Afval per inwoner in Machelen

Gepubliceerd op 23 december 2019 om 12:39

Gemiddeld zeven kilogram per persoon, zoveel moeten we met zijn allen nog besparen in Vlaanderen om de richtlijn te halen die OVAM (Openbare Vlaamste Afvalstoffen Maatschappij)  heeft opgesteld tegen 2022. Maar dat betekent niet dat elke gemeente nu nog te veel afval produceert. De vraag is hoe doet onze gemeente het? Zitten we op schema voor onze richtlijn te halen of  is er nog veel werk voor de boeg?

In totaal produceert elke Vlaming jaarlijks 145 kilo restafval – dat is de gewone vuilniszak, het grof vuil zoals matrassen op het containerpark en vuilnis dat de veegmachines ophalen – terwijl het doel voor 2022 op 138 kilogram ligt. Omdat OVAM ook begreep dat het niet voor elke gemeente even makkelijk is om de afvalberg te verkleinen, kreeg elke gemeente een eigen streefcijfer opgelegd.

Uit het jaarrapport van OVAM blijkt dat 119 gemeenten de doelen nu al halen en 181 nog niet. Dé uitschieter is Roosdaal, dat in 2018 afklokte op 243 kilo en dat over drie jaar moet zien te halveren tot 121. Volgens de lokale schepen verantwoordelijk voor afvalophaling, heeft dat alles te maken met het containerpark dat in 2018 nog ‘klanten’ aantrok uit de wijde omgeving. Dat euvel is met een nieuw containerpark in 2019 intussen verholpen.

Machelen

In Machelen is er nog wat werk aan de winkel. In 2018 nog werd er 168 kg afval per inwoner verzameld, daar waar de richtlijn voor onze gemeente van OVAM tegen 2020, namelijk 152 kg bedraagt. Dat wil zeggen dat we tegen 2022 nog 16kg minder moeten verzamelen om aan die richtlijn te geraken. Omliggende gemeente zoals Zaventem zitten reeds korter bij hun richtlijn (nog 3 kg), Vilvoorde (nog 11 kg) en Grimbergen (nog 14kg). Gemeente zoals Steenokkerzeel (-4kg), Kortenberg (-2kg) en Kampenhout (-5kg) zitten nu reeds voor op schema en behalen hun richtlijn vandaag ruimschoots.

Brusselse Rand

Kijken we naar de Brusselse rand dan zien we dat van alle gemeente die aan Brussel grenzen, enkel Drogenbos en Wezembeek Oppem reeds voldoen vandaag aan de OVAM richtlijn voor hun gemeente. Al de andere gemeente hebben nog werk te doen in de komende 2 jaar alvorens hun richtlijnen te kunnen behalen.

Rest van Vlaanderen

Kijken we naar West en Oost Vlaanderen dat stellen we vast dat zo goed als elke gemeente (op een aantal uitzonderingen na)  vandaag nog niet voldoet aan de richtlijn. Als we ten oosten kijken van de as Antwerpen-Brussel, dan zie je bijna het omgekeerde. Oostelijk deel van Vlaams Brabant, Limburg en Oostelijk deel van Antwerpen doen het goed tot zelfs heel goed.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.