Open ruimte bewaren door dichter bij elkaar te gaan wonen
Wie het Vlaanderen van vandaag vergelijkt met dat van enkele decennia geleden zal het moeten toegeven: de open ruimte verdwijnt in een snel tempo. En dat is ook zo in onze gemeente. Om het bouwlandschap niet verder te laten versnipperen en om hetgeen ons nog rest aan open ruimte te beschermen, kwam de Vlaamse regering in December 2016 op de proppen met de fameuze betonstop vanaf 2040. Maar betekent die betonstop ook dat we in de toekomst allemaal dichter bij elkaar zullen moeten wonen, en zo ja, wat zijn die gevolgen?
Open ruimte: waardevol voor planten, dieren én de mens
Open ruimte is een kostbaar goed. Niet alleen omdat fauna en flora er het best gedijen, maar ook omdat het voor ons mensen aangenaam verpozen is in de natuur. Een flinke wandeling, ravotten met de kinderen, … je doet het bij voorkeur in het groen en niet tussen het verkavelingsbeton. Bomen en planten verversen de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof en door schadelijke stoffen weg te filteren, maar daarnaast is groen natuurlijk visueel erg aantrekkelijk en ontspant het ons. Toch belangrijk voor een gemeente zoals Machelen, dat al niet goed scoort, wanneer het op gezonde lucht aankomt.
Willen we in de toekomst, als de bevolking verder is aangegroeid, blijven genieten van de open ruimte, dan moeten we tijdig ingrijpen. De open ruimte verder verkavelen is geen optie, en is dus verdichting wordt de komende jaren inderdaad het ordewoord.
Wat houdt de betonstop in?
De Vlaamse regering benadrukt dat de betonstop geen bouwstop is. Tegen 2050 zal met of zonder het BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) het bijkomende ruimtebeslag nul bedragen, wat wil zeggen dat in Vlaanderen dus nog nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Alleen zal er voor nieuwbouw geen open ruimte meer aangesneden mogen worden.
Dat betekent wel dat vrijstaande woningen steeds zeldzamer zullen worden. We zullen met z’n allen dichter bij elkaar moeten gaan wonen, in en rond de stad, maar ook op het platteland. Meerdere woonlagen worden in de toekomst de norm, al betekent dat zeker niet dat dat we onze dorpen vol appartementen moeten zetten. Bouwmeester Van Broeck pleit ervoor om dorpen die een zekere kritische massa overschreden hebben te laten uitgroeien tot ‘ministadjes’ waar ook winkels en andere voorzieningen te vinden zijn. Kleinere dorpskernen moeten volgens hem evenwel bewaard blijven zoals ze nu zijn.
Wat zijn de gevolgen voor Machelen?
Wel hier in onze gemeente, ziet men dat de komende 10 jaar een aangroei van inwoners, die natuurlijk ook gehuisvesd moeten worden, en dus moeten er extra woongelegenheden komen, en aangezien er in de centra van de gemeente nog ruimte is voor nieuwbouw of renovatie, zullen er dus meer bouwprojecten plaats vinden in het centrum van de beide dorpskernen, om zo het groene wat er nog is, te vrijwaren en dus niet aan te snijden voor nieuwbouw projecten.
Hoeveel appartementen zijn er in Machelen bijgekomen?
We moeten dichter bij elkaar gaan wonen. Het perverse neveneffect van deze maatregel is dat onze dorpen volgebouwd worden met appartementen, en dit niet enkel in Machelen maar over heel Vlaanderen.
Voor de eeuwwisseling waren appartementen vooral aan de kust en in de centrumsteden een vertrouwd zicht. Daarna is de opmars van de appartementsblokken ook in de kleinere gemeenten niet meer te stuiten.
En niet enkel iets wat we zien in onze gemeente of de rand rond Brussel, maar als we die golf van nieuwe appartementsbouw in plattelandsgemeenten zien, blijkt duidelijk uit de cijfers. In 2001 telde de gemiddelde gemeente in het buitengebied net geen 6 procent appartementswoningen, in 2019 is dat bijna 12 procent.
Voor Machelen zien de cijfers er als volgt uit:
2001:
- totaal aantal appartementen: 983
- aandeel appartementen op woonmarkt: 19,7%
2019:
- totaal aantal appartementen: 1707
- aandeel appartementen op woonmarkt: 27%
Evolutie: toename aandeel appartementen in periode 2001-2019: 8%
Machelen versus de buurgemeenten
Kijken we dan eens bij de gemeente rondom ons dan kunnen we zeggen dat we in de middenmoot meespelen.
Zo zien we in Vilvoorde een stijging met 11% (5.584 appartementen of 31% aandeel). Maar de meeste andere zitten op ons niveau met een stijging van 8% sinds 2001, zoals Zaventem (4.908 appartementen of 33% aandeel), Grimbergen (5.568 appartementen of 33% aandeel) en tenslotte Steenokkerzeel 485 appartementen of 10% aandeel).
Kijken we naar Brussel (gemeente) dan zien we daar 54.615 appartement of 59% aandeel appartementen op de woonmarkt.
Conclusie:
Moeten we dichter bij elkaar wonen? Ja. Moeten het allemaal appartementen zijn? Neen. Dichter bij elkaar gaan wonen betekent zeker niet dat we ook moeten inboeten aan comfort. Daarom dat een goed doordacht plan door het beleid moet gemaakt worden, zodoende we het objectief centraal stellen door een kwalitatieve betaalbare woonomgeving voor meer mensen te voorzien met behoud van de natuur die ons nog rest, mobiliteit, luchtkwaliteit en klimaat.
Reconversie van oude, verloederde gebouwen of sites in of aan de rand van centra is één van de zaken waar bouwpromotoren sterk op inzetten. Ze proberen te zoeken naar een betere balans tussen grijs en groen en creëren zo de “woningen van morgen”.
We gaan met zijn allen dus dichter bij elkaar wonen op steeds minder ruimte. Er zijn verschillende redenen voor deze stijgende tendens. Enerzijds heb je de financiële kant van het verhaal. De rentevoeten staan dan wel historisch laag, dit neemt niet weg dat vastgoedprijzen hoog liggen en zelfs stijgen. Anderzijds heb je de demografische achtergrond. Er zijn steeds meer singles en eenoudergezinnen die kiezen voor een kleinere woning of appartement omdat een huis voor hen alleen veel te groot of te duur is. De combinatie van deze twee factoren leidt tot een toename van mensen die kiezen voor een nieuwbouwappartement met alle moderne comfort. Daarbovenop en zeker niet minder belangrijk: bij een appartement liggen de vaste kosten en de woonkosten een pak lager dan bij een huis.
In één van mijn vorige updates, in verband met bouwvergunningen geven in de gmeente Machelen, doet onze gemeente qua aantal appartementen even goed/slecht (kiest U zelf maar) dan onze buurgemeenten.
Het is een ontegensprekelijk feit dat de druk vanuit de hoofdstad groter en groter wordt, mensen willen de stad uit, maar toch in de buurt blijven wonen en dan kom je al snel uit in de randgemeenten van Brussel, waaronder Machelen. Aan het gemeete beleid er voor te zorgen, een plan op te maken, zodoende nieuwe inwoners welkom zijn, maar niet ten kosten van diegene die er reeds wonen. We moeten hoognodig inzetten op leefbaarheid van de beide centra in onze gemeente.
Hoe denken jullie hier over? Laat het me weten. Kan via onderstaand mailtje te sturen, of deel het gewoon op FB.
Reactie plaatsen
Reacties