Verslag gemeenteraad 28 Maart 2023

Aanwezig: Panneels Stef, Debeerst Rony, Tielemans Steven,  Gooris Danny, Hanon Patrick, Verberckmoes Tessa, Lenaerts Werner,  Jacobs Kris, Blanckaert Benny, Nancy Van Harck, Deblock Ingrid, Veysel Top, Akaychouch Mohamed, Jocelyne Vangindertaelen, Grootjans Marc, Franky Van Praet, Akaychouch Mohamed, De Groef Jean-Pierre, Ingrid Deblock, Peter Roose, Ponticello Dina, Top Veysel, Ponticello Dina, Lagae Gregory, Claeys Steve, Geeroms Magda,  Schell Daniël

 

Verontschuldigd: Van den Berghe Tania, Gurickx Nadine

Afwezig: Benhomaid Samia

 

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-Punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Goedkeuring eenzijdige verbintenis VMM Broeklin Machelen

Voor het project Broeklin, gelegen te Machelen, op een terrein omgeven door de Woluwelaan, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat (hierna de "Broeksite"), werd door de Vlaamse regering op 24 maart 2021 een omgevingsvergunningsaanvraag verleend voor

(i) stedenbouwkundige handelingen;

(ii) het exploiteren van ingedeelde inrichtingen en activiteiten;

(iii) het uitvoeren van kleinhandelsactiviteiten.

Het project Broeklin betreft de oprichting van een circulaire werkwinkelwijk, waarin verschillende functies zoals kleinhandel (onder de vorm van maakwinkels), KMO/bedrijventerreinen, kantoren, recreatie, cultuur, opleiding, onderzoek en stadslandbouw en een park in onder worden gebracht.

De omgevingsvergunning voor het project Broeklin werd bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen werd aangevochten en ingevolge arrest op 15 december 2022 van de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd.

Voor de aanpassingswerken aan de omliggen straten, gelegen te Machelen, Nijverheidsstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwstraat, werd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Machelen op 16 maart 2021 en in graad van administratief beroep door de Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 17 maart 2022 een omgevingsvergunning verleend voor stedenbouwkundige handelingen en het exploiteren van ingedeelde inrichtingen en activiteiten.

De aanpassingswerken aan de omliggende straten betreffen in het bijzonder de herinrichting van de bestaande wegenis te Machelen, Nijverheidsstraat, Rittwegerlaan, Beaulieustraat en Nieuwbrugstraat, de heraanleg en vernieuwing van de bestaande riolering in Nieuwbrugstraat, het vellen van bomen op de spoorwegberm in de Rittwegerlaan en een bronbemaling klasse 3.

Uplace NV wenst een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen voor het Broeklin project en hierin de aanpassingswerken aan de omliggende straten wenst te integreren. Die aanpassingswerken zullen niet door Uplace NV maar door Farys OV uitgevoerd worden. Dit wordt aldus in de omgevingsvergunning toegelicht.

De gemeente Machelen en Farys OV zich hiermee akkoord hebben verklaard. Farys OV afstand zal doen van de omgevingsvergunningsaanvraag en bijgevolg de verkregen omgevingsvergunning voor de aanpassingswerken aan de omliggende straten.

De Broeksite gelegen is langs en afstroomt naar de Woluwe, een onbevaarbare waterloop van de eerste categorie die beheerd wordt door de VMM - afdeling Operationeel Waterbeheer. Het de intentie is van de VMM om de Woluwe open te leggen, hetzij op de Broeksite, hetzij op de IRET-site, hetzij op een nader te bepalen locatie, maar hierover is op heden nog geen definitieve beslissing werd genomen.

Partijen wensen in afwachting van een definitieve beslissing van de VMM een eenzijdige verbintenis aan te gaan, voorwerp van deze gemeenteraadsbeslissing.

Verklaren zich tot het volgende te verbinden:

De gemeente Machelen en Farys OV verbinden zich ertoe om, voorzover Uplace NV binnen een termijn van 36 maanden na de datum van ondertekening van deze eenzijdige verbintenis de door haar aangevraagde omgevingsvergunning. zijnde de oprichting en exploitatie van een circulaire werkwinkelwijk, gelegen te 1830 Machelen, Broeklinsite, definitief bekomt en deze uitvoerbaar is geworden (d.i. niet meer gevat zijn door of vatbaar voor enig beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State of welke rechtbank ook), en de VMM voorafgaand aan de uitvoering van de aanpassingenwerken aan de omliggende straten, doch binnen de hogervermelde termijn definitief beslist om de Woluwe op de Broeksite open te leggen, zij het nodige zullen doen om het rioleringsontwerp van de Nieuwbrugstraat ter hoogte van de Woluwelaan in functie van de openlegging van de Woluwe aan te passen, evenals een kruising te voorzien van de 'Open Woluwe' met de Rittwegerlaan en de ontwerpen op elkaar af te stemmen in onderling overleg.

De praktische modaliteiten zullen later in een aparte samenwerkingsovereenkomst worden uitgewerkt.

Uplace NV verbindt zich ertoe om de studiekosten vereist voor het aanpassen van het rioleringsontwerp te dragen.

Uplace NV verbindt er zich tevens toe de eventuele omleiding van de Woluwe, zodat deze in open bedding kan stromen, bij de uitvoering van het project Broeklin niet te hypothekeren.

Voor zover de gemeente Machelen bevoegd zou zijn voor het verlenen van enige toelating of vergunning vereist voor deze werken, doet zij hierbij uiteraard geen afstand van de haar toekomende discretionaire beoordelingsbevoegdheid.

Deze eenzijdige verbintenis zal van rechtswege een einde nemen binnen een termijn van tien jaar na de ondertekening ervan. Deze verbintenis wordt beheerst door het Belgisch recht. De eventuele rechtsopvolgers van Uplace NV zullen door deze verbintenis verbonden zijn.

Deze eenzijdige verbintenis wordt uitsluitend ten behoeve van VMM aangegaan. Een andere partij kan er zich niet op beroepen.

Besluit

Artikel 1: de gemeenteraad gaat akkoord met de eenzijdige verbintenis VMM Broeklin Machelen, zoals in bijlage van deze beslissing liggende. 

Principeovereenkomst mobiliteit Broeklin Machelen

Op 5 juni 2009 hebben het Vlaamse Gewest, de Gemeente Machelen, Uplace en Ushop NV een brownfieldconvenant afgesloten met betrekking tot het project Uplace Machelen, thans het Broeklin-project genaamd (het “Project”).

Dit brownfieldconvenant, zoals sindsdien gewijzigd middels een eerste addendum van 21 mei 2010, een tweede addendum van 13 februari 2015 en een derde addendum van juni 2021, wordt aan deze Overeenkomst gehecht als Bijlage 1 (het “Brownfieldconvenant”).

Het nieuwe programma van het Project verschilt licht van het programma opgenomen in het Brownfieldconvenant, en werd door de brownfieldstuurgroep goedgekeurd op 20 maart 2020 en nadien op 28 maart 2023 na een nieuwe wijziging, waarvan de notulen aan deze Overeenkomst worden gehecht als Bijlage 1.

Op 17 juli 2015 werd tussen het Vlaamse Gewest, VVM De Lijn, de Gemeente Machelen, Uplace, Ushop NV (thans genaamd Broekland NV), Utower NV, Ustay NV en Uwork NV (als onverdeelde eigenaars van de Projectgrond) een realisatieconvenant gesloten voor de realisatie van het Project (de “Realisatieconvenant van 17 juli 2015”).

Dit Realisatieconvenant is op heden gedeeltelijk voorbijgestreefd en wordt bijgevolg gewijzigd en vervangen door onderhavige principeovereenkomst mobiliteit (de “Principeovereenkomst”).

Het Project zal worden gerealiseerd op een terrein te Machelen dat is gelegen in het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen (het “Reconversiegebied”), tussen de Woluwelaan, de Nieuwbrugstraat, de Rittwegerlaan en de Beaulieustraat (de “Projectgrond”).

Broekland is op heden de enige en volle eigenaar van de Projectgrond, en zal Uplace beopdrachten om het Project te realiseren. Uplace behoudt zich het recht voor andere groepsvennootschappen bij deze realisatie te betrekken indien zij dit noodzakelijk of nuttig acht, zonder dat dit afbreuk kan doen aan de verbintenissen die zij in deze Principeovereenkomst aangaat.

Ter bevordering van de multimodale ontsluiting van het bredere Reconversiegebied en in het bijzonder om

  • meer en efficiëntere opties te voorzien inzake bereikbaarheid met het openbaar vervoer (trein, tram en bus),
  • moderne en veilige infrastructuur te voorzien voor zwakke weggebruikers
  • de doorstroming van het autoverkeer in het gebied en de verbinding van de Woluwelaan met de ring rond Brussel (R0) te optimaliseren werd een geheel van maatregelen uitgewerkt door de diverse bevoegde overheden.

Deze maatregelen werden op 16 december 2011 goedgekeurd door de Vlaamse Regering (VR 2011 1612 DOC.1352/1) onder de ruime noemer “Flankerend Beleid ‘Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel’” waarbij individuele fiches werden opgesteld per maatregel (“Beslissing Vlaamse regering Flankerend Beleid”).

Deze bredere aanpassing van het openbaar vervoer en van de publieke infrastructuur ten behoeve van het Reconversiegebied gaat reeds terug op het Masterplan Vilvoorde-Machelen van de Provincie Vlaams-Brabant uit 2008 (het “Masterplan”). Het merendeel van deze maatregelen zijn, hoewel in de eerste plaats van belang voor het gehele Reconversiegebied, ook in meer of mindere mate van belang voor de goede ontsluiting van het Project.

Met deze Principeovereenkomst wensen de Partijen nadere afspraken te maken omtrent de geplande maatregelen voor zover deze van belang zijn voor of een impact hebben op het Project en de omliggende wegen binnen het reconversiegebied.

Deze Principeovereenkomst zal de oude Realisatieconvenant van 17 juli 2015 integraal vervangen.

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad keurt de in bijlage liggende principeovereenkomst mobiliteit Broeklin Machelen goed, die de vorige realisatieconvenant van 17 juli 2015 integraal vervangt. 

Addendum Brownfieldconvenant Broeklin Machelen

Het Vlaams Parlement heeft op 30 maart 2007 het Decreet betreffende de Brownfieldconvenanten (hierna het "Decreet") goedgekeurd. Dit decreet trad op 19 juni 2007 in werking. Met dit decreet wordt een kader gecreëerd voor het afsluiten van Brownfieldconvenanten tussen de Vlaamse Regering en de actoren en regisseurs bij een brownfieldproject.

Het decreet beoogt een faciliterend kader aan te reiken voor de duurzame herontwikkeling van een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden die zodanig zijn aangetast, dat zij kennelijk slechts gebruik of opnieuw gebruikt kunnen worden door middel van structurele maatregelen (zie zgn. brownfields). 

Het Decreet voorziet als instrument voor de herontwikkeling van voormelde brownfields het sluiten van Brownfieldconvenanten. Deze Brownfieldconvenanten moeten mogelijk maken dat tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken worden gemaakt zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid bestaat over bepaalde tijdsgebonden en procedurele vereisten en verwachtingen.

Tussen de Vlaamse Regering, Uplace NV, Ring Airway Park nv, de gemeente Machelen en de OVAM werd op datum van 5 juni 2009 een Brownfieldconvenant gesloten met betrekking tot het Brownfieldconvenant "35. Uplace Machelen", hierna genoemd het "Brownfieldconvenant".

Op 21 mei 2010 werd het eerste addendum ondertekend. Op 13 februari 2015 werd het tweede addendum ondertekend, waarbij tevens een gecoördineerde versie van het Brownfieldconvenant werd opgesteld. Ushop NV treedt hierbij op als rechtsopvolger van Ring Airway Park nv. In juni 2021 werd het derde addendum ondertekend. Op 18 december 2019 werd door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders beslist om de maatschappelijke benaming van Ushop NV te vervangen door Broekland NV.

Overeenkomstig artikel 10.1 van het Brownfieldconvenant, juneto artikel 1 van het derde addendum, is deze gesloten voor een termijn tot 4 juni 2023.

Nog overeenkomstig die bepaling kan, indien duidelijk wordt dat initieel voorziene duur van het Brownfieldconvenant niet volstaat voor de realisatie van het Brownfieldproject, de duur van het Brownfieldconvenant worden verlengd met de termijn die nodig blijkt voor de volledige realisatie van het Brownfieldproject.

 Op 20 april 2021 werd aan de nv Uplace een omgevingsvergunning verleend voor het Brownfieldproject "Broeklin Machelen". Het Brownfieldproject werd destijds opgestart door een Brownfieldconvenant die is afgesloten voor een termijn tot 4 juni 2023.

Een omgevingsvergunning voor het project werd afgeleverd op 24 maart 2021.

Ingevolge arrest van 15 december 2022 van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, werd de omgevingsvergunning voor het project vernietigd en werd de bevoegde Ministers bevolen binnen een termijn van zes maanden een nieuwe beslissing te nemen.

Er wordt een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag ingediend, waarna een nieuwe beslissing over de omgevingsvergunningsaanvraag zal worden genomen.

De bijkomende termijn die nodig is om het Brownfieldproject te realiseren, wordt ingeschat op twee jaar.

Een verlenging van het Brownfieldconvenant met deze termijn van twee jaar, zijnde tot 4 juni 2025 dringt zich bijgevolg op

Besluit:

Artikel 1: het addendum 4 aan het Brownfieldconvenant met betrekking tot het Brownfieldproject "35. Machelen - Uplace" thans genaamd "Broeklin Machelen", waarbij de termijn wordt verlengd en loopt tot en met 4 juni 2025, zoals in bijlage van deze beslissing liggende, wordt goedgekeurd.

 Principiële goedkeuring uitstap scholengemeenschap Noordring (BaO)

In het kader van de momenteel in onderhandeling zijnde overstap van het gemeentelijk onderwijs GBS De Fonkel (BaO) naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, moeten ook de nodige afspraken gemaakt worden binnen de huidige scholengemeenschap om de uitstap correct voor te bereiden en te concretiseren. 

Hiervoor is een principieel akkoord nodig van de gemeenteraad om binnen de voorziene termijnen opgelegd door de onderwijswetgeving correcte beslissingen te kunnen nemen. 

Gezien de naderende potentiële overdracht van het gemeentelijk onderwijs naar het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap moeten de inhoudelijke voorwaarden om een uitstap te bekrachtigen nog onderhandeld worden. Deze uitstap moet eveneens officieel bekrachtigd worden door de huidige scholengemeenschap in kwestie. 

De termijn voor de formele aankondiging tot wijziging van de bestaande scholengemeenschap nadert. Deze is voor scholengemeenschap basisonderwijs 15 juni van het schooljaar voorafgaand de datum van inwerkingtreding (vanaf 1 september 2023).

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad gaat principieel akkoord met de uitstap uit de scholengemeenschap Noordring (BaO) vanaf 1 september 2023.

Principiële goedkeuring uitstap scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant (SO)

Gezien de naderende potentiële overdracht van het gemeentelijk onderwijs naar het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap moeten de inhoudelijke voorwaarden om een uitstap te bekrachtigen nog onderhandeld worden. Deze uitstap moet eveneens officieel bekrachtigd worden door de huidige scholengemeenschap in kwestie. 

De termijn voor de formele aankondiging tot wijziging van de bestaande scholengemeenschap nadert. Deze is voor de scholengemeenschap secundair onderwijs 31 maart van het schooljaar voorafgaand de datum van inwerkingtreding (vanaf 1 september 2023).

In het kader van in onderhandeling zijnde overstap van het gemeentelijk onderwijs GISO (SO) naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, moeten de nodige afspraken gemaakt worden binnen de huidige scholengemeenschap om de uitstap correct voor te bereiden en te concretiseren. 

Hiervoor is een principieel akkoord van de gemeenteraad nodig om binnen de voorziene termijn opgelegd door de onderwijswetgeving correcte beslissingen te kunnen nemen. 

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad gaat principieel akkoord met de uitstap uit de scholengemeenschap Brussel - Vlaams-Brabant (SO) vanaf 1 september 2023.

B-Punten

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 21 Maart 2023

Besluit: Het verslag van de gemeenteraad 14 februari 2023, wordt unaniem goedgekeurd.

 

Rony Debeerst krijgt het woord van de voorzitter:

Voorzitter, is er reeds een update ivm de makro site?

Jean-Pierre De Groef krijgt het woord van de voorzitter:

Neen momenteel is er geen update. Wel is het zo dat wij gevraagd hebben aan de eigenaars in Duitsland om binnen de 3 maand een visie neer te leggen bij het College van Burgemeester en Schepenen. Pas dan zullen we hier mee informatie over verschaffen.

Greg Lagae krijgt het woord van de voorzitter:

Is het mogelijk om in de toekomst beter te communiceren over events die gepland zijn door het college? Zoals bijvoorbeeld de aanplanting van een boom voor de Heer Willie Nijs, waarvan ik niet op de hoogte was. Dank u wel.

Voorzitter laat weten dat de Algemeen Directeur hiervan akte neemt.  

 

Opgelet

Dit is een voorlopig verslag. Het volledige en goedgekeurde verslag zal U kunnen terugvinden op de website van de gemeente machelen (www.machelen.be) van zodra het verslag is goedgekeurd op de volgende gemeenteraad van 18 April