Verslag Gemeenteraad 19 Maart

Gisteren, dinsdag 19 Maart 2019, stond de 3de gemeenteraad van het jaar op het programma, die plaats vond in het Gemeentehuis in Machelen. Dit waren de agenda punten die besproken werden op de gemeenteraad:

 

De Voorzitter vraagt om 1 minuut stilte ter nagedachtenis van Joel Noe, gemeenteraadslid dat vorig jaar plotseling overleed op 20 Maart 2018, en voor de recente tragische gebeurtenissen in Christchurch en Utrecht.

 

Goedkeuring verslag Gemeenteraad van 18 Februari 2019

Het verslag van de vorige maand, 18 Februari wordt goedgekeurd

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Aanpak parkeerproblematiek Trawoollaan te Machelen

In de nieuwe industriele verkaveling Bright Park (Trawoollaan) in Machelen is na het in gebruik nemen van de kavels gebleken dat de parkeerdruk op openbaar domein is toegenomen.

De huidige signalisatie is onvoldoende om de parkeerproblematiek aan te pakken, waardoor momenteel over heel het voetpad en groenzones her en der personenwagens en vrachtwagens geparkeerd staan

Om hier een antwoord aan te bieden is er tezamen met de verkeersdienst van de politiezone een signalisatieplan opgesteld om het parkeren in de Trawoollaan te regelen en tegemoet te komen aan de huidige problematiek. In hoofdzaak wordt het parkeren in héél de straat verboden en is enkel de voorziene parkings op het einde van de straat (15 stuks) voorzien voor voertuigen minder dan 3,5 ton

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Retributiereglement op de gelegenheidsmarkten

Naar aanleiding van de stopzetting van de verenigde handelaars & zelfstandigen van Diegem, heeft het gemeentebestuur de organisatie van jaar- en rommelmarkt Diegem op zich genomen.

  1. jaarmarkt

DIEGEM :

De vereniging hanteerde andere prijzen dan de gemeente Machelen en vroegen een waarborg van €20.

Het standgeld werd vastgesteld  op :

  • 3  euro de lopende meter wanneer er vooraf wordt ingeschreven
  • 5 euro per lopende meter na  de inschrijvingsperiode of op de dag zelf

 

MACHELEN :

Gemeenteraadsbeslissing 2015 :

Basisbedrag € 30 : voor de braderij voor zelfstandigen en verenigingen van Machelen en Diegem.
Basisbedrag € 60 : voor de braderij voor zelfstandigen en verenigingen van buiten Machelen en Diegem.

  • Vooraf ingeschreven en betaald = basisbedrag
  • Vooraf ingeschreven maar niet betaald = basisbedrag + 20 %
  • Niet vooraf ingeschreven = basisbedrag x 2
  1. Rommelmarkt

DIEGEM en MACHELEN :

Voor de rommelmarkt is er geen verschil in prijs deze blijft €1.5 per meter.

De prijzen om deel te nemen aan de braderijen en rommelmarkten naar aanleiding van Diegem Kermis en Machelen Kermis worden op elkaar afgestemd. Voor Machelen betekent dit een verlaging van het plaatsrecht.

BESLUIT:  goedgekeurd

Informatieveiligheid: Jaarverslag 2018, beleid en plan 2019 - 2021

Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om zich in orde te zetten met bepaalde zaken betreffende informatieveiligheid. O.a. het aanstellen van een DPO (functionaris gegevensbescherming), naleven van de richtsnoeren met betrekking tot de informatieveiligheid van persoonsgegevens in gemeenten, een gedetailleerd informatieveiligheidsplan maken, ...

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2018 informatieveiligheid, het informatieveiligheidsbeleid 2019 en het veiligheidsplan 2019-2021.

BESLUIT:  De 3 documenten worden ter kennisname genomen door de voltallige gemeenteraad.

 

TMVW inbreng gebruiksrecht installaties jeugdcomplex Diegem

Voor de exploitatie van de verschillende sport sites in de gemeente werken we samen met TMVW/Farys. Zij zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van de volledige site (sportinfrastructuur, gebouw en omgeving). Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen de gemeente en Farys uitgewerkt waardoor we beroep kunnen doen op de sportexpertise en moderne technieken die Farys biedt. Verder biedt deze samenwerking tal van operationele voordelen : administratieve ondersteuning, schaalvoordelen en efficiënt gebruik van middelen en inzet van personeel.           

Op 28 januari 2015 heeft de gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van gronden te Diegem langsheen de Kosterstraat met het oog op de afwerking en uitbreiding van het gemeentelijk jeugdcomplex. Teneinde deze afwerking en uitbreiding te kunnen voorbereiden, is het nodig dat de gebruiksrechten, en de daarmee gepaarde rechten in TMVW worden ingebracht.

Vandaag wordt de infrastructuur hoofdzakelijk gebruikt als voetbalcomplex voor jeugdploegen. In beperktere mate wordt deze infrastructuur ook gebruikt door recreatieploegen.  Het betreft een grote vereniging die nog steeds groeipotentieel heeft. Er worden momenteel inschrijvingen geweigerd omdat de infrastructuur de groei niet toelaat.

Dankzij een uitbreiding kunnen er meer trainingen, wedstrijden en tornooien worden georganiseerd ism andere clubs in de omgeving, met ploegen uit andere regio’s en provincies. Ook inzet tijdens gemeentelijke sportkampen en  gebruik door scholen in de gemeente wordt mogelijk.  Het jeugdsportcomplex ligt immers op wandelafstand van twee basisscholen en één secundaire school in deelgemeente Diegem. Door en clustering van verschillende sportdisciplines zouden we gezinnen kunnen aantrekken, vb mama maakt gebruik van de Finse piste terwijl zoon voetbaltraining loopt. Zo willen we sportpromotie ook versterken en het exclusieve gebruik voor slechts 1 sport terugdringen.

De gemeente zou het terrein voor een stuk in de buurt willen integreren door het parkeergedeelte achter het gebouw te plaatsen en het voorste gedeelte, nu parking, in te richten als groene bewegingsruimte met een vrij bespeelbaar recreatief sportveldje, een Finse piste en een speeltuin met buitenfitnesstoestellen. Een beweegvriendelijke publieke ruimte creëren verstrekt het sociaal weefsel in de wijken van de gemeente. Aansluitend komt een buitenfitness, er zijn geen buitenfitnessparken in de buurt.

Het jeugdsportcomplex wordt vandaag al gebruikt als een belangrijk onderdeel van het parcours van de cyclocrosswedstrijd. De zandbak, de balkjes, de hellingen in het aanpalende bosje, ze liggen allemaal op, aan en rond dit jeugdsportcomplex.Het zou een verrijking zijn mochten we het deel van het parcours dat op het jeugdsportcomplex loopt, permanent kunnen laten staan.

Er is nood aan veldritparcours, als we zien dat er in Vlaanderen maar op een beperkt aantal plaatsen kan getraind worden door onze profs én amateurs, recreanten uit het veldrijden zouden we hier een mooie bijdrage kunnen leveren met vooral een technisch en explosief permanent parcours maar een grotere uitwerking is mogelijk. Het jeugdcomplex en dus het permanente veldrijdersparcours ligt immers vlak naast de in aanleg zijnde HST route, waarvan de gemeente al door de aanleg van de Nijserenweg, aanpalend aan de spoorweg Brussel-Leuven, heeft gerealiseerd.  Op die manier is dit complex voor en door fietsers gemakkelijk en veilig bereikbaar  uit de regio Brussel-Leuven

Dit permanent veldritparcours geeft ook mogelijkheden om voor deze typische Vlaamse sport bijvoorbeeld jeugdinitiaties mogelijk te maken, en zo de interesse voor en de continuïteit in de successen van Vlamingen in deze sport blijven te maken.

Naast het veldritparcours kan er nadien ook gebruik gemaakt worden van douches en kleedkamers. We schatten het aantal te verwachte bezoekers over een periode van vijf jaar positief, in stijgende lijn. Mede door het groeipotentieel van de voetbalverenigingen maar vooral door het multisportkarakter dat we de site willen geven.

Tevens telt onze gemeente  een groot aantal anderstalige inwoners met een beperkte kennis van Nederlands. Sport is de ideale manier om hen op een snelle en speelse manier Nederlands aan te leren. De drempel laag maken en de site integreren in een buurt maakt dat de weg naar de site snel zal gevonden worden.

Voetbal blijft de uitgelezen sport voor allochtone en/of anderstalige jongens en meisjes,  en onze gemeente, als randgemeente van Brussel, bereikt deze jongeren moeilijker via andere vrijetijdssectoren.

De site is toegankelijk voor mensen met een beperking, er zal een toegankelijkheidstoets worden uitgevoerd voor alle voorzieningen. G-sport wordt momenteel niet aangeboden maar het is niet ondenkbaar dat we dit in de toekomst wel zullen aanbieden.

Op de overloopparking, die kan dienst doen als evenementenplein zien wij evenementen zoals de jaarlijkse Buitenspeeldag mogelijk. Sportdag voor de gemeentelijke scholen, sportdag voor het gemeentepersoneel, regio-sportdagen, … behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Vraag: Benny Blanckaert stelde de vraag hoe de coalitie van plan is het voorgestelde permanente cyclocross parcours uit te baten (gebruik van kleedkamers en douches, veiligheid, onderhoud, toegang), en had graag geweten eens het eerste ontwerp gemaakt is van de ontwikkeling van het jeugdcomplex, of dit besproken kan worden op de Gemeenteraad.

Antwoord: Marc Grootjans antwoord dat het de bedoeling is om meerdere sporten aan te spreken voor het jeugdcomplex. De afstemming is momenteel nog niet duidelijk (deel van het parcours is momenteel voorzien), en zal de rest later ingevuld worden bij de volledige invulling van de infrastructuur, wanneer het volledige plaatje rond is, ( inclusief het financiele aspect), zal dit worden teruggekoppeld naar de Gemeenteraad.

Opmerkingen: Jean Pierre Degroef meldt dat we vandaag enkel stemmen om het gebruiksrecht van de aanwezige sporten onder te brengen bij TMVW. Marc Grootjans zegt dat hij zeker zal terugkoppelen met de Gemeenteraad eens het plaatje compleet is.

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Wijziging beslissing aanduiding vertegenwoordigers Cipal dv

Cipal dv heeft de gezamenlijke voordrachtslijst voor de invulling van de 15 bestuursmandaten bezorgd waardoor de beslissing van de gemeenteraad van 19 februari dient gewijzigd te worden.

Kris Jacobs, in de gemeenteraadsbeslissing van 19 februari aangeduid als kandidaat bestuurder, zal als effectief vertegenwoordiger de algemene en buitengewone vergaderingen bijwonen in de plaats van Steve  Claeys.

BESLUIT:  goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Havicrem: Algemene vergadering 27 maart 2019

De gemeente is vennoot van Havicrem. Er zal een algemene vergadering van Havicrem doorgaan op 27 maart 2019 met volgende agendapunten:

  • goedkeuring notulen bijzondere en buitengewone algemene vergadering van 12 december 2018
  • samenstelling nieuwe raad van bestuur

BESLUIT: goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

Aanduiding vertegenwoordiging raad van bestuur Centrum Basiseducatie Halle - Vilvoorde

De gemeenteraad heeft in zitting van 19 februari 2019 de vertegenwoordigers van de gemeente in Centrum Basiseducatie aangeduid

Dina Ponticello wordt aangeduid als plaatsvervanger van Karina Rombauts in de raad van bestuur van Centrum Basiseducatie.

BESLUIT:  goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

TMVW Voordracht bestuurder

Op 20 december 2017 heeft de gemeenteraad de heer Wim Desloovere aangeduid als bestuurder bij TMVW.

Op 19 februari 2019 heeft de gemeenteraad reeds een beslissing genomen inzake de gemeentelijke vertegenwoordigers in TMVW.

  • kandidaat - bestuurder voor de domeindiensten: Magda Geeroms
  • kandidaat-bestuurder voor de secundaire diensten: Ingrid Deblock

vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen

  • Effectief: Jocelyne Vangindertaelen
  • Plaatsvervanger: Veysel Top

vertegenwoordiger in het Regionaal adviescomité domeindiensten Vlaams-Brabant: Steve Claeys

vertegenwoordiger in het Adviescomité secundaire diensten: Veysel Top

TMVW heeft nu verzocht om de heer Wim Desloovere opnieuw aan te stellen als bestuurder bij TMVW, onverminderd de eerdere beslissing van de gemeenteraad.

De heer Desloovere heeft veel kennis inzake de waterdistributie en was nauw betrokken bij het dossier inzake de uitstap uit Vivaqua, de vereffening van IWVB ( nog lopende) en de overgang naar de nieuwe waterintercommunale, waarbij Machelen voor TMVW heeft gekozen.

De gemeenteraad beslist als lid van de raad van bestuur van TMVW, bijkomend en onverminderd de gemeenteraadsbeslissing van 19 februari 2018, voor te dragen: de heer Wim Desloovere.

BESLUIT: Geheime stemming unaniem goedgekeurd door de voltallige gemeenteraad.

 

Bijkomend punt of vraag van de Spa-Spirit-Groen: extra parking Van Fraechemstraat te Machelen

Jean Pierre De Groef geeft een mondelinge toelichting ivm de 3 toegevoegde punten ivm de parkeer problematie.

Marc Grootjans verteld dat  iedereen hier in de gemeenteraad het er mee akkoord is, dat er een parkeerprobleem is en dat het terecht een bekommernis is van iedereen. De bevolking is de afgelopen jaren sterk aangegroeid in onze gemeente, en dat brengt parkeerproblemen met zich mee. Hij is verbaasd dat er sinds 2001 niets aan gebeurd is mits kleine aanspassing in 2008-2009. Een grondige aanpak is dus nodig en zoals Jean Pierre Degroef eerder had gemeld zal dat inderdaad de nodige tijd vergen. De 3 oplossingen zullen opgenomen samen met andere oplossingen voor de parkeerproblematiek en opgenomen worden in een groter plan.

Steve Claeys voegt er aan toe dat deze 3 voorstellen deel zullen uitmaken van grotere projecten. Bijvoorbeeld de extra plaatsen  aan het Jeugdcomlex in Diegem, kaderen in een groter project dat al enkele jaren op tafel ligt, ook bij het College van Burgemeester en Schepenen.  Om dit voorstel als een “quick win” te omschrijven is volgens Steve Claeys niet correct, indien je dit als alleenstaand project zou behandelen, is de kans groot dat je later misschien zaken moet herroepen  (parkeerplaatsen terug wegnemen) wanneer het groter project wordt uitgevoerd . Ook het voorstel van de Van Frachemlaan kunnen we beter opnemen in een breder project, dan dit een quick win te noemen. De loods van technische dienst aan de Van Frachemstraat, zal inderdaad verhuizen naar een nieuw complex, maar zijn er meer mogelijkheden dan enkel voor parking maar nemen we dit op in een breder perspectief met het kerkhof project.  We proberen een goede visie op te maken en dan te vertalen naar het mobiliteits plan.

Ook het voorstel ivm de Oude Woluwelaan, waar de komende maanden heel veel werken op de agenda staan (projecten ringtrambus, werken aan de ring, blue bike project), kadert volgens Steve Clayes, in een breder plan waar we de Oude Woluwelaan proberen op te waarderen.  De gemaakte voorstellen zijn best te verstaan, maar in plaats van quick wins te noemen en direct uit te voeren is het beter om die in een beleidplan op te nemen en uit te voeren als onderdeel in een groter project.

Jean-Pierre Degroef geeft meer toelichting, met de  doorgang in Machelen (Van Frachemstraat project) vereist weing kosten en werk, en zou heel wat problemen in de wijk kunnen oplossen. In verband met de  Oude Woluwelaan zijn we op de hoogte van werken van andere overheden. Met deze 3 voorstellen, aldus Jean-Pierre Degroef kunnen deze andere overheden op de hoogte gebracht worden van onze parkeerproblemen en de nood aan voldoende parking plaatsen, zodoende zij  er misschien in de toekomst mee rekening te houden bij de uitvoering  van hun projecten. In het Jeudgcomplex werd er gemeld dat er nog een voorontwerp gemaakt moet worden. Jean-Pierre Degroef vraagt of het mogelijk is om met ons voorstel rekening te houden.

Marc Grootjans sluit af met de woorden dat de voorstellen zullen meegenomen in de plannen in een groter kader, en er wanneer het project meer concreet is, dat er  aan burgerparticipatie zal gedaan worden door samen te werken met de desbetreffende wijken.

 

De gemeentelijke buitendiensten zullen verhuizen naar een nieuwe loods in de Felix Timmermanslaan

Gezien de parkeerproblematiek in de wijk Van Fraechemstraat, Moysonstraat, De Spoelberchstraat, Van der Stappenstraat en C. Francoisstraat hebben wij een voorstel om een oplossing te bieden aan een vraag naar bijkomende parkeermogelijkheden. De bestaande oppervlakte die vandaag wordt ingenomen aan de Van Fraechemstraat door diezelfde diensten is een gepaste locatie aan deze problematiek een oplossing te bieden.

Na de verhuis lijkt dan ook vanzelfsprekend om deze gronden hiervoor aan te wenden in het belang van onze burgers. Voor een dergelijke wijziging van bestemming is het best om nu al te starten met de nodige onderzoeken en de opmaak van een plan van aanpak om zo weinig mogelijk tijd te laten verlopen tussen de verhuis van de diensten en de mogelijke oplossing van de parkeerproblematiek.

Spa-Spirit-Groent stelt dan ook volgende wijzigingen voor:

  1. a) De heraanleg van de gronden aan de Van Fraechemstraat tot parking
  2. b) Vermits de gronden aan de Van Fraechemstraat grenzen aan de kerkhofdreef kan er tevens voor gezorgd worden dat de zwakke weggebruikers een kwalitatieve doorsteek krijgen via de kerkhofdreef en de gronden aan de Van Fraechemstraat.

Voorstel tot beslissing:

  1. De gemeenteraad geeft opdracht tot de opmaak van een plan voor de realisatie van een doorsteek voor zwakke weggebruikers via de kerkhofdreef en de gemeentelijke gronden aan de Van Fraechemstraat.
  2. De gemeenteraad geeft tevens opdracht tot de opmaak van een plan voor de herinrichting van de gronden aan de Van Fraechemstraat en omvorming tot parking rekening houdende met de zwakke weggebruikers en de mogelijkheid tot doorsteek naar de kerkhofdreef.

BESLUIT:  Stemming resultaat: Coalitie stemt tegen, oppositie stemt voor.

 

Bijkomend punt of vraag van de Spa-Spirit-Groen: Omvorming Oude Woluwelaan tot 2X1 rijvak

Door de werken die noodzakelijk zijn voor de aanleg van de vrij busbaan van de trambus zullen op termijn een aantal parkeerplaatsen die nu gebruikt worden bij wedstrijden van Diegem – sport niet meer bereikbaar zijn.

Tevens is er in de onmiddellijke buurt een parkeerproblematiek.

Door de herinrichting van de oude Woluwelaan en de site van de collector van de Woluwe kan een mooi aaneensluitend geheel gevormd worden tussen het gemeentelijk park en deze site boven op de collector met bovendien bijkomende parkeerplaatsen.

De oude Woluwelaan kan teruggebracht worden op 2 x 1 rijvak

Voorstel tot beslissing:

De gemeenteraad geeft opdracht tot het opmaken van een masterplan voor de herinrichting van de Oude Woluwelaan en de site van de collector van de Woluwe, waarbij een aansluitend groen geheel wordt gecreëerd tussen de collector en het gemeentelijk park en bijkomende ingegroende parkeermogelijkheden worden voorzien.

In het masterplan wordt voorzien in een kwalitatief fiets- en wandelweg met het nodige groen en wordt een voorstel uitgewerkt om  de gronden op de collector als hondenweide en/of ontspanningsruimte voor jong en oud in te richten.

BESLUIT: Stemming resultaat: Coalitie stemt tegen, oppositie stemt voor.

 

Bijkomend punt of vraag van de Spa-Spirit-Groen: Aanleg bijkomende parking aan het jeugdcomplex in Diegem

Het jeugdcomplex in Diegem trekt door zijn succes heel wat voertuigen aan.

Om de buurt te ontlasten kan door een beperkte ingreep bijkomende parkeermogelijkheid gecreëerd worden en een extra speelzone voor de kinderen aangelegd worden.

Voorstel tot beslissing:

De gemeenteraad geeft opdracht tot het opmaken van een plan voor de herinrichting van openbaar domein in de buurt van het jeugdcomplex te Diegem, waarbij bijkomende parkeergelegenheid en extra speelzone voor de kinderen wordt voorzien.

BESLUIT:  Stemming resultaat: Coalitie stemt tegen, oppositie stemt voor.

Hierna besluit de Voorzitter de gemeenteraad als gesloten.

Volgende Gemeenteraad zal uitzonderlijk plaats vinden op Woensdag 24 Maart om 19.00

                                                                                                         OPGELET

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Woensdag  24 April 2019.