • 3. De bestuurder die beschikt over een parkeerrecht kan niet parkeren op plaatsen waar dit verboden is middels signalisatie, een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, een tijdelijke politieverordening, de wegverkeerswet of andere verkeersreglementering.

Artikel 14Parkeerrecht voor personen met een handicap

  • 1. De beperkingen van de parkeertijd en het betalen van de retributie gelden niet voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap wanneer de speciale kaart bedoeld in artikel 27.4.3 van het Verkeersreglement is aangebracht op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

Met de speciale kaart bedoeld in artikel 27.4.3 van het Verkeersreglement wordt gelijkgesteld het document dat in een ander land door de bevoegde overheid van dat land afgeleverd wordt aan de personen met een handicap die voertuigen gebruiken, en waarop het symbool afgebeeld onder artikel 70.2.1.3°.c van het Verkeersreglement voorkomt.

  • 2. De speciale kaart vervangt de parkeerschijf wanneer het gebruik daarvan verplicht is.
  • 3. Shop&Go parkeerplaatsen: Het is niet toegestaan om met de parkeerkaart voor personen met een handicap langer dan 30 min. te parkeren op de Shop&Go parkeerplaatsen.
  • 4. De plaatsen voor personen met een handicap worden niet geregeld via dit reglement.

Artikel 15Parkeerrecht voor de inrij van eigendommen

  • 1. De beperkte parkeertijd, bedoeld in artikel 27.1. en artikel 27.2 van het verkeersreglement is niet van toepassing op de voertuigen die geparkeerd staan voor de inrij van eigendommen en waarvan het inschrijvingsteken van dit voertuig leesbaar op die inrij is aangebracht.

Hoofdstuk VIII Betaalregeling

Artikel 16Betaalregeling algemeen

  • 1. De retributie wordt betaald binnen de 15 dagen door storting of overschrijving op de aangeduide bankrekening, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het parkeerticket dat in dit geval door de daartoe aangestelde persoon op het voertuig wordt aangebracht.
  • 2. De aanvrager van het parkeerabonnement betaalt het verschuldigde bedrag bij het aanmaken van het parkeerabonnement. Het parkeerabonnement wordt digitaal afgeleverd en wordt enkel aan 1 kentekenplaat, of in voorkomend geval aan 1 merk en chassisnummer gekoppeld.
  • 3. De betalende parkeerrechten worden voorafgaandelijk aangekocht via de gemeente, of via een door de gemeente aangestelde concessionaris of provider die een dergelijk parkeerrecht aanbiedt, door het gebruik van elektronische of digitale betaalmiddelen. Na bevestiging van aankoop door de verkoper, kan van het parkeerrecht gebruik worden gemaakt voor de vastgestelde periode.

Artikel 17Bijkomende kosten bij niet-betaling

  • 1. Ingeval van niet-betaling van het forfaitair ondeelbaar retributietarief binnen de vooropgestelde 8 dagen na ontvangst (hetzij onder de ruitenwisser of op het voorste gedeelte van de wagen, hetzij per post bezorgd) wordt een minnelijke aanmaningsprocedure opgestart.

De wettelijk toegelaten en/of reglementair bepaalde kosten voor administratie en het verzenden van aanmaningen in de minnelijke fase vallen volledig ten laste van de schuldenaar van de retributie.

Deze kosten (omvattende administratie, afhandeling , portkosten) worden als volgt vastgesteld :

Verzending van een eerste aanmaning: 0,00 EUR

Verzending van een tweede aanmaning: 20,00 EUR* + intresten**

Verzending van een derde aanmaning door Gerechtsdeurwaarder in geval van wanbetaling door onderneming

tarief voor het verzenden van een schuldvordering cfr. de gekozen procedure (advocaat/deurwaarder***)

Dagvaarding voor bevoegde rechtbank

 *In geval van wanbetaling door een consument is deze aanmaning in toepassing van de wetgeving schulden van de consument (Boek XIX – Wetboek Economisch Recht (W.E.R.)), waarbij, per retributie, na de eerste (gratis) betaalherinnering en wachttermijn, een tweede ingebrekestelling wordt verstuurd met een bedrag voor aanmanings- en invorderingskosten volgens de maximale forfaitaire vergoeding in relatie tot het verschuldigd bedrag van de vordering, uitdrukkelijk bepaald in toepassing van het wettelijk plafond voorzien in ART XIX.4, 2° W.E.R. (m.n. schulden onder de 150,00 EUR: 20,00 EUR forfaitaire verhoging).

**Te vermeerderen met de verwijlintresten op de retributie vanaf de vervaldag overeenkomstig de Wet van 02/08/2022 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.  Deze intresten zijn in het geval van wanbetaling door een consument slechts verschuldigd vanaf het verstrijken van de wettelijk voorziene wachttermijn zoals aangeduid in de kosteloze herinnering.

***In geval van laatste minnelijke aanmaning door Gerechtsdeurwaarder wordt het tarief gehanteerd burgerlijke en handelszaken K.B. 30-11-1976 (niet limitatief o.a. aanmaning met dreiging – inlichting – postzegel – dossierkost - kwijtings-en inningsrecht ) én voor de gerechtelijke fase.

Artikel 18: het retributiereglement parkeren zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 juni 2022 wordt opgeheven."

Huishoudelijk reglement kinderopvang De Madieliefjes.

Naar aanleiding van het inspectieverslag van 30 augustus 2022 en veranderingen in richtlijnen vanuit Kind en Gezin ivm huishoudelijke reglementen, dient het huishoudelijk reglement van ons kinderdagverblijf De Madieliefjes aangepast te worden.

De belangrijkste wijzigingen zijn als volgt: 

  • De afspraken in verband met de gevraagde waarborg. Hoewel er in de praktijk al afspraken waren rond een verminderd sociaal tarief voor de waarborg, stond dit nog niet in het huishoudelijk reglement;
  • Er werd een duidelijke omschrijving toegevoegd van de te nemen stappen indien men afspraken niet nakomt;
  • De aangerekende kost voor afvalverwerking voor een halve dag mag maximaal €0,19 zijn. In het vorige huishoudelijke reglement stond geschreven dat er €0,20 werd aangerekend;
  • De voorrangscriteria werden verduidelijkt;
  • Er werden afspraken i.v.m. dieetvoeding opgenomen in het reglement;
  • Een verwijzing naar inspectieverslagen werd toegevoegd;
  • Een omschrijving van grensoverschrijdend gedrag werd toegevoegd;
  • Afspraken rond ziekte en medicatie werden verduidelijkt;
  • Afspraken i.v.m. de opvolging van de ontwikkeling van de kinderen werden neergeschreven in het huishoudelijk reglement.

Na goedkeuring van het huishoudelijk reglement door de gemeenteraad worden ouders op de hoogte gebracht. De ouders moeten van iedere verandering op de hoogte zijn en tekenen voor ontvangst en kennisname. Ze hebben twee maanden de tijd om de schriftelijke overeenkomst op te zeggen zonder schade- of opzegvergoeding indien zij niet akkoord gaan met de wijzigingen.

Besluit: de gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassingen van het huishoudelijk reglement kinderopvang De Madieliefjes en keurt de gecoördineerde versie zoals in bijlage van deze beslissing liggend goed

Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking - De nieuwbouw van een sanitair blok & fietsenstalling met sloop van bestaande dienstgebouw (2023/619).

In 2022 werd gestart met de volledige heraanleg van de begraafplaats te Machelen.

De komende grote veranderingen zijn de nieuwbouw van een sanitair blok & fietsenstalling met sloop van bestaande dienstengebouw. De ontwerpopdracht voor de opdracht “De nieuwbouw van een sanitair blok & fietsenstalling met sloop van bestaande dienstgebouw” werd gegund aan Compagnie-O architecten bv, Korenmarkt 8 b201 te 9000 Gent.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 2023/619 opgesteld door de ontwerper, Compagnie-O architecten bv, Korenmarkt 8 b201 te 9000 Gent. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 166 731,27 euro, excl. btw of 201 744,84 euro, incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De timing voor deze opdracht zal na de gunning in onderling overleg afgesproken worden, dit in functie van andere odrachten die op de begraafplaats dienen te worden uitgevoerd

Besluit:

het bestek met nr. 2023/619 en de raming voor de opdracht “De nieuwbouw van een sanitair blok & fietsenstalling met sloop van bestaande dienstgebouw”, opgesteld door de ontwerper, Compagnie-O architecten bv, Korenmarkt 8 b201 te 9000 Gent worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 166 731,27 euro, excl. btw of 201 744,84 euro, incl. 21% btw.

Overeenkomst van precaire bezetting van het openbaar domein Infrabel

De fietssnelweg F3 vormt de fietsruggegraat langsheen de spoorlijn 36 Zaventem-Diegem waar andere strategische routes op aantakken. Voor de realisatie van de fietsroute die de woonkernen van Zaventem en Diegem, gescheiden door de Ringinfrastructuur, verbindt, zijn gronden onteigend of ingenomen door de opdrachtgever, de werkvennootschap (DWV). Gronden die eigendom zijn van NMBS, Infrabel, gemeenten Zaventem en Machelen, het Vlaamse Gewest en private eigenaars.

Infrabel heeft haar medewerking verleend aan het project en heeft precaire dan wel zakelijke rechten op haar patrimonium verleend. Infrabel blijft eigenaar van hun openbaar domein. Het goed wordt niet overgedragen naar de gemeente. Het beheer en het gebruik van dit in bezetting gegeven goed van Infrabel wordt geregeld via een overeenkomst tussen Infrabel en gemeente.

De fietsroute F3 ligt deels op gronden in eigendom van Infrabel. Het onroerend goed gelegen te Diegem (Machelen), langs de spoorlijn 36 beslaat een totale oppervlakte van 4327m² bestaande uit 2810m² fietspad en 1517m² groen.

De gemeente Machelen staat als wegbeheerder in voor het beheer en onderhoud van de fietsinfrastructuur, de fietsbrug RO en de fietstunnel A201 op het grondgebied Machelen en dit vanaf de voorlopige oplevering van de werken verleend op 21 juli 2022.

De gronden worden bezet waarvoor voorliggende bezettingsovereenkomst werd opgesteld en dit conform de artikelen 2 en 3  opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst  dd. 28 juli 2016 betreffende de aanleg van de HST-fietsroute in Diegem (Machelen) en Zaventem.

De modaliteiten zijn opgenomen in de bezettingsovereenkomst. Infrabel bevestigt dat de huidige situatie op het terrein na realisatie voldoet aan de richtlijnen zoals opgenomen in de voorliggende overeenkomst. De huidige situatie wordt aanvaard door Infrabel, met die opmerking dat DWV de opmerkingen van de voorlopige oplevering nog in orde moet  brengen.

Startdatum: De bezettingsovereenkomst heeft als startdatum 1 augustus 2022

Bezettingsvergoeding: De totale jaarlijkse bezettingsvergoeding is vrijgesteld van btw (artikel 44W.BTW) en bedraagt  €241,10 incl. btw( (2810m² fietspad x € 0,078/m²).

De bezettingsvergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd volgens de formule:

basisvergoeding x nieuw indexcijfer

      aanvangsindexcijfer

waarbij

  • de basisvergoeding de hierboven vermelde vergoeding is
  • het nieuw indexcijfer: dit is van de kleinhandelsprijzen van de maand die de aanpassing van de vergoeding voorafgaat
  • het aanvangsindexcijfer: dit is van de maand augustus 2022

De bezettingsvergoeding wordt aangerekend vanaf de aanvangsdatum zijnde 1 augustus 2022.

Besluit

Artikel 1: de gemeenteraad gaat akkoord met de toelating tot precaire bezetting van een goed van het openbaar domein Infrabel.

Artikel 2: de uitgave wordt voorzien in de lopende aanpassing van de budgetten meerjarenplan

Opvolgingsrapport Semester 1 – 2023

De opvolgingsrapportering moet de raadsleden een stand geven van de uitvoering van de prioritaire acties of actieplannen en moet ze toelaten om de evolutie van de uitgaven en de ontvangsten van het lopende jaar op te volgen en die te vergelijken met de planning.

De raad moet de aanrekeningen voor het lopende jaar kunnen vergelijken met de kredieten die de raad voor dat jaar heeft vastgesteld, inclusief de naar dat jaar overgedragen transactiekredieten voor de investeringen en de bijhorende investeringen.

  • Decreet Lokaal Bestuur hoofdstuk 2 "andere rapportering" - art. 263: minstens voor het einde van het 3de kwartaal wordt er een voorgangsrapportering voorgelegd.  Dit rapport handelt over het 1ste semester van het lopende boekjaar.
  • Besluit Vlaamse Regering over de BBC van 30/03/2018 Titel 3 "de opvolgingsrapportering" - art. 29: De opvolgingsrapportering bevat minstens:

- een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

- een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

- in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan

- in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's

  • Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de BBC van 26/06/2018, Hoofdstuk 3 "de opvolgingsrapportering - art. 5: Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering vermeld in art. 29, 2° van het besluit van de Vlaamse Regering van 30/03/2018 over de BBC bevat minstens volgende elementen:

- een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, conform schema J1, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd

- een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd

Besluit:  de gemeenteraad neemt kennis van de voortgangsrapportering over semester 1 - 2023.

B-Punten

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 19 september 2023

Besluit: het notulenverslag van de gemeenteraad van 19 september 2023 wordt goedgekeurd

Haviland - Buitengewone Algemene Vergadering 13 december 2023

De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652.

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economische sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het decreet lokaal bestuur.

Besluit: het voorstel van statutenwijziging van Haviland zoals aangenomen door de raad van bestuur op 19 juni 2023 wordt goedgekeurd.

Havicrem - buitengewone algemene vergadering 20 december 2023

De gemeente Machelen is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd inzake bestaansduur tot 10 juni 2035.

Besluit: de agendapunten van de algemene vergadering van Havicrem op 20 december 2023 worden goedgekeurd

Farys ov - buitengewone algemene vergadering 15 december 2023

De oproepingsbrief van 15 september 2023 voor de buitengewone algemene vergadering van Farys ov op vrijdag 15 december 2023. De gemeente Machelen is aangesloten bij Farys ov.

 Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering Farys ov van 15 december 2023

TMVS dv - buitengewone algemene vergadering 12 december

De oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 12 december 2023, waarin de agenda werd meegedeeld. De gemeente Machelen is aangesloten bij TMVS dv.

 Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 12 december 2023

Sibelgas - Buitengewone Algemene Vergadering - 19 december 2023

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 21 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas die op dinsdag 19 december 2023 plaatsheeft om 18.00 uur. De gemeente is momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de Opdrachthoudende Vereniging Sibelgas

Besluit: de gemeenteraad beslistzijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas van 19 december 2023

 I.B.E.G. - Buitengewone Algemene Vergadering - 19 december 2023

De deelneming van de gemeente Machelen in de Intercommunale van Brabant voor Elektriciteit en GAS cvba, opdrachthoudende vereniging met maatschappelijke zetel te Grote Markt Z/N, 1800 Vilvoorde.

De raad van bestuur van I.B.E.G. van 26 september 2023 heeft de buitengewone algemene vergadering van I.B.E.G. samengeroepen en bepaald dat deze op 19 december 2023 zal plaatsvinden.

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van I.B.E.G. op 19 december 2023

Fluvius West - Buitengewone algemene Vergadering - 11 december 2023

De gemeente Machelen werd per aangetekend schrijven van 29 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius West op 11 december 2023.

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij Fluvius West.

De documentatiestukken werden per brief van 29 september 2023 aan de gemeente overgemaakt.

Besluit: de gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West van 11 december 2023

 Fluvius ov - Buitengewone algemene vergadering 6 december 2023

De gemeente Machelen werd per aangetekend schrijven van 4 oktober 2022 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023. De gemeente Machelen is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

Besluit: de gemeenteraad geeft goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023

 

Veysel Top stelde ook nog de vraag ivm wat de visie is van het beleid ivm eventuele fusie plannen. Jean Pierre Degroef heeft hierop geantwoord, maar nogmaals door defecte audio recording, kan ik hier niet de exact woorden weergeven van beide raadsleden. Deze audio kan u binnenkort terugvinden op de officiele website van de gemeente Machelen.

 

OpgeletDit is een voorlopig verslag. Het volledige en goedgekeurde verslag zal U kunnen terugvinden op de website van de gemeente machelen (www.machelen.be) van zodra het verslag is goedgekeurd op de volgende gemeenteraad van 21 November 2023Klik hier om een tekst te typen.