Verslag van de Gemeenteraad 19 Februari 2019.

 

Goedkeuring verslag Gemeenteraad van 22 Januari 2019

Het verslag van de vorige maand wordt goedgekeurd

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Inzetten van bodycams door politiezone VIMA

De politiezone VIMA heeft zes bodycams aangekocht. Het is de bedoeling om deze te gebruiken bij het team interventie, het team verkeer en het fietsteam. Een testfase van 6 maanden werd door het politiecollege goedgekeurd onder voorbehoud van goedkeuring door de respectievelijke gemeenteraden van Vilvoorde en Machelen.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Intrekking Beslissing 19 Juni 2018: Onteigening percelen Vilvoordelaan

Op de stuurgroep van het brownfieldconvenant NV. Renault voor de Cat-site werd aan de gemeente Machelen de vraag gesteld om de gronden van NV Sobeco in de Vilvoordelaan waar de NZ verbinding moet worden aangelegd  te onteigenen.  Op 19 juni 2018 werd door de gemeenteraad een principiële beslissing hiervoor genomen tot onteigening, met de vraag aan het college om een onteigeningsdossier op te stellen

Gezien de NZ verbinding, waarvoor de gemeenteraad met het oog op de aanleg ervan op 19/6/2018 een principiële beslissing tot onteigening had genomen van een aantal percelen,  gebaseerd is op het GRUP VSGB en dat dit GRUP door de Raad van State werd vernietigd voor het gedeelte C3, is de motivering van de aanleg en onteigening van de NZ-verbinding op het GRUP VSGB niet meer van toepassing.

Het is tevens de bedoeling een nieuw masterplan voor de Cat-site op te maken waarop de NZ-verbinding kan worden ingetekend. De beslissing tot onteigening is bijgevolg momenteel voorbarig en wordt dus ingetrokken.

Steve  Claeys geeft een kleine toelichting over de achtergrond van dit dossier

Jean-Pierre Degroef geeft toelichting ivm de onthouding van het kartel SP.A, Spirit & Groen om het college te vragen om de focus te blijven leggen op een noodzakelijke NZ verbinding, zodoende de Machelen niet met alle mobiliteitsproblemen wordt opgezadeld.

 

Besluit: CD&V, N-VA en VLD, onafhankelijke Dina Ponticello stemmen voor, SP.A, Spirit & Groen onthouden zich.

 

Retributiereglement inzake huwelijksplechtigheden

Teneinde de organisatie en werking van de diensten in het gemeentehuis efficiënter te maken is er de noodzaak om de tijdstippen van de huwelijk te herzien, en iets meer tijdstippen te bepalen om huwelijken te voltrekken.

Huwelijken op zaterdagen kunnen nog doorgaan, doch hiervoor zal een retributie worden aangerekend in de hoop om zo diensturen en energieverbruik op zaterdag te vermijden

De huwelijksplechtigheden kunnen plaatsvinden:

- tijdens de loketuren op donderdag tussen 16.00 u en 19.00 u

- op vrijdag tussen 14.00 u en 16.00 u

- op zaterdag tussen 10.00 u en 12.00 u.

Indien een feestdag op donderdag, vrijdag of zaterdag valt, kunnen geen huwelijksplechtigheden gehouden worden die dag. 

Voor huwelijksplechtigheden op een zaterdag is een retributie verschuldigd van 100 euro.

Dit retributiereglement treedt in werking op 01/03/2019.

Marc Grootjans geeft een toelichting op dit dossier.

 

Jean-Pierre Degroef vraagt het woord en zegt dat dit een asociale maatregel is en dat een huwelijk  een feestelijk plechtigheid moet zijn waar iedereen, familie en vrienden, moet kunnen aan deelnemen zonder daarvoor verlof te moeten nemen. Uit zijn ervaring als burgemeester, blijkt dat er op jaarbasis ongeveer 35 huwelijken zijn, waarvan misschien 25 op zaterdag. Financieel zal dit dus amper 2500 € aan inkomsten betekenen op een totaal budget van 29,5 miljoen euro, en dus is er geen nood aan een bijkomende retributie of belasting. Marc Grootjans maakt duidelijk dat dit geen bijkomende retributie, dat er steeds minder volk bij trouwgelegenheden aanwezig is op het gemeentehuis, en dat de gemeente Machelen in lijn is met onze omliggende gemeenten. Jean-Pierre De Groef verklaart daarop dat er nog altijd veel volk op komt dagen op de trouwgelegenheden, dat we niet steeds andere gemeente hoeven te volgen, en dat er in het verleden ook geen personeelsklachten zijn vernomen om op trouwgelegenheden mogelijk te maken op zaterdag.

Hierna sluit de voorzitter de discussie af en wordt er gestemd.

BESLUIT: CD&V, N-VA en VLD, onafhankelijke Dina Ponticello stemmen voor, SP.A, Spirit & Groen stemmen tegen dit voorstel.

 

Goedkeuring Verekening 1: Aanbrengen fietsstroken en wegmarkeringen in het kader van een veilige schoolomgeving

In 2018 werd er een dossier opgestart betreffende het aanbrengen van fietsstroken en wegmarkeringen in het kader van een veilige schoolomgeving. Eind december ontvingen we het facturatievoorstel van de firma aan wie de opdracht was gegund.

Aangezien de vermoedelijke hoeveelheid werd overschreden wordt er voor €6.840,01 aan meerwerken aangerekend.

De meerwerken zijn te wijten aan het feit dat het bij uitvoering noodzakelijk bleek ook fietsstroken te voorzien op de brug tussen de Nieuwe Zaventemse Steenweg en de Zaventemse Steenweg.  Er dienden ook extra zebrapaden te worden voorzien aan de schoolomgevingen.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Vernieuwing overeenkomst met statutaire draagkracht betreffende de interlokale vereniging “Regionaal woonbeleid Vilvoorde – Machelen”

De gemeente Machelen heeft, sedert 1 april 2009, samen met Stad Vilvoorde de interlokale vereniging regionaal woonbeleid Vilvoorde-Machelen opgericht. Deze interlokale vereniging wordt gesteund door de Vlaamse overheid en provincie Vlaams-Brabant. Machelen zet hiervoor een huisvestingsambtenaar in die zich voornamelijk bezighoudt met informeren, onbebouwde percelen, leegstand en verkrotting, ongeschiktheid en onbewoonbaarheid van woningen, dit allemaal in uitvoering van het woonplan.

Hiervoor werd een overeenkomst met statutaire draagkracht betreffende de oprichting van de interlokale vereniging "Regionaal Woonbeleid Vilvoorde-Machelen" opgesteld die werd bekrachtigd door de gemeenteraad.

Deze overeenkomst werd vernieuwd om in overeenstemming te zijn met de van kracht zijnde decretale regelgeving en dient aldus opnieuw bekrachtigd te worden door de gemeenteraad.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

GECORO: Vaststelling geledingen en oproep naar kandidaten

De GECORO (Gemeente Commissie Ruimtelijke Ordening) wordt opnieuw samengesteld, zal bestaan uit 11 leden volgens volgende geledingen

  • één lid, voorgedragen door milieu- en/of natuurverenigingen.
  • twee leden, voorgedragen door verenigingen van werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars
  • door twee leden, voorgedragen door verenigingen van werknemers.
  • één lid, voorgedragen door verenigingen van handelaars.
  • één lid, voorgedragen door verenigingen die zich inzetten voor cultuur binnen de gemeente.
  • één lid, voorgedragen door verenigingen actief in het jeugdwerk
  • drie deskundigen, waaruit ook de voorzitter zal gekozen worden

Kandidaten kunnen zich schriftelijk melden bij het gemeentebestuur.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Aanduiding voorzitter en vervangen van verenigde raadscommissie

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad is voorzien dat er een verenigde gemeenteraadscommissie wordt opgericht. De commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de commissie. Teneinde de besprekingen in de gemeenteraadscommissie ordentelijk te laten verlopen, dient een voorzitter en vervanger aangeduid te worden.

De gemeenteraadsfracties hebben hun kandidaten ingediend, deze worden bij geheime stemming aangeduid.

Wordt aangeduid als voorzitter van de verenigde gemeenteraadscommissie :

  • Effectief: Danny Gooris
  • Plaatsvervanger: Benny Blanckaert

 

Aanduiding vertegenwoordiger algemene vergadering I.W.V.B in vereffening

I.W.V.B. (Intercommunale Waterbedeling Vlaams Brabant) is in vereffening, de activiteiten zijn stopgezet. De gemeente Machelen is voor zijn waterdistributie overgegaan naar TMVW. Om de vereffening verder te zetten is er een buitengewone algemene vergadering op 26 maart 2019.

Benny Blanckaert wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van I.W.V.B. in vereffening en wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.

Danny Gooris wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

Voordracht kandidaat vereffenaar in beperkt college van vereffenaars van I.W.V.B in vereffening

I.W.V.B. is in vereffening. Hiertoe is een college van vereffenaars aangeduid. De gemeente Machelen dient een voordracht van een kandidaat vereffenaar te doen in het beperkt college van vereffenaars van I.W.V.B. in vereffening

Benny Blanckaert wordt voorgedragen als kandidaat vereffenaar van I.W.V.B. in vereffening.

 

Aanduiding vertegenwoordigers in TMVW

De gemeente is vennoot van deze intercommunale voor waterdistributie, waterzuivering en sportinfrastructuur en dient zijn vertegenwoordiging hierin aan te duiden.TMVW is regionaal en sectoraal gestructureerd, dit houdt in dat er aparte adviescomité's zijn voor de domeindiensten en secundaire diensten waarin wij ook een vertegenwoordiger kunnen aanduiden.

Ingrid Deblock wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder voor de domeindiensten

Magda Geeroms wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder voor de secundaire diensten

Worden aangeduid als vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen

  • Effectief: Jocelyne Vangindertaelen
  • Plaatsvervanger: Veysel Top

Steve Claeys wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het Regionaal adviescomité domeindiensten Vlaams-Brabant

Veysel Top wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het Adviescomité secundaire diensten

 

Aanduiding vertegenwoordigers in TMVS

De gemeente is vennoot van deze intercommunale vereniging, maakt hiervan gebruik door de raamovereenkomsten voor dagelijkse aankopen en activiteiten, en dient een vertegenwoordiging te voorzien.

Marc Grootjans wordt aangeduid als bestuurder

Worden aangeduid als vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen

  • Effectief: Patrick Hanon
  • Plaatsvervanger: Veysel Top

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Infrax West

De gemeente is vennoot van deze intercommunale vereniging, deze intercommunale werkt ook met sectorcomité's.  Infrax-West is voor de gemeente ondermeer belangrijk voor het GIS systeem (beheer, opleiding en begeleiding).

Worden aangeduid als vertegenwoordigers in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steve Claeys
  • Plaatsvervanger: Steven Tielemans

              Magda Geeroms wordt aangeduid als vertegenwoordiger in sectorcomité Vlaams-Brabant

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Fluvius

De werkmaatschappijen Eandis en Infrax zijn gefusioneerd tot de werkmaatschappij Fluvius (gas, elektriciteit, kabel). Vanaf 1/4/2009 is de gemeente hierbij dan ook aangesloten.

Worden aangeduid als vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steve Claeys
  • Plaatsvervanger: Magda Geeroms

De gemeenteraad draagt de kandidaat bestuurder die binnen Fluvius System Operator namens Infrax West benoemd wordt in de Raad van Bestuur,  ook voor te dragen als kandidaat bestuurder van Fluvius opdrachthoudende vereniging, voor de duur van zes jaar, vanaf 1/4/2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Aanduiding vertegenwoordigers in IBEG

De intercommunales IBE en IBG worden met ingang van  1 april 2019, gefusioneerd tot IBEG, als financieringsintercommunale van de distributienetbeheerder Sibelgas.

Worden aangeduid als bestuurders in IBEG:

  1. Marc Grootjans
  2. Ingrid Deblock
  3. Steve Claeys

Jean-Pierre Degroef wordt aangeduid als bestuurder met waarnemende stem:

Michel Van Neste wordt voorgedragen als deskundige, over te maken aan de Stad Vilvoorde, ter bekrachtiging op de gemeenteraad van Vilvoorde.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger, effectief en plaatsvervangende, voor de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Stef Panneels
  • Plaatsvervanger: Steve Tielemans

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Haviland

De gemeente is vennoot van deze intercommunale en dient hierin een vertegenwoordiging te voorzien. Haviland werd opgericht in 1965 en is een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging.

De gemeenteraad bevestigt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur;

  • Cochez Greta (Pepingen)
  • De Bleeker Eva (Hoeilaart)
  • De Broyer Jan (Overijse)
  • De Donder Walter (Affligem)
  • De Smedt Patrick (Opwijk)
  • Degroote Kris (Herne)
  • Destoop Leen (Halle)
  • Erckelbout Jan (Dilbeek)
  • Holemans Ingrid (Zaventem)
  • Keymolen Bart (Sint-Pieters-Leeuw)
  • Steven Elpers (Merchtem)
  • Serkeyn Johan (Vilvoorde)
  • Vandaele Hugo (Beersel)
  • Vansteenkiste Walter (Wemmel) – en Matthys Dominique (Wezembeek-Oppem)
  • Willems Greet (Kampenhout)

De gemeenteraad duidt in de lijst van de 15 kandidaat bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan Greet Willems

Dirk De Wulf wordt aangeduid als bestuurder met waarnemende stem.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger, effectief en plaatsvervangende, voor de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Marc Grootjans
  • Plaatsvervanger: Karina Rombouts

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Havicrem

De gemeente is vennoot van deze intercommunale en dient hierin een vertegenwoordiging te voorzien. Havicrem is de intergemeentelijk samenwerkingsverband, samen met 26 andere gemeente.          

Patrick Hanon wordt als bestuurder aangeduid.

Geen kandidatuur vanuit de grootste minderheidsfractie, wordt aangeduid als bestuurder met waarnemende stem.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger, effectief en plaatsvervangende, voor de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Jocelyne Vangindertaelen
  • Plaatsvervanger: Samia Benhomaid

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Incovo

INCOVO is de afval intercommunale van de gemeente Machelen. De gemeente is vennoot van deze intercommunale en dient hierin een vertegenwoordiging te voorzien.

Magda Geeroms wordt als bestuurder aangeduid.

Dirk De Wulf wordt aangeduid als bestuurder met waarnemende stem.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger, effectief en plaatsvervangende, voor de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Karina Rombouts / Steven Tielemans
  • Plaatsvervanger: Ingrid Deblock / Stef Panneels

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Inter-Vilvoordse

De gemeente is vennoot van de cvba Inter-Vilvoordse voor sociale huisvesting.Er dient een nieuwe raad van bestuur te worden geïnstalleerd. Machelen heeft recht op drie zitjes in de raad van bestuur. Doch om zeker te zijn dat bij de samenstelling de gendergelijkheid wordt gehaald in de raad van bestuur, dient de gemeente 4 bestuurders aan te duiden (van verschillend geslacht)

Worden als bestuurder voorgedragen:

  1. Ingrid Deblock
  2. Jocelyne Vangindertaelen
  3. Steven Tielemans
  4. Samia Benhomaid

Worden aangeduid als vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Raymonde Leskens
  • Plaatsvervanger: Stef Panneels

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Machelse bouwmaatschappij

De gemeente is aandeelhouder van deze maatschappij, vermits zij de meeste aandelen heeft, kan zij de voorzitter aanduiden

Kris Jacobs wordt aangeduid als bestuurder

Paul Pijpen wordt aangeduid als commissaris

 

Aanduiding vertegenwoordigers in CV Providentia

De gemeente is aandeelhouder van deze CV. Machelen behoort tot het werkgebied van Providentia

Worden aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Stef Panneels
  • Plaatsvervanger: Steve Claeys

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Interlokale vereniging lokaal woonbeleid Vilvoorde-Machelen

De gemeente Machelen vormt samen met Vilvoorde deze interlokale vereniging, bedoeld om het woonbeleid te activeren en op elkaar af te stemmen.

Steve Claeys wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité.

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Woonraa

De Woonraad, opgericht binnen de ILV regionaal woonbeleid Vilvoorde-Machelen komt twee tot driemaal per jaar samen met de politieke en ambtelijke vertegenwoordigers en hogere overheden inzake woonbeleid, alsmede met partners uit middenveld die actief zijn inzake huisvesting (Intervilvoordse, svk,...)

Worden aangeduid als vertegenwoordigers in de Woonraad:

  1. Karina Rombouts
  2. Ingrid Deblock
  3. Steve Claeys

 

Aanduiding vertegenwoordigers in interlokale vereniging wijk-werken

Het wijk-werken is in de plaats gekomen van de vroegere PWA en is nu meer regionaal georganiseerd. Hiertoe is een ILV (Interlokale Vereniging) opgericht

Worden aangeduid als vaste, respectievelijke plaatsvervangende leden  voor de interlokale vereniging wijk-werken:

  • vaste leden: Marc Grootjans en Karina Rombouts
  • Vervangers: Joyce Vangindertaelen en Veysel Top

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Forum lokale werkgelegenheid

Het Forum Lokale Werkgelegenheid is een platform bestaande uit meerdere gemeenten uit de regio waar getracht wordt een zicht te krijgen op en mogelijkheden biedt op lokale werkgelegenheid.

Raymonde Leskens wordt aangeduid als effectief lid in Forum Lokale Werkgelegenheid

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Lokale werkwinkel

De gemeente participeert in de Lokale Werkwinkel.  Via dit orgaan wordt getracht sociale werkgelegenheid te voorzien en te promoten, waarlangs mensen de kans krijgen om ervaringen en skills op te doen en zo terug naar het reguliere arbeidscircuit te kunnen gaan

Jocelyne Vangindertaelen wordt aangeduid als bestuurder in de lokale Werkwinkel.

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Toekomst Halle – Vilvoorde

Dit toekomstforum bespreekt met alle gemeenten in het arrondissement de belangrijke beleidszaken op diverse vlakken (mobiliteit, digitalisering, zorg, onderwijs,...) om een hefboom te kunnen hebben in de regio.

Marc Grootjans wordt aangeduid als vertegenwoordiger in Toekomstforum Halle-vilvoorde

 

Aanduiding vertegenwoordigers in PWO Vilvoordse SW – de strijkwinkel

De strijkwinkel is een initiatief in de sociale economie, waar de gemeente Machelen mee aan de wieg stond bij de oprichting ervan.  Het gevolg hiervan is dat er een strijkwinkel in Machelen is en een strijkpunt in Diegem.

Worden aangeduid als respectievelijk effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordigers in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • effectieven: Jocelyne Vangindertaelen en Raymonde Leskens
  • Plaatsvervangers: Veysel Top en Magda Geeroms

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Interlokale vereniging Sociale Economie

Samen met Grimbergen en Vilvoorde vormt de gemeente Machelen deze interlokale vereniging om projecten inzake sociale economie te promoten, te ondersteunen en zelf op te zetten.

Als leden van het behheerscomité (en vervangers) worden aangeduid:

  • effectieven: Marc Grootjans en Jocelyne Vangindertaelen
  • Plaatsvervangers: Ingrid Deblock en Veysel Top

De gemeenteraad gaat akkoord conform de beslissing van de OCMW-raad dat volgende OCMW personeelsleden deel uitmaken van het dagelijks bestuur:

  • Sofie Bogaerts, effectief lid
  • Carine Pepermans, plaatsvervanger

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW ERSV (Erkend Samenwerkingsverband Vlaams Brabant)

Teneinde beleid te kunnen voeren op regionaal niveau is deze vzw opgericht, Machelen maakt hier deel van uit.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steve Claeys
  • Plaatsvervanger: Steven Tielemans

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VVSG

De gemeente is lid van VVSG, de belangenorganisatie van Vlaamse steden en gemeenten.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Raymonde Leskens
  • Plaatsvervanger:Stef Panneels

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Gemeenschappelijk dienst voor preventie en bescherming op het werk Haviland

De gemeente heeft zijn wettelijke verplichting inzake preventie en bescherming op het werk, conform de wetgeving, overgedragen naar een intercommunaal verband.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Magda Geeroms
  • Plaatsvervanger: Raymonde Leskens

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW Premed

Voor de wettelijk geneeskundige verplichtingen van een gemeentebestuur en voor de aanpak van psyco-sociale risico's en externe vertrouwenspersoon doet de gemeente beroep op Premed.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Jocelyne Vangindertaelen
  • Plaatsvervanger: Karina Rombouts

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Centrum Basiseducatie Halle – Vilvoorde

De gemeente huisvest het CBE in de Nieuwstraat. De deelnemende gemeenten kunnen zich laten vertegenwoordigen in het CBE.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Dina Ponticello
  • Plaatsvervanger: Marc Grootjans

Karina Rombouts wordt aangesteld als bestuurder

 

Aanduiding vertegenwoordigers in OVSG-onderwijssecretariaat van steden en gemeente van van de vlaamse gemeenschap

De gemeente is lid van het OVSG vermits de gemeente zelf eigen gemeentelijk onderwijs aanbiedt.

Karina Rombouts wordt voorgedragen voor de raad van bestuur.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Karina Rombouts
  • Plaatsvervanger: Jocelyne Vangindertaelen

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Scholengemeenschap Noordring basisonderwijs

De gemeente Machelen vormt, voor het gemeentelijk basisonderwijs, een scholengemeenschap met de gemeente Zaventem

Worden aangeduid als bestuurder in het beheerscomité:

  • Effectief: Karina Rombouts
  • Plaatsvervanger: Ingrid Deblock

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW verkeersveiligheid

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steven Tielemans
  • Plaatsvervanger: Stef Panneels

 

Aanduiding vertegenwoordigers in de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

Gemeente is aandeelhouder van De Lijn.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steve Claeys
  • Plaatsvervanger: Steven Tielemans

     

Aanduiding vertegenwoordigers Overlegforum van de luchthaven Brussel Nationaal

Samen met de andere luchthavengemeenten en andere stakeholders, wordt de gemeente regelmatig betrokken bij de werking, organisatie en exploitatie van de luchthaven, vooral de problematiek van geluidsoverlast en vliegroutes komt hier aan bod.

Wordt aangeduid als effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het overlegforum van de Luchthaven Brussel-Nationaal:

  • Effectief: Magda Geeroms
  • Plaatsvervanger: Steve Claeys

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Vereniging voor openbaar groen

De gemeente is lid van deze vereniging, een kennisdelende vereniging voor beheer van het openbaar groen.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Magda Geeroms
  • Plaatsvervanger: Raymonde Leskens

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken

De gemeente is lid van deze vereniging, die werkt aan beheer van de (on)bevaarbare waterlopen en het groen errond.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steven Tielemans
  • Plaatsvervanger: Magda Geeroms

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Regionaal landschap Brabantse Kouters

De gemeente is lid van dit regionaal landschap, dat werkt aan het in stand houden en uitbreiden en onderhoud van de kouters (open groene landschappen).

De Gemeenteraad duid Ingrid Deblock als bestuurder aan.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Ingrid Deblock / Dirk Dewulf
  • Plaatsvervanger: Veysel Top

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Stuurgroep Trawool Studie

De gemeente maakt deel uit van deze stuurgroep die poogt om de Trawool terug ecologisch en duurzaam te maken en te beheren

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Magda Geeroms
  • Plaatsvervanger: Steve Claeys

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Cipal dv

De gemeente is vennoot van deze dienstverlenende intercommunale, die actief is inzake IT.  De gemeente heeft een aantal softwareprogramma's van Cipal dv in gebruik.

Kris Jacobs wordt voorgedragen als bestuurder

Er wordt geen kandidaat voorgedragen vanuit de minderheidsfractie met raadgevende stem

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen:

  • Effectief: Steve Claeys
  • Plaatsvervanger: Jocelyn Vangindertaelen

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Stuurgroep virtuele centrumstad luchthaven

De gemeente is hier lid van door de samenwerking en lidmaatschap van VERA, deze stuurgroep is een platform waarbij de gemeentelijke ambtenaren en beleidsmakers kennis delen inzake IT en samenwerken om problemen te verhelpen.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger:

  • Effectief: Kris Jacobs
  • Plaatsvervanger: Steve Claeys

 

Aanduiding vertegenwoordigers in IT punt

De gemeente is lid van IT punt.  Hierdoor kan gemeente beroep doen op helpdesk, IT ondersteuning en projectbegeleiding bij IT projecten.  Ook inzake informatieveiligheid doet de gemeente hierop beroep

Worden aangeduid als lid beheerscomité:

  • Effectief: Kris Jacobs
  • Plaatsvervanger: Steve Claeys

De gemeenteraad is akkoord om de algemeen directeur (effectief) en de teamcoach organisatie (plaatsvervanger) aan te duiden in de stuurgroep.

 

Aanduiding vertegenwoordigers in AMAB Zaventem

De gemeente kan deelnemen aan de algemene vergaderingen, vanuit sociaal oogpunt, omdat inwoners met een beperking er werkzaam zijn.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger:

  • Effectief:  Kris Jacobs
  • Plaatsvervanger: Dina Ponticello

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW Ons tehuis Brabant

De gemeente steunt deze vzw op basis van inwoners die daar gehuisvest of opgevangen worden

Worden aangeduid als vertegenwoordiger:

  • Effectief: Patrick Hanon
  • Plaatsvervanger: Jocelyne Vangindertaelen

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW De Klink

De gemeente steunt deze vzw die in onze gemeente gevestigd is.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger:

  • Effectief: Dina Ponticello
  • Plaatsvervanger: Karina Rombouts

 

Aanduiding vertegenwoordigers in VZW 3plus werk

De gemeente is lid van deze vzw die zich bezighoudt met sociale economieprojecten.

Jocelyne Vangindertaelen wordt voorgesteld als bestuurder.

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergadering:

  • Effectief: Patrick Hanon
  • Plaatsvervanger: Veysel Top

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Beleidsgroep lokale entiteit FRGE – 3W Plus Energie

De gemeente is lid van deze vzw, die zich bezighoudt ondermeer met verstrekken van goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen voor en aan sociale doelgroepen

Worden aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergadering:

  • Effectief: Stef Paneels
  • Plaatsvervanger: Steven Tielemans

 

Aanduiding vertegenwoordigers in Beheerraad culturele instellingen

Het gemeenschapscentrum Kwadrant wordt beheerd door een beheerraad samengesteld uit

  • 9 vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad
  • 9 vertegenwoordigers vanuit de verenigingen, geïnteresseerde burgers

Bij de samenstelling dient rekening gehouden te worden met een vertegenwoordiging van alle levensbeschouwingen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn.

De gemeenteraad stemt eerst over de negen vertegenwoordigers uit de gemeenteraad, er volgt dan een oproep naar de andere vertegenwoordigers, die ook ter stemming aan een volgende gemeenteraad worden voorgelegd.

Volgende gemeenteraadsleden worden aangeduid als beheerder in de beheerraad culturele instellingen:

  1. Raymonde Leskens
  2. Stef Panneels
  3. Samia Benhomaid
  4. Veysel Top
  5. Dina Ponticello
  6. Benny Blanckaert

7.Gregory Lagae

8.Tessa Verberckmoes

  1. Patrick Hanon

 

Vaststelling zitpenning voor de leden van gemeentelijke afgevaardigden, van de beheerraad culturele instellingen

Naar aanleiding van de verkiezing van de gemeentelijke afgevaardigden van de beheerraad culturele instellingen, dient bepaald te worden welke zitpenning deze afgevaardigden krijgen voor de zittingen van de beheerraad die zij bijwonen.

 

Aan de gemeentelijke afgevaardigden van de beheerraad culturele instellingen, wordt, per zitting die zij bijwonen, een zitpenning toegekend van 150 euro, niet geïndexeerd.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Bijzondere algemene vergadering van I.W.V.B in vereffening op 26 maart 2019

IWVB is in vereffening, de gemeente heeft voor zijn waterdistributie de beslissing genomen om vennoot van TMVW te worden. De vereffening dient nog afgehandeld te worden, vandaar is er de bijzondere algemene vergadering van I.W.V.B. in vereffening op 26 maart 2019 met als agenda:

  1. benoeming van de vereffenaars
  2. mededelingen en varia

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de bijzondere algemene vergadering I.W.V.B. in vereffening van 26 maart 2019 en daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

benoeming van de vereffenaars

mededelingen en varia 

De gemeenteraad geeft mandaat om de aangeduide vertegenwoordiger om de punten op de agenda goed te keuren.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Buitengewone algemene vergadering TMVS dv

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 20 maart 2019 en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. toetredingen en uittredingen
  2. actualisering van bijlagen 1 en 2 van de statuten ingevolge diverse toetredingen en uittredingen
  3. benoeming raad van bestuur
  4. mededelingen
  5. varia

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 20 maart 2019, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Buitengewone algemene vergadering TMVW ov op 22 maart 2019

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVW ov van 22 maart 2019 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. toetredingen, uitbreiding van toetredingen en gedeeltelijke uittredingen
  2. actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge diverse toetredingen, uitbreiding van toetredingen en gedeeltelijke uittredingen
  3. benoemingen raad van bestuur
  4. benoemingen regionale adviescomités Domeindiensten
  5. benoemingen adviescomité Secundaire diensten
  6. mededelingen
  7. varia

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 22 maart 2019, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Buitengewone algemene vergadering Infrax West

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging d.d. 26 maart 2019 met als enig agendapunt "statutaire ontslagnemingen en benoemingen".

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging op 26 maart 2019, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende Cipal op 22 maart 2019

De gemeente is vennoot van cipal dv. Er is een bijzondere algemene vergadering van Cipal op 22 maart 2019 met de volgende agendapunten, goedgekeurd door de gemeenteraad:

  1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur
  2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Buitengewone algemene vergadering INCOVO op 22 maart 2019

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2019, zijnde:

  • vaststelling van de geldigheid tot vergaderen
  • aanduiding van de leden van de raad van bestuur
  • vaststelling van de lijst van raadgevende bestuurders

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering te handelen en beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Haviland algemene vergadering 28 maart 2019

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering van 28 maart 2019, zijnde:

  • samenstelling van de raad van bestuur
    • benoeming van de raad van bestuur
    • akteneming van de voordracht van de bestuurders met raadgevende stem
    • benoeming deskundigen
  • varia

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering te handelen en beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Algemene vergadering regionaal landschap brabantse kouters op 21 Februari

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering van 21 februari 2019, zijnde:

  • opening van de vergadering
  • vaststelling dat de oproeping is gebeurd conform de statuten
  • vaststelling van de aanwezigheden en van heet quorum
  • goedkeuring verslag vorige AV
  • toelichting en goedkeuring jaarverslag 2018
  • goedkeuring jaarrekening 2018 en verslag accountant n.a.v. de controle van de boekhouding 2018
  • toelichting en goedkeuring jaarprogramma 2019
  • goedkeuring begroting 2019
  • kwijting van de bestuurders
  • aanstelling van een accountant voor de verificatie van de rekeningen 2019
  • verlenen volmacht aan voorgaande voor neerlegging bij Nationale Bank
  • varia

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering te handelen en beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Onderschrijving en volstorting van 1 aandeel A in Fluvius opdrachthoudende vereniging

Door de goedkeuren van de statuten van de verlengde Infrax West op de buitengewone algemene vergadering van 26 juni 2018 is er een beheersoverdracht voorzien van statutair personeel richting fluvius opdrachthoudende vereniging.Hiertoe dient 1 aandeel A ter waarde van 24,79 euro te worden onderschreven en volstort

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Verlenen ere-titel Burgemeester en ere-titel Schepenen

De gemeenteraad dient bij de Vlaamse regering, met instemming van de betrokkene, Jean-Pierre De Groef, het verzoek in om aan Jean-Pierre De Groef de ere-titel van Burgemeester te verlenen.

De gemeenteraad beslist dat om de ere-titel van schepen te kunnen verkrijgen, de betrokkenen aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als beschreven in afdeling 1, hoofdstuk 11 van het besluit van 6 juli 2018 van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris.

 In uitvoering van de alinea hierboven, kent de gemeenteraad de ere-titel van schepen toe aan

  • Mevrouw Hilde Anciaux
  • De heer Dirk De Wulf
  • De heer Marco Verberckmoes

Marc Grootjans begint met een dankwoord aan alle gemeenteraadsleden/schepen die afscheid genomen hebben sinds de vorige legislatuur met een geschenk voor onder andere Jonny Trullemans, Andre Panneels, Michel Van Neste, Lieve De Witte, Willy De Schouwer, Nadine Gurickx, Madeleine Dey, Paul Pijpen, Pol Van Asbroeck, en Francois Bonaventure

Nadien werden de titel Ere-Schepen uitgedeeld aan Hilde Anciaux en Marco Verberckmoes.

De goedkeuring voor het toedienen van de ere-titel van de burgemeester aan Jean-Pierre Degroef werd unaniem goedgekeurd.

Deze laatste 4 ere titels werden voorafgegaan door een toelichting van Marc Grootjans over hun bijdrage van al hun legislaturen tot de gemeente Machelen, en kregen alle 4 een welverdiend applaus van iedereen in de zaal.

 

Hierna besluit de Voorzitter de gemeenteraad als gesloten.

Volgende Gemeenteraad zal plaats vinden op Dinsdag 19 Maart om 19.30

 

Aanwezig: Stef Panneels - voorzitter gemeenteraad, Marc Grootjans - burgemeester, Karina Rombauts, Steve Claeys, Magda Geeroms, Kris Jacobs, Ingrid Deblock - schepenen,  Jean-Pierre De Groef, Rony Debeerst, Steven Tielemans, Jochem De Hertogh, Gregory Lagae, Veysel Top, Mohamed Akaychouh, Peter Roose, Yasemin Ütkü, Tessa Verberckmoes, Danny Gooris, Patrick Hanon, Samia Benhomaid, Jocelyne Vangindertaelen, Raymonde Leskens, Benny Blanckaert, Dina Ponticello - raadsleden, Daniël Schell, algemeen directeur

Verontschuldigd: Dirk De Wulf (raadslid)

                                                                                                          OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op dinsdag 19 Maart 2019.