Trends appartementsbouw in onze gemeente en in Vlaanderen

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 om 12:41

De voorbije maanden werd een vaak op sociale media gesproken over de appartmenten die in het verleden gebouwd zijn, of die in de steigers staan om gebouwd te worden. Onze gemeente blijkt daarbij geen uitzondering op de regel, wanneer het komt tot de randgemeenten rond Brussel.

 

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft gisteren de cijfers bekend gemaakt van 2010 - 2018, wat betreft de aanbouw van flats in Vlaanderen of zoals  VCB hetzelf noemt "Verappartementisering" die zich doorzet in heel Vlaanderen maar met grote lokale verschillen. Volgens hun voorspelling zullen tegen 2022 flats, het dominante woontype zijn, evenwel niet overal.

 

Meer dan 6 op de 10 nieuwe woonprojecten in Vlaanderen zijn appartementen. En dat sinds 2016. Als dat ritme aanhoudt, zijn flats over drie jaar het dominante woontype in Vlaanderen. Maar er blijven grote regionale verschillen. In de stad Antwerpen zijn flats nu al het voornaamste woontype; Leuven en Gent volgen op de voet. In kleinere steden en gemeenten zien we de grootste toename in flats. De afgelopen vijf jaar zijn sterke groeiers o.a. te vinden in de gemeenten rond Sint-Niklaas, Brugge en Mechelen. Maar in dezelfde regio's zijn er evengoed gemeenten die nog vasthouden aan een traditionele mix van huizen, villa's en flats. Globaal kunnen we stellen dat Vlaanderen steeds sterker een bouwshift doormaakt: compact wonen in of nabij kernen en overwegend hergebruik van ruimte.

 

Het aantal vergunde nieuwe flats is sedert 2011 fors toegenomen: van circa 16.000 in 2011 tot meer dan 31.000 in 2018.Deze toename vindt plaats in de grote steden, maar evenzeer in kleinere en middelgrote gemeenten. Toch kent niet elke gemeente dezelfde evolutie: sommige gemeenten houden vast aan huizen en villa's, in andere gemeenten neemt het aantal flats razendsnel toe.

 

Met uitzondering van Opwijk en Merchtem die beiden en erg grote toename aan flats kennen, vindt de appartementisering in de

rand rond Brusselvoornamelijk plaats in de gemeenten grenzend aan Brussel. Gemeenten verder van de rand zoals Hekelgem, Ternat, Roosdaal, Gooik en Pepingen maar ook Zemst en Steenokkerzeel kenden een zeer beperkte toename van het aantal flats.

De evolutie van het aantal huizen verlooptomgekeerd. In de laatstgenoemde gemeenten zien we een grotere toename van huizen dan in de gemeenten grenzend aan Brussel.

 

Niet alleen zijn nieuwe projecten vooral flats, ook is de gemiddelde oppervlakte van nieuwe huizen gezakt van 210 m² in 1998 tot om en bij de 160 m² vandaag. Bovendien blijkt uit een recent rapport van de Vlaamse overheid* dat 68 % van nieuwe woonprojecten gerealiseerd wordt op oude, hergebruikte sites en bijgevolg geen extra ruimte innemen. 

Marc Diller, Directeur Generaal VCB "Deze forse toename wijst erop dat kleinere gemeenten en steden nu eveneens hun woonkernen aan het versterken zijn. In die kernen komen er naast huizen ook (vaak kleinere) flatgebouwen met meer dan twee lagen. Stadsvernieuwingsprojecten blijven niet langer beperkt tot de centrumsteden. Besturen van kleinere gemeenten beginnen er ook aan met succes."

 

Conclusie: Machelen staat op de 3 de plaats met een aantal appartementen van 1.776 tov 1.179 in 2010 of een stijging van 22%. Nu is het inderdaad zo dat dit van gemeente tot gemeente wel een aantal factoren zijn die dit beinvloeden. Zo probeert men in onze gemeente de groene zone (die er nog is) onaangetast te laten, en de woonkern te versterken. Zoals overal, als er vraag is naar appartementen worden die ook meestal gebouwd, zoals in vraag & aanbod. Daarnaast heeft de betonstop van Mieke Schauvliege in 2016 ook veel mensen aangezet om iets te doen met hen braakliggend stuk grond, alvorens er nieuwe beperkingen worden opgelegd. 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.