'

Graag had ik eerst een dankwoordje geplaatst aan de Stef Panneels (Voorzitter Gemeenteraad), Daniel Schell (algemeen Directeur), Sabine Wijns en alle anderen die achter de schermen hard gewerkt hebben de afgelopen weken om de gemeenteraad digitaal te kunnen laten doorgaan, in deze moeilijke Covid-19 omstandigheden.

Verslag van de Gemeenteraad 21 April 2020.

Aanwezig: Panneels Stef, Grootjans Marc, Rombauts Karina, Claeys Steve, Geeroms Magda, Jacobs Kris, Deblock Ingrid, De Groef Jean-Pierre, Debeerst Rony, Lagae Gregory, Nadine Gurickx, Tielemans Steven, Top Veysel, Akaychouh Mohamed, Verberckmoes Tessa, Gooris Danny, Hanon Patrick, Vangindertaelen, Leskens Raymonde, Roose Peter, Jocelyne, Blanckaert Benny, Ponticello Dina, Van den Berghe Tania, Benhomaid Samia Lenaerts Werner, Schell Daniël.

Verontschuldigd: Niemand

Dit zijn de agenda punten van gemeenteraad:

Goedkeuring verslag gemeenteraad 18 februari 2020

Benny Blanckaert krijgt het woord van de voorzitter:

Opmerking op punt 13 van het verslag van 18 Februari:

Wij wensen bij  de bij de goedkeuring verslag gemeenteraad terug te komen op het antwoord op onze vragen inzake “Tournée Minérale, door de schepen van welzijn; Karina Rombauts.

We hebben genoteerd dat de schepen van welzijn aan de gemeenteraad het volgende verklaart heeft

  • Deelname aan Tournée Minerale werd genotuleerd in het Vast Bureau van 3 December 2019
  • Ondertekening werd genotuleerd op het Vast Bureau van 26 September 2019

Wij hebben vastgesteld dat dit totaal niet klopt en de schepen dus, bewust of onbewust de gemeenteraad heeft voorgelogen.  In het goedkeurde verslag van 3 December 2019 van het Vast Bureau is hierover niets genotuleerd. Nog straffer is dat er op 26 September 2019 zelfs geen Vast Bureau heeft plaatsgevonden.

We kunnen dus allen maar besluiten, dat onze opmerking “dat de aanpak niet de juiste blijkt te zijn en geen goed voorbeeld is van maximale integratie”, bevestigd wordt door dit uit de lucht gegrepen antwoord van de schepen van welzijn, Karina Rombauts. Nochtans kan het op de juiste manier, want zowel in de vorige legislatuur als in de huidige vinden wij verslagen van het College ook goede voorbeelden terug

  • College 15 Mei 2018: Engagementsverklaring toegankelijke gemeente
  • College 21 Mei 2019: Charter werftransport
  • College 3 Maart 2020: Bomencharter

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Ik ken niet alle data van buiten, maar als ik dit op voorhand kon bekijken was dit beter geweest, maar ik ben er zeker van dat dit wel correct was. Alvorens mij te beschuldigen had je gewoon moeten gaan kijken naar het vast bureau onder de verslagen van de Raad van Maatschappelijk Welzijn. 3 december en 26 september kan ik nu niet nakijken, maar het zat in de verslagen van de RMW. Ik zal het ook nog eens dubbel checken.

Benny Blanckaert krijgt opnieuw het woord:

De schepen komt nu af met de welzijnsraad, maar we hebben nooit over het verslag van de welzijnsraad gesproken, ik heb duidelijk gevraagd in de vorige vergadering of het genotuleerd was in het vast bureau of in het College. Ik heb het verslag van het college hierbij mij, en daar staat niets van in.  Wij zouden graag de annotatie bijvoegen aan het verslag, zodoende dit punt door ons gestemd kan worden in goede zin. Dank U

Karina Rombauts krijgt opnieuw het woord:

Ik heb dat toen vermeld dat dit stond in de in de verslagen van de welzijnsraad, en dat die verslagen op dat speciifiek vast bureau geweest zijn, daar ben ik zeker van dat ik dat gezegd hebt, en dat zal ik ook zeker nakijken.

Benny Blanckaert krijgt opnieuw het woord:

Ik ga onmiddelijk reageren. Karina Rombauts mag dit zeker nakijken, dat hebben we ook gedaan. Kom ik terug op het feit dat we duidelijke gevraagd hebben wat het College van Burgemeester en schepenen en het Vast Bureau daarvan dachten, en waarvan zij melde dat het genotuleerd was in het verslag van het vast bureau, en dat is duidelijk niet het geval, en daarmee de vraag om de annotatie toe te voegen aan het verslag van de vorige vergadering toe te voegen.

Karina Rombauts krijgt opnieuw het woord:

Al de verslagen van de raden die op het College komen, is om te bevestigen door het College. Als het College vragen over de verslagen heeft dan worden die genotuleerd. Maar als een punt wordt goedgekeurd dan wordt het aangenomen dat die verslagen en inhoud voor het College ok zijn, en het verslag goedgekeurd is door het voltallige College.

Benny Blanckaert krijgt opnieuw het woord:

 Ik herhaal opnieuw, ik heb duidelijk gevraagd betreffende  de werkwijze en dat het genotuleerd werd op de vergadering. Daar heeft u positief op geantwoord, nu vertelt u dat  in het verslag van de welzijnsraad genotuleerd staat,  dat is dus een afwijkend antwoord, dus daarom opnieuw graag deze annotatie in het verslag van deze vergadering

Karina Rombauts krijgt opnieuw het woord:

Ok, zet het er maar in, maar ik heb altijd gezegd, dat het besproken werd in de  verslagen van de welzijnsraad op het College of Vast Bureau, dat is altijd zo geweest, als er opmerkingen waren op de werkwijze of op de beslissingen hiervan, als die niet akkoord waren met het College, dan werden die ook niet goedgekeurd. Ik blijf bij mijn besluit, ik heb dat toen ook zo gezegd. Je kunt beide conclusies in het verslag zetten.

Besluit: de Gemeenteraad keurt unaniem met annotatie toegevoegd, het verslag van de vorige gemeenteraad op 18 februari 2020.

Bekrachtiging besluit burgemeester Annulatie raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad maart

Het was noodzakelijk om de preventiemaatregelen rond 'sociale distancing' aan te scherpen. Het beleid rond 'sociale distancing' is erop gericht de verspreiding van CODIV-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. Deze maatregel draagt ertoe bij het contact tussen (eventueel onbekende) dragers en gezonde, niet besmette personen te verminderen. 

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om te vermijden dat het gezondsheidssysteem dermate onder druk komt te staan dat de reguliere medische hulpverlening in het gedrang komt. De burgemeester beslist, na samenspraak met de voorzitter van de gemeenteraad, om de geplande raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad van 17 maart 2020 te annuleren.

Besluit:  De gemeenteraad keurt de bekrachtiging besluit van de burgemeester van 17 maart 2020 inzake annuleren van de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van 17 maart 2020, unaniem goed.

Bekrachtiging besluit burgemeester inzake digitale raad van maatschappelijk welzijn en gemeenteraad april.

Het is noodzakelijk om de huidige preventiemaatregelen rond 'sociale distancing' aan te scherpen.  Het beleid rond 'sociale distancing' is erop gericht de verspreiding van CODIV-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. Deze maatregel draagt ertoe bij het contact tussen (eventueel onbekende) dragers en gezonde, niet besmette personen te verminderen. 

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om te vermijden dat het gezondheidssysteem dermate onder druk komt te staan dat de reguliere medische hulpverlening in het gedrang komt. De burgemeester beslist, na samenspraak met de voorzitter van de gemeenteraad, om voor de geplande raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad van 21 april 2020 digitaal te vergaderen.

Besluit: De gemeenteraad keurt de bekrachtiging besluit van de burgemeester van 8 april 2020 om voor de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad 21 april 2020 digitaal te vergaderen, unaniem goed. 

Bekrachtiging besluit burgemeester van 8 april 2020 inzake gevolg van COVID-19

Het beleid rond 'sociale distancing' is erop gericht de verspreiding van CODIV-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. Deze maatregel draagt ertoe bij het contact tussen (eventueel onbekende) dragers en gezonde, niet besmette personen te verminderen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om te vermijden dat het gezondsheidssysteem dermate onder druk komt te staan dat de reguliere medische hulpverlening in het gedrang komt. In deze tijden is fysiek contact tussen andere personen zoveel mogelijk te vermijden.

Gezien zowel lokaal bestuur, als verenigingen, handelaars, bedrijven, particulieren, scholen, … op dit ogenblik voorbereidingen willen/moeten treffen voor komende activiteiten met vele aanwezigen, is het noodzakelijk een duidelijk signaal te geven.Gezien de gemeentelijke infrastructuren en bepaalde dienstverlening erop gericht is grote groepen mensen samen te brengen, is in kader van de volksgezondheid en meer bepaald in een poging om een eventuele heropflakkering van de uitbraak van het coronavirus COVID-19, het aangewezen duidelijke richtlijnen en termijnen te bepalen.

Besluit: De gemeenteraad keurt de bekrachtiging besluit van de burgemeester van 8 april 2020 inzake gevolg van COVID-19: sluiting vrijetijdsinfrastructuur, beperken dienstverlening en aflassen gemeentelijke evenementen tot en met  30 juni 2020, unaniem goed.

Kennisname brief van ABB m.b.t. inhoudelijke vaststellingen inzake meerjarenplan 2020-2025

Op de zitting van 21 januari 2020 werd het meerjarenplan goedgekeurd op de gemeenteraad. Het meerjarenplan werd via het digitaal loket opgeladen naar toezicht en gepubliceerd op de gemeentelijke webstek.

Uit de brief blijkt niet dat er enige fout zit in de cijfers. Er worden geen maatregelen opgelegd.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

We stellen vast dat ook het Agentschap Binnenlands bestuur opmerkt dat het meerjarenplan laattijdig is vastgesteld. Ook maakt de voogdij opmerkingen over de beperkte bespreking van de acties over de inschatting van de onbeschikbare gelden en over het feit dat er geen correcte budgetering met betrekking tot de personeelsuitgaven werd opgenomen in het meerjarenplan.

Het kartel vraagt dat deze tekortkomingen worden rechtgezet zodat geen toekomstige toezichtsmaatregelen moeten  toegepast worden en de gemeenteraadsleden in de toekomst tijdig over de volledige correcte informatie beschikken om te oordelen over beleidsrapporten.

Daniel Schell krijgt het woord van de voorzitter:

Ik wil wel technisch antwoorden, de laattijdigheid is inderdaad zo, dat werd ook uitgelegd toen wij het meerjarenpan hebben gepresenteerd, het is ook daarom de reden dat we in de raad van December,  wat men vroeger noemde de voorlopige 1/12 , hebben goedgekeurd hebben om verder te kunnen gaan. Dit kan misschien een technisch antwoord zijn, maar de onbeschikbare gelden, de opmerking daarvoor is dat wij de voorziening die wij treffen om de laatste aflossing van de toelage van de brandweerdotatie van 2015 te voorzien, omdat dit in process ligt tegen de Belgische staat,  samen met nog andere gemeenten , dat we dat geboekt hadden op “onbeschikbaar gelden”. Blijkbaar volgens ABB moesten we dit niet te doen. Ten eerste is in BBC 2.0 onbestemde gelden verandert in onbeschikbare gelden, en moet je dat blijkbaar niet opnemen. Dat wisten we niet, dat geven we toe, maar om zeker te zijn, hadden we dit erin gezet, om die 389.000€, als voorziening het resultaat negatief zou beinvloeden.

Wat betreft de correcte budgetering tot betrekking de personneelsuitgaven. Dat klopt.  Het cijfer klopt, maar de uitsplitsing over de  verschillende diensten en 2 entiteiten is niet gebeurd. Wij hebben dit samen met de financieel dienst en  directeur bekeken. Bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan, ten laatste Juni 2020,  zou dit alles moeten recht gezet worden.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Als men er inderdaad over waakt dat er in de toekomst dergelijk fouten niet meer gebeuren, en dat er alles tijdig wordt ingegediend, gaan we hiermee akkoord, want dat is wat we vragen. Als hierop wordt ingegaan zullen wij dit punt goedkeuren.

Besluit: Het punt is aangenomen met eenparigheid van stemmen..

Aanpassing beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW voor een geïntegreerd (personeels-)beleid

Op 26 juni 2019 keurden zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn de beheersovereenkomst goed tussen de gemeente en het OCMW voor een geïntegreerd (personeels)beleid. Ondertussen hebben wij diverse vacatures open verklaard via bevordering of interne personeelsmobiliteit, conform de afspraken om eerst het in dienst zijnde personeel de nodige kansen te geven.

Het gevolg hiervan is dat personeelsleden die aangesteld geweest zijn bij de rechtspersoon gemeente of bij de rechtspersoon OCMW, solliciteren voor een functie bij een andere rechtspersoon. Dit is het gevolg en ook de bedoeling van de integratie gemeente-OCMW.

Besluit: de gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW voor een geïntegreerd (personeels)beleid, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 juni 2019 wordt uitgebreid met toevoeging in artikel 2 van een vierde paragraaf, unaniem goed.

Informatieveiligheid: jaarverslag 2019, beleidsplan 2020-2022

Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan een aantal eisen inzake informatieveiligheid, o.a. de verplichting tot de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming (DPO).

De veiligheidsconsulent dient jaarlijks een verslag van zijn/haar werkzaamheden over te maken aan de organisatie.

Besluit: de gemeenteraad neemt kennis van volgende documenten inzake informatieveiligheid:

  • jaarverslag 2019 OCMW
  • jaarverslag 2019 gemeente
  • Beleidsplan 2020-2022 gemeente en OCMW.

Kerkfabriek Sint-Catharina - meerjarenplanning 2020-2025

De meerjarenplanning 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Catherina

Besluit: De gemeenteraad besluit unaniem om de goedkeuring te verlenen aan de Meerjarenplanning 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Catherina

Kerkfabriek Sint-Catherina - jaarrekening 2018

De goedkeuring van de jaarrekening 2018 van de Kerkfabriek Sint-Catherina.

Besluit: De gemeenteraad besluit unaniem om de goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening van Kerkfabriek Sint-Catherina voor het dienstjaar 2018.

Goedkeuring bijkomend addendum aan de overeenkomst van derdebetalersysteem tussen De Lijn en gemeente Machelen

De voorbije jaren hadden wij met de vervoersmaatschappij De Lijn een derdebetalersovereenkomst voor de leeftijdsgroep van 6 tot 24 jaar (secundair onderwijs en hoger onderwijs), die eindigt op 30 juni 2020. De gemeente nam zo 10 % van de kosten van de aankoop van een Buzzy Pazz (1, 3 maand of 12 maand) op zich. Die verrekening gebeurt automatisch wanneer een inwoner een Buzzy Pazz aankoopt en de bijdrage die de gemeente op zich neemt, wordt iedere maand aan de gemeente gefactureerd via De Lijn.

Op deze manier stimuleren we jongeren om gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar school te gaan buiten Machelen. Gezien het merendeel van de jongeren in het secundair en hoger onderwijs school loopt in de buurgemeenten, Vilvoorde en Zaventem, heeft dit ook succes. De inwoners worden hiervan op de hoogte gebracht per brief in mei/juni.Voor de leeftijdsgroep 6-12 jaar hebben wij ons eigen gemeentelijk voor- en naschools busvervoer.

Besluit: De gemeenteraad keurt het addendum aan de overeenkomst afgesloten tussen De Lijn en de gemeente Machelen unaniem goed, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 februari 2016, goed te keuren met volgende verduidelijkingen en aanpassingen:

  • afbakening van de doelgroep van 12 tot 24 jaar woonachtig in Machelen
  • 10 % gemeentelijke bijdrage via het derdebetalerssysteem
  • voor alle abonnementen (1 maand, 3 maand en 1 jaar)
  • toevoeging artikel over de verwerking van de persoonsgegevens conform GDPR-wetgeving.

Bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen mbt verlenging van de huidige scholengmeenschap Noordring basisonderwijs voor de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026 in de vorm van interlokale vereniging:

Vanaf 2020 start een nieuwe periode van zes schooljaren (2020-2026) voor de opstart/verlenging van scholengemeenschappen in het basisonderwijs. Elk schoolbestuur beslist vrijwillig om zijn scholen gewoon en/of buitengewoon basisonderwijs tot een scholengemeenschap te laten toetreden met onderwijsinstellingen van andere schoolbesturen en moet dus opnieuw zijn engagement tonen om een scholengemeenschap te vormen, alleen of met andere schoolbesturen.

Rekeninghoudende met het feit dat een scholengemeenschap BaO moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • zowel kleuter- als lager onderwijs bevatten op de eerste schooldag van februari 2020
  • minstens 900 gewogen leerlingen tellen
  • zich hoogstens over 5 aangrenzende onderwijszones uitstrekken,

willen alle deelnemers van de scholengemeenschap, waaronder het schoolbestuur van Machelen als van Zaventem, de samenwerking verlengen voor een periode van 6 schooljaren. Zoals samen besproken werd in de vergadering van het beheerscomité van de scholengemeenschap op 9 januari 2020.

De huidige scholengemeenschap Noordring werd opgericht onder de vorm van een interlokale vereniging, die samen een vernieuwde overeenkomst heeft opgesteld, die zal verlopen na een periode van 6 schooljaren en dus aflopen op 31 augustus 2020.

Besluit: De gemeenteraad bekrachtigd unaniem de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2020 tot verlenging van de huidige scholengemeenschap Noordring basisonderwijs voor de periode van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2026 in de vorm van een interlokale vereniging, en de gemeenteraad machtigt unaniem de schepen van onderwijs en de algemeen directeur om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen m.b.t. oprichting scholengemeenschap "Brussel-Vlaams Brabant" in de vorm van een interlokale vereniging met gemeentelijk en stedelijk secundair onderwijs 2020-2026

Brussel, Vilvoorde, Machelen en Overijse willen een secundaire scholengemeenschap oprichten. Het GISO zat voorheen niet in een scholengemeenschap. Welke voordelen ontstaan er  op vlak van schoolorganisatie en beleid:

  • Er worden dezelfde leerplannen van het officieel onderwijs gebruikt, waarbij de begeleiding van de pedagogische begeleidingsdienst congruent aansluit.
  • Leerkrachten kunnen eenvoudiger, binnen de eigen scholengemeenschap, expertise en didactische methoden uitwisselen op basis van dezelfde leerplannen.
  • Directeurs kunnen op vlak schoolorganisatie en aankoopbeleid ervaringen, ideeën expertise en uitwisselen vermits ze in een identieke context van gemeentelijk en stedelijk onderwijs werken.
  • Er kan tot eenzelfde aanmeldingssysteem komen, waardoor bijvoorbeeld dubbele aanmeldingen en problemen van dien worden vermeden.
  • Pluralistisch profiel van de scholen is gelijklopend.
  • Scholen in een scholengemeenschap genieten een voordeel van 15 % op de standaard rationalisatie norm.
  • Scholen kunnen onderling op een eenvoudige manier, na overleg lesuren overdragen. Dit kan nuttig zijn wanneer een school een nieuwe studierichting programmeert.
  • Middels de puntenenveloppe voor de berekening van de omkadering geniet een school in een scholengemeenschap een hogere coëfficiënt voor de berekening van puntenenveloppe. Deze coëfficiënt bedraagt voor scholen (met uren-leraar gelijk onderwijskansen) niet in een scholengemeenschap (SG): 0,2857. Terwijl voor scholen die tot een SG behoren een coëfficiënt van 0,2971 genieten. Dit resulteert in een verhoging van de puntenenveloppe met 4 %.

Alle afspraken binnen de scholengemeenschap SO worden in consensus genomen. Indien over een bepaald punt geen consensus wordt bereikt kan het beheerscomité een afspraak maken middels 3/4 meerderheid van de vertegenwoordigde leden

Besluit: De gemeenteraad bekrachtigt unaniem de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2020 inzake de oprichting van de scholengemeenschap "Brussel-Vlaams Brabant" in de vorm van een interlokale vereniging met gemeentelijk en stedelijk secundair onderwijs 2020-2026 en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. 

Bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen inzake goedkeuring van samenwerkingsafspraken GISO en het centrum voor leerlingbegeleiding (CLB)

Verlenging samenwerkingsovereenkomst CLB N-Brussel en GISO Machelen.

Het huidig beleidscontract loopt af op 31 augustus 2020. Het GISO heeft het initiatief genomen om in onderling overleg de huidige samenwerking met CLB-N Brussel te evalueren en bij te sturen. Er is overleg geweest met de schoolraad over de samenwerkingsafspraken op 05 maart 2020. Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen die behoren tot het voltijds gewoon secundair onderwijs samenwerkingsafspraken maken om erkend te worden of te blijven (de centra voor leerlingenbegeleiding die bij de inwerkingtreding van dit decreet erkend zijn, moeten geen nieuwe aanvraag tot erkenning indienen).

De school is de eerste actor binnen de leerlingenbegeleiding en moet dan ook de schoolinterne leerlingenbegeleiding op zich nemen. De school werkt hiervoor een geïntegreerd beleid op leerlingenbegeleiding uit, dat een invulling en uitwerking in alle fasen van het zorgcontinuüm per begeleidingsdomein omvat. De school is de eindverantwoordelijke van het beleid op leerlingenbegeleiding voor iedere fase van het zorgcontinuüm en zij wordt voor de uitvoering van haar taken ondersteund door schoolexterne instanties.

De school moet samenwerken met een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en neemt daarom het initiatief tot het maken van samenwerkingsafspraken met een centrum. Het overleg tussen de directies van de school en van het centrum voor leerlingenbegeleiding heeft geleid tot samenwerkingsafspraken. Het overleg met de schoolraad over deze samenwerkingsafspraken is gebeurd op 05 maart 2020.

Door de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 kon de gemeenteraad d.d. 17 maart 2020 niet doorgaan. Bij hoogdringendheid van dit besluit heeft het college van burgemeester een definitieve beslissing op 23 maart 2020 genomen mits bekrachtiging ervan door de eerstvolgende gemeenteraad.

Besluit: De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst CLB N-Brussel en GISO Machelen unaniem goed en de burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Kaderovereenkomst Sibelgas "Fluvius Duurzame gebouwen"

Sibelgas biedt haar vennoten energiediensten aan binnen haar statutair en regelgevend kader. De ondertekening van een kaderovereenkomst verplicht het Lokaal Bestuur tot geen enkel exclusief engagement met Fluvius. Echter, indien het Lokaal Bestuur in de toekomst een deelovereenkomst met Fluvius wenst aan te gaan, is een getekende kaderovereenkomst wel een vereiste.

In deze nieuwe overeenkomst wordt ook de datatoegang met betrekking tot data van digitale meters voor de energiemanagementsoftware (huidige E-lyse) geregeld. De ondertekening van deze kaderovereenkomst is dus eveneens vereist om de energiemanagementsoftware met data (verder) te gebruiken door de organisatie

Besluit:De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met de kaderovereenkomst van Sibelgas “Fluvius Duurzame gebouwen” dat wordt afgesloten tussen Sibelgas en de gemeente Machelen, met als doel het organiseren van ondersteuningsactiviteiten betreffende energiebesparing, (hernieuwbare) energie en energie-efficiëntie ten behoeve van de gemeente Machelen en de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze kaderovereenkomst te ondertekenen.

Belastingreglement op bewaarplaatsen van motorvoertuigen

Er is een  duidelijke financiële behoefte aanwezig die de creatie van de belasting rechtvaardigt. De gemeente Machelen staat voor zware uitdagingen precies omdat tezelfdertijd van haar wordt verlangd dat haar begrotingen sluitend zijn. Zodoende moet zij haar inkomsten zoeken op andere terreinen.

Door deze bewaarplaatsen wordt grotendeels niet-bestemmingsverkeer toch naar het grondgebied van de gemeente Machelen aangetrokken welk verkeer de gemeente in geval deze bewaarplaatsen niet op haar grondgebied aanwezig zouden zijn, niet zou moeten verwerken, zodat dit aldus een extra druk boven op het gewone autoverkeer en op de gewone mobiliteit op het grondgebied van Machelen legt. Daardoor zijn er bijkomende organisatorische, structurele en financiële inspanningen nodig van het lokaal bestuur en politiediensten op vlak van verkeersveiligheid, infrastructuur en administratie, hetgeen een extra financiële kost voor de gemeente veroorzaakt en waardoor het belasten van deze bewaarplaatsen gerechtvaardigd is. Het is rechtvaardig de uitbaters van deze bewaarplaatsen te laten bijdragen tot die inspanningen

Besluit: De Gemeenteraad keurt unaniem goed dat het bestaande reglement wordt verlengd tot en met dienstjaar 2025. De oorspronkelijke belastingbasis en tarief blijft onverminderd ook in de toekomst bestaan, voor die projecten die een stedenbouwkundige meerwaarde hebben en die op het gelijkvloers andere activiteiten ontwikkelen en dus niet onnodig grote braakliggende onbebouwde terreinen innemen om wagens te stallen, wordt het belastingtarief gedifferentieerder.

Reglement voor de organisatie van de vakantiestages door de erkende verenigingen in samenwerking met de gemeente Machelen

Het lokaal bestuur Machelen-Diegem heeft voor de volgende zes jaar 4 strategische beleidsdoelstellingen opgesteld. Binnen de strategische beleidsdoelstelling Vrijetijdsbeleving in Machelen-Diegem is het actieplan 9 "we leven en beleven met mekaar" opgenomen met daarin de actie 7 "vrijetijdsparticipatie van personen in armoede en sociaal isolement".

We willen met de verenigingen en via ons eigen aanbod (sport, speelpleinwerking, bib, kwadrant) inzetten op een warme samenleving, sociale cohesie en betere integratie. Dit reglement speelt hierop in door de verenigingen te ondersteunen om een eigen vakantie-aanbod te ontplooien. Een win-win, want de verenigingen kunnen hun aanbod vergroten en zo leden en inkomsten genereren. Maar ook winst voor de gemeente, want met geringe inspanningen ondersteunen we onze verenigingen én zetten we meer jonge Machelaars in beweging tijdens de vakantieperiode

Besluit: de gemeenteraad keurt volgend reglement voor de organisatie van vakantiestages door de erkende verenigingen in samenwerking met de gemeente Machelen goed

Kennisname nieuw lid sportraad

Goedkeuring van het organiek reglement adviesraden in juni 2019 door de bevoegde raad.

Participatie en inspraak organiseren en garanderen via adviesraden.

Na diverse oproepen is de sportraad samengesteld, dit werd geagendeerd op het college van 16 juli 2019 en hiervan werd kennis genomen op de gemeenteraad van 17 september 2019, nadien kwamen er nog andere kandidaturen binnen.

Op vrijdag 21 februari liep per mail ook de kandidatuur van Massimo Ragatuso binnen.

In uitvoering van artikel 19 van het organiek reglement wordt de samenstelling ter kennisgeving medegedeeld op het college en de gemeenteraad

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Reeds verschillende malen werd de samenstelling van één van de raden aangepast en ter kennisneming medegedeeld aan de gemeenteraad.

Reeds verschillende malen heeft de voorzitter van de Splus afdeling Machelen schriftelijk gevraagd om haar vertegenwoordiger toe te voegen (mails van 26 juli 2019, 24 oktober 2019, 16 november 2019).  Het enige antwoord dat verkregen werd is dat de deadline om een kandidaat te stellen al overschreden is.  Waarom kunnen dan voor de andere adviesraden wel nog altijd leden aangesteld worden?

Ingrid Deblock krijgt het woord van de voorzitter

Aan de sportraad hebben wij altijd gevraagd  om zoveel mogelijk verenigingen aan te sluiten, omdat we het belangrijk vinden dat wij van alle clubs een insteek krijgen, en dat is dan ook de reden om in de sportraad om zoveel mogelijk vertegenwoordigd te zijn. Ik spreek dan ook enkel uit standpunt van de Sportraad

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Met de Sportraad ben ik akkoord, en we gaan dit punt ook goedkeuren, maar onze vraag is waarom dit kan voor de sportraad, en niet bij de senioren raad. De vraag is 3 keer schriftelijk gesteld. Bij andere raden kan dit wel.

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Daniel, ik weet dat die vraag er geweest is, en dat dit onderzocht werd, en dat er toen al 2 afgevaardigden  van die vereniging Splus in de senioren raad zaten, en dat jij dit opgenomen hebt met Tessa, ik heb daarna  verder niets meer van gehoord, maar ik dacht dat er reeds 2 afgevaardigden van die organisatie die Jean–Pierre zegt, reeds in de seniorenraad zetelden.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Dat klopt helemaal niet. Dat zijn inderdaad 2 mensen die ook lid zijn van Splus, maar die niet in de seniorenraad zetelen als lid, maar als geinteresseerde burgers. Zij hebben nooit iemand aangesteld.

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Het spijt mij, maar mijn vraag was gesteld aan Daniel Schell, en ik zou dus eerst een antwoord krijgen van Daniel

Daniel Schell krijgt het woord van de voorzitter:

Inderdaad, we hebben die mails zien binnenkomen, en ik heb dat gevraagd aan de voorzitter van de seniorenraad, Tessa, en die heeft dat nagekeken, en het resultaat was dat ze reeds een afgevaardigde hadden. Het reglement voorziet dat je maar één afgevaardigde per vereniging. Dat is het antwoord dat ik gekregen van Tessa, en ik heb dat verder niet meer opgevolgd. Het meest eenvoudige oplossing is om dit nog eens na te kijken, en te vragen aan diegene die in de seniorenraad zitten, voor wie ze daar zitten, en als ze geen vertegenwoordiging zouden hebben, kan Splus vertegenwoordiging krijgen.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Daar ben ik mee akkoord, als Splus een brief schrijft, dat die de vertegenwoordiger is. Ik zal vragen aan de voorzitter om opnieuw een brief te sturen.

Besluit:de Coalitie neemt unaniem kennis dit agendapunt

Uitbesteden wijk-werken aan Haviland

De gemeente Machelen is samen met Vilvoorde en Grimbergen lid van de ILV Wijk-Werken. Het beheerscomité van de interlokale vereniging wijk-werken Vilvoorde-Machelen-Grimbergen heeft een voorstel gekregen van Haviland om dit wijk-werken uit te besteden aan Haviland. In respons op dit voorstel heeft het beheerscomité contacten gehad met de VDAB en met Haviland.

Haviland bezit een uitgebreide expertise met betrekking tot het wijk-werken. Ze zijn al actief betrokken geweest bij het wijk-werken van voor het gelanceerd werd, en zijn een toonaangevend lid van verschillende Vlaamse, provinciale en lokale overlegorganen, waar zij blijven sleutelen aan de evolutie van het wijk-werken door adviezen te verlenen aan de bevoegde minister. Zij hebben in een eerste gesprek de schepenen van het beheerscomité kunnen overtuigen van hun knowhow en professionaliteit met betrekking tot het wijk-werken. 

Zij beschikken reeds over een uitgebreide infrastructuur die wijk-werken ondersteunt. Ze beheren een team van 7 bemiddelaars, die samenwerken om wijk-werken draaiende te houden binnen Haviland. Zij verzorgen een permanentie, een centraal telefoonnummer en een backupteam om te garanderen dat wijk-werken altijd draait en altijd toegankelijk is.

Het grootste pijnpunt bij de uitbesteding van wijk-werken is het duurder worden van de wijk-werkcheque. Deze kost op dit moment 6,45 euro, maar een overeenkomst met Haviland zou deze prijs verhogen naar 7,45 euro. Haviland zelf heeft nog nooit vastgesteld dat deze prijsverhoging voor een daling in de vraag naar wijk-werkers zorgt, maar het is in ieder geval wel een hogere kost. Haviland mag de opbrengsten van het wijk-werken alleen spenderen aan de uitbouw van wijk-werken, winst mag dus enkel overgedragen worden naar volgende jaren.

Besluit: De gemeenteraad besluit unaniem akkoord te gaan met het voorstel van Haviland om dit wijk-werken uit te besteden aan Haviland, en met de verhoging van de prijs van de wijk-werkcheque van 6,45 euro naar 7,45 euro.

De gemeenteraad keurt met 16 “Ja’ stemmen en 9 “onthoudingen” goed  om mevrouw Karina Rombauts, schepen, af te vaardigen in de stuurgroep tot het einde van de legislatuur.

Fluvius OV - algemene vergadering 27 mei 2020

De oproepingsbrief d.d. 18 maart 2020 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de algemene vergadering op woensdag 27 mei 2020 om 15.30 uur.

Besluit: De gemeenteraad beslist unaniem de goedkeuring te verlenen aan de agenda tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 27 mei 2020

Fluvius West - algemene vergadering 19 juni 2020

De gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius West. De gemeente per aangetekend schrijven van 27 maart 2020 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius West die op 19 juni 2020 plaatsheef

Besluit: De gemeenteraad besluit unaniem zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West d.d. 19 juni 2020

TMVS dv - algemene vergadering 16 juni 2020

De oproepingsbrief van 30 maart 2020 van TMVS dv voor de algemene vergadering op dinsdag 16 juni 2020 om 14.30 uur waarin de agenda werd meegedeeld. 

Besluit: De gemeenteraad beslist unaniem de goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 16 juni 2020

MVW ov - algemene jaarvergadering van 19 juni 2020

De oproepingsbrief van 30 maart 2020 van TMVW ov voor de algemene jaarvergadering vrijdag 19 juni 2020 om 14.30 uur.

Besluit: De gemeenteraad beslist unaniem de goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVW ov van 19 juni 2020

Providentia cvba - algemene vergadering 14 mei 2020

De oproepingsbrief van 10 maart 2020 voor de algemene vergadering van Providentia cvba op 18 juni 2020. 

Besluit: De gemeenteaad besluit unaniem zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Providentia cvba op 18 juni 2020

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: vraag verblijfsbelasting

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

De verschillende hotels gelegen op het grondgebied van onze gemeente vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. Jaarlijks een geraamd bedrag van niet minder dan 2.420.000 euro. We hebben ons als kartel verzet tegen de verhoging van deze verblijfsbelasting. Nu vernemen we van verschillende hoteliers dat er niet alleen geen overleg geweest is met deze toch belangrijke sector in de gemeente maar dat de verhoging slechts 7 weken na datum werd bekend gemaakt aan de hoteliers. 

Het is ongehoord dat een belastingverhoging die dient doorbelast te worden zo laat wordt bekend gemaakt en bovendien is het voor de hoteliers onmogelijk retroactief te handelen. Het beginsel van niet-terugwerking staat trouwens in het Burgerlijk Wetboek: "De wet beschikt alleen voor het toekomende; zij heeft geen terugwerkende kracht." (art. 2).

We vinden het als kartel onbegrijpelijk dat op deze manier gehandeld wordt met bedrijven die zorgen voor heel wat tewerkstelling en heel wat inkomsten voor de gemeente. Is dit wat de nieuwe meerderheid participatie noemt? Is dit de manier waarop het nieuwe bestuur zuurstof geeft aan de economische ontwikkelingen op Machels grondgebied (cfr. beleidsverklaring)?

De hotelsector heeft al verscheidene keren gevraagd om overleg met de beleidsverantwoordelijken, zowel per mail als per aangetekend schrijven. Uiteindelijk zijn ze bij ons terecht gekomen om aan te dringen op een dringend overleg met de sector.

Vandaar onze vraag:

  • Wanneer is een overleg gepland met de hotelsector?
  • Hoe wordt het retroactieve van de verblijfsbelasting aangepakt?

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter:

Goede avond iedereen. De verbljfsbelasting was één van de vele posten die door het College mee  in overweging is genomen, bij de afrondende gesprekken om het om het budget en het meerjarenplan rond te krijgen. Er werd inderdaad  tot een verhoging  beslist op basis van de volgende criteria:  een goede bezettingsgraad van de meeste hotels actueel (tot eind vorig jaar), de groeiende vraag voor vergunningen voor nieuwe hotels, welke bewijst dat hotels een groot potentieel vertoont in onze regio en voor hotel een beperkte impact heeft omdat die ketens die belasting toch vaak wordt doorverwekt naar de klanten, die in hoofdzaak beroepsklanten zijn en dat die in netto cijfers kleine bedragen zijn.

Het klopt dat er geen overleg geweest is met vertegenwoordigers van de sector, daarvoor was de tijd te kort. Jean Pierre, jij hebt ook budgetbesprekingen gevoerd en afgerond, en dan ga je in korte tijd, door een aantal honderden posten, waarin je plus en minnen mogelijk maakt om tot een globaal goed resultaat te komen.

Op 17 maart was er een overleg voorzien, op de dag van de gemeenteraad, maar dat hebben we in overleg met de vertegenwoordigers van de hotel sector moeten annuleren. Het college zal samen met de vertegenwoordigers bespreken welke de noden zijn, na de Corona crisis, en welke opties kunnen gemaakt worden ter ondersteuning, om dan de gepaste maatregelen te beslissen in functie van de beschikbare budgetten en binnen een globaal post-Corona plan dat we willen opmaken en uitwerken en waarvan we de principes bij het volgend punt zullen toelichten.

Het overleg heeft dus nog niet plaatsgevonden, en werd uitgesteld van 17 Maart tot een latere datum.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

Is er dan ook reeds een oplossing voor het retro-actieve aspect

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter:

Ja, dat wordt dan besproken samen met hen, zoals uitstel van betaling en dergelijke zaken. We gaan toch een aantal principes moeten uitwerken voor een global plan, en niet alleen voor de hotelsector, maar ook voor andere betrokken partijen, en daarvoor zal overleg belangrijk zijn, en op basis van die noden die we zullen voorgelegd krijgen, een gepaste oplossing uit te werken, waar jullie feedback van krijgen.

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: intergemeentelijk partnership

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter:

Het kartel sp.a -spirit-groen had graag een voorstel ingediend betreffende het onderzoeken van de mogelijkheid om verlaagde toegangstarieven tot het Zwembad De Motte in Zaventem. In het beleidsplan dat goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 21 Januari 2020, staat er “regelmatige sportbeoefening verbetert en bevordert de gezondheid en het sociale leven. We trachten alle inwoners in beweging te krijgen. Sporten voor iedereen waar we geen faciliteiten voor hebben, worden ondersteund”.

Ondanks de reeds aanwezig mooie en uitgebreide sportinfrastructuur in onze gemeente, ontbreekt er nog altijd een zwembad. Kunnen we in Machelen een zwembad zetten, is dan ook een logisch vraagstelling. Iets minder logisch is het financiële plaatje. Een zwembad voor enkel 15.000 inwoners is gewoonweg onvoldoende om het rendabel te houden (onderzoek toont dat je minimum tussen de 45.000 en 60.000 inwoners moet hebben om het rendabel te kunnen uitbaten) en dus ook geen optie voor onze gemeente.

Zijn er alternatieven? Ja zeker, zo moeten we ons de vraag willen stellen of we tot een intergemeentelijk akkoord kunnen komen met de gemeente Zaventem, om onze inwoners aan een verlaagd tarief toegang aan te bieden tot het gemeentelijk zwembad van Zaventem, De Motte, welke 2 soorten tarieven hanteert, namelijk “inwoners van Zaventem“ en “niet-inwoners van Zaventem”.

De gemeente Kortenberg heeft sinds jaren dergelijk intergemeentelijke akkoord afgesloten met buurgemeente Zaventem, en promoot het zwemmen, met als doelstelling meer inwoners aan het sporten te krijgen. Kortenberg is een gemeente met iets over de 20.000 inwoners investeert elk jaar 20.000 euro om deze kortingen te betalen, of ongeveer 1 euro per inwoner.

Ook is er reeds sprake van een nieuw zwembad te bouwen in Zaventem, en uit gesprekken met lokale mandatarissen staan zij open voor een intergemeentelijk samenwerking, investering en uitwerking van dit project. De bouw daarvan kan nog niet gebeuren tijdens deze bestuursperiode, maar de visieontwikkeling wel.

2 vragen hieromtrent:

  •  Aangezien we net zoals Kortenberg niet beschikken over een eigen gemeentelijk zwembad, zou we willen vragen of het mogelijk is om dezelfde kortingen zoals in Kortenberg aan te bieden aan onze inwoners in Machelen.
  • Heeft de gemeente interesse in een intergemeenschappelijke partnership met Zaventem voor het bouwen van het nieuwe zwembad, en indien ja, is de gemeente reeds betrokken bij de visieontwikkeling, en kan hier een woordje uitleg over worden verschaft.

Ingrid De Block krijgt het woord van de voorzitter:

Toevallig waren we ook al een tijdje bezig met deze mogelijk te onderzoeken, en er is reeds door onze sportdienst midden mei een vergadering gepland met de sportdiensten van Zaventem en Vilvoorde. Er is inderdaad een systeem dat Kortenberg hanteerd maar die komt niet overeen met de uitleg die door Danny werd gegeven. Zij bieden niet het tarief van de inwoners van Zaventem, maar zij bieden een 10 beurtenkaart aan  die normaal 45€ kost en zij bieden aan hun inwoners aan met een korting van 5 €. We hebben dan ook onderzoek gedaan en Kortenberg zou jaarlijk 800  10-beurten kaarten verkopen  (amper 4% van de bevolking) en zij spenderen daarvoor iets meer 4.000€...als we hetzelfde  aanbieden aan onze inwoners volgens dezelfde analyse, dan zou Machelen indien we hetzelfde percentage zouden gebruiken, 620 10-beurtenkaarten verkopen en jaarlijkse kost zijn van 3200€

Hoewel de vraag naar budget meevalt, stellen wij ons de vraag of we met dit voorstel nieuwe zwemmers zouden bereiken omdat een korting van 5 € op 10-beurtenkaart 45€ is in mijn ogen gering, om mensen te motiveren en andere doelgroepen te bereiken.

Ik heb daarnet nageken dat het tarief in Vilvoorde, 2.29 € per zwembeurt, dat bedraagt de helft van het voordeeltarief dat Kortenberg aanbied. Ik denk dat we niet zomaar kunnen overgaan naar een implementatie van één systeem, maar dat we meerdere opties moeten bekiijken.

Terugkomende op uw 2de vraag. Momenteel maken we geen deel uit van een bovenlokale sportregio. Ook Vilvoorde en Zaventem zijn dit niet. Maar tijdens het geplande overleg zullen de sportsdiensten kijken of er samenwerking mogelijk is, dat zal in eerste plaats over de promotie van sport en ondersteuning van clubs gaan, maar indien nodig ook over de infrastructuur, en ook de eventueel de bouw van een nieuw zwembad zou hier besproken kunnen worden, maar tot nu toe is de gemeente niet gecontacteerd geweest en dus er ook niet bij betrokken geweest.

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter:

Ingrid bedankt voor deze deskundige uitleg, en terug te komen op mijn vragen. Het is ook zo dat ik ook mijn huiswerk gedaan heb, en dat ik ook  met de directeur van het zwembad en met de sportfunctionarissen van Kortenberg gesproken heb, en die hebben me duidelijk vermeld dat die 20.000€ nog niet overschreden worden, maar dat ze daarmee toekomen. Ik denk dat 4.000€ met 800 10-beurten kaarten een groot verschil is met mijn cijfers, maar ik wil me daarook niet vastpinnen op die bedragen, ik vind het belangrijk dat er overleg is tussen de verschillende sportdiensten en dat er ook eventueel gezien wordt naar de visie, en deel te nemen aan de opbouw van de infrastructuur,  zodoende wij ook aan dezelfde voorwaarden en tarieven als de inwoners van Zaventem toegang krijgen tot het zwemba.  Het is inderdaad zo dat Kortemberg 5€ korting geeft op een 10-beurten kaart.

Het liefst van al zouden we hetzelfde tarief verkrijgen  als de inwoners van Zaventem, maar dan moet je als gemeente ook investeren, want je kan niet de vruchten  plukken en de kosten er niet bij willen nemen. Nogmaals bedankt voor je correcte antwoord is correct, en hopelijk worden wij in de toekomst op de hoogte gehouden van de gesprekken. Blijkbaar wordt er niet gebouwd in deze legislatuur, maar wordt er nu wel aan de visie gewerkt worden, en is het belangrijk er nu bij te zijn.

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: gas boetes voor te snel rijden in zone 30 en 50

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter:

Het kartel sp.a -spirit-groen had graag een voorstel ingediend betreffende het nieuwe Vlaamse Decreet die toelaat aan gemeente om GAS-boetes uit te schrijven voor snelheidsovertredingen.

Sinds 9 maart mogen lokale besturen voortaan zelf lichte snelheidsovertredingen beboeten in hun gemeente met GAS-boetes, wanneer mensen te hard rijden in zones waar 30 of 50 kilometer per uur geldt. Met die maatregel wil de Vlaamse regering de verkeersveiligheid in verhogen in onze gemeenten in het algemeen en in het bijzonder in de schoolomgevingen.

Het vaststellen van de overtredingen moet gebeuren door een automatische camera. Dat is een aanzienlijke kost voor onze gemeente, maar het nieuwe Vlaamse decreet laat ons toe de opbrengsten van de GAS-boetes zelf te besteden.

Tot nu konden gemeenten investeren in bijvoorbeeld flitscamera's op hun gemeentewegen om een zone 30 te controleren, alleen gingen de boetes daarvan naar het verkeersboetefonds van de federale overheid.

Die middelen komen nu via GAS-boetes naar onze gemeenten en die kunnen we investeren in verkeersveiligheid door bijvoorbeeld extra trajectcontroles of extra flitscamera's in de buurt van scholen te plaatsen, of zoals de Vlaamse overheid voorstelt om met de opbrengsten van de GAS-boetes ook plaatselijke klimaatdoelstellingen te verwezenlijken zoals het stimuleren van het renoveren van woningen en het vergroenen van de gemeenten. 

2 vragen hieromtrent: 

  • Gaat de gemeente Machelen gebruik maken van die nieuwe Vlaamse Decreet, gaat men extra investeren in deze camera’s? Is er nog financiële ruimte in het beleidsplan?
  • Indien ja? Heeft de gemeente al een idee wat men met de inkomsten van de GAS- boetes gaat aanvangen?

Steve Claeys krijgt het woord van de voorzitter

Ik zal het antwoord op deze vraag kort toelichten. Op 6 maart is het ontwerp van decreet goedkeurd, maar niet het decreet zelf. Naar aanleiding van het regeerakkoord van de Vlaamse Regering  met het voornemen om gas instrumenten uit te breiden naar snelheidsoverheden toe te staan werd op 9 maart het voorstel in de pers voorgesteld, door Ministers Somers en Peeters in Vilvoorde...en dit voor in de zone 30 en 50 km /uur voor lichte overtredingen van max 20 km te snel, worden vast gesteld. Alles wat er boven valt zal strafrechtelijk nog vervolgt worden en inderdaad zoals Danny al zei moet de vaststelling door automatische camera’s gebeuren

Wat is de visie van het College? De gemeente zal investeren in camera’s en gebruik maken van dit decreet. Om dit te onderbouwen, binnen de opmaak van het nieuwe mobiliteitsplan, waarmee we druk mee bezig zijn, dat er rekening gehouden werd met de aankoop van camera’s in onze gemeente, dat was een prioriteit in ons mobiliteitsplan. Daarboven op wordt er ook vermeld op pag 28 van de beleidsverklaring, ik citeer “we investeren op vlak van camera’s voor de analyse van mobiliteit, circulatie, en bestrijding van overlast en criminaliteit” In dezelfde paragraaf staat ook voor fout parkeren, maar ook overdreven snelheid, sluikstorten en andere elementen worden bestreden, we zetten naast de politionele acties meer in op gasboete beleid . Met deze 2 punten kunnen we zeggen dat ons beleid visionair was.

Om dit alles nog eens te bekrachtigen werd er in ons budget 300.000€ voorzien in 2021, wanneer de uitrol van ons mobiliteitsplan voorzien is. Ik wil nog extra informatie te geven, naast de mogelijkheid om gasboetes te implementeren om lichte snelheidsovertredingen te beboeten, willen we ook het gasbeleid invoeren voor stilstaan en parkeren (GAS 4 boetes), en daarvoor zijn de gemeenschapswachten belangrijk, mits de nodige opleiding en het wettelijk kader voor het nieuwe decreet, zullen in de toekomst de gemeenschapswachten meer ingezet worden voor het gasboete beleid, ook voor de vaststelling van de snelheidsovertredingen, maar ook voor voor parkeren en stilstaan gasboetes. De taken die momenteel door een deel van de gemeenschapswachten zullen in de toekomst uitgevoerd worden door wijkwerkers.

We zijn aan het bekijken, dat er naast de vaststellend ambtenaar er ook een sanctionerend ambtenaar moet zijn, voor GAS boetes is dat voor de provincie, maar dat kost de gemeente geld. We zoeken naar alternatieven, intergemeenschappelijk of intercommunales zoals HAVI om dit in de toekomst te kunnen regelen. Dat zou meer inkomsten verschaffen voor de gemeente.

Op uw 2 de vraag, is het de bedoeling van deze maatregel, dat de snelheidsovertredingen dalen en de verkeersveiligheid vergroot, en het goede aan dit voorstel dat de gemeente meer controle heeft, en de inkomsten zullen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar in eerste instantie gaan naar investering van vaststelling, sanctionering, en handhaving van snelheidsovertredingen. Ook de verkeersveiligheid zal hiermee geoptimaliseerd worden, trage zones, veiligheid rond scholen, en de infrastructuur in het algemeen.

Ik zou willen besluiten dat dit voorstel tot decreet zeker kan bijdragen tot verkeersveiligheid en we meer grip hebben om mobileitsbeleid. Het toont aan dat we hier op hetzelfde spoor zit van de Vlaamse overheid. Het feit dat het kartel dit voorstel indiend, dat dit door de meerderheid werd ontworpen, is goed nieuws, dat zij zo instemmen met ons beleid.

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter:

Dank U Steve voor het uitgebreid antwoord. Ik heb ook de beleidsverklaring gelezen, en daar stond inderdaad een vermelding van de cameras, maar mijn vraag was, of  die camera’s wel dezelfde zijn, als die camera's voor dit voorstel van decreet. Maar als blijkt dat we het hier over dezelfde camera’s gaat, onderschrijf ik het antwoord van Steve.

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: voorstellen in verband met Corona Crisis

De huidige uitzonderlijke toestand vergt, naast de terecht opgelegde maatregelen door de federale en Vlaamse overheden, ook moedige beslissingen van de lokale besturen voor wat hun bevoegdheden betreft. Sommige gemeentelijke bestuurders beseffen blijkbaar nog niet de ernst van de huidige toestand.

Dat blijkt uit het feit dat, ondanks het feit dat de administratie alles voorbeeldig had voorbereid en gevraagd had om een proefgemeenteraad te houden “ieder vanuit zijn kot”, de CD&V- fractie het toch gepresteerd heeft om met haar hele fractie samen te zitten in 1 zaal in het gemeentehuis wat dus totaal in strijd is met de Coronavoorschriften en wat tevens een totale aanfluiting is van de inspanningen die de administratie en de voorzitter gedaan hebben om toch een gemeenteraad te kunnen houden met respect voor de Coronavoorschriften.

Het heeft verhinderd dat deze test op een geloofwaardige en realistische wijze gebeurde en hinderde zelfs het verloop van de testvergadering. En we stellen vandaag ook opnieuw vast dat dit opnieuw het geval is, we betreuren dat in elk geval, dat wil zeggen dat het kartel niet dezelfde mogelijkheden heeft als de meerderheid, en dat willen wij hier toch even toelichten.

De leden van het kartel sp.a-sprit-groen beseffen wel welke impact deze Coronacrisis heeft en doen daarom volgende voorstellen:

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

  • Opvang in de scholen in de gemeente Machelen

De maatregelen van de overheid voor de scholen zijn duidelijk: de lessen worden geschorst in alle kleuter- lagere en middelbare scholen. De opvang dient op zijn minst te worden voorzien voor kinderen waarvan de ouders:

  • Werken in de gezondheidszorg
  • Werken in een essentiële publieke sector
  • Geen andere mogelijkheid hebben dan de kinderen door de grootouders, ongeacht hu leeftijd, te laten opvangen

De voor- en naschoolse opvang en de woensdagnamiddagopvang in alle basisscholen worden door de gemeente georganiseerd, maar is betalend voor de ouders.

In deze noodsituatie moet men beseffen dat ouders die het al niet breed hebben er alles zullen aan doen om aan het werk te blijven en om hun uitgaven te beperken. Mensen uit de verzorgingssector zullen er ook alles aan doen om op post te blijven. Daarom vragen wij dat het gemeentebestuur de opvang , tot zolang deze maatregelen van kracht blijven, gratis maakt voor de ouders.

Deze opvang wordt door onze gemeente gedaan door Infano. De gemeente betaalt de factuur en rekent die door aan de ouders. Gezien het busvervoer is opgeschort bespaart de gemeente daar al op.

Voorstel 1:

  • De kosten van de voor- en naschoolse opvang en de woensdagnamiddagopvang in alle basisscholen van de gemeente Machelen wordt niet doorgerekend aan de ouders van de kinderen die opgevangen worden tot zolang de lessen geschorst blijven.

Tijdelijke werkloosheid contractueel personeel

Jean-Pierre Degroef krijgt het woord van de voorzitter

Wij vernemen dat ook een lokaal bestuur tijdelijke werkloosheid kan inroepen voor contractuele personeelsleden die in quarantaine of in isolatie geplaatst worden. Maar tijdelijke werkloosheid betekent dat het contractueel personeelslid 70 % van zijn gemiddeld loon zal uitgekeerd worden.

Indien personeelsleden zich in dat geval bevinden betekent dat een besparing voor de gemeente (wedde wordt door werkloosheid gedekt) maar een aanzienlijk verlies aan inkomen voor het betrokken personeelslid. Wij stellen dan ook voor dat het gemeentebestuur zich engageert om in dergelijke gevallen het verschil bij te passen.

Contractuele personeelsleden die zich in dit geval bevinden hebben hierom immers niet gevraagd en dienen in quarantaine of in isolatie te gaan omwille van redenen extern aan hen, maar vooral om anderen mee te beschermen.

Voorstel 2:

  • Bij tijdelijke werkloosheid ingevolge quarantaine of verplichte isolatie van een contractueel personeelslid wordt het verlies aan inkomen gecompenseerd door de gemeente.

 Ondersteuningsmaatregelen lokale handelaars en plaatselijke verenigingen

Benny Blanckaert krijgt het woord van de voorzitter

De impact van deze “Corona-crisis” is niet te voorspellen, maar zal hoe dan ook erg groot zijn. De Federale en Vlaamse Regering kondigden reeds tal van steunmaatregelen aan om de financiële gevolgen te verkleinen. Als fractie Sp.a-Spirit-Groen vragen wij aan het huidig gemeentebestuur verschillende ‘lokale’ steunmaatregelen uit te werken.

De maatregelen die genomen zijn om de verdere verspreiding en besmetting van het coronavirus tegen te gaan, zijn ingrijpend, maar begrijpelijk want in deze tijden staat de gezondheid van iedereen voorop! Maar tegelijkertijd moeten we ook durven vooruit te kijken, en de toekomst oogt somber voor vele van onze inwoners, handelaars, bedrijven, verenigingen, …

We geven enkele voorbeelden:

  • Door het stilvallen van het vliegverkeer en de nationale en internationale maatregelen zijn al onze hotels, bakens van het economisch leven in onze luchthavengerelateerde bedrijvenzones in Diegem, volledig leeggelopen en zelfs gesloten. Hun vaste overheadkosten (onderhoud gebouwen, bewaking installaties, aflossingen schulden,… ) blijven echter doorlopen.
  • Door het sluiten van de vrijetijdsinfrastructuur en het afgelasten van de kermissen tot en met Machelen Zomert, zien veel verenigingen hun eetavonden, fuiven, standjes, wedstrijden, tornooien, in het water vallen en dreigen zij belangrijke inkomsten te verliezen waarmee zij hun werking draaiende houden.
  • Door de maatregelen van de federale overheid zijn vele handelszaken gesloten in onze gemeente en derven zij heel veel omzetverlies terwijl hun vaste kosten (huur, aflossingen leningen, sociale lasten,…) doorlopen. Sommigen onder hen proberen dit deels op te lossen met online verkoop doch de cijfers geven aan dat dit slechts een goede 20% van de normale omzetcijfers kan recupereren.
  • Door het quasi stilvallen van de economie, zijn ook vele inwoners getroffen door tijdelijke werkloosheid, met inkomensverlies, terwijl de prijzen voor voeding en basisproducten niet dalen, integendeel.

Het is belangrijk voor onze gemeente en haar inwoners dat we absoluut moeten vermijden dat ons leven ook na corona niet terug op peil kan komen. Dit zou nefast zijn voor

  • onze bedrijvenzones, waar wij als gemeente altijd veel middelen hebben kunnen uithalen,
  • onze verenigingen die de motor zijn van een warme samenleving,  de sociale cohesie versterken en bijdragen tot een betere integratie (cfr de beleidsverklaring !),
  • onze plaatselijke handelaars die nodig en nuttig zijn, een sociale rol vervullen, ervoor zorgen dat niet telkens de auto moet genomen worden om te winkelen, zorgen voor de gezelligheid en leefbaarheid in de woonkernen (cfr de beleidsverklaring !).

Daarenboven moeten wij nu zorgen dat mensen die in moeilijkheden komen en beroep moeten doen op onze sociale dienst, zo snel als mogelijk opnieuw worden geïntegreerd in de arbeidsmarkt. Daarom stellen wij een pakket maatregelen voor onder de noemer “een hart voor Machelen-Diegem”. Dit pakket maatregelen bestaat uit verschillende onderdelen :

  1. a)      de hotelsector

Deze is zwaar getroffen maar zorgt ook voor heel wat inkomsten voor onze gemeente en tewerkstelling. Zij zijn de as van onze luchthavengerelateerde bedrijvenzone in Diegem. De gemeenteraad heeft in december 2019 het nieuwe belastingreglement goedgekeurd op de verblijfsbelasting, dat een verhoging van de hotelbelasting voorzag van 10% zonder voorafgaandelijk overleg met de hotels. Wij stellen nu het volgende voor:

  • oprichting van een fonds voor de hotelsector dat voor 2020 het bedrag bevat van de voorziene verhoging zijnde 242.000 euro
  • dit fonds wordt verdeeld over alle hotels op basis van het aantal kamers ( gegeven dat we ongeveer  1784 hotelkamers hebben betekent dit  135,65 euro per kamer)
  • de verdeling gebeurt wanneer de hotels daartegenover een inspanningsverbintenis op zich nemen om over alle hotels heen in Machelen-Diegem 25 arbeidsplaatsen te creëren met contracten van minimum 1 jaar voor tewerkstelling van artikel 60’ers §7 van de organieke wet van 8 juli 1976
  • dergelijke contracten kosten, dankzij de subsidies van ondermeer de VDAB aan een hotel 800 euro per maand.
  • Zo krijgen zij eigenlijk 25 arbeidsplaatsen die door het hotelfonds helemaal gefinancierd worden.
  • Dergelijke profielen kunnen zij zeker inzetten als logistiek, zaal-; keuken-, poets- en kamerpersoneel.

      Voorstel 3 a:

  • Er wordt een fonds voor de hotelsector opgericht dat voor 2020 het bedrag bevat van de voorziene verhoging zijnde 242.000 euro
  • Dit fonds wordt verdeeld over alle hotels op basis van het aantal kamers.
  • De verdeling gebeurt wanneer de hotels daartegenover een inspanningsverbintenis op zich nemen om over alle hotels heen in Machelen-Diegem 25 arbeidsplaatsen te creëren met contracten van minimum 1 jaar voor tewerkstelling van artikel 60’ers §7 van de organieke wet van 8 juli 1976

b)      De verenigingen

 Door de sluiting van de infrastructuur, het afgelasten van de evenementen tot en met eind juni/begin juli zijn vele verenigingen zwaar getroffen en gaan zij het volgend seizoen het financieel zeer moeilijk krijgen. Daarom stellen wij voor: 

  • Voor de sportverenigingen, afzien van de door het college voorziene maatregel om de 1 euro die sportverenigingen betalen per uur dat zij sportinfrastructuur gebruiken, niet meer terug te betalen. Wij vragen dat die minstens tot eind 2021 blijft terugbetaald worden om dan de situatie opnieuw te evalueren
  • Zaalverhuringen aan erkende verenigingen tot minstens einde 2021 gratis te maken, voor welke soort activiteit ook (optredens, tentoonstellingen, eetavonden), om dan opnieuw de situatie te evalueren
  • Verenigingen die willen meedoen aan kerstmarkt of jaarmarkten, braderijen moeten tot  minstens eind 2021 hiervoor niets betalen, om dan opnieuw de situatie te evalueren
  • Vissers (de visvijvers zijn immers ook gesloten) kunnen tot minstens eind 2021 gratis een visvergunning krijgen, om dan opnieuw de situatie te evalueren.

Voorstel 3 b:

  • Voor de sportverenigingen wordt afgezien van de door het college voorziene maatregel om de 1 euro die sportverenigingen betalen per uur dat zij sportinfrastructuur gebruiken, niet meer terug te betalen minstens tot eind 2021.
  • Zaalverhuringen aan erkende verenigingen wordt tot minstens einde 2021 gratis gemaakt, voor welke soort activiteit ook (optredens, tentoonstellingen, eetavonden).
  • Verenigingen die willen meedoen aan kerstmarkt of jaarmarkten, braderijen moeten tot  minstens eind 2021 hiervoor niets betalen.
  • Vissers kunnen tot minstens eind 2021 gratis een visvergunning krijgen.

c)       Kermissen:

 Door het afgelasten van paaskermis en Machelen kermis zijn ook de foorkramers zwaar getroffen. Komt daarbij nog dat vorig jaar Septemberkermis voor de foorkramers een mislukking was. Daarom stellen wij voor:

  • Tot minstens eind 2021 moeten foorkramers geen standplaatsvergoeding betalen op de kermissen die doorgaan, om dan opnieuw de situatie te evalueren.

Voorstel 3 c:

  • Tot minstens eind 2021 moeten foorkramers geen standplaatsvergoeding betalen op de kermissen die doorgaan.

 

d)      Handelaars:

Door de maatregelen van de nationale veiligheidsraad zijn alle fysieke winkels en handelszaken  gesloten, met uitzondering van:

  • voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels (open tot 22u);
  • dierenvoedingswinkels;
  • apotheken;
  • krantenwinkels (press-shops);
  • tankstations en de leveranciers van brandstoffen.
  • de telecomwinkels met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak; • winkels voor medische hulpmiddelen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak.  

Alle overige winkels zoals café’s, snackbars, restaurants, schoonheidszaken, kappers, schoen- en kledingwinkels,…. zijn dus gesloten.  Zoals gezegd trachten enkele moedige handelaars via online en webtoepassingen te overleven, dat is echter niet altijd voor iedereen haalbaar, kost ook geld, en is slechts een kleine recuperatie van hun normale omzet. Tegelijkertijd worden ook vele van onze inwoners getroffen door tijdelijke werkloosheid, minder inkomsten en meer uitgaven. Daarom, en in de lijn met wat vele andere gemeenten al doen om het lokaal winkelen te promoten stellen wij het volgende voor:

  • Elk gezin dat gehuisvest is op een officieel adres in Machelen-Diegem krijgt een waardebon van 25 euro dat het kan besteden bij een lokale handelszaak in Machelen-Diegem die ten gevolge van de maatregelen gesloten is gedurende de coronacrisis
  • Die bon kunnen zij besteden tot een zekere termijn. Wij stellen voor om dit te doen tot eind oktober 2020 zodat de terugbetaling ervan door onze diensten aan de handelaars voor eind 2020 is afgehandeld
  • Handelaars die deelnemen aan kerstmarkt of jaarmarkt/braderij moeten tot minstens eind 2021 geen standgeld hiervoor betalen, eind 2021 kan de situatie opnieuw geëvalueerd worden
  • Handelaars die in de periode tot eind 2021 investeringen willen doen om hun handelszaak aan te passen, te vernieuwen, om zo terug meer handelsactiviteit te kunnen gaan ontwikkelen, worden vrijgesteld van de retributie op bezetting openbaar domein.

Voorstel 3 d:

  • Elk gezin dat gehuisvest is op een officieel adres in Machelen-Diegem krijgt een waardebon van 25 euro dat het kan besteden bij een lokale handelszaak in Machelen-Diegem die ten gevolge van de maatregelen gesloten is gedurende de coronacrisis
  • Die bon kunnen zij besteden tot eind oktober 2020 zodat de terugbetaling ervan door de gemeentediensten aan de handelaars voor eind 2020 kan worden afgehandeld.
  • Handelaars die deelnemen aan kerstmarkt of jaarmarkt/braderij moeten tot minstens eind 2021 geen standgeld hiervoor betalen.
  • Handelaars die in de periode tot eind 2021 investeringen willen doen om hun handelszaak aan te passen, te vernieuwen, om zo terug meer handelsactiviteit te kunnen gaan ontwikkelen, worden vrijgesteld van de retributie op bezetting openbaar domein.

 Besluit

Budgettair: Wij hebben al deze steunmaatregelen berekend en komen uit op een bedrag van om en bij de 450.000 euro. Dat lijkt heel veel, maar als we dat vergelijken tegenover ons heel jaarlijks budget van 34 miljoen euro ongeveer, betekent dat een inspanning van 1,3%. Gegeven de cijfers die het college in januari heeft gepresenteerd in kader van het meerjarenplan dan zien we dat dit ook qua autofinancieringsmarge en resultaat op kasbasis het mjp niet zwaar belast. Wij zijn zelfs bereid om ook een inspanning te doen:

De burgemeester heeft met besluit beslist dat de raad van april digitaal doorgaat, het is misschien mogelijk dat ook de raden van mei en juni nog op deze manier zullen moeten doorgaan. Wij stellen voor om voor dergelijke raden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn een bepaling op te nemen dat indien de raad doorgaat, maar niet fysiek ten gevolge van een burgemeestersbesluit, dat dan slechts de helft van zitpenning wordt uitbetaald.

  • Moslimperceel op openbare begraafplaats

Mohamed Akaychouh krijgt het woord van de voorzitter

In deze tijden van het Coronavirus worden heel wat families getroffen door onnoemelijk leed waarbij zij onverwacht en te snel moeten afscheid nemen van hun dierbaren. De maatregelen nopen zelfs tot beperkingen in de vorm van begrafenisplechtigheden, wat emotioneel zeer zwaar weegt. Dat is ook zo bij onze medeburgers die gelovig zijn.

Ten gevolge van de beperkingen op het vliegverkeer, worden momenteel de families in Machelen-Diegem die de islamitische leer aanhangen, nog zwaarder getroffen. Immers hun overledenen kunnen niet, volgens hun tradities, overgevlogen worden naar hun land van herkomst. Afscheid nemen van een overleden familielid is op zich al moeilijk, het feit je dierbaren niet in vrede te kunnen laten rusten volgens hun geloofsovertuiging maakt het nog veel moeilijker.

Sinds de jaren 60 zijn er gezinnen die de islamitische leer aanhangen in Machelen Diegem. Ondertussen is er de 3de en 4de generatie machelaars die een hechtere band hebben met België dan met het land van origine. Die hebben meer en meer de wens om in hun eigen gemeente begraven te worden. Daarom vragen wij

  • dat het initiatief wordt genomen om een plaats te creëren waar wij overleden inwoners van de islamitische gemeenschap kunnen begraven. 

Wij beseffen dat dergelijke plaats aan een aantal voorwaarden moet voldoen : Zo moeten de graven gericht zijn dat de overledenen altijd op de rechterzij met het hoofd naar de stad Mekka kijken. Er moet ook de zekerheid worden gegeven van eeuwige grafrust.  Indien dit niet mogelijk is om redenen van praktische organisatie van onze begraafplaatsen of regelgeving, dan vragen wij de mogelijkheid dat de gemeente Machelen contact neemt met de intercommunale voor Teraardebestelling die een multiculturele begraafplaats uitbaat in Evere, op een steenworp van Machelen-Diegem. Hier kunnen immers ook overledenen begraven worden van gemeenten die niet aangesloten zijn bij deze intercommunale.

In dat geval stellen wij ook voor dat het tariefverschil ( overledenen uit gemeenten die niet aangesloten zijn bij deze intercommunale betalen een prijsverhoging voor de concessie van 80%) ten laste van de gemeente wordt genomen.

Immers, het zal nog altijd in verhouding tot het volledig aantal overlijdens per jaar in Machelen om een zeer kleine minderheid gaan en het gegeven dat inwoners van Machelen-Diegem elders worden begraven bespaart immers werk voor onze diensten. Volgens de gangbare huidige tarieven zou die tussenkomst maximaal (naargelang de termijn en of het om een volwassene/kind gaat) tussen 240 en 1760 euro bedragen per begraving.

Toekomstgericht stellen wij voor dat de gemeente Machelen-Diegem het initiatief neemt met een aantal andere gemeenten uit de Vlaamse rand om, net als de Brusselse gemeenten, dergelijke interlokale samenwerking op te zetten.  

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter:

Bedankt voor uitgebreid pakket aan voorstellen,  men moet ons niet overtuigen van de ernst van de situatie, ik denk dat wij in ons eigen leven in de grootste crisis zitten die we ooit hebben meegemaakt, oorlog hebben we niet meegemaakt, en u moet ons niet overtuigen dat we krachtdadig moeten optreden. We hebben als mandataris elk een rol te spelen, en als we bij de ernst van de situatie, had ik toch een kliene bedenking die ik mij niet kan laten, zowel als in de geschreven vraagstelling als nu, van die kleine steken onder water van een bepaalde fractie, totaal irrelevant is in deze tijden, het blijft een spelletje van meerderheid versus oppositie maar ik kan het toch moeilijk plaatsen. Inderdaad wij zater vorige week met 4 manditarissen op 4 meter van mekaar, dat is dezelfde raadszaal waar normaal wij het college houden en waar het Kartel zijn vergaderingen houd. Dat gezegd zijn, wil ook nog even verwijzen, ik apprecieer die jongen, ik heb vorige donderdzag op VTM nieuws gezien, namelijk Conner Rousseau “ik denk nu dat het niet nodig voor politieke spellekes en ik hoop dat iedereen dit achterwege kan laten en dat we alles moeten doen om deze gezondheidscrisis aan te pakken”

Ik ga gewoon heel breed de context schetsen van onze aanpak, en dan ga ik terugkomen op de voorstellen door het Kartel geformuleerd doorlopen, waarvoor ik jullie wil feliciteren want ik denk dat hier veel werk aan te pas gekomen is, dat het grondig voorbereid en ingediend en blijkt een grote verantwoordelijkheidszin.

Maar laat ons kijken als mandatarris naar de onze kerntaken. Wat verwachten de burger van ons? In de eerste plaats om die crisis zo goed mogelijk te managen, en dat we alles in het werk moeten stellen om tegemoet te komen aan de vragen voor hulp en ondersteuning, dat onze zorgverstrekkers zo goed mogelijk worden bijgestaan op alle mogelijke manieren.

Ik kan stellen dat we zeer adequaat hebben gehandeld, zowel om onze eigen organisatie tijdig voorbereiden, ik wil Daniel en het MAT feliciteren voor de tijdige aanpak, en ook de dienstverlening inde zorg op een best mogelijke manier te garanderen en de dienstverlening naar onze burgers te continueren. Een paar voorbeelden, we hebben nog voor de lockdown hadden we de nodige handgel, beschermingsmiddel voor personeel, mogelijk maken van thuiswerk in minder dan 3 dagen wat vroeger zo goed als onmogelijk was, het werken op afspraak, Machelen Helpt werd opgericht,  en we hebben ook nog ondersteuning geboden bij het oprichten van het triage centrum en het schakel zorgcentrum, toch allemaal niet onbelangrijk in deze eerste fase.

Wat betreft het post-corona tijdperk, daar gaan wij werk van maken. We zijn daar al 2 weken volop mee bezig om de gepaste maatregelen uit te werken. Het is zo dat we nog volop in de crisis en het einde is nog niet in zicht, en niemand kan een exacte datum plakken op het moment dat het leven van onze burgers, zelfstandigen, vereningingen terug op zijn normale plooi zal vallen.

Het juiste beleid in uitvoering brengen is belangrijk. Die preciese kennis hebben van de financiele gevolgen is belgangrijk. Dat er nefast gevolgen zullen zijn voor ons budget, wat finaal de impact zal zijn, weten we nu nog niet. Verschillende parameters hebben hier een invloed, welke maatregelen zal de federale overheid, wat gaat de Vlaamse overheid voorzien, en voor welke doelgroepen, dat is allemaal in voegen, maar allemaal heel onduidelijk, en hopelijk schieten deze maatregelen hun doel niet voorbij, zoals in het voorbije weekend, in Het Laatste Nieuws hebben kunnen lezen, dat burgers enkele extra 100€ geld overhouden aan deze crisis, wat niet de bedoeling kan zijn. Op basis van deze vaststellingen zullen de respectievelijk overheden hun maatregelen nog bijschaven en aanpassen. Het is belangrijk dat we weten welke de finale maatregelen zullen zijn.

Een bijzondere aandacht hebben wij ook voor onze medewerkers, die hebben meerdere weken hard gewerkt onder moeilijke omstandigheden, maar het valt ook af te wachten of ons zorgverlenend personeel uit deze periode zal komen, zal er een uitval komen? Hoe vangen we dit dan op? Als we hiervoor tijdelijke werkkrachten moeten inzetten om de continuiteit te waarborgen van onze dienstverlening kan dit een hoge kost betekenen voor ons budget.

Wat betreft budget, hebben het MAT de grootste inkomst posten reeds geevalueerd. En een mogelijke inschatting gemaakt van de budgettaire impact. Op basis van een voorzichtige maar realistische inschatting van de inkomsten die we tengevolge van deze crisis zouden mislopen,  komen we uit op een tekort van  1.5 miljoen euro op het budget voor dit jaar, en 800.000€ in 2021. En dit alleen gebaseerd op de grootste inkomsten van verblijfsbelasting, bouwbelasting en APB. Dat zijn toch forse bedragen waar we rekening mee moeten houden.

Dus de haalbaarheid van de voorgestelde projecten als een evidentie voorstellen, tegenover het jaarlijks budget van een kleine 35 miljoen Euro. Daarbij is er van deze 35 miljoen, 87% bestaat uit vaste kosten zoals personeelskosten, brandweer en politie dotatie, Incovo, en FARYS. Dat maakt ons werkelijk werkingsbudget tot 4 miljoen voor ons beleid uit te voeren  en als je daar dan 1.5 miljoen op misloopt, is er niet veel ruimte meer om maatregelen zo maar aan iedereen te kunnen garanderen.

We hebben sinds vorige week een stijgende vraag van hulpaanvragen en dat dit nog zal stijgen in de komende weken.  Het is daarmee dat het College de volgende uitgangspunten heeft vastgesteld om het post-Corona plan, om als goede huisvader maatregelen te nemen voor de diverse doelgroepen. Het College zal geen ad hoc maatregelen nemen maar structureel. Het zal pas effectief kunnen gebeuren wanneer de Corona crisis voorbij is, met als eerste vereiste kennis neming van de financiele impact van ons budget. We zullen er ook moeten over waken dat binnen 1 bepaalde doelgroep, we iedereen op dezelfde manier kunnen behandelen, we wensen voorrang te geven aan de meest getroffen en hulpbehoevend doelgroepen.

Ik loop nu nog even over de voorgestelde plannen van het Kartel. Wat betreft de opvang voor kinderen, we hebben in de Paasvakantie gratis opvang beslist en uitgevoerd voor kinderen van ouders die in de zorg werk. Wat betreft de tijdelijke werkloosheid van het personeel, willen we toch benadrukken, dat Machelen één van de weinige gemeente is waar er niemand op technische werkloosheid werd gesteld. Bovendien werden voor de buitendiensten waar social distancing niet mogelijk is, werden deze werknemers steeds correct betaald, met behoud van hun maaltijd checks.

Wat betreft de voorstellen voor ondersteuning van de verenigingen en lokale handelaars. U geeft zelf aan dat deze crisis niet te voorzien was  en dat die ook groot is, maar zoals eerder gezegd, wil het College weten hoe groot de impact zal zijn, alvorens maatregelen te treffen. Wat betreft de hotelsector, zoals eerder gemeld is er een overleg gepland met de sector. Samen gaan we kijken welke tegemoetkomingen kunnen we doen. We kunnen het idee van het fonds zeker meenemen, inclusief de inspanningsverbintenis die werd voorgesteld, onze vraag blijft hoe duidelijk deze plannen afdwingbaar zijn, dat willen we toch eerst evalueren.

Dezelfde aanpak zullen we hanteren voor de verenigingen. Laat ons eerst oplijsten welke verenigingen welke noden hebben, om dat te zien hoe we als gemeente op gepast manier kunnen helpen. Verenigingen anderhalf jaar alles gratis aanbieden kan natuurlijk heel populair zijn, maar iedereen weet dat gratis bestaat niet, en dat onze marge vrij beperkt zal zijn. Dus daar ook zullen we moeten kijken wat we structureel kunnen doen voor onze verenigingen.

Ook met de kermissen zijn we bezig, en hadden we reeds beslist voor de foorkramers die deelname aan de vorige september kermis,  had het College reeds beslist geen standgeld te vragen in 2021 als compensatie van de minder succesvolle editie in 2020. Andere aanvragen van deze sector zullen later worden geevalueerd.

Ook voor de zelfstandigen gaan we op dezelfde manier te werk. We zijn zeker pro, zoals een campagne lokaal winkelen, we gaan alles in het werk stellen om onze lokale handelaar zo maximaal te steunen. Het idee van die waardebons heeft het College vorige week reeds besproken, maar de uitwerking ervan is niet zo evident. 25€ wordt hier voorgesteld voor elke gezin, hetzelfde bedrag voor alleenstaande, een gezin met 2 of een gezin met 6 kinderen. Een gezin met 2 goed verdienende mensen heeft aan 25€ misschien minder nood en behoefte, dan terwijl datzelfde bedrag voor gezin in armoede wel van grote betekenis en waarde. Bij welke lokale handelaars zullen die mensen dan gaan besteden? Bij de kapper? Pedicure? Schoonheidssalon? Vermoedelijk niet ze zullen het besteden aan voeding en levensmiddelen, dus bij de handelaars die reeds open waren tijdens de Corona periode, en zou deze maatregel aan zijn doel voorbij schieten. Zo evident is het helemaal niet.

Een ander voorstel voor gratis deelname aan de jaarmarkt, braderie en kerstmarkt tot eind 2021. Hoe werd de budgettaire weerslag berekend. Laten we de kerstmarkt nemen als voorbeeld. De gemeente heeft een budget voorzien voor de huur van de chalets, we hadden reeds prijsverlaging voorzien in de voorbije editie (er waren 30 chalets voorzien, tegen over 17 het jaar ervoor), stel nu dat voor de volgende editie alles gratis aanbieden, dan zullen we vermoedelijk geen 30 maar 60 of70 deelnemers hebben en zal ons budget meer dan verdubbeld worden. Is dat ook opgenomen is het voorgestelde budget van 450.000€. Allemaal goede ideeën, maar het moet allemaal berekend en uitgemeten hoe en hoe groot de noden en de vragen zijn.

Wat betreft het voorstel om zelf financiele bijdrage te leveren, door de helft van de zitpenningen af te staan, is uiteraard een zeer geapprecieerd initiatief. Het College had dit ook vorige week besproken, om de volledige zitpenningen af te staan, zolang de gemeenteraden digitaal doorgaan. Er zijn immers zoveel mensen in de zorgsector actief, die ondersteunt worden door vele vrijwilligers, vandaar het idee dat de lokalepolitici een gelijkaardig signaal mogen geven in deze crisis periode. De bedoeling is de volledige zitpenning in een soort Corona fonds te plaatsen dat we dan zouden kunnen gebruiken voor de hulpbehoevende initiatieven te steunen.

De meerderheid werd gevraagd om de ingediende voorstellen integraal en textueel goed te keuren.om de hierboven gemelde redenen en de specifieke aanpak we zullen hanteren zullen we de ingediende voorstellen niet goedkeuren op deze manier. Niettegenstaande we zeker een aantal van deze voorstellen meenemen in overweging, en zullen toetsen op hun haalbaarheid zodra het budgettaire kader vastligt.

Magda Geeroms krijgt het woord van de voorzitter:

Om op uw vraag te antwoorden, wat 1ste punt betreft dat het iniatief wordt genomen om een plaats te maken waar wij overleden inwoners van de Islamitische Gemeenschap  kunnen begraven. Je hebt het reeds aangehaald, de voorzitter heeft inderdaad via mail reeds een antwoord ontvangen. Ik zal die hier dan ook voorlezen:

Het is sinds lange tijd zo dat onze begraafplaatsen open staan voor alle geloofs en filosofische overtuigingen.  Ze zijn op dergelijke manier ingericht dat er los van de keuze van de graven, in volle grond, concessie, urne, kelder, en of uitstrooien. Iedereen kan er begraven worden. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt.

De enige onderscheiden percelen, die voorzien zijn, betreft enerzijds voor perceel voor soldaten en verzetstrijders uit respect voor hun strijd ter verdediging van hun vaderland, en anderzijds perceel voor de kinderen uit respect en herinnering voor het veel te vroege heengaan van deze kinderen.

Vermits in de huidige beschouwing op onze begraafplaatsen, alle burgers van diverse geloofs en filosofische overtuiging begraven kunnen worden, wensen wij hier geen bijkomende aanpassing te doen, bijgevolg kunnen we niet tegemoet komen aan uw wens of verwachting

Dat was de mail die naar de  voorzitter van de Moskee werd verstuurd. Maar dit buiten beschouwing gelaten is er op beide begraafplaatsen geen mogelijkheden om multi-culturele perken op te richten, want de wetgeving bepaalt dat bij de inrichting van perken dat er rekening moet gehouden met alle geloofsgemeenschappen, en niet enkel met de Islamitische Gemeenschap. 

Er werd contact opgenomen met de multi-culturele begraafplaats uit Evere, waar een 25 jarige consessie voor overledenen uit een Brusselse aangesloten gemeente bedraagt 1.300€, voor niet aangeslotene, dus voor mensen uit Machelen, is dat 2.300€. Deze concessies zijn steeds verlengbaar.

We hebben proberen te onderhandelen om dezelfde prijs te verkrijgen als de aangesloten Brusselse gemeente van 1.300€. Maar helaas deze namiddag hebben we negatief bericht gekregen. Ik wil er op wijze, dat als iemand zich in Evere wil begraven, en later éénmaal het luchruim terug opgraven, en zich wil “ontgraven”, dat Evere niet toelaat aan heropgraven. Iemand die in Evere wil begraven worden, moet er ook blijven liggen. Zoals Marc reeds vermeld, gaat het College niet voor ad hoc beslissingen. Als we deze tussenkomst aan de Islamitische Gemeenschap toe willen kennen, 1.000€ opleg, maar dan moeten we dit ook toekennen aan alle andere geloofsgemeenschappen, zoals de Orthodoxe en Joodse Gemeenschap. We hebben ook contact genomen met de Schepen die de begraafplaatsen in zijn portefeulle heeft in Zaventem. Daar staat het volgende week op het College.

Toekomst gericht dat Machelen Diegem het iniatief neemt samen met andere gemeente uit de Vlaamse Rand om net zoals de Brusselse gemeenten, een interlokale samenwerking op te zetten. Wetende dat er zich binnen de Vlaamse Rand veel inwoners bevinden van de Islamitische Gemeenschap staan we zeker op tot dergelijk initatief dit kan leiden tot een oplossing. Ook de gemeente Zaventem zou hetzelfde standpunt.

Het moet mij ook nog van het hart, dat om in overleg te gaan, we willen zeker met het College in overleg gaan. Als Schepen van Integratie moet ik nog wel zeggen dat jullie zeggen dat 2de en 3de generatie in onze gemeente wonen, dan vraag ik dan ook dat van deze gemeenschappen deelnemen aan onze sociale activiteiten en het aanleren van onze Nederlandse taal.

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter:

Ik heb de annotatie die ik zal doorsturen naar Daniel voor het verslag. Ik heb er te weinig aandacht aan besteed, maar we gaan altijd in overleg met de betrokken vereningen en sectoren, ik had dat al gepreciseerd voor de hotel sector, maar we zullen steeds in overleg gaan om tot oplossingen te komen om deze te ondersteunen

Mohamed Akaychouh krijgt het woord van de voorzitter

Bedankt voor het antwoord. Ik wil nog even terugkeren naar de mail die verstuurd werd, dat jullie openstaan voor alle geloofsgemeenschappen. Ik heb die vraag dan ook doorgestuurd naar Annemie, om te kijken of dit klopt. Zij wist me te vertellen dat er geen specifieke voorzieningen of perken voorbehouden voor bepaalde geloofsgemeenschappen. Zij kan niet garanderen indien er Moslim in onze gemeente zou willen begraven worden, eigenlijk niet nodig.

Betreffende de voorziene perken voor soldaten en verzetstrijders. Ik weet niet of jullie de slag van Gembloux, waar Marokkaanse moslim strijders hard gevochten hebben tegen de Duitsers, mochten zij deze vraag vanuit hun gemeenschap in die tijd aan julle gesteld hebben zouden ze ook geen apart perceel gekregen hebben . In Gembloux hebben ze dit wel gekregen, waar deze moslim strijders wel begraven kunnen worden.

Ten slotte, zou ik graag willen dat je 2 zaken niet door mekaar haalt. Nederlands of Frans spreken, begraafplaatsen op Islamitische wijze, kan niets aan verandert worden, we zouden dan ook graag aan de gemeente willen vragen om dit te respecteren. Wat betreft  de samenwerking met andere gemeenten vinden we heel positief, ik hoop dat die gesprekken verder worden gezet en hoop ik hierop ook de daaruitvolgende response te ontvangen van jullie gesprekken. Ook wil ik een een krantenartikel aanhalen uit Mechelen, waar ze na 10 jaar beseft hebben dat er een begraafplaats moet komen voor de Moslim Gemeenschap. Deze gemeenschap groeit jaar na jaar, 12% a 13% van de inwoners zijn Moslim. Ikzelf zou ook graag begraven worden in Diegem, dat mijn kinderen 1 maal per jaar kunnen opzoeken in Marokko. Ik ben hier geboren en getogen, en het wordt tijd dat er werk van gemaakt wordt dat Moslims ook in onze gemeente kunnen begraven worden.

Ik wil nog eens tekst citeren uit dat kranten artikel, een citaat van Burgemeester Somers “Er wordt bewust niet gekozen voor apparte begraafplaatsen, geen seggregatie, iedereen gelijk in de dood. Op deze naar het Oosten gelegen begraafplaats en dus kan iedereen er begraven worden. Er moet een mogelijkheid zijn, maar niet zoals Annemie zei dat deze mogelijkheid er niet is momenteel. In Mechelen kan iedereen dus terecht, Moslims en niet Moslims, niemand wordt in zijn vrijheid beschaad. Ik wil dat het College dit meeneemt naar de toekomst en daar rekening mee wil houden.

Magda Geeroms krijgt het woord van de voorzitter:

Mohammed wat betreft mijn laatste bemerking, dat was een persoonlijk van mij, het is waar dat hoort hier niet bij, maar dat moest mij even van het hart. Ik begrijp uw bezorgdheid dat je graag in Diegem wilt begraven worden, maar ik heb mij er goed in gewerkt in deze materie er is geen plaats in Diegem, en zeker niet in Machelen. Jullie moeten begraven worden in “reine” grond, dus dat wil zeggen, als er ooit iemand in een graf gelegen heeft, ook al is dat iemand van de Moslim gemeenschap, moet die grond 10 jaar “rusten” alvorens er iemand opnieuw mag begraven worden. Dit is niet mogelijk in Diegem. In dit verstedelijkt gebied van onze gemeente zien we niet de mogelijkheid om een multi-culturele  (alle erkende geloofsgemeenschap) begraafplaats aan te bieden, maar ik sta er wel volledig achter dat we tot overeenkomst kunnen komen zoals in Brussel, met een intergemeentelijk overleg, om in overleg met jullie tot een oplossing te komen.

Benny Blanckaert krijgt het woord van de voorzitter

Ik wil even de burgemeester bedanken voor zijn uitgebreid antwoord. Ik ben vooral blij dat onze partij voorzitter geciteerd wordt, ik kan enkel de burgermeester aanmoedigen om dit meer te doen. In verband met die politieke spelletjes, wil ik even reageren. Het is zo dat wanneer een fractie bijna volledig samenzit, wordt dat aanzien, als ons niet serieus te nemen en ook ons niet dezelfde kans geeft, en dat ze dus ook geen enkele verantwoordelijkheid wil nemen. Maar als jullie als gemeentebestuur, het slechte voorbeeld geven, niet enkel deze keer, maar ook de vorige keer, gaan jullie ook geen verantwoordelijkheidszin tonen naar onze inwoners. Ik wil dit specfieren en laten noteren in de notulen.

Anderzijds heb ik hier net verschillende keren gehoord in de uitleg dat ze eerst gaan overwegen en bekijken wat er noodzakelijk is aan maatregelen. De burgemeester werkt in de verzekeringen, en weet ook dat je geen verzekering neemt wanneer het huis is afgebrand, maar voordien en niet nadien.  De actie moet nu gebeuren, voor de lokale handelaar en bijzonder voor de mensen die het vandaag moeilijk hebben, dat er vandaag actie moet komen en niet binnen een aantal maanden, dat heeft hier geen rol. Het is heel belangrijk dat een gemeentebestuur, in een gemeente waar het financieel relaxed gaat, om vandaag de actie te nemen en niet binnen een paar maand. Ik neem de sportverenigingen erbij , die hebben vandaag nood aan structuur, vandaag nood aan begeleiding, en niet binnen zoveel maanden. De competities starten in September en niet volgend jaar. Daarom de vraag om onze voorstellen ernstig te nemen.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

Ik vind het goed dat de burgemeester de verantwoordelijkheid genomen heeft naar eigen organisatie, en naar de ondersteuning van de hulpverleners, en we hebben daar ook geen enkele kritiek op geuit, integendeel. Maar zoals eerder gezegd is het zo dat de burgers, de verenigingen,  bedrijven en de lokale handelaars iets willen weten. Als men in de pers nu zegt na 5 weken een denktank gaat oprichten, dan wekt dit geen vertrouwen bij de burger. In andere gemeente is er toch al een begin, en weet de burger wat hun gemeentebestuur gaat doen.

Aan de financiele kant, men spreekt altijd over uitgaven of ontvangsten, maar nooit over minder uitgaven. De schoolbus staat al 5 weken stil, heel wat gebouwen staan leeg, en dus minder energie   erbruik is, andere activiteiten gaan niet door zodoende ook die uitgaven wegvallen en de cultuur programmatie is volledig weggevallen.

Ik wil ook aan de Schepen van de Financiën zeggen, dat we een gemeente zijn waar wel heel wat middelen zijn,  misschien moeten die eens herschikt worden, voor alle duidelijk, officiele cijfers die werden meegedeeld in Januari dit jaar, exploitatie saldo bedraagt 7.162.672 onze auto financiering marge is 6.502.169 en beschikbaar budgettair resultaat is 13.096.239€. Het is misschien wel dat in de meerjarenplanning dat er uitgaven voorzien zijn, maar we zitten wel in een crisis situatie, het lijkt me toch noodzakelijk een herschikking nodig is, maar zeggen dat dit nu niet kan, kunnen we helemaal niet begrijpen. Ofwel heeft men een slecht beleid gevoerd, zal de rekening van 2019 daar nog wat centjes bijdoen, als Machelen hebben we zeker middelen om iets te doen. Rekening houdend  met deze financiele werkelijkheid zijn onze voorstellen wel perfect haalbaar en zijn ze ook om als lokaal gemeentebestuur vertrouwen uit te stralen aan onze inwoners, bedrijven, lokale handelaar, verenigingen. Ik denk dat het nodig is dat ook ons gemeentebestuur moet aantonen dat het doortastend kan optreden.  

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter:

Dat klopt inderdaad dat er aantal uitgaven niet zijn gedaan, die zijn al mee verrekend, en worden herschoven. Ik ga een voorbeeld geven vandaag in het College is het budget van schoolvervoer omgezet in de aankoop van laptops gekocht om kinderen te helpen met de schoolprestaties. Het is een beetje tekort door de bocht om te zeggen dat wij onverantwoordelijk zijn, en dat we niet weten met waarmee we bezig zijn, maar zoals eerder gezegd ieder speelt hier zijn rol daarin. We weten nog steeds niet wanneer we terug buiten mogen, wanneer cafe’s en restaurants zullen opengaan, dat is misschien duidelijk nu vrijdag of begin mei. Weet ik veel. Dat is ook nog een termijn wanneer we zicht zullen hebben wanneer zij terug aan de slag kunnen, en in functie daarvan gaan we structureel aan de praat gaan om te zien wat we kunnen doen en helpen. En die budgetten ik wil ze nog altijd in detail zien, we spreken hier snel over 1.5 miljoen, maar als de hotelsector niet snel herneemt, als er faillissementen komen, dan gaat dat plaatje er volledig anders uitzien, en als we ons nu al in een avontuur storten, door engagementen die we dan niet kunnen waarmaken, dat is nog veel slechter beleid, dan nu nog even te wachten.

We gaan de mensen helpen, hoeft niet vandaag te zeggen dat de 2 of 3 jaar gratis weggeven, we zullen bepaalde zaken gratis doen, dat bestaat ook, maar we gaan dit op een structurele manier geschieden, ad hoc bestaat niet. Binnen de sectoren, elke verenigingen zullen gelijk behandeld worden, want anders gaan we in een straatje zonder einde. Er zijn nog altijd een aantal sectoren nog altijd niet naar ons gekomen, gelukkig maar, waar we niet pro-actief naar toegaan, om wat centen toe te stoppen. We gaan kijken waar de noden heeft hoogst zijn, en dat onze eigen mensen van onze gemeente. We hebben vroeger ook sociaal gezien dat die vragen de komende maanden zullen blijven komen, en voor die mensen zullen we klaar staan om die mensen te steunen.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

Wij zijn dan ook benieuwd wat er van onze voorstellen dan gaat overblijven en in welke mate ze al dan niet zullen opgenomen worden, daar zijn we heel benieuwd naar. Ik heb nog één vraagje als de gemeenteraadsleden hun zitpenning afstaan, wat gaan de schepen dan afstaan.

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter

Wij gaan een dubbele zitpenning afstaan.

Besluit: Deze Corona maatregelen voorstelen wordt door de coalitie (Nva-CD&V-VLD) tegen gestemd met 15 stemmen, en het Kartel (Sp.a-Spirit-Groen) stemt met 10 stemmen voor het voorstel gestemd, en is dus niet goedgekeurd.

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: hulp aan apotheken en andere handelszaken

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

In deze coronatijden spelen alle soorten zorgverleners een grote rol, zo ook apotheken die nodig zijn opdat mensen al hun medicatie tijdig en correct kunnen krijgen. Volgens onze informatie heeft de schepen van welzijn bij uitbreken van deze coronacrisis eigenhandig en rechtstreeks de technische diensten opdracht gegeven om bij 1 van de 4 apotheken in Machelen-Diegem een interventie te gaan doen, met name het gaan plaatsen van plexi-glas aan de toonbank, zodat er voldoende bescherming is voor zowel de apotheek als de klanten.

Ondanks het feit dat wij daarvoor begrip kunnen opbrengen, verbaast ons dit optreden en hebben wij daar volgende vragen bij:

  1. Waarom enkel bij 1 apotheek en waarom zijn andere apotheken aan hun lot overgelaten, en bij uitbreiding alle andere handelszaken die geopend mochten blijven en dit op eigen kosten en zelf de nodige voorzorgsmaatregelen hebben uitgevoerd?
  2. Hoeveel uren en materialen zijn hiervoor van de Machelse belastingbetaler gebruikt?
  3. Zijn die gefactureerd aan de betrokken apotheek?

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Ik heb de vraag gelezen, maar ik heb hier nog een vraag, want in de tekst staat “heeft de schepen van welzijn bij uitbreken van deze coronacrisis eigenhandig en rechtstreeks de technische diensten opdracht gegeven”. Wat bedoel je er mee?

Jean-Pierre Degroef krijgt het woord van de voorzitter

Dat jij gezegd hebt dat zij dat moesten doen.

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Dan is de informatie die jij verkregen hebt niet correct. Maar ik zal dit even toelichten. Dat jij ook wel weet, elke schepen krijgt vragen van overal, over zijn bevoegdheid of niet, maar hier ging het wel mijn bevoegdheid, als schepen van welzijn, en deze vraag betreft wel de gezondheid van de antwoorden. Uiteindelijk hoef ik mij hier niet te verantwoorden, want ik gewoon deze aanvraag doorgestuurd naar het bevoegde dienst, en de teamleader heeft dit besproken met zijn team en met de bevoegde schepen.  Dan de vraag waarom maar bij één apotheek? Al de vragen werden zo goed mogelijk behandeld In tijden van crisis, en vooral de eerste week was het hier hectisch, en dan was het hoofdzaak om de inwoners, handelaars om het even wie te helpen, en is er geen tijd geweest om iedereen te gaan bevragen. Als de andere apothekers om hulp gevraagd hadden we dit ook voor hen gedaan. We zijn altijd bereikbaar gebleven via telefoon, email. Ook Machelen Helpt  werd opgericht om tegemoet te komen om hulp aan te bieden, dus nog een extra kanaal opgericht om bereikbaar te zijn voor iedereen van de gemeente.

De tweede vraag: Hoeveel uren en materialen zijn hiervoor van de Machelse belastingbetaler gebruikt? Verschrikkelijk dat er dergelijke vragen gesteld worden. Het plexiglas werd aangekocht door de apotheker, maar door de de situatie in welke die mensen zich bevonden en de klanten die ze over de vloer kregen, kwamen ze er niet aan toe om een frame te maken.Ze hebben ons dan aangesproken Uiteindelijk heeft dat maar een paar uurtjes werk gekost en de werkmensen hebben dit met alle plezier gedaan.

Zijn deze gefactureerd aan de betrokken apotheek? Met deze pandemie, ik zou het niet durven om een paar werkuren door te factureren. Ik denk dat geen enkeel Machelse belastingsbetaler het erg vind dat wij onze zelfstandige steunen in deze crisis. Ik wil er ook nog aan toevoegen, dat een woordje van dank of appreciatie in deze moeilijke tijden was welkom geweest, dan vooral aan de Algemene Directeur, het management team, al onze personeelsleden dat zich ten volle heeft ingezet voor de inwoners, en het personeel van de zorg die in zo omstandigheden moeten werken die wij ondersteuning hebben gegeven, echt niet te onderschatten is, het echte spijtig is dat er enkel kritiek is en geen woordje van dank is aan ons personeel.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter.

Het enige dat wij vragen dat iedereen op gelijke manier behandeld worden, wij hebben 3 vragen gesteld omdat deze vragen ook gesteld worden door de mensen. Ik wil er ook op wijzen dat er 4 apotheken zijn in onze gemeente.

Karina Rombauts krijgt het woord van de voorzitter:

Maar deze crisis heeft niemand van ons al meegemaakt, het was heel hectisch. We konden moeilijk nog rondvragen waar we zouden kunnen helpen, normaal gezien moest iedereen van thuis werken. Met de middelen die we hadden hebben we nog zaken kunnen doen. Ik begrijp dat niet.

Als je daarstraks net zegt ivm technische werkloosheid dat je daarstraks zei, wat met alle andere inwoners die op technische werkloosheid gezet zijn, mensen zijn die in armoede leven die nog niet het brood kunnen kopen voor hun kinderen, die zou je dan geen bijkomende steun geven, want je sprak alleen over onze personeelsleden, en al de rest dan?

Jean-Pierre Degroef krijgt het woord van de voorzitter.

Wij kunnen hiervoor al onze inwoners die tijdelijk werkloos zijn,  als gemeente niets doen, dat is onze rol niet.

Bijkomend punt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: BioOrg

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter

Op 23 maart besliste het college om een preventieve behandeling van gebouwen tegen verspreiding van het corona virus voor geïnfecteerde oppervlakken. Men ging dit volgens de beslissing in een bepaald aantal gebouwen doen, de kostprijs hiervan, niet voorzien in het meerjarenplan, bedraagt bijna 16.000 euro. Groot was onze verbazing toen we op 26 maart in de pers een artikel lazen waaruit we toch konden concluderen dat dergelijke behandeling niet geheel risicovrij is. Het agentschap zorg en gezondheid had vragen bij deze aanpak.

Wij citeren ook professor Dirk Devroey, professor en bestuurslid bij SKEPP (de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale), die zeer kritisch was. “ Het virus is gevaarlijk en dit product geeft een vals gevoel van veiligheid”.

Als we dan zien en lezen in de media dat de virologen blijven stellen dat social distancing, regelmatig de handen wassen en zelfs voor de vloeren teruggrijpen naar de aloude methode door een paar procenten javel bij het water te doen, meer dan voldoende is,   dan hebben wij hier toch een slecht gevoel bij dat het college hier onverhoeds gezwicht is voor commerciële praat.  Wij lezen ook dat op harde oppervlakken het virus sowieso maar drie uur overleeft.

Daarenboven vragen wij ons af hoe dit kadert in de beslissing van het college van 19 maart 2019 waarbij een softwareprogramma werd aangekocht voor de organisatie van de schoonmaakploeg en waar in de beslissing te lezen valt : “Om deze groep mensgericht en efficiënt te organiseren is er behoefte aan een gespecialiseerde software met bijhorend advies. Hierdoor kan Facility het patrimonium overzichtelijk beheren voor alle schoonmaaktaken en is de grondige opvolging van het resultaat mogelijk (lSO standaarden), inclusief de rapportering voor legionella en kwaliteit. “ De samenhang tussen deze twee beslissingen is ons onduidelijk

Concreet hebben wij volgende vragen:

  • Gezien het negatief advies van zorg en gezondheid is het niet toegepast in het woonzorgcentrum, in welke andere gebouwen dan wel?
  • En zijn alle gebouwen dan hieronder gevallen of niet, en welke waren de criteria om sommige gebouwen wel bloot te stellen  aan dit product dat een vals gevoel van veiligheid geeft?
  • Is er voorafgaandelijk advies ingewonnen bij specialisten als zorg en gezondheid of de consulterende arts van het woonzorgcentrum?
  • Is het gebleven bij 1 behandeling of gaat het college dit nog verder zetten?
  • Hoe is de relatie met het softwareprogramma dat in 2019 is aangekocht? Moeten de personeelsleden van de poetsploeg nu hun werkzaamheden wijzigen, hun gebruikte en gekende producten ook wijzigen en is hen daarvoor de nodige opleidingen gegeven?
  • Zijn er nabehandelingen nodig in de gebouwen die met dit systeem zijn behandeld?
  • Zijn er nog bijkomende kosten boven deze bijna 16.000 euro?
  • Had het college dit budget niet beter besteed aan het aanleggen van een voorraad handgels, beschermkledij, veiligheidsbrillen en/of mondmaskers in de eerste plaats voor ons zorgpersoneel?     

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter

Ik heb vrij technisch antwoord voorbereid, we zullen het naar Daniel toe sturen, voor de notulen maar ik ga het nu aflezen. Ik heb dat artikel ook gelezen in HLN van professor Dirk de Gucht, twijfelt of het benevelen wel effectief helpt, bovendien betreurt hij dat BioOrg niet met alcoholgels kan gebruikt worden. Dat laatste is volledig uit de lucht gegrepen, uiteraard mogen handgels gebruikt worden net als alle andere maatregelen rond handhygiene.

Naast de communicatie en de uitvoering van de maatregelen van de Nationale veiligheidsraad, rond handhygiene, heeft het College besloten het voorstel van de administratie te volgen, als bijkomend en aaanvullende maatregelen tot het benevelen van ruimte waar medewerkers werken, en dit via BioOrg.

Vanuit de administratie werd er nagegaan wat de effecten zijn van het benevelen  van ruimte met BioOrg, samenvattend hebben we voor BioOrg gekozen omdat het gezonder is voor ons personeel, vooral poetspersoneel, en vooral omdat het benevelen ongunstige gevolgen heeft voor het overleven van de bacterien en virussen op oppervlakte. Dat ook het veiligheidsgevoel dat onze medewerkers ervaren en een gevoel van vertrouwen geeft, welke ook belangrijk is om mee te nemen

Het is bekend dat virussen in staat zijn om te overleven in natte omstandigheden zoals bio-films. Vanuit een biologisch standpunt is dit de normale overlevingsstrategie al sinds miljarden jaren. Virussen ontwikkelen zich in de gastheer en wanneer de gemeenschap voldoende aantallen bereikt , worden virussen verspreid om nieuwe gastheren te infecteren, door directe transmissie en overleving op oppervlakte om via deze route nieuwe infecties te bewerkstelligen . Voor alle duidelijkheid BioOrg beschermt mensen niet tegen de overdracht via handen, hoesten of niezen van geinfecteerde personen, maar wel voor het verspreiden via het verspreiden van het irus via geinfecteerde oppervlakten waar het virus tussen 3 uur en 9 dagen kan overleven.

BioOrg is gestart vanuit het idee dat bij het poetsen dat er vandaag veel gebruikt gemaakt worden van  detergenten en chemische producten. Er is in het algemeen in de laatste 50 jaar heel wat verandert wat betreft het poetsen, er is wel de laatste jaren meer aandacht besteed aan bio producten. Als je naar de natuur kijkt en in het bos kijkt, zie je geen slappe bladeren meer liggen en is het er goed vertoeven en is de lucht meer gezuiverd en er is minder fijn stof. Wij zijn hier gaan samenwerken met de KUL, om te onderzoeken hoe die komt, en wat we kunnnen leren ivm het poetsen van infrastructuur. Op die basis werden er 8 goede bacterien geselecteerd, ondertussen zijn er dat 11 geworden.

Deze bacterien worden door de beneveling aangebracht, om een natuurlijk eco-systeem te vormen in de infrastructuur, zoals in een bos. Deze bacterien gaan aan het werk in de benevelde ruimte en gaan mekaar versterken. Een aantal keer per jaar moet men de gebouwen benevelen om het eco-systeem in stand te houden. Elke bacterie heeft een specifieke functie en daarnaast hebben zij producten gemaakt die deze goed bacterien niet afbreken.

Via wetenschappelijke onderzoek weten we dat deze goede bacterien zorgen voor, 50% reductie van fijn stof, chemische vervuiling wordt geneutraliseerd, slechte geuren vermeden omdat er een natuurlijk eco-systeem in plaats is  en dat het veel aangenamer is om te werken en te leven, en zo is het bewezen op de gezondheid van mensen met een allergie.

Ook voor het poetspersoneel is het werken met BioOrg producten veel gezonder om dat ze uitsluitend met natuurlijke producten werken, en geen detergenten die worden ingeademd , en ze in contact komen met de detergenten via de handen waarop de kans op allergie vergroot wordt, moet er ook met minder volle emmens gesleurd worden, zijn er minder rugklachten en dergelijke en wordt er ook minder water verbruikt.

Er werd door het College besloten om locaties te benevelen waar personeelsleden aanwezig zijn. Op 26 Maart werden het gemeentehuis, de kribbe, de loods, de Fonkel en de bib van Machelen beneveld, op plaatsen waar personeelsleden of klanten kwamen.  Op 14 April werd de aanpak bijgestuurd en werd enkel de loods en gemeentehuis beneveld. Op 30 April is de volgende en laatste voorlopige beneveling gepland.

Het software programma dat in 2019 aangekocht, is nog niet in werking,  de uitrol is nog niet gerealiseerd omwille van Corona crisis,zo moet er nog een éénvorming over de software worden georganiseerd.

Hierdoor zijn er nieuwe richtlijnen gegeven aan het poetspersoneel, gezien de omstandigheden is er nog geen mogelijkheid geweest om een opleiding te organiseren, maar is de behandeling zoals hierboven wel bijgestuurd. De belangrijkste reden is dat we vaststellen van het gebruik de BioOrg producten, het wenselijk is  om heel gebouw te benevelen en niet enkel de ruimte waar de personeelsleden aanwezig zijn, om het effect optimaal te bereiken.

In de maand Mei zullen de nieuwe poetsmethode met BioOrg in de loods en gemeentehuis evalueren. Wat de cijfers betrekt werd er voor 2.091€ aan BioOrg producten aangekocht en werd er een bestelbon opgemaakt voor 15.881€ voor het benevelen van  37.500 vierkante meter. Het werkelijke facturatie bedrag zal echter een stuk lager zijn, aangezien we na 3 benevelingen ongeveer 50% van de voorziene vierkante meter beneveld hebben, en in totaal verwachten eind Mei maximaal 10.000€ te hebben uitgegeven aan deze maatregel voor BioOrg.

Het voorzien van reserves van mondmaskers is geen lokale verantwoordelijkheid, die discussie loopt nu vol op, en zou logischer wijze door hogere overheden georganiseerd moeten worden. Onze gemeente heeft snel ingespeeld op de crisis, en heeft een ruime bestelling geplaatst voor papieren handdoekjes, alcoholgels. De gemeente had een ruime stock van mondmaskers en veiligheidsbrillen ter beschikking via het GISO die werden dan ter beschikking gesteld aan het woonzorgcentra, die toen al zelf ook het nodige beschermingsmateriaal hadden besteld. Wat dat betreft waren we goed voorzien.

De volgende vragen is van de mondmaskers, wanneer en hoe gaan we die moeten benutten, wie zal ze moeten dragen, en waar ze te bestellen. Dat zijn discussies die momenteel op de whatsapp groep van burgemeesters aan het lopen zijn.

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter.

Als het artikel lezen is het normaal dat we deze vragen stellen, en ten tweede, het belangrijkste is dat het geen vals gevoel van veiligheid geeft aan de personeelsleden.

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter

Ik denk dat we goed gehandeld hebben, en ik wil nog even nakijken of agentschap zelf beroep gedaan heeft op BiOrg, maar dat weet ik via via, en niet uit officiele bron, maar ik hoop dat dit een gerechtvaardigde investering was in deze tijd.

Vraag gesteld door Danny Gooris:

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter

 In tijden van Corona en met de quarantain exit strategie die voor de deur staat, zijn er meer en meer gemeenten die gratis mondmaskers voorzien voor hun inwoners. De dagelijkse cijfers van Sciensano die een weergave geven van het aantal Corona infecties per gemeente, staat de teller sinds gisteren voor Machelen op 39, wat al bij al nog een laag en goed cijfer is vergeleken met de andere gemeenten rond ons en de Brusselse rand. 39 dat wil zeggen, 2.52 besmettingen per duizend inwoners. Het moet onze betrachting zijn om dit cijfer zo laag mogelijk te houden en maskers zullen waarschijnlijk door de overheid aangeraden, of zelfs verplicht worden.

Wij hopen dan ook dat er reeds proactief op zoek gegaan is, ik weet dat er vandaag reeds verschillende malen gezegd is dat er geen ad hoc beslissingen zullen genomen worden, waarvoor ik in bepaalde zaken begrip kan opbrengen, maar wat als er  éénmaal de beslissing genomen wordt door de Nationale Veiligheidsraad aanstaande vrijdag, dat de mondmaskers verplicht zullen worden, dan zal elke gemeente op zoek zijn naar dezelfde producten en leveranciers. Heeft de gemeente al contact gehad met leveranciers.

  • Wat zijn jullie plannen om er voor te zorgen dat de impact van Corona op onze gemeente zo klein mogelijk blijft. Gaan jullie ook gratis maskers voorzien voor onze inwoners?
  • En indien ja, hoe gaat de distributie hiervan gebeuren?
  • Wie zal er prioriteit krijgen? (+65’ers, actieve bevolking, zwangere vrouwen, en dergelijke meer).
  • Wie, hoe en wanneer wordt er hierover gecommuniceerd naar de burgers toe? Communicatie is heel belangrijk om duidelijk te verschaffen aan de bewoners.

En laat het me duidelijk zijn dat dit geen politiek spelletje, daar heb ik geen behoefte aan, maar dat is een vraag die gesteld wordt op de straat, die vragen wat gaan jullie doen als gemeenteraadslid. En dus als gemeenteraadslid is het mijn plicht om deze vraag op de gemeenteraad.

Marc Grootjans krijgt het woord van de voorzitter

Uiteraard delen we allemaal dezelfde bezorgdheid, we volgen allemaal het nieuws. Als er één voorbeeld is die slecht gescoord heeft in communicatie is het wel de hogere overheid de laatste tijd. Er is heel weinig duidelijkheid, we zitten in communicatie met collega burgemeesters via whatsapp groepen, en ook met de gouverneur, er wordt heel veel gegist, en er wordt ook gekeken naar de exit strategien van andere landen en uiteraard zullen er maskers aan te pas komen, ik vermoed dat zeker voor op het openbaar vervoer. Wij kijken elke dag of we concrete en sluitende maatregelen krijgen van hogerhand en dan pas kunnen wij in actie te treden. Er zijn ook verschillende types van maskers afhankelijk van type 1, 2 en 3. Heel concreet heb ik al contacten gelegd met 2 leveranciers om aan maskers te geraken en aan te kopen, en één leverancier heeft ze ter beschikking, zodoende als we snel moeten schakelen, we weten welke aantalen, het mogelijk moet zijn om er snel aan te geraken. Nogmaals het is afwachten wat de concrete maatregelen zijn, maar ik begrijp dat de mensen er vragen over hebben, en zorgen hebben van als het zover is, hoe gaan we er aan geraken. We volgen op en zijn pro-actief aan het meedenken en volgen het op.

Danny Gooris krijgt het woord van de voorzitter

Het zijn geen makkelijke tijden voor niemand, ook niet voor het beleid, maar als de vragen komen van onze burgers, is het onze plicht als gemeenteraadlid en moeten die vraag durven stellen tijdens de gemeenteraad. Hopelijk kunnen we voldoen  aan de behoeften van onze inwoners, op het moment dat de Nationale Veiligheidsraad beslist om mondmaskers te adviseren of te verplichten, net zoals vandaag de dag bij andere gemeente, waar men reeds van plan is om maskers gratis uit te delen.

 

                                                                                                               OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden opDinsdag 17 Mei 2020

'