Verslag Gemeenteraad 03 Januari 2022

Aanwezig: Claeys Steve, Geeroms Magda,  Panneels Stef, Debeerst Rony, Lagae Gregory,  Tielemans Steven,  Gooris Danny, Roose Peter,  Verberckmoes Tessa, Lenaerts Werner,  Jacobs Kris, Nadine Gurickx, Blanckaert Benny, Van den Berghe Tania; Nancy Van Harck, Deblock Ingrid, Veysel Top, Akaychouch Mohamed, Jocelyne Vangindertaelen, Benhomaid Samia,  Akaychouch Mohamed, De Groef Jean-Pierre, Ponticello Dina, Schell Daniël

Verontschuldigd: Grootjans Marc, Hanon Patrick, Van Praet Franky

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Opvolging voorzitter van de gemeenteraad

De voordrachtsakte bevatte een einddatum voor het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad in naam van Jean-Pierre De Groef, met name van 1 januari 2022. De opvolger was vernoemd in de voordrachtsakte, zijnde Benny Blanckaert.

Gezien de aanduiding in de rechtsgeldige akte van voordracht van een opvolger, zal de voorzitter van rechtswege ontslagnemend zijn en neemt de opvolger bij het bereiken van de einddatum het mandaat van rechtswege op.

Jean Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Collega’s gemeenteraadsleden en toehoorders thuis. Voor ik de fakkel van gemeenteraadsvoorzitter doorgeef wil ik toch nog eerst mijn nieuwjaarswensen uitspreken.

De voorbije periode was voor Machelen – Diegem niet zo evident met enerzijds de covid – pandemie en anderzijds een politieke crisis. Maar het is vandaag niet de bedoeling dat we achteruit kijken maar wel dat we kijken hoe we samen vooruit kunnen met deze gemeente. Ik spreek de hoop uit dat we als gemeenteraadsleden in deze gemeenteraad verder goed kunnen samenwerken in het belang van onze gemeenten en haar inwoners.

Er staan ons ook immers in 2022 en de jaren daarna nog belangrijke uitdagingen te wachten.  Ik denk dan maar een het financiële, de belangrijke projecten en het verder bestrijden van de pandemie. Het allerbelangrijkste is uiteraard onze gezondheid.

Ik wens ieder van jullie en iedereen die jullie dierbaar is dan ook een goede gezondheid toe en zeker ook een toekomst die het vroegere normaal zo veel als mogelijk benadert.

Hopelijk wordt 2022 een jaar waarin we mekaar terug eens goed kunnen vastnemen en terug kunnen uitkijken naar gezellige gezamenlijke activiteiten.

Het allerbeste allemaal.

Besluit: Benny Blanckaert wordt tot voorzitter van de gemeenteraad verkozen en bijgevolg ook voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, in opvolging van Jean-Pierre De Groef, die zijn mandaat van rechtswege eindigt

Mededeling en benoeming en eedaflegging van de burgemeester

Op 8 juni 2021 werd de heer Steve Claeys door de bevoegde Vlaamse minister benoemd tot burgemeester. Hij legde de eed af op 10 juni 2021. Dit werd medegedeeld aan de gemeenteraad op 17 juni 2021. In de voordrachtsakte voor aanstelling van Steve Claeys was een einddatum van het mandaat opgenomen (31 december 2021) en een opvolger aangeduid.

Jean-Pierre De Groef is met het besluit van de bevoegde Vlaamse Minister tot burgemeester benoemd met ingang van 1 januari 2022. Hij heeft de eed afgelegd in handen van de provinciegouverneur.

Besluit:

Artikel 1: Benny Blanckaert geeft lezing van het Ministerieel Besluit van de bevoegde Vlaamse Minister van 11 oktober 2021 waarbij de heer Jean-Pierre De groef benoemd wordt tot Burgemeester van de gemeente Machelen. 

 Artikel 2: Benny Blanckaert geeft lezing van de akte van eedaflegging van de Provinciegouverneur d.d. 15 december 2021 waarbij, de heer Jean-Pierre De groef de eed in hoedanigheid van Burgemeester heeft afgelegd.

Verkiezing van een schepen na gezamelijke akte van voordracht – eedaflegging

Op de gemeenteraad van 17 juni 2021 is de voordrachtsakte voor schepenen (en opvolger) ontvankelijk verklaard en de kandidaturen hierdoor geldig verklaard. De betrokken schepenen hebben ter zitting de eed afgelegd.

Besluit:

Artikel 1: gezien de ontvankelijkheid van de gezamenlijke akte van voordracht van de schepenen zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 17 juni 2021, waarbij met ingang van 1 januari 2022 een einddatum kwam aan het mandaat van Gregory Lagae als eerste schepen, verklaart de voorzitter van de gemeenteraad de voorgedragen kandidaat-schepen, Steve Claeys, als verkozen verklaard en wordt de rangorde als volgt bepaald: 

  • Steve Claeys
  • Peter Roose
  • Magda Geeroms

Artikel 2: voor de schepen zijn mandaat kan aanvaarden, legt hij in openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed af in handen van de burgemeester:

"Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"

 Vervanging van een lid in de politieraad

Machelen heeft recht op 5 raadsleden in de politiezone, buiten de burgemeester, die van rechtswege lid is van het politiecollege en de politieraad. Jean-Pierre De Groef, door de gemeenteraad van 17 juni 2021 verkozen verklaard als effectief lid in de politieraad is sedert 1 januari 2022 burgemeester van de gemeente Machelen.

Bij de voordracht van Jean-Pierre De Groef als effectief lid op de gemeenteraad van 17 juni 2021 is in de voordrachtsakte een opvolger aangeduid: Steve Claeys.

Artikel 1: Steve Claeys, eerste schepen, wordt verkozen verklaard als lid van de pol

B-Punten:

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 22 december 2021

Besluit: het notulenverslag van de gemeenteraad van 22 december 2021 wordt goedgekeurd.

Nog voor de gemeenteraad wordt afgesloten krijgt Stef Panneels het woord van de voorzitter:

Beste  Raadsleden, Wat vliegt de tijd snel. We zijn reeds halfweg de huidige legislatuur, en het minste wat we kunnen zeggen is dat het tijdens de eerste 3 JAAR  geen saaie bedoening was. Natuurlijk was de onbestuurbaarheid van onze gemeente een dieptepunt, maar als de liefde over is moet men durven een moeilijke beslissing te nemen.

De kaarten werden daarna opnieuw geschud en op tafel gelegd ,maar  vele opties voor een  nieuwe coalitie waren er echter niet. Tijdens de coalitievorming in 2018 was het wel duidelijk dat voor de N-VA het Kartel geen optie was, en dit gevoel was wel degelijk wederzijds.Het Kartel stond  zeker ook niet te springen om met NV-A in zee te gaan.

Echter meningen evolueren en in tijden van moeilijkheden overstijgen mensen en partijen hun vooroordelen en ontstaan er, gelukkig maar, nieuwe mogelijke potentiële  samenwerkingen. De eerste contacten tussen NV-A en het kartel waren dan ook beleefd en correct, met de nodige voorzichtigheid maar vooral ,en dit was toch heel belangrijk, met heel veel  respect voor elkaars mening, met heel  veel bereidheid om naar elkaar te willen luisteren, en ook vooral met heel veel  goede wil om er het beste van te willen maken.

Nationaal liggen onze beleidslijnen misschien ver van elkaar ,maar lokaal is dit toch wel een ander verhaal en er werd dan ook op een tamelijke  korte periode een nieuwe coalitie gevormd tussen het Kartel en N-VA. Wij waren als N-VA FAMILIE  dan ook blij dat we tijdelijk de burgemeester mochten leveren en er nog een schepen bij kregen voor anderhalf jaar. En zo komen we tot bij de persoon Steve Claeys.

 Het was dus de opdracht van Steve,om als burgemeester en dit samen met de nieuwe ploeg , de trein terug op de rails te krijgen. Nochtans, de situatie en de omstandigheden waren allesbehalve ideaal :

  • Er waren nog de naweeën van de vorige coalitie,
  • Er was en er is natuurlijk ook  nog altijd  Corona,
  • De financiële situatie was niet rooskleurig, en bovendien moesten we ook verder met een schepen minder.
  • En het  was maar voor 6 maanden waarvan dan nog 2 in de zomervakantie .

Maar Steve heeft als nieuwe benoemde burgemeester zijn verantwoordelijkheid opgenomen en dit fantastisch en met heel  veel verve gedaan. Dit op zijn eigen specifieke en heel communicatieve manier en met als resultaat dat het wantrouwen vlug begon te verdwijnen, dat er terug een sfeer van pril vertrouwen begon te heersen en vooral dat de neuzen  steeds meer en meer in dezelfde richting stonden.

Steve,wij als N-VA zijn zeer fier op U en willen U dan ook oprecht en van harte feliciteren en bedanken voor het werk dat je geleverd hebt voor onze gemeente en dus de facto voor de inwoners van Machelen en Diegem. Heb jij dit alleen gedaan, neen, natuurlijk niet maar jij was wel de mayonaise ,het bindmiddel tussen de verschillende actoren zodat de trein niet alleen terug op de sporen stond maar dat de trein ook  echt  opnieuw vertrokken  is. De laatste weken heb je nog de problematiek moeten beheersen ivm de perikelen betreffende  de Kerstmarkt in Machelen  en de Cyclocross in Diegem  maar ook hier heb je je leiderschap laten zien en met  een onderbouwde uitleg een draagvlak gevonden voor de genomen beslissingen. (wat een verschil met het nationale overlegcomité,sorry…die kon ik even niet laten liggen)

 Maar zoals gezegd, heb je dit niet alleen gedaan, je kon rekenen op  je nieuwe  Schepencollege, de Algemeen Directeur met gans zijn team  en zeker niet te vergeten ,onze nieuwe Financieel directeur Helen DeBlock die ook reeds haar visitekaartje heeft afgegeven op de gemeenteraadscommissie waar ze in zeer klare taal en cijfers het Meerjarenplan heeft voorgesteld.

Ik wou ook speciaal  Gregory Lagae willen bedanken die je eerste schepen was tijdens je periode van 6 maanden van Burgemeester. Steve,je hebt de lat heel hoog gelegd voor jezelf ,maar daarmee ook voor je opvolger, maar dit kan alleen maar ten goede komen aan onze gemeente en aan onze inwoners.

Jean Pierre, de lat ligt  inderdaad hoog en de uitdagingen zijn groot ,maar gelukkig heb je veel ervaring in de lokale Politiek ,maar vooral ook  een goede ploeg rond U en ik denk dat we dan ook samen heel hoopvol naar de laatste 3 jaar van deze legislatuur kunnen uitkijken en we zien dan wel wat er in 2024 kan of zal gebeuren.

Beste Steve, Normaal gezien zeggen we dan nu , dit verdiend een bloemeke maar voor de mensen die Steve een beetje kennen, moeten we, denk ik , dit een klein beetje aanpassen naar :

Steve, DIT VERDIEND EEN BIERTJE. Steve, mag ik je dan ook in naam van N-VA deze biermand overhandigen als blijk van dank voor je inzet, voor al je werk en  voor je realisaties tijdens je 6 maanden burgemeesterschap.

Dank u wel.

 

                                                                                             OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Dinsdag 25 Januari 2022