Gemeenteraad 18 Mei 2021

Aanwezig: Panneels Stef, Grootjans Marc, Rombauts Karina, Claeys Steve, Geeroms Magda, Jacobs Kris, Deblock Ingrid, De Groef Jean-Pierre, Debeerst Rony, Lagae Gregory, Nadine Gurickx, Tielemans Steven, Top Veysel, Akaychouh Mohamed, Gooris Danny, Roose Peter, Hanon Patrick, Vangindertaelen, Leskens Raymonde, Jocelyne, Blanckaert Benny, Van den Berghe Tania, Verberckmoes Tessa, Benhomaid Samia, Lenaerts Werner,  Ponticello Dina , Schell Daniël.

Verontschuldigd: Niemand

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Aanvullend besluit vacantverklaring statutaire betrekking van financieel directeur (decretale graad) bij wijze van aanwerving en aanleggen werfreserve

Op 20 april nam de gemeenteraad de beslissing tot vacantverklaring statutaire betrekking van financieel directeur (decretale graad) bij wijze van aanwerving en aanleggen werfreserve.

In uitvoering van de gemeenteraadsbelissing en de rechtspositieregeling werd werk gemaakt voor aanstelling van een extern selectiebureau via Poolstok

Aanvulling RPR gemeentepersoneel met maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door Covid-19

De dwingende maatregelen van de Vlaamse Regering ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door Covid-19 voor het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.

Voor de contractuele personeelsleden is het recht op klein verlet (omstandigheidsverlof) om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus Covid-19 bij wet geregeld. Statutaire personeelsleden kunnen op basis van artikel 218 van het besluit van 7 december 2007 over de rechtspositieregeling dienstvrijstelling krijgen voor de tijd die nodig is om zich te laten vaccineren. Het is dan ook aangeraden voor de statutaire personeelsleden een bijkomende dienstvrijstelling voor deze vaccinatie te voorzien, onder dezelfde voorwaarden als deze bij wet vastgesteld voor contractuele werknemers.

De voorkeur om deze maatregelen op te nemen in een bijlage aan de rechtspositieregeling (RPR) van het gemeentepersoneel.

Steven Thielemans krijgt het woord van de voorzitter:

Kan ik hier nog een vraag bijstellen? Het is gewoon, het gemeentebestuur, wij maken ook deel uit van het gemeente personeel, maar ik wil nog niet gevaccinneerd worden, ik zal het zo zeggen.

Daniel Schell krijgt het woord van de voorzitter:

Geacht raadslid U maakt geen deel uit van het gemeente personeel.

Aanstellen bijkomende omgevingsambtenaar en verbalisant RO voor de dienst omgeving

De dienst Omgeving heeft momenteel twee omgevingsambtenaren:

  • Maurits Lauwers, omgevingsambtenaar met expertise stedenbouwkundige handelingen
  • Bert Verelst, omgevingsambtenaar met expertise milieu

Gezien de hoeveelheid stedenbouwkundige aanvragen en de veelheid van grote stedenbouwkundige projecten in de woon- en bedrijvenzones van Machelen, met grote complexiteit, de grote werklast voor het opvolgen van talrijke planningsinitiatieven en o.a. brownfieldconvenanten, is er nood aan een bijkomende omgevingsambtenaar voor het behandelen en adviseren van omgevingsaanvragen voor stedenbouwkundige handelingen. Tevens is het nodig om over een bijkomende verbalisant RO te beschikken om de stedenbouwkundige misdrijven op te sporen.

Liesa Demuylder is werkzaam op de dienst ruimtelijke ordening sinds 3 september 2018, als deskundige stedenbouw, waarbij ze aanvraagdossiers voor ruimtelijke ordening behandelt. Ze werkt, na bevordering in 2020, op niveau A, en heeft de nodige expertise en ervaring om de taak van omgevingsambtenaar uit te voeren.

Liesa Demuylder voldoet aan de voorwaarden zoals opgesomd in het decreet op de omgevingsvergunning en het besluit van de Vlaamse regering met betrekking tot de aanstelling van een omgevingsambtenaar. Het is aangewezen dat de omgevingsambtenaren voor stedenbouwkundige handelingen ook de handhaving inzake stedenbouw kunnen uitoefenen.

Daarom is het aangewezen om naast Maurits Lauwers ook Liesa Demuylder aan te stellen als verbalisant ruimtelijke ordening.

Besluit: de gemeenteraad stelt Liesa De Muylder aan als bijkomende omgevingsambtenaar en verbalisant RO

Aanvullend reglement inzake politie op het wegverkeer: éénrichtingsverkeer en tonnagebeperking Kerklaan

Eind de jaren 1990/begin de jaren 2000, ondermeer door de opmaak van de bijzondere plannen van aanleg, werd, voor de oude industriezone van Machelen, een visie ontwikkeld waarbij de Kerklaan een belangrijke verbindingsweg wordt voor voetgangers en fietsers. Langsheen de Kerklaan komt woonontwikkeling, gemengd met kantoorfunctie en lokale bedrijvigheid. Doorgaand verkeer en vrachtverkeer wordt afgeleid naar de Vilvoordelaan en de Steenweg Buda, waardoor op de Kerklaan, dankzij het instellen van eenrichtingsverkeer, meer ruimte vrijkomt voor brede voetpaden en fietspaden.

Er wordt ook voorzien dat ter hoogte van de spoorlijn in de Kerklaan een nieuwe treinhalte komt op de lijnen 25/27 en 26, ter vervanging van de gesloten treinhaltes Machelen (lijn 26) en Buda (lijn 25/27), die meer in het zuiden zijn gelegen. De Kerklaan wordt bijgevolg uitgebouwd tot een as, als verbinding tussen dorp Machelen, de woonontwikkelingen en bedrijvigheid langsheen de Kerklaan, de toekomstige treinhalte en de verbinding over het kanaal naar Park Drie Fonteinen. Eénrichtingsverkeer richting Vilvoorde tussen Woluwelaan en Rittwegerlaan is hiervoor noodzakelijk, net als het weren van doorgaand zwaar verkeer.

Deze visie wordt bevestigd bij de opmaak van het ruimtelijk structuurplan Machelen (2009), waarbij rond de Kerklaan en zone viaduct een strategische hoogwaardig ontwikkeling wordt gepland, als motor voor de reconversie van de oude industriezone Machelen. Bij de opmaak van het bovenlokaal fietsnetwerk door de Provincie Vlaams-Brabant wordt de Kerklaan als het aangewezen tracé voor de fietssnelweg aangeduid. De noodzakelijke ruimte voor het aanleggen van kwalitatieve fietsinfrastructuur is mogelijk dankzij het invoeren van eenrichtingsverkeer (richting Vilvoorde), waardoor meer ruimte vrijkomt voor fietspaden. Deze fietssnelweg, die door Machelen-centrum loopt, zal aansluiten op de fietssnelweg langsheen de spoorlijn.

Door de Afdeling Wegen en Verkeer werd een nieuw profiel voor de Woluwelaan ontwikkeld, met ruimte voor een vrije busbaan voor de Ringtrambus. Op die manier wordt de reconversiezone versterkt met hoogwaardig openbaar vervoer. Bij de plannen voor de heraanleg van de Woluwelaan (momenteel in uitvoering) is rekening gehouden met de gewijzigde verkeersafwikkeling door de bedrijvenzone van Machelen. De Vilvoordelaan en Steenweg Buda zullen als bovenlokale verbindingen worden uitgebouwd en de Kerklaan krijgt een lokale ontsluitingsfunctie met eenrichtingsverkeer met extra ruimte voor voetgangers en fietsers.

Aansluitend hiermee werd voor de Kerklaan een nieuw ontwerp opgemaakt om een kwalitatieve voetgangers en fiets-as te voorzien met eenrichtingsverkeer. De werken zullen uitgevoerd worden tussen april en december 2021. Het nieuw uitgerust ontwerp wordt voorzien van de nodige signalisatie.

Rony Debeerst krijgt het woord van de voorzitter:

Wat zal er gebeuren met Toyota? Kan die nog bereikt worden?

Steve Claeys krijgt het woord van de voorzitter:

Er is nog altijd een éénrichtigsverkeer mogelijk, elke zaak op de Kerklaan is nog toeganelijk, wel niet in 2 richtingen maar dus wel in éénrichting.

Besluit: de gemeenteraad gaat akkoord met wijziging in het verkeersreglement waarbij de Kerklaan tussen Woluwelaan en kruispunt Rittwegerlaan/Nijverheidsstraat éénrichtingsverkeer wordt richting Vilvoorde met een verbod voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton met uitzondering van lokaal bestemmingsverkeer. Aan beide zijden van de baan wordt een fiets- en voetpad voorzien. De fietsvoorzieningen voldoen aan de ontwerpeisen van een fietssnelweg.

Goedkeuring gemeentelijk prioriteitenkader handhaving ruimtelijke ordening

Lokale besturen moeten hun prioriteiten voor handhaving ruimtelijke ordening zelf bepalen en vastleggen in een gemeentelijk prioriteitenkader handhaving. Op deze manier komen vaststellingen door lokale verbalisanten in aanmerking voor strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie of bestuurlijke beboeting door het Departement Omgeving, Afdeling Handhaving. 

Er wordt vertrokken vanuit de decretale opdrachten met als doel de handhaving voor elke overtreder op een vergelijkbare manier te laten verlopen en snel tot een zo goed mogelijk rechtsherstel te komen.

volgende gemeentelijke handhavingsprioriteiten ruimtelijke ordening worden vastgelegd:

  • opdelen eengezinswoning tot meergezinswoningen zonder of in strijd met de vergunning;
  • verder opdelen van meergezinswoningen zonder of in strijd met de vergunning;
  • gebruik van grond voor het stallen van voertuigen;
  • het stockeren van materialen met inbegrip van gebruikte voertuigen en het te koop stellen van voertuigen in openlucht;
  • functiewijzigingen met bijkomende parkeerplaatsen/lasten;
  • inbreuken tegen de opgelegde vergunningsvoorwaarden of in strijd met de vergunning;
  • inbreuken met een ernstige impact op de goede ruimtelijke ordening (bv. volledig gebouw/verdieping oprichten zonder vergunning, constructies met belangrijke impact op het openbaar domein of in zones non aedificandi, verregaande verhardingen met impact op de waterhuishouding);   
  • het verharden van voortuinen behalve de noodzakelijk toegangen tot de woning/het gebouw;
  • het herhaaldelijk plegen van stedenbouwkundige inbreuken.

Andere overtredingen

Voor de overige overtredingen zal een aanmaning worden verzonden naar de overtreder met de mogelijkheden om zich in regel te stellen. Deze aanmaning zal opgenomen worden in het vergunningsregister. Kleine overtredingen die weinig of geen ruimtelijke impact hebben (enkel privaat belang hebben) zijn niet prioritair voor de gemeente. In dat geval wordt doorverwezen naar de burenbemiddeling van de gemeente en/of naar de vrederechter.

Erkend Samenwerkingsverband Vlaams-Brabant vzw - goedkeuring ontbinding ERSV vzw

Besluit: de gemeenteraad gaat akkoord met de ontbinding van de vzw ERSV Vlaams-Brabant, waarvan de gemeente Machelen lid is.  

B-Punten:

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 20 april 2021 en 4 mei 2021

Besluit: het notulenverslag van de gemeenteraad van 20 april 2021 en 4 mei 2021 wordt goedgekeurd

Bekrachtiging besluit burgemeester inzake gemeenteraadscommissie en raden mei 2021

Besluit: Ten gevolge van de maatregelen omtrent Covid-19 en de Ministeriële Besluiten hierop betrekking hebbende, verlopen de gemeenteraadscommissie, raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraden volledig digitaal en via MS teams 

Bekrachtiging besluit burgemeester van 4 mei 2021 inzake aanpassing van de aanvullende politieverordening van 28 oktober 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken. 

Met het burgemeestersbesluit van 29 oktober 2020 werden heel wat gemeentelijke infrastructuur fysiek gesloten. Omdat de cijfers in Machelen veel hoger lagen dan in de rest van het land hebben we voor de gemeentelijke infrastructuren van Machelen en Diegem toen strenge maatregelen genomen. Nu de cijfers stabiliseren in onze gemeente vragen we dat alles zich gelijkschakelt aan de huidige Vlaamse maatregelen.

Besluit: bekrachtiging besluit burgemeester van 4 mei 2021 inzake aanpassing van de aanvullende politieverordening van 28 oktober 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken

Besluit tot goedkeuring van het addendum, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid

Op 19 maart 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

De gemeente heeft bij de aanvang van de samenwerkingsovereenkomst gekozen voor optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching. In het kader van de beslissing van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 kan deze samenwerkingsovereenkomst verlengd worden tot en met 30 juni 2021.

De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

Besluit: de gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 april 2021 inzake het besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2020 tot verlenging van de subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken goed.

Havicrem - gewone algemene vergadering 9 juni 2021

Besluit: de agendapunten van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging "Havicrem" van 9 juni 2021 om 19.00 uur worden goedgekeurd. 

I.B.E.G. - gewone algemene vergadering 22 juni 2021

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de agenda van de gewone algemene vergadering I.B.E.G. van 22 juni 2021 en de daarbij horende documentatie nodig voor de goedkeuring van de agenda 

Incovo - buitengewone algemene vergadering en gewone algemene vergadering 11 juni 2021

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en de gewone algemene vergadering van 11 juni 2021 

Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting - algemene vergadering 26 mei 2021

Besluit: de gemeenteraad keurt de agenda voor de algemene vergadering van Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting goed.

Sibelgas - gewone algemene vergadering 22 juni 2021

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten, op de agenda van de gewone algemene vergadering Sibelgas van 22 juni 2021 en de daarbij horende documentatie nodig voor de goedkeuring van de agenda. 

TMVW - algemene jaarvergadering 18 juni 2021

Besluit: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVW ov van 18 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

Fluvius West - kennisneming syntheseverslag activiteiten 2020

Besluit: de gemeenteraad neemt kennis van het van het syntheseverslag activiteiten 2020 van Fluvius West.

                                                                                         OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Woensdag 23 Juni 2020