Elk jaar berekent Agentschap Zorg en Gezondheid welke gemeentes in Vlaanderen een "prioritaire zone" zijn voor de vestiging van huisartsen. Dit zijn gemeentes waar er minder dan 90 actieve huisartsen per 100.000 inwoners zijn (of minder dan 125 in dunbevolktere gemeentes).
Huisartsen die zich in zo’n prioritaire of huisartsarme gemeente vestigen, kunnen daarvoor een aanmoedigingspremie van 20.000 euro krijgen. Voor de meest recente periode van juni 2019 tot eind 2020 telt Vlaanderen 227 dergelijke gemeentes (Antwerpen en Gent niet meegeteld). Vorig jaar stabiliseerde dat aantal nog op 195. Toch blijft ook het aantal erkende huisartsen jaar na jaar stijgen.
Gemeente Machelen:
In onze gemeente hebben we een totaal van 10 actieve huisartsen, (waarvan er 6 in een groepspraktijk werken in de Brounstraat oa Dr Van Sintjan, Dr. Thiels, Dr. Robyn, Dr. Khebizi, Dr. Adam en Dr Batthi) en Dr. Anciaux, Dr. Buntinckx, Dr. Goovaerts, Dr. Houthuys). Als we de formule toepassen van 90 actieve huisartsen per 100.000 inwoners, dan zou onze gemeente Machelen met 15.451 inwoners, over minimaal 13 actieve huisartsen moeten beschikken, en dus is onze gemeente ook een "prioritaire zone" wat betreft de vestiging van huisartsen, en zouden er zich minimum nog 3 extra huisartsen in onze gemeente "moeten" vestigen.
Wat kan er dan gedaan worden:
De vestigingspremie (éénmalige premie van 20.000€ bij het opstarten van een praktijk binnen de 4 jaar na het verkrijgen van de erkenning als huisarts of de verhuis naar een prioritaire gemeente) is niet de enige financiële ondersteuning in het zogeheten “impuls- of ondersteuningsfonds” voor huisartsen. Huisartsen kunnen ook een renteloze lening krijgen voor de eerste opstart van hun praktijk, een tegemoetkoming voor een onthaal- of administratief bediende of telesecretariaat. De middelen voor die premies werden in 2018 nog verhoogd met 3,4 miljoen euro, zodat alle aanvragen ingewilligd kunnen worden.
Een werkgroep van experten werkt momenteel aan een herziening en verbetering van die ondersteuningsvormen. Het huidige criterium voor een prioritaire zone is immers te ruw. En uit eerdere evaluatie bleek ook dat de vestigingspremie op zich onvoldoende doorslaggevend is om een huisarts te laten kiezen voor een prioritaire zone. De werkgroep zal daarover aanbevelingen doen aan de nieuwe Vlaamse Regering.
Reactie plaatsen
Reacties