Verslag Gemeenteraad van 20 oktober 2021

Aanwezig: De Groef Jean-Pierre,  Claeys Steve, Geeroms Magda,  Panneels Stef, Debeerst Rony, Lagae Gregory,  Tielemans Steven,  Gooris Danny, Roose Peter, Hanon Patrick, Verberckmoes Tessa, Lenaerts Werner,  Ponticello Dina , Jacobs Kris, Nadine Gurickx, Blanckaert Benny, Van den Berghe Tania; Nancy Van Harck, Deblock Ingrid, Veysel Top, Akaychouch Mohamed, Jocelyne Vangindertaelen, Grootjans Marc en Benhomaid Samia, Franky Van Praet, Schell Daniël.

Verontschuldigd: Akaychouch Mohamed

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

De burgemeester opent de gemeenteraad met een update over de laatste status in onze gemeente in verband met COVID-19:

Opvolging Vaccinatiegraad

De belangrijkste vaststelling is dat het aantal nieuwe infecties licht stijgt sinds begin oktober, waar er eind september eerder een lichte daling actief was. Deze trend is ook zichtbaar in de rest van Vlaanderen. Zo werd er voor Machelen-Diegem in de laatste week 39 besmettingen vastgesteld, de week voordien 27. Het gaat telkens om individuele cases daar waar een buurgemeente in onze ELZ bijvoorbeeld te maken heeft met grotere clusters. De leeftijdsgroep is bijna uitsluitend lager dan 50j, voornamelijk jongeren. De besmettingsraad in onze gemeente is relatief gezien normaal ten opzichte van de gehele regio.

Wat vaccinatiegraad voor onze gemeente betreft:

Als we kijken naar de totale populatie, inclusief kinderen onder de 12j, is de vaccinatiegraad voor volledig gevaccineerden 79,73%, ten opzichte van vorige maand (60,45%) dus een stijging van 19,28% (bijna 20%). Voor 18+’ers die volledig gevaccineerd zijn staat de teller momenteel op 91,34%. In tegenstelling tot verleden maand, waar het percentage toe nog op 75,73% stond, is dit een stijging met 15.6%. Dit is toch een aanzienlijke verhoging van het aantal volledig gevaccineerden op 1 maand tijd.

Test en Trace centrum

Wat het test- en trace-centrum betreft blijven de cijfers vergelijkbaar met de vorige maand.

Er werd in week 40 (2 weken geleden dus) 952 testen uitgevoerd uit de categorie symptomatisch, hoogrisico of terugkerende reiziger. 64 personen werden positief getest, een lichte stijging van de positiviteitsratio voor onze regio (6.72%). We stellen hier wel vast dat er verschuiving is in leeftijd, namelijk 40-50 jarigen. Voorlopig zien we - in tegenstelling tot berichtgeving in de nationale media - geen verder toenemende stijging in de laatste week.

Vaccinatiecentrum

Wat het vaccinatiecentrum betreft lopen we op het einde van VC Bolwerk, waar de laatste dag van activiteit voorzien is op donderdag 21 oktober 2021. Tussen die datum en 8 november is er geen vaccinatiecentrum meer actief voor onze gemeente.

Vanaf 8 november start het nieuwe vaccinatiecentrum in het toekomstige politiecommissariaat op de Schaarbeeklei, rechtover het tankstation van Total. Er is gekozen voor deze locatie omdat enerzijds de verschillende verenigingen en organisaties starten met het gebruik van het CC Bolwerk, en er dus daar geen vaccinatiecentrum meer kon georganiseerd worden op die locatie, en anderzijds omdat het toekomstige commissariaat momenteel vrij staat, centraal gelegen is op de grens met Machelen en Vilvoorde en voldoende parkeerplaats en capaciteit bevat.

Bedoeling is alvast om tot het einde van het jaar het vaccinatiecentrum daar te laten huisvesten. Er wordt ook al gekeken of een verlenging nodig zal zijn tot in het voorjaar van 2022.  De nieuwe naam van deze tijdelijke locatie zal Vaccinatiecentrum Schaarbeeklei zijn. Er volgt nog een uitgebreide infocampagne om onze inwoners hiervan op de hoogte te brengen. Er zal tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om het nieuwe, toekomstige politiecommissariaat kenbaar te maken.

A-punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Toevoeging agendapunt bij hoogdringendheid: bekrachtiging besluit burgemeester inzake organisatie binnen-evenementen op grondgebied gemeente in kader van Covid-19 maatregelen akkoord te gaan met de spoedprocedure van volgend agendapunt: 

Bekrachtiging besluit burgemeester van 14 oktober 2021 inzake organisatie binnen-evenementen op grondgebied gemeente in kader van Covid-19 maatregelen

Besluit: Bekrachtiging besluit burgemeester inzake organisatie binnen-evenementen op grondgebied gemeente in kader van Covid-19 maatregelen, wordt unaniem goedgekeurd.

Installatie en eedaflegging nieuw gemeenteraadslid

Ontslag van mevrouw Karina Rombauts als gemeenteraadslid. 

Het gemeenteraadslid dat haar ontslag heeft gegeven wordt vervangen door haar opvolger, die aangewezen wordt overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, waaruit blijkt dat de heer Franky Van Praet als eerstvolgende opvolger op de lijst in aanmerking komt om het mandaat op te nemen en het mandaat van Karina Rombauts te voleindigen. Mevrouw Karina Rombauts heeft op 11 september 2021 per mail medegedeeld afstand te doen van het mandaat.

De volgende opvolger, de heer Franky Van Praet, is opgeroepen om te zetelen als gemeenteraadslid. Om rechtsgeldig te kunnen zetelen als gemeenteraadslid dient het gemeenteraadslid:

  • In orde te zijn met zijn geloofsbrieven
  • De eed afgelegd hebben in openbare zitting

De geloofsbrieven zijn volgende stukken:

  • Uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister
  • Uittreksels uit het stafregister, model 1

- Verklaring op eer dat ze zich niet bevinden in één van de gevallen van onverenigbaarheid zoals bepaald in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Deze stukken zijn door de algemeen directeur aan de voorzitter van de gemeenteraad overhandigd. Hieruit blijkt dat de geloofsbrieven in orde zijn en de kandidaat niet in een geval van onverenigbaarheid zich bevindt.

De gemeenteraad heeft  op 21 september 2021 kennis genomen van het ontslag van de mevrouw Karina Rombauts als gemeenteraadslid.

Franky Van Praet legt zijn eed af aan de voorzitter van de gemeenteraad en zegt “ik zweer mijn verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen. Ik wil zetelen als onafhankelijke en ik wil niet bij de messenstekers van CD&V zitten”.

Besluit: de gemeenteraad keurt de geloofsbrieven goed van de heer Franky Van Praet, opgeroepen als aangeduide opvolger naar aanleiding van het ontslag van mevrouw Karina Rombauts.

Verkiezing lid van de politieraad

Op 4 januari 2019 werden de leden van de politieraad van de meergemeentezone VIMA verkozen.

Door het Ministerieel besluit van de bevoegde Vlaamse Minister en de eedaflegging in handen van de provinciegouverneur op 10 juni 2021 is de heer Steve Claeys, oorspronkelijk als gemeenteraadslid deel uitmakend van de politieraad,  burgemeester.

De burgemeester is van rechtswege lid van de politieraad en het politiecollege.

Een wijziging in de samenstelling werd doorgevoerd, naar aanleiding van de burgemeesterswissel, door de gemeenteraad op 17 juni 2021. De politieraad van VIMA, telt, de burgemeesters niet meegerekend, 19 leden. Dit is vastgesteld tijdens de zitting van 12 december 2018 van de huidige politieraad. Machelen heeft recht op 5 raadsleden in de politiezone.

Mevrouw Karina Rombauts, gemeenteraadslid, werd  op 4 januari geïnstalleerd als politieraadslid, met geen opvolger. In zitting van 21 september 2021 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van mevrouw Karina Rombauts als gemeenteraadslid.

De voordracht van een kandidaat effectief lid en (eventuele) opvolger, wordt tijdig ingediend bij de algemeen directeur, die deze vervolgens zal overhandigen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De verkozen burgemeester, van rechtswege lid van de politieraad en politiecollege, is door hem in kennis gesteld.

Er konden kandidaturen ingestuurd worden, spijtig stellen wij vast dat er geen geldige kandidaturen zijn ingediend, het is zo wanneer een effectief lid voor het verstrijken van zijn mandaat ophoudt deel uit te maken van de politieraad en hij geen opvolger of opvolgers heeft, kunnen alle nog in functie zijnde gemeenteraadsleden die de voordracht van het te vervangen lid hadden ondertekend, gezamenlijk een kandidaat effectief lid voordragen conform artikel 19 van de wet van 7 december 1998. Dat is niet geschied.

We hebben Ronny Van Herck gecontacteerd, medewerker van de provincie gouverneur van Vlaams Brabant, en wij hebben dus nagegaan wat moeten we doen in dergelijk geval. Dan gebeurt dit door een geheime stemming waar elk lid één stem heeft, en die kunnen stemmen op de aangemelde kandidaten.

Wij hebben 2 kandidaturen ontvangen via mail, van Kris Jacobs en Ingrid De Block. Die 2 blijven gehandhaafd, en op vraag van de voorzitter of er nog andere kandidaten zijn tussen de gemeenteraadsleden laten ook Franky Van Praet en Stef Paneels weten dat zij ook hun kandidatuur stellen.

De vergadering wordt geschorst om de stembriefje met de 4 kandidaturen af te drukken, en na 5 min wordt de vergadering opnieuw geopend, en worden de stem briefjes verdeeld onder de gemeenteraadsleden.

Besluit: Volgende artikels worden goedgekeurd

  • Artikel 1: er wordt kennisgenomen van de akte voor voordracht lid van de politieraad.
  • Artikel 2: als effectief lid wordt voorgedragen: Stef Paneels (met 15 stemmen) tov Ingrid Deblock (3), Kris Jacobs (4) en Franky Van Praet (2)

De kandidaat wordt als verkozen verklaard.

Opvolgingsrapport Semester 1 -2021

De opvolgingsrapportering moet de raadsleden een stand geven van de uitvoering van de prioritaire acties of actieplannen en moet ze toelaten om de evolutie van de uitgaven en de ontvangsten van het lopende jaar op te volgen en die te vergelijken met de planning.

De raad moet de aanrekeningen voor het lopende jaar kunnen vergelijken met de kredieten die hij voor dat jaar heeft vastgesteld, inclusief de naar dat jaar overgedragen transactiekredieten voor de investeringen en de bijhorende investeringen.

Besluit: de gemeenteraad neemt kennis van de voortgangsrapportering over semester 1 – 2021

Afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij

 Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Bij de vorming van de woonmaatschappijen staan de belangen van de (kandidaat-) sociale huurders centraal. De woonmaatschappijen moeten zorgen voor een sterkere toename van het sociaal woonaanbod, ook voor bijzondere doelgroepen.

Er is daarover advies gevraagd, beide colleges (Machelen & Vilvoorde) hebben zich daarover gebogen. Er zijn 2 vergaderingen geweest met Intervilvoordse, waarbij onze vertegenwoordigers het standpunt van onze gemeente goed hebben verdedigd. We zijn dan gekomen, tot een tekst waarvan beide colleges en gemeenteraden, waarbij wij dus kiezen voor één maatschappij, namelijk de Intervilvoordse, beperkt tot beide gemeente. Uiteraard is dit enkel een advies van de gemeente en Intervilvoordse, het is uiteindelijk de minister die zal beslissen hoe het uiteindelijk zal gebeuren, maar wij als gemeente moesten tegen uiterlijk eind deze maand een advies uitsturen.

De gemeente is op dit ogenblik vennoot bij de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Sociale Huisvesting en vennoot van de vzw Webra. Gezien het opzet van de woonmaatschappij is een schaal op maat van de gemeente en een lokale verankering belangrijk, vooral in het licht van het behalen van het BSO en het sociaal woonaanbod, ook voor bijzondere doelgroepen.

Op het woonoverleg van 19 september 2021 is de vorming van een woonmaatschappij besproken.

Besluit: Werd unaniem goedgekeurd:

  • Artikel 1: de gemeenteraad adviseert om de gemeente Machelen-Diegem tot een werkingsgebied met volgende gemeenten te laten behoren: Machelen-Vilvoorde.
  • Artikel 2: het verdelen van de stemrechten/aandelen over de gemeenten dient te gebeuren op basis van het aantal huishoudens. De gemeenten die in het toekomstig werkingsgebied zitten moeten samen 50%+1 van de totale stemrechten/aandelen hebben

Raamcontract en onderhouds- en vernieuwingswerken voetpaden: Goedkeuring aanvangsbevel / bestelbon N° 01/2021

In de Bergstraat, Koning Boudewijnlaan en deel Budasteenweg (deel woonzone) worden onderhouds- en vernieuwingswerken uitgevoerd. Voor de prijszetting en gunning is beroep gedaan op een eerder aangegane raamovereenkomst. De kredieten zijn niet-nominatief ingeschreven in het MJP.

Besluit: unanieme goedkeuring wordt verleend aan aanvangsbevel/bestelbon nr. 01/2021 voor volgende opdrachten:

  • Bergstraat
  • Koning Boudewijnlaan
  • deel Budasteenweg 

TOTAAL: 166.326,00 euro excl. btw, zijnde 201.254,46 euro incl. btw

De aanvangsdatum van in Artikel 1 genoemde opdracht "aanvangsbevel/bestelbon nr. 01/2021" wordt vastgesteld op 25 oktober 2021, tenzij vervroegd overeengekomen met de aannemer. De aannemer moet de opdracht voltooien binnen een termijn van 50 werkdagen.

Principiële beslissing opmaken RUP Hermes, wijziging BPA 9, Diegem Hermes

De werkvennootschap heeft een projectnota goedgekeurd voor de aanleg van de luchthaventram die door de bedrijvenzone Diegem-Zuid komt, meer bepaald bedrijvenzone Hermes en Kouterveld en Leonardo Da Vincilaan. Er wordt een tramlijn aangelegd met een brug over de Ring, met 3 halteplaatsen (Hermeslaan, Grensstraat en Culliganlaan), een fietssnelweg en de bestaande gemeenteweg Hermeslaan wordt gewijzigd en heraangelegd. De heraanleg van de Hermeslaan die wordt voorzien wijkt sterk af van de rooilijnen zoals ze in het BPA 9 Hermes zijn vastgelegd.

Om de komende omgevingsvergunning voldoende juridisch te kunnen onderbouwen blijkt het noodzakelijk de rooilijnen aan te passen. De codex Ruimtelijke ordening voorziet dat dit kan door de opmaak van een gemeentelijk RUP waarbij het BPA wordt gewijzigd. De werkvennootschap heeft intussen aan de gemeente Machelen een verzoek gericht voor de opmaak van een RUP. Men zal de gemeente ondersteunen door de opmaak van alle noodzakelijke studiedocumenten (plannen, MER), zodat de financiële kost voor de gemeente zeer beperkt zal zijn.

Besluit: Werden unaniem goedgekeurd:

  • Artikel 1: akkoord te gaan met de opmaak van een ruimtelijke uitvoeringsplan voor de wijziging van het BPA 9 Hermes Diegem, ten behoeve van de aanleg van de luchthaventram en omgeving.
  • Artikel 2: de studiekosten voor de opmaak van het RUP vallen ten laste van De Werkvennootschap.
  • Artikel 3: de procedure te voeren voor de opmaak van een RUP dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Aanduiding vertegenwoordiger in eerstelijnszone BraVIO

In 2017 startte de Vlaamse Regering een hervorming van de eerstelijnszorg in Vlaanderen en het afbakenen van 60 Vlaamse eerstelijnszones (ELZ). Machelen behoort tot de ELZ Bravio, samen met Vilvoorde, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst.

Op 26 september 2019 werd de voorlopige Zorgraad ELZ Bravio geïnstalleerd.

Het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid heeft bepaald dat de Zorgraad een VZW moet zijn. De statuten werden door de voorlopige Zorgraad uitgewerkt door de 5 lokale besturen goedgekeurd.

Om de continuïteit te verzekeren over de werking van Eerstelijnszone BraViO en er nog geen politieke vertegenwoordiger aangeduid is, dient er een effectieve en plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid te worden voor het volgen van de (buitengewone) algemene vergaderingen. 

Het college van burgemeester en schepenen, de fracties en de gemeenteraadsleden hebben de kans gehad om hun kandidaten in te dienen voor een effectieve en plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Bij geheime stemming worden deze mandaten toegewezen. 

Besluit: worden aangeduid als vertegenwoordigers, effectief (1) en plaatsvervangend (1), voor de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Als effectief vertegenwoordiger: Tessa Verberckmoes (23 stemmen voor, en één tegen)
  • Als plaatsvervangend vertegenwoordiger: Gregory Lagae (24 stemmen voor)

B-Punten:

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 21 September 2021

Besluit: het notulenverslag van de gemeenteraad van 21 september 2021 wordt unaniem goedgekeurd.

Bekrachtiging besluit burgemeester inzake organisatie binnen-evenementen op grondgebied gemeente in kader van Covid-19 maatregelen

Wanneer een organisator minder dan 500 personen binnen ontvangt, dan zijn de regels inzake sociale afstand en mondmaskers niet van toepassing. De algemene minimale regels van de horeca zijn van toepassing in geval van professionele horeca-activiteiten (incluis regels inzake luchtkwaliteit).

Het gebruik van het Covid Safe Ticket is niet mogelijk voor dit type evenementen, tenzij de minimumaantallen zoals bepaald in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 werden verlaagd of het gebruik van het Covid Safe Ticket werd verplicht op basis van een lokaal politiebesluit, lokale politieverordening, decreet of een ordonnantie, overeenkomstig het samenwerkingsakkoord van 14 juli 2021.

Om de praktische haalbaarheid voor organisatoren mogelijk te maken, is het wenselijk de mogelijkheid om te werken met een Covid Safe Ticket mogelijk te maken.

Besluit: unanieme bekrachtiging besluit burgemeester van 14 oktober 2021 inzake organisatie binnen-evenementen op grondgebied gemeente in kader van Covid-19 maatregelen.

Eerstelijnszone BraVIO – Buitengewone Algemene Vergadering 18 November 2021

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten, op de agenda van de buitengewone algemene vergadering Eerstelijnszone BraViO

Fluvius OV – Buitengewone Algemene Vergadering 06 December 2021

Besluit: de gemeenteraad geeft goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

Fluvius West – Buitengewone Algemene Vergdadering 13 December 2021

Besluit: de gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Wet van 13 december 2021. 

OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Dinsdag 16 November 2021