Verslag van de Gemeenteraad 26 Juni 2019.

Aanwezig: Stef Panneels - voorzitter gemeenteraad, Marc Grootjans - burgemeester, Karina Rombauts, Steve Claeys, Magda Geeroms, Kris Jacobs, Ingrid Deblock - schepenen,  Jean-Pierre De Groef, Rony Debeerst, Steven Tielemans, Tania Van den Berghe Gregory Lagae, Veysel Top, Dirk De Wulf, Yasemin Ütkü, Tessa Verberckmoes, Danny Gooris,  Samia Benhomaid, Raymonde Leskens, Benny Blanckaert, Dina Ponticello - raadsleden, Daniël Schell, algemeen directeur

Verontschuldigd: Jocelyne Vangindertaelen,  Mohamed Akaychouh, Peter Roose en Patrick Hanon

Raad Maatschappelijk Welzijn

Maaltijden aan huis

Schepen Karina Rombouts vraagt en krijgt het woord om te antwoorden op de volgende vragen die tijdens de Gemeenteraad van 21 Mei 2019, door Dirk De Wulf gesteld waren ivm de aan huis geleverde maaltijden, en de desbetreffende stijging van 6 naar 7 €:

  • Op Basis van welk reglement worden deze afwijkingen toegestaan?

In het verleden was er geen reglement voorzien, en gebeurde afwijkingen via raadsbesluiten

  • Is er een reglement voor het toestaan van deze afwijkingen?

Neen tot vandaag is er geen reglement voorzien

  • Aan wie werden/worden deze afwijkingen toegestaan?

Tot nu 2 afwijkingen geweest (in 2005, en 2018) sinds de invoeging van maaltijden aan huis in 2001

  • Welk bedrag wordt dan aangerekend bij deze afwijkingen?

Volledig ten laste van het OCMW

  • Welke procedure volgt men om deze afwijzigen toe te staan?”

Mensen moeten een aanvraag doen bij de sociale dienst.

Reglement klusjes dienst aan huis

Naar aanleiding van de opdracht die aan Idea Mondea werd gegeven voor de integratie gemeente-OCMW: naar een nieuwe organisatiestructuur, is de werking van de klusjesdienst aan huis van het OCMW en de werking van dienst gebouwen van de gemeente, besproken met het oog op de integratie van de diensten en een efficiëntere werking en eenduidige benadering naar de "klant" toe.

Benny Blanckaert vraagt en krijgt het woord van de voorzitter “Dit punt kwam reeds op de raad van April en werd fel door het Kartel (Sp.a, Spirit, Groen) gecontesteerd.  Het voorstel tot reglementswijziging van het college zorgde ervoor dat verschillende doelgroepen geen beroep meer konden doen op onze klusjesdienst. Ik stel vast dat het nieuwe voorstel op een heel andere manier is opgesteld.

Met een positief resultaat, want door de aanpassingen kan elke doelgroep (waaronder kwetsbare gezinnen of alleenstaanden) recht hebben op deze dienstverlening mits natuurlijk een grondig sociaal onderzoek en controle van het inkomen. Wij kunnnen hier als Kartel alleen maar tevreden over zijn dat ons punt met zijn argumenten werd weerhouden. Het Kartel zal blijven reageren als de toegankelijkheid van de sociale dienstverlening wordt beperkt door maatregelen van het nieuwe college. Hervormen van de dienstverlening, mag nooit leiden tot het beperken van de dienstverlening”

Gemeenteraad

Goedkeuring verslag Gemeenteraad van 21 Mei 2019

BESLUIT: Het verslag van de vorige gemeenteraad werd goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

Jaarrekening 2018 – Goedkeuring

Afsluiting boekjaar 2018 dat loopt van 01 januari 2018 tot en met 31 december 2018 en waarvan de jaarrekening moet vastgesteld worden voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

De jaarrekening bestaat uit 3 delen:

  • de beleidsnota
  • de financiële nota
  • de samenvatting van de algemene rekeningen.

Tot slot wordt er eveneens een toelichting voorzien.

Het financieel boekjaar wordt afgesloten met

- een positief resultaat op kasbasis van 18.100.404 euro en

- een autofinancieringsmarge van 3.794.043 euro

Bij de 1ste budgetwijziging 2019 zal het positieve resultaat 2018 mee worden verwerkt.

Jean Pierre De Groef vraagt en krijgt het woord van de voorzitter: “"Ik wens een vaststelling te doen : de rekening sluit met een gecumuleerd budgetair resultaat van 18.459.580 € en een autofinancieringsmarge van 3.794.043 €.

De vorige coalitie heeft dus gezorgd voor een mooi beginkapitaal voor deze legislatuur.  Wij hopen dat de nieuwe meerderheid dat kapitaal als een even goede huisvader zal beheren."

Besluit: De jaarrekening 2018 wordt goedgekeurd met éénparigheid van de stemmen.

Budgetwijziging 1/2019 – Goedkeuring

Aanleiding is het verwerken van het effectief resultaat rekening dienstjaar 2018 en het aanpassen en corrigeren van  ramingen budget 2019, goedgekeurd in de GR van 19 december 2018, aan de nog te verwachten uitgaven/ontvangsten in 2019.

Besluit: De Budgetwijziging 1/2019 wordt goedgekeurd met éénparigheid van de stemmen.

Organiek reglement adviesraden

Op 24 april 2019 besliste de gemeenteraad over een nieuw organiek reglement voor de adviesraden. Na verdere analyse en benchmark, is er nu, vanuit de wens om de adviesraden voldoende te betrekken bij niet enkel beleidsadvisering maar ook beleidsvoorbereiding en -uitvoering, en dusdanig hen mee deel uit te maken van participatie en creatie, een voorstel om dit organiek reglement aan te passen.

De aanpassingen zijn:

  • administratieve vereenvoudiging en betere leesbaarheid in het algemeen
  • terug invoegen van mogelijkheid om zelf acties op te zetten en uit te voeren, wanneer deze acties aanvullend zijn aan en passen in de beleidsplanning van het lokaal bestuur
  • schrappen van de openbaarheid van de vergaderingen, gezien voorzitter adviesraden, in  tegenstelling tot gemeenteraad en OCMW raden, waar de voorzitter politionele bevoegdheid heeft om bezoekers het zwijgen op te leggen, geen politionele bevoegdheid heeft
  • waar in vorig reglement per adviesraad verwezen werd naar algemene bevoegdheid, wordt dit nu gecentraliseerd en enkel de uitzonderingen per raad worden nog opgenomen, ook de decretale bepalingen worden niet overgenomen, adviesraden moeten dit sowieso volgen
  • de verplichting (engagement) van het lokaal bestuur om minstens tweemaal gedurende de legislatuurperiode de adviesraden te informeren over de beleidsdoelstellingen en - realisatie is er uit gehaald. Advies raden kunnen beschikken over het MJP en de rekening, zoals elke burger, en dit zou dubbel werk betekenen zonder echte meerwaarde. In een goed draaiend geheel van adviesraden zal er immers voortdurende interactie zijn tussen beleid en adviesraden
  • de paragraaf omtrent de bevoegde schepen en deskundige die deel uitmaakt van de adviesraad met waarnemende stem is uit artikel 11 gehaald en toegevoegd aan artikel 13 om de leesbaarheid te verhogen
  • het  dagelijks bestuur: hier wordt de mogelijkheid voorzien om naast de drie vast leden maximaal nog twee extra leden te voorzien, bij grote adviesraden en bij adviesraden die acties willen doen kan dit een pluspunt zijn
  • hier wordt ook toegevoegd dat de schepen en deskundige ook deel uitmaken van dagelijks bestuur met waarnemende stem
  • ipv dat altijd de voorzitter moet tekenen laten we toe dat een lid van dagelijks bestuur de verslagen ondertekent
  • wanneer adviesraad subsidies krijgt voor acties dan moet het dagelijks bestuur jaarlijks een financieel rapport afleveren ter verificatie van de subsidies.

Dit organiek reglement, overlegd met de bevoegde diensten, regelt de samenstelling, bevoegdheden en organisatie van de adviesraden en geldt zowel  voor de decretaal verplichte adviesraden voor jeugd en cultuur als de niet-decretaal verplichte: milieuraad, seniorenraad, welzijnsraad, sportraad en lokaal overleg kinderopvang

Jean Pierre De Groef vraagt en krijgt het woord van de voorzitter: “Ik heb 2 vragen tot aanvulling bij dit organiek reglement :

  • Kan in artikel 6 voorzien worden dat de adviezen, naast het plaatsen op de website, ook automatisch naar de gemeenteraadsleden worden toegestuurd ?
  • Kan in artikel 19 voorzien worden dat de samenstelling van de adviesraden niet alleen aan het college maar ook aan de gemeenteraad wordt medegedeeld ?”

Burgemeester Mark Grootjans bevestigt de 2 extra toevoegingen zullen in het regelement aangepast worden door de Algemeen Directeur, Daniel Schell.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Klachtenreglement (organisatiebeheersing)

Gemeente en OCMW hadden elk een klachtenreglement en elk een klachtencoördinator.

Met de eengemaakte organisatie is het evident dat er een uniform klachtenreglement komt voor de ganse organisatie. Het klachtenreglement werd afgestemd op de bepalingen in het decreet lokaal bestuur. In se verandert er zo goed als niets met de vorige reglementen.

Klachtencoördinator: Cindy De Deken, vervanger Sabine Wijns

Klachtenreglement kan je helemaal onderaan het verslag terugvinden in pdf formaat.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmenRetributiereglement taalkamp

Naar aanleiding van de goedkeuring van het college van burgemeester en schepen op d.d. 22 januari 2019 en 23 april 2019 om in de zomervakantie een taalkamp en in de herfstvakantie een taalatelier te organiseren om de taaldip te beperken, dient er een retributiereglement opgemaakt te worden voor het innen van de inschrijvingsgelden.

  1. Tarief

Het tarief voor deelname aan:

  • het taalkamp wordt vastgelegd op 35 euro per week
  • het taalatelier wordt vastgelegd op 7 euro per dag
  1. Deelnamevoorwaarden

Het taalkamp en het taalatelier is bedoeld voor een zeer specifieke doelgroep die baat heeft bij het volgen van dit kamp of atelier teneinde gelijke taalkansen te stimuleren op school. Om te kunnen deel nemen aan het taalkamp/taalatelier moet het gaan om kinderen die aan onderstaande voorwaarden voldoet:

  • een beperkte kennis van het Nederlands hebben
  • school lopen in een basisschool op het grondgebied Machelen/Diegem of inwoner zijn van onze gemeente
  • in het 1ste, 2de of 3de leerjaar zitten

De kinderen worden geselecteerd en aangemoedigd om deel te nemen aan het taalkamp/taalatelier via de zorgleerkrachten en de maatschappelijk werkers van de sociale dienst teneinde de juiste doelgroep te bereiken.

  1. Vrijstelling

Indien de inschrijving via het OCMW verloopt met een gemotiveerde en geldige beslissing overgemaakt door het bijzonder comité sociale dienst, geldt er een vrijstelling van betaling.

  1. Terugbetaling inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld wordt enkel terugbetaald na voorlegging van een geldig doktersattest. Dit attest kan tot één week na het einde van de betreffende taalkamp/taalatelier binnengebracht worden op Dienst Onderwijs, Woluwestraat 1, 1830 Machelen. In geval van ziekte wordt het volledig inschrijvingsgeld terugbetaald.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen

Huishoudelijk reglement kinderopvang

Naar aanleiding van de ééngemaakte dienst kinderopvang is er nood aan een aangepast huishoudelijk reglement.

Tot nu toe bestaat er een apart huishoudelijk reglement voor het kinderdagverblijf en de dienst onthaalouders.

Het is noodzakelijk om voor inschrijvingen kinderdagverblijf en dienst onthaalouders op dezelfde manier te werken (zelfde formulieren, zelfde documenten, zelfde procedure,...). Dit wordt ondermeer in het huishoudelijk reglement vastgelegd.

Kinderdagverblijf en dienst onthaalouders zitten nu fysiek samen in het nieuwe gebouw en hebben in de werking ook al stappen gezet om als één dienst te werken. We hebben de formulieren al aangepast zodat deze dezelfde zijn voor beide diensten. Op de website hebben we er dan meteen een digitaal formulier van gemaakt en er is maandelijks overleg over de inschrijvingen voor beide diensten.

Het is de bedoeling om nog betere kennis te hebben van elkaars werking. Regels en afspraken moeten zelfde basis hebben voor beide diensten maar er wordt wel rekening gehouden met de eigenheid van kinderdagverblijf en onthaalouders.

Een ander belangrijk aspect dat gewijzigd werd is de sanctie bij niet-verwittiging, geldig voor zowel het kinderdagverblijf als de onthaalouders:

Dit zijn de dagen waarop je kind had moeten aanwezig zijn in de opvang op basis van het opvangplan, maar je kind toch niet naar de opvang kwam en de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen (respijtdagen) op zijn.

Voor deze extra afwezigheden bovenop de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen zal de dagprijs aangerekend worden.Het tarief voor de ongerechtvaardigde afwezigheidsdagen wordt aangerekend op basis van de duur van de afwezigheid.Verwittig de opvang als je kind afwezig is. Als dit niet gebeurt rekenen wij de dagprijs als sanctie.  U betaalt voor die dag dus 2 x een dag prijs!!!

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Aanpassing huishoudelijk reglement gemeenteraad

Op 22 januari 2019 keurde de gemeenteraad zijn huishoudelijk reglement goed.In de praktijk bleek al vlug dat een tijdsspanne van een half uur tussen start van raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad te veel was. Gevolg was een onderbreking van de zitting.

In de praktijk is dit aangepast geworden door op de uitnodigingen 19.15 uur te vermelden voor de gemeenteraad.

Het officiele start uur van de Gemeenteraad is nu 19.15.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Aanvullend reglement inzake politie op het wegverkeer: parkeerverbod Rittwegerlaan tussen de Beaulieustraat en de Steenweg op Buda

Door het gebrek aan signalisatie is er onvoldoende om de parkeerproblematiek aan te pakken, waardoor momenteel over heel de spoorwegberm her en der voertuigen geparkeerd staan.

Omwille van wildparkeren en sluikstorten tegen te gaan wordt er een parkeerverbod opgelegd vanaf de Beaulieustraat en Steenweg Buda aan de kant van de spoorwegberm door middel van een E3 bord. 

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW voor een geintegreerd (personeels) beleid

Artikel 196 §2 van het decreet lokaal bestuur stelt dat tussen de gemeente en het OCMW beheersovereenkomsten kunnen worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten. Daarin kan worden opgenomen dat men op elkaars personeelsleden beroep kan doen en dat de bevoegde organen hun beslissings- en delegatiebevoegdheid kunnen toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen van het decreet.

In juni vorig jaar is door beide raden de nieuwe organisatiestructuur goedgekeurd die met ingang van 1 augustus 2018 is geïmplementeerd.Ondertussen zijn er al verschillende beslissingen genomen m.b.t. personeelsdienst, klachten, communicatie, personeelskring, herplaatsingen personeel, die voor de werking van de organisatie nuttig en dienstig zijn.

Een beheersovereenkomst schept het groter reglementaire kader op niveau van het lokaal bestuur naar verdere integratie en werking van het ééngemaakt lokaal bestuur, weliswaar blijvende bestaan uit twee rechtspersonen.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Advies eindafrekening brandweerdotatie 2015 en tussenkomst burgerlijke procedure

Met schrijven van 6 mei 2019 maakte de gouverneur de eindafrekening over van brandweerkosten bijdrage 2015.Voor Machelen betekent dat nog een bijdrage te betalen van 389.175,87 euro.

De hoogte, en steeds verdere stijging, van de brandweerkosten is in de voorbije jaren altijd door de gemeente bestreden. Machelen betaalt per inwoner een bijdrage voor 2015 van 51,85 euro per inwoner, veruit het hoogste cijfer van de beschermde gemeenten Z en Y.

De billijkheid van de verdelingssleutel is altijd bestreden geweest.

De gemeenteraad brengt ongunstig advies uit bij het besluit van de gouverneur van 6 mei 2019 'brandweerkosten: eindafrekening bijdrage 2015'. Het gemeentebestuur betwist het verschuldigd zijn van deze bijdragen en de inning van deze brandweerbijdragen.

Meester Stijn Verbist, wordt aangesteld om de belangen van de gemeente bijkomend te verdedigen voor de rechtbank van eerste aanleg tegen de uitvoering van het besluit van de gouverneur van 20 maart 2015 inzake de 'dubbele' brandweerbijdragen 2015

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Samenwerkingsovereenkomst VMM

Schepen Steve Claeys geeft een woordje uitleg:

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft vorig jaar een haalbaarheidstudie uitgevoerd voor het openleggen van de Woluwebeek in Diegem en Machelen. Voor het gedeelte van Diegem-centrum zijn de plannen intussen concreet geworden door de geplande werken van de Ringtrambus.

Voor het gedeelte langsheen de Oude Woluwelaan doet VMM eveneens een voorstel om de Woluwebeek open te leggen in samenwerking met de gemeente.

Gezien de gemeente ook de visie heeft om aan de Oude Woluwelaan een andere invulling te geven als verbindingsweg voor voetgangers en fietsers tussen de halte van de Ringtrambus en Dorp Diegem en station Diegem met de kantoorzone, stelt de VMM voor een gemeenschappelijke studie op te maken.

De bedoeling is de bestaande 4-vaksbaan te downgraden tot een weg voor autoverkeer met slechts 2 rijstroken en een brede voetgangers- en fietsboulevard. Hierin zou een open Woluwebeek een landschappelijke meerwaarde kunnen betekenen met groen en water.

In eerste instantie kan de samenwerkingsovereenkomst worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Er kan dan een studie worden opgestart voor het ontwerp, waarbij de kosten 50/50 worden verdeeld.

Jean Pierre De Groef vraagt en krijgt het woord: “dit is een dossier dat gestart is in de vorige legislatuur en dat we dat dossier dan ook blijven steunen”.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Aanwijzing communicatieverantwoordelijke (organisatiebeheersing)

Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe bestuursdecreet van kracht. Naar communicatie toe staat daarin vermeld: 'Communicatieambtenaar' wordt 'communicatieverantwoordelijke'. Voortaan zal elke gemeenteraad een communicatieverantwoordelijke aanstellen.

De term verwijst naar een inhoudelijke opdracht en niet naar een specifieke graad met gevolgen voor de rechtspositie van het personeelslid. De communicatieverantwoordelijken hebben de taak om het communicatiebeleid te plannen, te realiseren en te evalueren. Ze stimuleren, coördineren en begeleiden de communicatie van hun overheid of instantie. Het is dus hun taak om, onder verantwoordelijkheid van het hoofd van de instantie, ervoor te zorgen dat de communicatie van de instantie goed verloopt. Ze zijn ook intern aanspreekpunt voor communicatiekwesties.

Verder moeten de communicatieverantwoordelijken toezien op de naleving van de normen voor overheidscommunicatie: standaardtaal, heldere taal, duidelijkheid over de fase waarin de besluitvorming zich bevindt, herkenbaarheid als overheid, politieke neutraliteit, commerciële neutraliteit, correct gebruik van externe media.

Mevrouw Cindy De Deken, stafmedewerker communicatie A1-A3, wordt aangewezen als communicatieverantwoordelijke, conform de bepalingen van het bestuursdecreet en kaderend binnen de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW voor een geïntegreerd (personeels)beleid en binnen de organisatiebeheersing.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Overdracht gronden Inter-Vilvoordse naar gemeente Machelen

In het jaar 1999 ging de sm Machelse Huisvesting in vereffening. Uiteindelijk ging de sm Machelse Huisvesting, ten gevolge van beslissingen van de Vlaamse regering, op in de cvba Inter-Vilvoordse maatschappij voor huisvesting. Op dat ogenblik waren al grote delen van de sociale woningbouw in Machelen gerealiseerd met name:

  • De “oude” Tuinwijk (A)
  • De Tuinwijk gedeelte Keppensstraat, Lambrettestraat, Quivreuxstraat, Moensstraat, Wilgenstraat (B)
  • De verkaveling Moensstraat, Chrysantenlaan (C)

In 2006 werd een recht van opstal gegeven aan de Inter-Vilvoordse maatschappij voor huisvesting met het oog op realisatie van het sociaal huisvestingsproject Begoniagaarde. (D)

Gezien de realisatie van dit project werd in 2017 een aantal grondaandelen voor 19 te bouwen woning verkocht aan Inter-Vilvoordse. Tussen de gemeente en Machelen en Inter-Vilvoordse zijn besprekingen gevoerd met het oog op het terug in eigendom en in openbaar domein opnemen van de gemeente Machelen van gronden.

Het is de bedoeling om, gegeven

  • De lange historiek van de opeenvolgende dossiers
  • De verwevenheid tussen woningen in eigendom nog steeds van Inter-Vilvoordse, woningen ondertussen verkocht door Inter-Vilvoordse, groene zones tussen de woningen

duidelijkheid te creëren, zowel voor de gemeente, de Inter-Vilvoordse, hun huurders als de eigenaars wie voor welk terrein voor wat betreft projecten B,C en D, verantwoordelijk is.

Op basis van een door Inter-Vilvoordse, met akkoord van de gemeente Machelen, aangeduide landmeter-expert is nu duidelijk geworden welke terreinen terug overkomen om niet naar de gemeente Machelen. 1 lot gaat over naar de Inter-Vilvoordse.

Artikel 1: de gemeente neemt volgende gronden gratis over van de Inter-Vilvoordse maatschappij voor huisvesting, op basis van de opmetingsplannen van Marc Dewijse, landmeter-expert, van 2 november 2018, bijgevoegd aan dit besluit:

  • Sociale woonwijk Lambrettestraat, Quivreuxstraat, Jan Moensstraat: percelen met een oppervlakte van 1ha90a54ca, op opmetingsplan in lichtgeel aangeduid.
  • Sociale woonwijk Begoniagaarde: 7 loten (lot 1,3,4,5,6,7,8) op plan aangeduid in lichtgeel met een totale oppervlakte van 53 a 37ca
  • Sociale verkaveling Jan Moensstraat: 1 lot (lot 9) met een oppervlakte van 2a 86 ca op plan aangeduid in lichtgeel.

Artikel 2: de gemeente staat af gratis aan de Inter-Vilvoordse maatschappij voor huisvesting, op basis van de opmetingsplannen van Marc Dewijse, landmeter-expert, van 2 november 2018, bijgevoegd aan dit besluit:

  • Sociale woonwijk Begoniagaarde: 1 lot van 3 a 62 ca, op plan aangeduid in blauw.

Hieronder het verslag, kan je de plannen terugvinden.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Addressen vestigingseenheden gemeente Machelen

In de loop der jaren zijn een aantal vestigingen gewijzigd en de voorbije maanden zijn een aantal vestigingen van de gemeente verhuisd naar nieuwe gebouwen. Hierdoor is het noodzakelijk een beslissing te nemen met de correcte adressen

In bijlage kan je hieronder de lijst van vestigingseenheden terugvinden in pdf format.

Dirk De Wulf vraagt en krijgt het woord:  “Giso staat op de lijst onder Machelen, daar waar GISO recentelijk verhuisde naar Diegem”. Algemeen Directeur, Daniel Schell, weet dat dit adres van het GISO het adres is van de hoofdzetel van het GISO, en dus wel correct staat op de lijst.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Agendapunt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: aanvraag stedenbouwkundige vergunning Evilas

2 vragen werden gesteld door Jean Pierre De Groef:

  • Wat is de stand van zaken van de procedure tot aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning, ingediend door Evilas?
  • Zal het college de argumentatie van de 128 ingediende bezwaarschriften door de bewoners volgen?

Schepen Steve Claeys krijgt het woord van de voorzitter: Dit is een gevoelig dossier, dat niet gemakkelijk is , met een historiek. Ik wil een kleine toelichting geven, betreft project Evillas, een inleidings project van 31 woonentiteiten waarvan 30 appartement en 1 woning, gelegen in de Beaulieuwijk. De historiek is dat de eerste bouwaanvraag werd ingediend in 2017. Na het openbaar onderzoek waren er heel wat bezwaarschrijften, en het toenmalige College van Burgemeester en Schepenen had heel wat vragen ivm mobiliteit, leefbaarheid en implanting van dergelijke project in de wijk. De vergunning werd geweigerd, nadien ging het aanzoek naar provincie gestuurd,waar het ook geweigerd (kroonlijst).

In 2018 heeft de ontwikkelaar opnieuw een aanvraag ingediend, maar die werd in eerste instatie onvolledig beschouwd en dus niet ontvankelijk genomen (projectlast). Opnieuw werd er een aanvraag in 2019. Deze voldeed niet alleen  aan de voorwaarden en argumenten die in 2017 werden aangehaald, maar voldeed ook aan de sociale lasten, maar aangezien het hoge aantal bezwaarschrijften opnieuwe heeft College van Burgemeester en Schepenen een extra onderzoek gedaan naar de leefbaarheid. Hieruit is gebleken dat het bestaande woongebied reeds zwaar belast is door geluidshinder en luchtvervuiling, afkomstig van autoverkeer en vrachtverkeer (autosnelweg R0, Woluwelaan R22, aansluiting R0-E19),spoorverkeer (HST – diabolo) en luchtverkeer (opstijgroute luchthaven Zaventem).  En rekening houdend met met deze argumenten heeft het College van Burgemeester en Schepenen de nieuwe vergunning opnieuw geweigerd.

Agendapunt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: onderzoek oprichten Jeugdhuis Diegem

Het kartel sp.a-spirit-groen had graag een voorstel ingediend betreffende het oprichten van een jeugdhuis te Diegem. Machelen is samen met Vilvoorde de gemeente met de jongste bevolking in Vlaanderen. Met het toenemende aantal jongeren in de gemeente Machelen – Diegem is er meer dan ooit ruimte nodig voor de jongeren om gezellig ’s avonds samen te komen. Een ontmoetingsplek. Na de bouw van een groot vrijetijdscentrum lijkt het ons nu de periode om het oprichten van een jeugdhuis in de deelgemeente Diegem in overweging te nemen en eens na te denken over verschillende mogelijkheden.

Het lijkt ons een mooie kans om hiermee aan de slag te gaan met de jeugdraad. Samen met de jeugdraad kan bekeken worden wat de invulling zou kunnen zijn van een jeugdhuis en hoe het jeugdhuis kan bijdragen tot het in contact brengen van verschillende jongerengroepen. Er kunnen kandidaten gezocht worden uit verenigingen of jongeren die zich kunnen aanmelden om engagement op te nemen bij het opstarten van het jeugdhuis.

Voorstel tot beslissing:

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om, overeenkomstig het organiek reglement van de adviesraden, aan de jeugdraad een advies te vragen over de mogelijke oprichting van een jeugdhuis is de deelgemeente Diegem. Er wordt aan de jeugdraad gevraagd na te gaan wat de invulling zou kunnen zijn van een jeugdhuis en hoe het jeugdhuis kan bijdragen tot het in contact brengen van verschillende jongerengroepen.

Schepen Ingrid Deblock krijgt het woord van de voorzitter: “inderdaad, we zullen dit verzoek overmaken aan de jeuggdraad, en zullen we terugkoppelen naar de GR wat er uit gekomen is.

Besluit: Goedgekeurd met eenparigheid van de stemmen.

Agendapunt op vraag van sp.a-spirit-groen fractie: Slechte toestand grintweg Regimentsberg

Gregory Lagae krijgt het woord van de voorzitter "Vanuit het Kartel wensen wij graag een oplossing om de toestand van de wandelweg tussen de Regimentsberg en de Stationstraat te verbeteren. Het is de eerste keer dat die er zo slecht bij ligt.  (foto’s als bijlage hieronder)

Door de overvloedige regenval wordt het grint er volledig weggespoeld (hellend vlak) met als gevolg het ontstaan van sleuven.Met een kinderwagen, een rolstoel, … laat staan zelfs te voet, is het een huzarenstuk om hier te wandelen/joggen.

Een oplossing kan zijn om deze weg te herstellen met hetzelfde materiaal, maar we vrezen dat dit op termijn hetzelfde resultaat zal geven.

VRAAG:

Bestaat er de mogelijkheid om deze wandelweg te vervangen door waterdoorlaatbaar asfalt of eventueel ander materiaal te gebruiken dat  niet onderhevig is aan weersinvloeden opdat met de zomermaanden in het verschiet deze weg terug optimaal kan gebruikt worden?"

Schepen Magda Geeroms krijgt het woord van de voorzitter : “Ik geef je gelijk Gregory, in het verleden lag het er regelmatig slecht bij. Samen met de groendienst, zijn er enorme sleuven ontstaan door het slechte weer van de voorbije maanden. Voor een oplossing op korte termijn zullen we dit herstellen door aan te dammen en de weg gelijk maken met dolemiet, en naar de toekomst toe gaan we op zoek naar duurzamen halfverharding.

Onderaan dit verslag kan u de foto's van de grindweg terugvinden.

Dirk De Wulf vraagt en krijgt het woord: “een extra vraag van verschillende inwoners van kinderen van ouders die in het woonzorg centrum wonen. Het eerste stuk heeft airco, het tweede heeft geen airco.”

De vragen die ik ontvangen heb zijn:

  • Waarom is dat zo? Wat werd voorzien?
  • Gaat er iets aan gedaan worden?
  • Kunnen die mensen een oplossing krijgen? Of moet dit nog uitgevoerd worden?

Schepen Karina Rombouts krijgt het woord van de voorzitter “ We zitten in een 2 phase plan. De eerste phase heeft inderdaad een airco, en die is net opgeleverd. We zijn er al sinds vorig jaar mee bezig, met phase 2 om in het tweede gebouw ook airco te voorzien. We zijn bezig met de aannemers om dit zo snel mogelijk af te ronden.

OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Dinsdag 17 September 2019.

 

Klachtenreglement
PDF – 441,6 KB 334 downloads
Huishoudelijk Reglement Kinderopvang
PDF – 1,0 MB 339 downloads
Organiek Reglement Adviesraden
PDF – 563,0 KB 328 downloads
Wijk
PDF – 337,3 KB 336 downloads
Begonia
PDF – 286,3 KB 342 downloads