Verslag Gemeenteraad 17 Mei 2022

Aanwezig: Claeys Steve,  Panneels Stef, Debeerst Rony, Lagae Gregory,  Tielemans Steven,  Gooris Danny, Roose Peter, Hanon Patrick, Verberckmoes Tessa, Lenaerts Werner,  Jacobs Kris, Nadine Gurickx, Blanckaert Benny, Van den Berghe Tania; Nancy Van Harck, Deblock Ingrid, Veysel Top, Akaychouch Mohamed, Jocelyne Vangindertaelen, Grootjans Marc, Franky Van Praet, Akaychouch Mohamed, De Groef Jean-Pierre, Ponticello Dina, Ingrid Deblock, Schell Daniël

Verontschuldigd: Samia Benhomaid, Magda Geeroms

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Beslissing opname parkeerzone De Reinelaan in het gemeentelijk patrimonium

Deze overname werd reeds principieel goedgekeurd bij de omgevingsvergunning in 2017.De procedure in verband met verschillende beroepen is afgehandeld. De goedkeuring, zijnde opname in openbaar domein, kan gebeuren.

Besluit: de overname van de parkeerzone De Reinelaan en opname in het openbaar domein zoals aangegeven op plan in bijlage wordt goedgekeurd.

Kerkfabriek Sint-Gertrudis - jaarrekening 2021

Besluit: De gemeenteraad besluit doedkeuring te verlenen aan de jaarrekening van Kerkfabriek Sint-Gertrudis voor het dienstjaar 2021.

Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten - jaarrekening 2021

Besluit: De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening van Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten voor het dienstjaar 2021.

Opheffing belasting op bewaarplaatsen motorvoertuigen

Sinds enkele jaren kent ons lokaal bestuur het belastingreglement op bewaarplaatsen voor motorvoertuigen. Dit reglement werd al enkele keren aangepast om de wettelijkheid ervan te garanderen. Het reglement was reeds aanleiding voor verschillende rechtszaken (en dus juridische kosten), grote openstaande vorderingen en dus uiteindelijk weinig inkomsten voor het lokaal bestuur. 

Tevens worden wij geconfronteerd met faillissementen in de sector van de belastingplichtigen. Om verdere procedures en juridische kosten te vermijden, stellen we voor om het belastingreglement op bewaarplaatsen op te heffen vanaf 1 januari 2021.

In het huidige meerjarenplan waren volgende inkomsten voorzien uit het belastingreglement op bewaarplaatsen:

  • 2021: € 150.000
  • 2022: € 150.000
  • 2023: € 150.000
  • 2024: € 100.000
  • 2025: € 50.000

Budgettair heeft dit in dit meerjarenplan dus een negatieve impact in het MJP. Dit wordt mee opgenomen in de aanpassing van het MJP. Maar gezien de kans zeer klein zou zijn dat we die bedragen ook effectief zouden kunnen innen, zal de werkelijke (liquiditeits-)impact, zichtbaar in de rekeningen van betrokken dienstjaren, veel kleiner zijn.

Besluit: het belastingreglement op de bewaarplaatsen voor motorvoertuigen uitgebaat op het grondgebied van de gemeente - aanslagjaren 2021-2025 (aanpassing), goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2020 wordt opgeheven, en dit retroactief vanaf 1 januari 2021.

Belastingreglement op economische bedrijvigheid

De grote economische activiteit op het grondgebied van de gemeente en het feit dat hiervoor de gemeentelijke administratie, afvalintercommunale, brandweer- en politiediensten dienen aangepast te worden en dat dit kosten met zich meebrengt.

Aanpassing ten gevolg van opheffing belastingreglement bewaarplaatsen voertuigen.

Besluit:  Er wordt uitgegaan van één duidelijk en objectieve grondslag, met name de oppervlakte, verdeeld in bebouwde en onbebouwde. Met dit belastingreglement dragen de bedrijven naar elk vermogen bij tot de algemene financiering van de gemeente.

B-Punten:

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 26 april 2022

Besluit; het notulenverslag van de gemeenteraad van 26 april 2022 wordt goedgekeurd.

Aanstelling gewestelijke GAS-vaststellers

Zwerfvuil en sluikstorten zijn al jaren een doorn in het oog van elke Vlaming. Bovendien zijn dit grote ecologische en maatschappelijke problemen die veel geld kosten aan de maatschappij. Op Vlaams niveau wordt een geïntegreerd beleid gevoerd in samenwerking met alle betrokken stakeholders om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen met 20% ten opzichte van 2015.

De resultaten van 2019 tonen aan dat een tandje moet worden bijgestoken om deze doelstelling alsnog te halen. OVAM startte in 2021 een project op ter ondersteuning van de lokale besturen in de strijd tegen zwerfvuil. Ze bieden gratis handhavers aan die zich zullen bezighouden met het controleren op zwerfvuil. De looptijd van het project is van midden 2021 tot midden 2024.

De handhavers zwerfvuil zullen werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de lokale politiereglementen. De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op een deel of geheel van het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil.

De hoofdfocus van de controleurs ligt op handhaving zwerfvuil, betrapping op heterdaad. De bedoeling is om handhavend op te treden via GAS en niet sensibiliserend. Bij vaststelling van een overtreding wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Dit in combinatie met integrale aanpak door de gemeente: communicatie, infrastructuur, omgeving, meting, … De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles op sluikstorten of andere afvalovertredingen.

De zwerfvuilhandhavers zijn ook in het weekend en ’s avonds inzetbaar. De lokale besturen kunnen een beroep doen op een deel of geheel van het team ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil op hun grondgebied. In overleg met de lokale besturen kan er een aanpak op maat afgesproken worden. Dit in overleg en in samenwerking met de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de milieudienst en de lokale politie. Er is geen verplichting tot een minimum aantal dagen of vaste momenten. Ook een éénmalig evenement (jaarmarkt, kermis, sportmanifestatie) kan in aanmerking komen.

Besluit: de heren Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, Jelle Cambré, Jan Lefevre, Stefan Bonhomme, Bram Jordens, Mark Deneyer, Killian Van Herbruggen en mevrouw Sonja Wygers worden aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Machelen voor de vaststelling van overtredingen op zwerfvuil - Artikels 2.1.1. en 2.1.3 Algemene politieverordening Vilvoorde-Machelen van 16 maart 2021

Bekrachtiging beslissing college van burgemeester en schepenen m.b.t. verdelen stemrechten voor vorming toekomstige woonmaatschappij

In uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2021 besliste de Vlaamse Regering op 4 februari tot vaststelling van het werkingsgebied Halle-Vilvoorde Oost, De Vlaamse regering volgde hiermee het advies van Machelen.

In de Vlaamse Codex 2021 werd vastgelegd dat gemeenten en ocmw's die in het werkingsgebied liggen van de woonmaatschappij en er aandeelhouder van zijn, altijd samen over meer dan 50% van het totale aantal stemrechten moet beschikken die verbonden zijn aan de aandelen.

De Vlaamse regering moet in elk geval rekening houden bij de verdeling van de stemrechten met volgende 2 objectieve criteria:

1. Verhouding tussen aantal sociale huurwoningen per gemeente

2. Verhouding tussen aantal huishoudens per gemeente

In de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2021 is in artikel 2 enkel rekening gehouden met de basis van het aantal huishoudens. De Vlaamse regering vraagt, gezien bovenstaande 2 objectieve criteria, opnieuw advies aan de gemeenten.

Dit advies dient geformuleerd en aan de Vlaamse regering bezorgd te worden uiterlijk op 13 mei 2022. Het door de gemeenteraad uitgebrachte advies, gebaseerd wat stemverdeling betreft, op 1 objectief criterium, voldoet niet aan de vormvereisten.

Het is aan het lokaal bestuur om dit advies bij te stellen.

Er wordt voorgesteld om een gewicht aan het eerste criterium te geven (aantal huishoudens) van 90% en 10% aan aantal sociale woningen. De bevolkingsgrootte van een gemeente is een doorslaggevende factor in het bepalen van de onderlinge stemverhouding van de partnerbesturen in de woonmaatschappij.

Berekening geeft dan:

(25,14%* 0.9)+ (15,68%*0.1) = 24,19% voor de gemeente Machelen.

In dit geval heeft Vilvoorde 75,81%.

Gezien het advies uiterlijk op 13 mei 2022 diende bezorgd te worden, heeft het college van burgemeester en schepenen de beslissing genomen en doorgestuurd, mits bekrachtiging door de gemeenteraad.

Besluit: de gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2022 inzake de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied Halle-Vilvoorde Oost in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij, waarbij rekening houdend met de vernoemde criteria en het gewicht, de stemverhouding wordt bepaald op 24,19% voor de gemeente Machelen en 75,81% voor de stad Vilvoorde

Havicrem - algemene vergadering 15 juni 2022

Besluit: de agendapunten van de algemene vergadering van Havicrem IGV op 15 juni 2022 worden goedgekeurd

TMVW ov - algemene jaarvergadering 17 juni 2022

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVW ov van 17 juni 2022