De voorbije 2 maanden hebben heel wat meer Vlamingen dan normaal nagevraagd hoe ze hun eigendom als jachtgrond kunnen laten schrappen. Die stijging komt er nadat eind september bekend werd dat wolvin Naya mogelijk door jagers doodgeschoten werd.
Ik keek na of er zich jachtgebieden bevinden in onze gemeente. En het antwoord daarop is "ja". Zowel in Machelen als in Diegem zijn er gebieden waar er op gejaagd mag worden.
Hoe zit het wettelijk in mekaar?
Het is bij wet vastgelegd dat een jager een aaneengesloten terrein van 40 hectare jachtgebied ter beschikking moet hebben vooraleer hij daadwerkelijk kan jagen (het zogenaamde jachtrevier). Om aan die 40 hectare te geraken hebben jagers heel wat gebieden ingekleurd, zonder dat de eigenaars hiervan op de hoogte waren. Ze moesten immers geen bewijzen voorleggen van hun jachtrechten. Tuinen, dorpskommen en ook natuurgebieden van Natuurpunt zijn op die manier ingekleurd. Vaak gaat het om een louter administratieve kwestie om aan het totaal van 40 hectare te geraken en wordt er in praktijk niet gejaagd in het aangeduide gebied. Sinds 20 juli zijn de plannen eenvoudig te raadplegen via geopunt.
Ook zijn er bepaalde regels dat jagers niet zomaar in jachtgebied mogen jagen. In woongebieden gelden bijvoorbeeld bijzondere regels. Zo mag een jager een privédomein niet zonder toestemming van de eigenaar betreden, mag men niet jagen binnen een perimeter van 150 meter rond woningen en mag er nooit in de richting van huizen geschoten worden.
Waar bevinden zich deze jachtgebieden in onze gemeente?
Het grootste jachtgebied van de gemeente bevind zich in Machelen. Opvallend is dat de rechterhelft (rijdende vanuit het centrum naar Perk via de Heirbaan) van de Heirbaan, Jan Veldmanstraat, Leuvensesteenweg, Peutiesesteenweg, Zandstraat en Sint Marinuslaan ingekleurd staat als jachtterrein. Goed voor meer dan 125 gebouwen en gezinnen. Het grootste gedeelte is eigendom van landbouwers.
In Diegem hebben de inwoners geluk, en ligt er niemand zijn eigendom in een jachtgebied. Maar kijken we in de bedrijvenzone Hermes in Diegem, dan merk je opnieuw één groot groen gekleurd vak dat zich tussen de bedrijfsgebouwen bevind. Ook hier zijn worden deze gronden gebruikt voor landbouw doeleinden. Er is maar één grote maar, de landwegen tussen de velden worden gebruikt als deel van de fietsautostrade en worden vaak gebruikt voor wandel en joggingdoeleinden.
Wat kan de gemeente / inwoner daar aan doen
Aangezien de gemeente geen eigenaar is van deze groen gekleurde gronden, kan de gemeente er ook niets aandoen. Wat moeten inwoners in de groen gekleurde jachtgebieden doen, om er voor te zorgen dat hun eigendom niet langer als jachtgebied wordt bepaald?
Stel je vast dat jouw eigendom of perceel , verkeerd wordt weergegeven in een jachtplan? Dan kun je de procedure inzetten voor wijziging van het jachtplan. Vul dit formulier (toegevoegd hieronder) in en stuur een kopie van het volledige aanslagbiljet onroerende voorheffing of een overzicht van je eigendom te bekomen via de website https://eservices.minfin.fgov.be/mym-portal/public/citizen/welcome per post of per e-mail naar de arrondissementscommissaris van de provincie waarin het perceel gelegen is. De arrondissementscommissaris onderzoekt de aanvraag. (meer info kan je terugvinden op https://www.natuurenbos.be/jachtplannen#jachtplan)
Sinds een aantal maanden hebben reeds 3.219 vlamingen actie ondernomen, bleken 2.653 gebieden onterecht ingekleurd als jachtgebied, waardoor nu 851 hectare jachtvrij gebied is bijgekomen.
Conclusie
Persoonlijk heb ik niets tegen de jacht op zich, maar het moet een bepaald nut hebben, en niet zomaar jagen voor individueel plezier. De vraag natuurlijk is of jachtgebieden in onze dichtbebouwde en bevolkte gemeente wel een plaats heeft. Mijn antwoord is daarop "neen".
Ja, er zijn wettelijke regel, en ja, ook de jagers moeten zich aan bepaalde regels houden, maar dit sluit niet uit dat er elk jaar weer opnieuw ongelukken voordoen. Zo werd er 6 weken geleden, in Boortmeerbeek, een huiskat dood aangetroffen met 12 ijzeren balletjes in het lichaam, of werd er een jogger verwond tijdens het lopen. Het moet maar eens jouw huisdier, vriend, familielid zijn die getroffen wordt per ongeluk.
Jacht heeft zeker zijn nut om het natuur & dier (wild) bestand in (ecologische) balans te houden, om landbouwers te vrijwaren dat hun verbouwde gewassen niet worden beschadigd, maar dit kan volgens mij gebeuren op een gecontroleerde en veilige manier, mits duidelijk communicatie dat er op bepaalde dagen jacht georganiseerd zal worden, en dit om net die jammerlijke ongevallen te vermijden.
Wat denk jij hierover? laat het weten via een boodschap hieronder, of zet je mening gewoon op Facebook.
Reactie plaatsen
Reacties
Als er gejaagd wordt, zeker waar mensen in de buurt wonen, moeten deze hiervan vooraf verwittigd worden. Zo kunnen ze hun huisdieren binnen halen. Het terrein moet ook ontoegankelijk gemaakt worden en er moeten waarschuwingsborden staan aan de toegangswegen. Zo worden menselijke ongevallen vermeden.