Verslag van de Gemeenteraad 21 Mei 2019.

Aanwezig: Stef Panneels - voorzitter gemeenteraad, Marc Grootjans - burgemeester, Karina Rombauts, Steve Claeys, Magda Geeroms, Kris Jacobs, Ingrid Deblock - schepenen,  Jean-Pierre De Groef, Rony Debeerst, Steven Tielemans, Gregory Lagae, Veysel Top, Dirk De Wulf, Mohamed Akaychouh, Peter Roose, Tessa Verberckmoes, Danny Gooris, Patrick Hanon, Samia Benhomaid, Jocelyne Vangindertaelen, Raymonde Leskens, Benny Blanckaert, Dina Ponticello - raadsleden, Daniël Schell, algemeen directeur

Verontschuldigd: Yasmin Utkü; Jochem De Hertogh

Raad van Maatschappelijk welzijn (OCMW)

Goedkeuring verslag Raad van Maatschappelijk Welzijn van 24 April.

Dirk De Wulf krijgt het woord van de voorzitter: “Gezien er in het advies en de movitering van de verhoging van de prijs van de maaltijden die aan huis gelevered naar 8€ wordt verhoogd maar, en dit is belangrijk, met behoud van de mogelijkheid om afwijkingen aan te vragen. Gezien er geschreven is in het verslag, met behoud van de mogelijkheid tot afwijking, mogen wij aannemen dat er nu ook al afwijkingen werden toegestaan in het verleden. Gezien in de bespeking van dit punt, de bevoegde schepen, meermaals herhaald heeft dat er afwijkingen kunnen en nu al worden toegestaan is onze vraag de volgende. Tevens op de vraag van Jean-Pierre De Groef of de besparing noodzakelijk was en die 24.000 extra inkomsten nuttig zouden zijn, heeft de bevoegde schepen opnieuw aangegeven dat ze afwijkingen mogelijk zijn”

“Onze vragen zijn de volgende:

  • Op Basis van welk reglement worden deze afwijkingen toegestaan?
  • Is er een reglement voor het toestaan van deze afwijkingen?
  • Aan wie werden/worden deze afwijkingen toegestaan?
  • Hoeveel afwijkingen zijn er reeds toegestaan?
  • Welk bedrag wordt dan aangerekend bij deze afwijkingen?
  • Welke procedure volgt men om deze afwijzigen toe te staan?”

Karina Rombouts krijgt het woord van de voorzitter: “Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat de prijs naar 7€ is gestegen en niet naar 8€. Voor alle andere vragen zal ik een antwoord geven op de volgende Raad van Maatschappelijk Welzijn”.

BESLUIT: Het verslag van de vorige gemeenteraad werd goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 Verkiezing lid van het bijzonder comité voor sociale diensten

Naar aanleiding van het ontslag van mevrouw Tania Van den Berghe als lid van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst, word de ontvangst gedaan van voordrachtsakte voor een opvolger voor mevrouw Tania Van den Berghe, Edith Poot.

De OCMW-raad keurt de geloofsbrieven goed van Edith Poot, voorgedragen tot kandidaat lid voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst als opvolger voor mevrouw Tania Van den Berghe.

Edith Poot legt de eed af in de handen van de Voorzitter.

Gemeenteraad

Goedkeuring verslag Gemeenteraad van 24 April 2019

BESLUIT: Het verslag van de vorige gemeenteraad werd goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Kennisneming ontslag gemeenteraadslid Jochem De Hertogh

De gemeenteraad neemt kennis van de ontslagbrief van de heer Jochem De Hertogh als gemeenteraadslid. Hij zal zijn mandaat verderzetten tot de installatie en eedaflegging van zijn opvolger is gebeurd.

BESLUIT: kennisname door de voltallige gemeenteraad

Installatie en eedaflegging nieuw gemeenteraadslid

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, waaruit blijkt dat Tania Van den Berghe als volgende opvolger op de lijst in aanmerking komt om het mandaat op te nemen en het mandaat van Jochem De Hertogh te voleindigen.

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven goed van mevrouw Tania Van den Berghe, opgeroepen als aangeduide opvolger naar aanleiding van het ontslag van de heer Jochem De Hertogh. Zij heeft de eed afgelegd in handen van de voorzitter.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Samenstelling GECORO

Bijna elke Vlaamse gemeente beschikt vandaag over een gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening of GECORO. Die adviseert de gemeenteraad bij het opmaken van een ruimtelijk structuurplan en de ontwikkeling van concrete uitvoeringsplannen. Verder verstrekt ze advies over stedenbouwkundige verordeningen en bezwaarschriften. Tenslotte kan de Gecoro advies geven over vergunningsaanvragen en, meer in het algemeen, over alles wat in verband staat met ruimtelijke ordening

De oproep voor kandidaten werd door de gemeente gedaan via het infoblad, 2 maal via de website, door aanschrijven van de dienst Ruimtelijke Ordening van de huidige leden

De GECORO voor de legislatuur 2019-2024 wordt als volgt samengesteld:

  1. deskundigen
  • Sabrina Prieus, als voorzitter (effectief)
  • Patrick Bieghs (effectief)
  • Luc De Hovre (effectief)
  • Rik Vercaemer (plaatsvervanger)
  • Bernard Javaux (plaatsvervanger)
  • de voorzitter moet geen plaatsvervanger hebben.Milieu of natuurverenigingen:
  • Gustaaf Brodala (effectief)
  • Jan Deblaes (plaatsvervanger)
  1. werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting vereniging handelaars:
  • Paul Pijpen (LVZ effectief)
  • Marjan Migom (VOKA effectief)
  • François Bonaventure (LVZ plaatsvervanger)
  1. vereniging van werknemers:
  • Hedwig Silon (effectief)
  • Dominique Van Rompaey (effectief)
  • Monique Criel (plaatsvervanger)
  • Eduard Sterckx (plaatsvervanger)
  1. vereniging handelaars:
  • Jill Van Eecke (effectief)
  • Fabian Lens (plaatsvervanger)
  1. verenigingen cultuur:
  • Niko Masschelein (effectief)
  1. verenigingen jeugdwerk:
  • Eva Maes (effectief)

Maurits Lauwers wordt  als vaste secretaris.

BESLUIT: goedgekeurd via geheime stemming door voltallige gemeenteraad

Aanstelling vertegenwoordigers uit de gebruikers in beheerraad culturele instellingen

Het gemeenschapscentrum 't Kwadrant en de bibliotheek wordt beheerd door een beheerraad samengesteld uit :

  • 9 vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad
  • 9 vertegenwoordigers vanuit de gebruikers

De gemeenteraad heeft de negen vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad gestemd op de gemeenteraad in zitting van 19 februari 2019.

Nadien is er een oproep naar de andere vertegenwoordigers gevolgd, per mail naar de verenigingen, de leden van de vorige beheerraad en een oproep op de gemeentelijke website.

Er dient een evenwichtige verdeling te zijn tussen:

  • geïnteresseerden, gebruikers vanuit de bevolking
  • leden ven verenigingen, gebruikers van bib en GC t Kwadrant
  • mannen en vrouwen

Er zijn twaalf kandidaturen ingediend.

Gegeven de evenwichtige verdeling, en rekening houdende dat de politieke fracties uit de gemeenteraad al vertegenwoordigd zijn door de afgevaardigden aangeduid met besluit gemeenteraad van 19 februari 2019, legt het College een voorstel van kandidaten voor aan de gemeenteraad in geheime stemming.

BESLUIT: goedgekeurd in geheime stemming door de voltallige gemeenteraad

Aanduiding vertegenwoordigers PWO

Op 19 februari 2019 duidde de gemeenteraad twee effectieve en twee plaatsvervangende vertegenwoordigers aan voor het PWO Vilvoorde SW- De Strijkwinkel. De gemeente Machelen dient 1 afgevaardigde aan te duiden voor de (buitengewone) algemene vergaderingen.

Jocelyne Vangindertaelen wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergadering.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Aanduiding nieuwe (plaatsvervangende) vertegenwoordiger in (buitengewone) algemene vergadering TMVW

De gemeente is vennoot van deze intercommunale voor waterdistributie, waterzuivering en sportinfrastructuur en dient zijn vertegenwoordiging hierin aan te duiden.TMVW is regionaal en sectoraal gestructureerd, dit houdt in dat er aparte adviescomité's zijn voor de domeindiensten en secundaire diensten waarin wij ook een vertegenwoordiger kunnen aanduiden.

 Veysel Top, raadslid, werd door de gemeenteraad in zitting van 19 februari aangeduid als

  • enerzijds plaatsvervangend vertegenwoordiger voor Machelen in de algemene en buitengewone vergaderingen
  • lid van het adviescomité secundaire diensten.

De buitengewone algemene vergadering van TMVW ov heeft de Heer Veysel Top, in zitting van 22 maart 2019, benoemd als lid van het adviescomité Secundaire diensten. 

Artikel 46 van de statuten bepaalt dat de leden van de adviescomités geen volmachtdrager kunnen zijn voor de algemene vergadering. 

Aangezien Veysel Top benoemd is als lid van het adviescomité Secundaire diensten dient de gemeenteraad voor het mandaat van plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene/buitengewone algemene vergadering een nieuwe afgevaardigde aanduiden. 

Patrick Hanon, wordt als plaatsvervanger aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de (buitengewone) algemene vergaderingen van TMVW ov.

Jocelyne Vangindertaelen blijft, in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019, aangeduid als effectief vertegenwoordiger. Het huidige aangeduide raadslid neemt de plaats in van de heer Veysel Top als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

BESLUIT: goedgekeurd via geheime stemming door de voltallige gemeenteraad

Aanduiding nieuwe vertegenwoordiger algemene vergaderingen I.W.V.B in vereffening

I.W.V.B. is in vereffening, de activiteiten zijn stopgezet. De gemeente Machelen is voor zijn waterdistributie overgegaan naar TMVW. In zitting van 19 februari 2019 werd door de gemeenteraad Benny Blanckaert

  • enerzijds in een beslissing aangeduid tot vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van IWVB in vereffening
  • anderzijds in een andere beslissing voorgedragen als kandidaat vereffenaar van IWVB in vereffening.

Benny Blanckaert, raadslid, werd door de bijzondere algemene vergadering van I.W.V.B. in vereffening, in zitting van 26 maart 2019, benoemd als vereffenaar van I.W.V.B. in vereffening.

De gemeenteraad heeft in zitting van 19 februari 2019 de heer Benny Blanckaert eveneens aangesteld als vertegenwoordiger voor Machelen in de algemene. Aangezien de heer Benny Blanckaert benoemd blijft als als lid van het college van vereffenaars dient de gemeenteraad voor het mandaat van vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen een nieuwe afgevaardigde aan te duiden in geheime stemming.

Mohamed Akaychouh wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van I.W.V.B. in vereffening 

Danny Gooris blijft aangeduid als plaatsvervanger

BESLUIT: goedgekeurd in geheime stemming door voltallige gemeenteraad

Voor de volgende agenda punten  zijn de agenda’s beschikbaar.

Fluvius ov – Algemene vergadering 23 Mei 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Haviland – Algemene vergadering 12 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

INCOVO – Buitengewone algemene vergadering 21 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

TMVW ov – Algemene jaarvergadering 21 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

W.V.B in vereffening – Algemene jaarvergadering 18 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Infrax West – Algemene vergadering 24 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

I.B.E.G – Gewone Algemene vergadering 25 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Sibelgas – Gewone Algemene vergadering 25 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Havicrem – Algemene vergadering 19 Juni 2019

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

   

OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Woensdag  26 Juni 2019.