Verslag Gemeenteraad 17 Juni 2021

Aanwezig: Panneels Stef, Grootjans Marc, Rombauts Karina, Claeys Steve, Geeroms Magda, Jacobs Kris, Deblock Ingrid, De Groef Jean-Pierre, Debeerst Rony, Lagae Gregory, Nadine Gurickx, Tielemans Steven, Top Veysel, Akaychouh Mohamed, Gooris Danny, Roose Peter, Hanon Patrick, Vangindertaelen, Leskens Raymonde, Jocelyne, Blanckaert Benny, Van den Berghe Tania, Verberckmoes Tessa, Benhomaid Samia, Lenaerts Werner,  Ponticello Dina , Schell Daniël.

Verontschuldigd: Niemand

Dit zijn de notulen van gemeenteraad:

A-punten

A-punten zijn de agendapunten waarover een politiek debat kan gevoerd worden en die dan ook zullen ingeleid worden door ofwel een lid van het college ofwel door de voorzitter:

Mededeling van benoeming en eedaflegging van de burgemeester

  • 14 oktober 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen gehouden.
  • 4 januari 2019 heeft de installatievergadering plaatsgevonden.
  • 16 februari 2021 stelde de gemeenteraad de structurele onbestuurbaarheid van de gemeente vast.
  • 4 mei 2021 nam de gemeenteraad kennis van de brief van de bevoegde Vlaamse minister inzake de structurele onbestuurbaarheid in Machelen.
  • 4 mei 2021 besliste de gemeenteraad akkoord te gaan met het starten van de procedure voor de aanstelling van een nieuwe college van burgemeester en schepenen. 

Er werd een voordrachtakte ingediend van een kandidaat-burgemeester tijdens de zittingsperiode. De benoeming van de burgemeester gebeurt door de Vlaamse minister, bevoegd voor de binnenlandse aangelegenheden.

  • De eedaflegging gebeurt in de handen van de provinciegouverneur.
  • De eedaflegging heeft plaatsgevonden op 10 juni 2021.

Besluit:

Artikel 1: de heer Stef Panneels, voorzitter van de gemeenteraad, geeft lezing van het Ministerieel Besluit van de bevoegde Vlaamse Minister van 8 juni 2021 waarbij de heer Steve Claeys benoemd wordt tot Burgemeester van de gemeente Machelen.

Artikel 2: de heer Stef Panneels, voorzitter van de gemeenteraad, geeft lezing van de akte van eedaflegging van de Provinciegouverneur dd. 10 juni 2021, waarbij de heer Steve Claeys de eed in hoedanigheid van Burgemeester heeft afgelegd.

Als voorzitter wens ik ook Marc Grootjans te bedanken voor 2.5 jaar burgemeesterschap en alles wat hij voor deze gemeente heeft gedaan.

Applaus van de gehele gemeenteraad.

Verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad

Persoonlijke mededeling van de voorzitter Stef Panneels:

Voor ik het volgende punt inleid, wat spijtig genoeg ook het laatste punt zal zijn dat ik nog mag inleiden, zou ik van het momentum gebruik willen maken om een korte persoonlijke mededeling te doen.

Verwijzend naar een bekende kok  zou ik willen zeggen dat ik het volgende geleerd heb tijdens mijn voorzitterschap : 

  1. Heb geen schrik om uitdagingen aan te gaan.

Ik was 63 jaar ,en alhoewel ik uit een echte politieke familie kom, had ik nooit aan actieve politiek gedaan. Op een avond keek ik in de spiegel en dacht : als ik nog ooit aan plaatselijke politiek wil doen zijn de verkiezingen van 2018 waarschijnlijk mijn  laatste kans….en zie, ik ben niet alleen verkozen geraakt, maar ben ook dankbaar aan de mensen die mijn vertrouwen geschonken hebben om de mooie job van gemeenteraadsvoorzitter te mogen uitoefenen hebben.

Had iemand mij dit gezegd voor de verkiezingen, ik had hem voor gek verklaard.

Dus : hoe jong of hoe oud je ook bent : durf uitdagingen aangaan, en moest het niet lukken, dan kan je toch zeggen dat je het geprobeerd hebt.

  1. Het was echt  een eer en een voorrecht om voorzitter te kunnen zijn.

Ik wil dan ook mijn partij de NVA bedanken, ook onze coalitie partners CDV en VLD die dit mogelijk gemaakt hebben tot op vandaag. Ook een oprechte dank aan het Kartel SPA-Spirit-Groen , die steeds een sereen en constructief debat gevoerd hebben.

Ik heb in hoedanigheid van voorzitter vele mensen op een andere manier leren kennen, en dit was dikwijls heel verrijkend maar soms ook heel verrassend.

Bedankt aan iederéén die mij op één of andere manier geholpen heeft tijdens mijn voorzitterschapsperiode.

Maar als ik één persoon in het bijzonder wil bedanken, is het géén politieker maar wel onze algemeen directeur Daniel Schell.

Daniel, bedankt voor alle hulp die je me gegeven hebt. Je was niet alléén bereikbaar 7/7  en 24 op 24, maar ook je antwoorden waren altijd héél professioneel, maar wel  altijd duidelijk en goed te verstaan, zelfs  voor een politieke leek die ik was.

Ik zeg dan ook heel gemeend , chapeau Daniel , voor U neem ik mijne hoed af, want het was voor U ook een heel turbulente en soms heel moeilijke periode …en als ik jouw naam vernoem, verwijs ik natuurlijk  ook heel  graag naar de collega’s van het secretariaat, met name Sabine en Lina waarmee het ook  heel aangenaam werken was.

Dus puntje  twee : Bedankt iederéén.

  1. En dan puntje 3 , en het zou denk ik hypocriet zijn om hier niet naar  durven te verwijzen.

Het gaat natuurlijk  over : 

  • hoeveel  invloed  kan een  gemeenteraadslid  hebben op een gemeente.
  • hoeveel invloed kan één gemeenteraadslid  hebben niet alléén op de werking van de gemeenteraad, maar ook op  de werking van het college en dus de facto ook op het functioneren van heel véél personeelsleden van de gemeente.

Ook de carrières van verschillende  collega- politiekers van onze gemeente hebben hierdoor een  onverwachte wending genomen. Persoonlijk zie ik dan ook mijn voorzitterschap 6 maand vroeger stoppen dan voorzien.

Is dit leuk : néén, is dit erg ? Er zijn ergere dingen in het leven,  want  wat vooral héél erg is ,is  dat “ de Politiek in het algemeen “ hier een héél maar héél  slechte beurt gemaakt heeft. De desinteresse van de bevolking voor de Politiek kan  en zal hier enkel maar méé toegenomen zijn.

Al de personen die het goed menen met de lokale Politiek, en die zich dagelijks inzetten met veel enthousiasme om van onze gemeente een betere plaats om te wonen , te willen maken ,hebben allemaal een koude douche gekregen en voer gegeven aan de populistische uitspraken die iederéén wel kent   zoals : Het zijn allemaal dezelfde   dikke profiteurs en zakkenvullers.  Deze slogans  zijn zeker niet van toepassing in onze gemeente.

 Zo, dit was een kleine terugblik op mijn korte maar turbulente carrière als voorzitter, die vele verassende wendingen genomen heeft, die vol met  commotie was ,maar waar ik toch enkel het positieve wil van onthouden en waar ik steeds fier zal op terugkijken : HET WAS  DUS EEN EER EN EEN VOORRECHT OM JULLIE VOORZITTER TE HEBBEN MOGEN ZIJN.

Ik Dank U.

Applaus van de gehele gemeenteraad voor de uittredende voorzitter

Omschrijving

Op de installatievergadering en na de eedaflegging heeft de gemeenteraad onder de gemeenteraadsleden van Belgische nationaliteit de voorzitter gekozen.

De voorzitter van de gemeenteraad is tevens van rechtswege de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De heer Stef Panneels, huidig voorzitter, en de heer Peter Roose, volgens de toenmalige voordrachtsakte aangeduid als opvolger met ingang van 1 januari 2022, hebben beiden hun ontslag uit de functie als voorzitter aangeboden.

Er is een  nieuwe akte van voordracht aan de algemeen directeur bezorgd binnen de termijn van uiterlijk acht dagen voor deze vergadering van de gemeenteraad. De akte bevat een opvolger in de loop van de resterende zittingsperiode.

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad neemt kennis van het ontslag uit de functie van voorzitter gemeenteraad van de heren Stef Panneels en Peter Roose.

Artikel 2: na onderzoek van de ontvankelijkheid van de voordracht van de kandidaat-voorzitter voor de gemeenteraad door de voorzitter, verklaart de voorzitter deze kandidatuur geldig en is de voorgedragen kandidaat, de heer Jean-Pierre De Groef, tot voorzitter verkozen.

Gezien de aanduiding in de rechtsgeldige akte van voordracht van een opvolger, zal de voorzitter van rechtswege ontslagnemend zijn en neemt de opvolger bij het bereiken van de einddatum het mandaat van rechtswege op.

Uittredend voorzitter geeft zijn plaats af aan opvolgende voorzitter Jean-Pierre De Groef

Nieuwe voorzitter Jean-Pierre De Groef neemt het woord:

Ik wil vooral de gemeenteraad bedanken voor het vertrouwen dat ze geschonken hebben in mij, als voorzitter. Maar ik wil eerst en vooral mijn voorganger bedanken voor de manier waarop hij het voorzitterschap heeft waargenomen. Ik ga mij best doen om dit te evenaren, en ik hoop ook, zoals Stef daarnet melde, dat de gemeenteraden steeds in een serene manier hebben verlopen, en dat dit ook in de toekomst het geval mag zijn. En ik zal proberen van een even goed voorzitter te zijn als mijn voorganger.

Verkiezing van de schepenen na een gezamenlijke akte van voordracht - eedaflegging

Tengevolge van de beslissing van de gemeenteraad van 4 mei 2021 inzake opstarten procedure voor de aanstelling van een nieuwe college van burgemeester en schepenen, dient er een nieuwe voordracht voor schepenen te worden ingediend.

Tengevolge van de beslissing van 4 januari 2021 inzake ontslag van een schepen, invullend openvallend mandaat, waarbij de gemeenteraad besliste dit mandaat niet in te vullen, zal het college van burgemeester en schepenen, naast de burgemeester, voor de rest van de legislatuur slechts drie schepenen tellen.

Deze mandatarissen zullen ook, zoals geregeld in het decreet lokaal bestuur, het vast bureau vormen.

Deze regeling is uitgezonderd de regeling met betrekking tot de verkiezing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Dit agendapunt wordt behandeld in de raad voor maatschappelijk welzijn.

Er is een gezamenlijke akte van voordracht ingediend en bezorgd aan de algemeen directeur binnen de voorziene termijn van uiterlijk acht dagen voor deze vergadering van de gemeenteraad.

De algemeen directeur heeft een afschrift van deze akte bezorgd aan de burgemeester.

Besluit:

Artikel 1: na onderzoek van de ontvankelijkheid van de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen, verklaart de voorzitter van de gemeenteraad de volgende voorgedragen kandidaat-schepenen als verkozen en wordt de rangorde als volgt bepaald:

  • Greg Lagae
  • Peter Roose
  • Magda Geeroms
  • Tessa Verberckmoes

 Artikel 2: voor de schepenen hun mandaat kunnen aanvaarden, leggen ze in openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed af in handen van de burgemeester:

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”

Burgemeester Steve Claeys krijgt het woord van de voorzitter:

Beste collega raadsleden, wat onze gemeente heeft meegemaakt op bestuurlijk vlak wenst geen enkele gemeente mee te maken. Maar laten we niet achteruit kijken, maar vooruit kijken naar de toekomst, waar ons heel wat uitdagingen staan te wachten.

We zitten reeds in betere tijden, maar nog wel met een actief corona epidemie in onze maatschappij. Een niet te onderschatten impact van deze pandemie is de financiele situatie van onze gemeente.

Het is onze taak om  deze financiele gevolgen goed op te vangen en het belang van de econimische en  en financiele relance te onderschrijven. Daarnaast hebben we de voorbije 2.5 jaren niet stilgestaan. Er zijn heel wat projecten uitgewerkt die binnenkort gerealiseerd zullen worden,  zoals bijvoorbeeld het mobiliteits plan. We blijven dus verder werken om de strategische doelstellingen te realiseren die we reeds voor ogen hadden, en van waar we zeker zijn dat ze een meerwaarde zijn voor onze gemeente.

Ik wens nadrukkelijk de collega’s van het vorige college te bedanken voor de goede samenwerking gedurende de voorbije jaren. Ik besef dat de voorbije maanden niet eenvoudig voor jullie zijn geweest, echter hebben jullie zich in deze moelijke periode positief en constructief opgesteld. Waarvoor mijn dank.

Daarnaast heb ik ook de eer om Stef Panneels te bedanken, ik denk dat ik naam van velen kan zeggen dat deze gemeente de laatste jaren zich geen betere voorzitter kan wensen, niet alleen uit politieke hoek, maar ook van inwoners van onze gemeente heb ik enkel positieve commentaren gehoord op de manier waarop je het voorzitterschap hebt opgenomen. Bedankt, en we hebben voor jou nog een kleine attentie.

Tot slot wil ik nog een persoonlijke noot meegeven. We zijn als politicus verkozen door onze bevolking en staan ten dienste van onze bevolking, en dus niet voor ons eigen. Dit is niet enkel een voorrecht maar tevens ook onze plicht. Enkel met deze motivatie kunnen we onze maatschappij en zijn inwoners vertegenwoordigen. Als burgemeester wil ik alvast samen met jullie deze taak tot een goed einde te brengen. Dank u wel.

Verkiezing van een lid van de politieraad

Op 4 januari 2019 werden de leden van de politieraad van de meergemeentezone VIMA verkozen. Door het Ministerieel besluit van de bevoegde Vlaamse Minister en de eedaflegging in handen van de provinciegouverneur op 10 juni 2021 is de heer  Steve Claeys  burgemeester. De burgemeester is van rechtswege lid van de politieraad en het politiecollege.

De heer Steve Claeys was op de installatievergadering van de gemeenteraad van 4 januari 2019 aangeduid als gewoon effectief lid van de politieraad, zonder opvolger. De politieraad van VIMA, telt, de burgemeesters niet meegerekend, 19 leden. Dit is vastgesteld tijdens de zitting van 12 december 2018 van de huidige politieraad. Machelen heeft recht op 5 raadsleden in de politiezone.

Door het gegeven dat de heer Steve Claeys van rechtswege als burgemeester lid is, dient zijn plaats in de politieraad ingevuld te worden.

Besluit:

Artikel 1:c

Als effectief lid wordt voorgedragen: Jean-Pierre De Groef

Als opvolger wordt  voorgedragen: Steve Claeys

Artikel 2: het voorgedragen effectief lid Jean-Pierre De Groef is verkozen verklaard met als opvolger: Steve Claeys.

B-Punten:

B-punten zijn  “administratieve punten “die géén inhoudelijk politiek debat behoeven,en waarover niet meer gestemd moet worden en die als eenparig goedgekeurd zullen genotuleerd worden

Goedkeuring verslag gemeenteraad 18 mei 2021

Besluit: het notulenverslag van de gemeenteraad van 18 Me 2021 en 4 mei 2021 wordt goedgekeurd

Bekrachtiging besluit burgemeester inzake raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad 17 juni 2021Besluit: Ten gevolge van de maatregelen omtrent Covid-19 en de Ministeriële Besluiten hierop betrekking hebbende, verlopen de gemeenteraadscommissie, raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraden volledig digitaal en via MS teams

 

Opgelet

Dit is enkel een beknopt verslag. Het enige officiële en volledige verslag en audio report zal verschijnen op de website van www.machelen.be, van zodra deze goedgekeurd wordt op de volgende gemeenteraad,  die zal plaats vinden op Woensdag 23 Juni 2020